Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-2

Kurssin Moodle-sivu (vaatii tunnuksen). Läksyjen tehtävänannot tämän artikkelin kommentteina. Uskomaton suosio, 43 ilmoittautunutta!

Aikataulu

w34 Järjestäytyminen, nykytilan arviointi. SSH.
w35 Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta
w36 Rosvoja ja kunnon kansalaisia – ja dd
w37 Paketinhallintaa; metapaketteja
w38 Apache; kertaus ja edistynyttä asiaa
w39 Sisällönhallintajärjestelmät
w40 Pakettivarasto Sovellusten paketointi (?)
w41 Koe
Päivitetty linkit. Päivitetty aikataulua.

Posted in Courses | Tagged , , , | 44 Comments

44 Responses to Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-2

  1. Tero Karvinen says:

    Ensimmäinen läksy, DL w35: Tee, julkaise raportti ja laita linkki Moodleen.
    – Polta 32-bittinen Ubuntu 11.04 -romppu
    – Vähintään yksi seuraavista SSH:lla: kirjautuminen julkisella avaimella, useiden koneiden hallinta for-silmukalla, turvallinen tunneli
    – Opettele ulkoa (ei raportoida) “Commands for Admin” ja “Command Line Basics”. Kysellään tunnilla.

  2. Tero Karvinen says:

    Toinen läksy, DL w36: – Laiskanläksynä peruskomennot ja hakemistot. – Tehtävänä: Asenna Munin. (jos et pääse loppuun asti, kuvaile täsmällisesti yritykset – näytän ratkaisun tunnilla.

  3. Tero Karvinen says:

    Munin asennus kolmella komennolla.
    $ sudo apt-get -y install apache2 munin munin-node
    $ sudo ln -s /etc/munin/apache.conf /etc/apache2/conf.d/
    $ sudo service apache2 restart
    $ firefox http://localhost/munin

  4. Tero Karvinen says:

    Installer stuck on keyboard layout selection
    “Ready when your are”
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/664533

  5. Tero Karvinen says:

    VirtualBox guest additions to Ubuntu 11.04. Allows correct screen resolution for guest OS.
    $ sudo apt-get update
    $ sudo apt-get install virtualbox-ose-guest-utils
    http://flnkr.com/2011/04/29/installing-virtualbox-guest-additions-on-ubuntu-11-04/

  6. Tero Karvinen says:

    Kolmas läksy, DL w37: Ratkaise ja raportoi Scan of The Month 15. Käsittele saastunutta kuvaa huolellisesti.

  7. Tero Karvinen says:

    4. läksy, DL w38: Julkaise oma metapaketti (lähdekoodeineen), jolla saat nopeasti työasemaan suosikkiohjelmasi. Tee lisäksi yksi paketointiin liittyvä valitsemasi lisätehtävä, ideoita saat esim. artikkelin lopusta: https://terokarvinen.com/2011/create-deb-metapackage-in-5-minutes

  8. Lauri Huikko says:

    Admin edit: linkki itse kommentin sisältöön (ei pelkkään URL-kenttään):
    http://myy.haaga-helia.fi/~a1000154/Metapaketin%20teko.pdf

  9. Tero Karvinen says:

    5. läksy, DL w39: kokeile PhpMyAdminia. Vapaaehtoinen extra: tee uusi tietokanta ja siihen tauluja. Vapaaehtoinen extra 2: kirjoita php-ohjelma, joka lukee taulusi. Katso vinkiksi: http://terokarvinen.com/bilkent.html

  10. Tero Karvinen says:

    Läksy 6: CMS. DL w40: Asenna WordPress. a) Asenna siihen uusi teema. b) Kirjoita uusi bloggaus (post), jossa on tyylejä (h2, h3, p) ja kuva. c) Vapaaehtoinen extra: Laita permalinks toimimaan d) Vapaaehtoinen vaikea extra: Tee WordPresiin uusi plugin.

  11. Antti Kumpulainen says:

    Tuleekos jossain vaiheessa tietoa siitä kokeesta?

  12. Yritän arvioida kokeet mahdollisimman pian, mutta tämän jakson valtavasta arvioitavien tehtävien määrästä ja suurista ryhmistä johtuen henkeä ei kannata pidätellä.
    Arvostelun määräajoista löytyy tietoa FAQ:sta
    http://myy.helia.fi/~karte/tero_faq.html#when_do_i_get_my_grade
    Kiitos kärsivällisyydestä arvosanoja odotellessa.

  13. Antti Kumpulainen says:

    Lähinnä siis kyselin sen perään, että minkätyyppistä koetta meinasit tehdä, lupailit vähän kertoa tuleeko moodlen rastiruutun tyyppinen ratkaisu vai soveltavampaa?
    Kun se koe on vasta huomenna.. 😀

  14. Antti Kumpulainen says:

    Hyvin vedetty kurssi, ainoa kritiikk ehkä, että tehtävä jossa tutkittiin kuolleen koneen imagea oli ehkä asteen turhan haastava paikalleen. Muuten kurssi mainio ja koe hupaisa 🙂 Sopivasti haastetta ja “keksi itse” henkeä ilman että rupeaa vituttamaan.

  15. Mikko Laitinen says:

    Kurssi oli mielestani haastava. Mielestani kurssilla voitaisiin kayda hieman enemman perusasioita. Uskon, etta kokeneemmille kayttajille kurssi on juuri sopiva. Itse en ole viela kaynyt linuxin perusteet kurssia.

  16. Hyvä kurssi kokonaisuudessaan. Opetustahti oli sopiva ainakin itselle ja tehtävät tarpeeksi haasteellisia. Samoin koe.
    Itse innoistuin vuokraamaan virtuaalipalvelimen Ubuntulla varustettuna, joten jatkossakin Linuxin parissa tulee touhuttua.
    Kokonaisuudessaan siis hyvä kurssi, ensi kerralla voisi tosiaan olla helpompi tehtävä levykuvan tutkimiseen tai tehtävä voisi tulla vasta myöhemmässä vaiheessa kurssia.

  17. Daniela Anker says:

    Liian vaikea kurssi. Olen käynyt Työasemat ja tietoverkot -kurssin vuosi sitten ja sen olisi pitänyt riittää pohjaksi tälle kurssille. No eipä riittänyt.
    Olisin toivonut kurssimateriaalia / tietoa mitä edellisellä tunnilla tehtiin. Jos olit yhdenkin kerran tunnilta pois, tipuit kärryiltä.
    Mutta varmaan ihan kivaa niille ketkä osaa! 😀

  18. Jero Kostiainen says:

    Kurssi oli ihan ok. Opin paljon ja kurssi oli siinä mielessä sopivan haastava, että enemmän oppi kuin jäi oppimatta.
    Arkielämässäni en ko. taitoja tarvitse, mutta ehkä joskus työelämässä voi tarvita.
    Kurssissa olisi hyvä olla edes jotain materiaalia. Edes jotain tärkeitä komentoja tunneilla tehdyistä asioista, kun tuntimuistiinpanojenkin tekeminen oli useimmiten kiellettyä.
    Voisin suositella kurssia, koska oppi paljon.

  19. Kurssi oli erittäin hyödyllinen ja linux-taitoihin alkoi tulla oikeasti rutiinia kurssin myötä.
    Eiköhän näillä taidoilla ole heti tarvetta juuri saamassani uudessa työpaikassa, missä osa ohjelmistosta pyörii linux-pohjaisissa palvelimissa.
    Kokeesta yksi selvä huomio. WordPressin asennuksesta ei kerrottu mitään lisätietoja, joten sen sai asentaa palvelimelle lähes mihin muotoon halusi ja mihin vain halusi. WordPressin saattoi täten asentaa esimerkiksi apachen oletuskansioon, vaikka myöhemmässä vaiheessa tuli ilmi, että tämä olisi varmaan pitänyt tehdä jonkun käyttäjän kotihakemistoon.
    Suosittelen erittäin mielelläni kurssia muillekin linuxista kiinnostuneille!

  20. Ville Nummi says:

    Enemmän ohjattua opetusta sen sijaan että itse vain sokeana tutkii, mm. rosvoja ja poliiseja -tunnilla, suurin osa tunnista istuttiin paikoillaan (klikkailtiin tiedostoja ilman että tietää mitä on tekemässä) ja vasta lopussa opetettiin jotain siitä miten sen murtautumisen voi löytää. Muutenkin tunnit tuntuivat menevän niin että pyöritteli peukaloita kunnes opettaja kertoo miten pitäisi tehdä.
    Ehdotus: Anna oppilaiden tehdä samalla kun selität (tai komennot näkyviin lopuksi niin kuin olet tehnytkin). Samalla ne jotka osaavat jo asian tehdä voivat mennä eteenpäin/saada lisätehtäviä.
    Lisäksi olisi hyvä saada esim. poissaolojen ja kertauksen vuoksi tunnin jälkeen esim. sivuilta pelkät komennot/asennettujen ohjelmien listat. Jos on poissa pystyy tutkimaan komentoja/ohjelmia ja saada opetuksessa kiinni, ja jos kertaa niin pelkkä komento riittää että muistaa mitä tehdä (ja jos ei muista niin on syytä tutkia komentoa tarkemmin).

  21. ICT4TN003-2 Linux palvelimena says:

    Hyvin toteutettu ja käytännönläheinen kurssi, juuri tämän kaltaisia HAAGA-HELIAssa kuuluisi olla enemmän. Paljon hyödyllistä asiaa, joista on varmasti hyötyä myös työtehtävissä. Pidän itse siitä että asioita opetetaan oikeasti tekemään eikä analysoimaan. Koe oli kurssille sopiva, samaan aikaan joustava ja haasteellinen.
    Kurssia voisi parantaa laajentamalla sitä. Olisi tärkeää saada jokainen IT-alan opiskelija ymmärtämään LAMP-ympäristön perusteet muutoinkin kuin teorian tasolla. Linuxin osaaminen on paljon tärkeämpää työmaailmassa kuin koulumaailmassa annetaan ymmärtää. Suosittelen kurssia kaikille, jotka eivät koe olevansa tietotekniikkarajoittuneita.

  22. Todella mielenkiintoinen ja varmasti työelämää helpottava kurssi! Opetusmenetelminä käytössä todella käytännöllinen asenne, joka varsinkin itseäni helpottaa ja saa mielenkiinnon heräämään.
    Koe: (parempi kuin moodle-tentti.Ei edes verrattavissa.)
    Tekemistä ja puurtamista! Tietenkin suurin nautinto saadaan tiedosta, että opettajalla ,ainakin oman päätelmän mukaan, on todella suuri työ tarkistaa tehtävät 😀
    Kiitos + kumarrus.

  23. Henri Sukki says:

    Mielenkiintoinen ja varmasti hyödyllinen kurssi. Tekemällä itse kurssilla oppi huomattavasti paremmin, kuin vain kuuntelemalla luentoa.
    Opettaja oletti opiskelijoiden osaavan ehkä turhankin paljon jo valmiiksi asioita, joista en itse välttämättä ollut ikinä edes kuullut, mutta kyllä nekin asiat selvisivät lopulta. Rosvot & Poliisi -leikki esimerkiksi oli todella vaikea tässä vaiheessa opiskelua.
    Materiaalia kurssin sisällöstä olisi hyvä myös olla. Nyt läsnäolo on käytännössä pakollista, jotta ei tipu samantien kärryiltä, mikä on ongelmallista esimerkiksi sairaustapauksissa.
    Koe oli kohtuu vaikea, mutta huomattavasti parempi, kuin Moodle:n monivalintatentti olisi ollut.

  24. Sami Larjovaara says:

    Linux palvelimena (ICT4TN003-2) – palaute
    Opin paljon syventäviä asioita Linuxista, ja Ubuntua tuli muutenkin käytettyä ja kerrattua enemmän, kun en sitä normaalisti yksityiselämässä ole kovin paljoa käyttänyt.
    Opitut asiat ovat todennäköisesti erittäin hyödyllisiä, varsinkin metapakettien teko ja niiden lisääminen repositoryyn.
    Saatan hyvinkin tulevaisuudessa hakeutua Linux-ylläpito -alalle, varsinkin kun Linux-osaajia lienee vähemmän kuin Windows-osaajia.
    Kurssia voisi kehittää ehkä siten, että luo jonkinlaisen alkupaketin, eli ohjeet, mitä valmisteluja kannattaa tehdä, jotta kurssilla pärjää, tärkeimpänä ehkä itse Linuxin asennus. Tällöin kannattaa muistaa mainita, että muilla kursseilla tarvittavat Windowsit (Windows 7 ja Windows Server 2008) kannattaa olla asennettuina ennen Ubuntun asentamista.
    Koe oli ihan mukava, vaikka yhdessä vaiheessa tulikin kylmiä väreitä kun luulin että jään jumiin PHP:n kanssa. Ja “mukava” ei siis tarkoita sitä etteikö se olisi ollut haastava, haasteita kyllä riitti.
    Opettajalla on hyvä asiantuntemus ja ote opettamiseen, joten voisin hyvinkin suositella tätä kurssia muille.

  25. Kurssi oli mielenkiintoinen, pitäen sisällään paljon asiaa, josta tulee todennäkösesti olemaan työelämässä hyötyä. Henkilökohtaisesti pidin intenssiivisestä opetustyylistä, pelkkien luentojen kuuntelu on äärimmäisen puuduttavaa hommaa.
    Kurssin mieluisinta antia oli rosvon ja poliisin leikkiminen.
    Olisin valmis suosittelemaan kurssia kolleegoille.

  26. oppilas_X says:

    Kurssi oli ihan mukava,
    Osa tunneista oli vähän liian perusteiden jankkaamista, osa taas mukavan haastavia.
    Kokeesta:
    Koe oli muuten hyvä, mutta mielestäni yhdeks tekstitiedoston rajoitus on vähän turha, nyt palautuksen pituus venyi kohtuuttomasti ja tarkastimen muuttui hankalaksi
    Suosittelisin ehdottomasti kurssia ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita linuxista, mutta joiden taidoissa on vielä parantamisen varaa.

  27. Toni Tanskanen says:

    Kurssilla olisi voinut olla enemmän materiaalia perus asioista, command line basics oli oikeastaan ainoa käyttökelpoinen materiaali sen lisäksi mitä Tero laittoi tehtäväkohtaisesti sivuilleen. Ongelma oli välillä se, että vaikka teron komennot osasi copy-pasteta, niitä ei silti välttämättä täysin sisäistänyt, eli olisi hyvä jos vaikka esimerkki komennon jälkeen väännetään vielä rautalangasta mitä se tekee.
    Lähtötasokokeesta olisi voitu myös ilmoittaa etukäteen, niin ei olisi tarvinnut missata ensimmäistä tuntia turhaan.
    Muuten kurssi oli hyvä, ehkä jopa paras käymäni kurssi tähän mennessä, opetus ja opettaja olivat pääasiassa innostavia, ja tehtäviä oli sopivasti. Koe oli vaikeahko.

  28. Mitä tahansa hyviä, tehokkaita ylläpitokäytäntöjä noudattava vastaus kelpaa. Jos asensit WordPressin tervapallosta, se kannattaa asentaa jonkin käyttäjän kotihakemiston alle public_html/ -kansioon. Sillä kuka muuten olisi tiedostojen omistajana, ‘root’?

  29. Maria L says:

    Opetus oli kiinnostavasti toteutettu, joskin joillakin tunneilla tuli tunne, että tehtävän tekemisen karahdettua tuntemattomaan ongelmaan täytyy vain istua paikoillaan ja odottaa, että opettaja rupeaa ratkaisemaan tehtävää taululla. Pidän sitä ehdottomasti hyvänä, että oppilailla on mahdollisuus yrittää myös itse ratkaista tehtäviä tunneilla, mutta aina järjestelmä ei toiminut.
    Kurssin aiheet ja tehtävät olivat muuten hyvin tasaisia ja sopivia vaativuusasteeltaan Linuxin jatkokurssille, mutta rootkitin etsintä erottui muista yllättävällä vaativuudellaan. Henkilökohtaisesti en pidä sitä kurssin aihepiiriin kuuluvana (loppujen lopuksihan yhteys eri hakemistojen tarkoituksiin on tuossa muodossa aika kaukaahaettu), mutta vähintäänkin sen pitäisi tulla kurssilla pari viikkoa myöhemmin. Tehtävä olisi silti ikävä heittää pois kurssilta, sillä se oli rehellisesti sanottuna yksi kurssin kiintoisimmista tehtävänannoista.
    Olen samaa mieltä useiden muiden kanssa siitä, että tunneilla läpikäydyt komennot olisi hyvä olla Moodlessa/terokarvinen.comissa jälkeenpäin näkyvillä. Tunneilla tahti on yksinkertaisesti niin nopea, että kunnollisia muistiinpanoja ei ole mahdollista tehdä (ja command linellahan tunnetusti sen on oltava just eikä melkein…). Ymmärrän ajatuksen innostaa ihmisiä tulemaan tunneille, mutta toisaalta komentoja läpikäymällä ja lukemalla oppii kuitenkin myös jotain, eikö? Mitään varsinaista teoriamateriaalia en kuitenkaan kaivannut, sillä kurssi painottui hyvin vahvasti käytännöntaitoihin.
    Kokeesta en osaa vielä näin pian sen jälkeen sanoa kovinkaan paljon. Joissakin kohdissa olisi kaivannut tarkempaa kuvausta siitä, mitä kaikkea vastaukseen halutaan.

  30. Juris Capuls says:

    Todellla hyvä kurssi, tuli opittua paljon uutta lyhyesä ajassa. Kun tulin kurssilla olin unohtanut jo perusasiat linuxista, mutta niitäkin tuli kerrattu aika nopeasti. Kurssi oli just sopivan haastava ei liaan vaikea eikä liian helppo, joskus tuntui etää mennään liian hitaasti eteenpäin.
    Aino huono puoli oli kun pitti palauttaa raporttit niitä ei pystynnyt palauttaa Moodleen doc versiona, siellä oli just ne kaikki kuvakaappaukset mitä tehtävän kanssa pitti palauttaa.

  31. Niklas Särökaari says:

    Kurssi oli kyllä mielenkiintoinen ja asiaa oli juuri sopivasti. Missään vaiheessa asiat eivät tuntuneet ylitsepääsemättömiltä ja pienellä harjoittelulla myös kotona asiat pystyi sisäistämään melko hyvin.
    Kokeesta sen verran, että hienoa, kun viitsit tehdä täysin käytäntöpohjaisen kokeen. Koe oli juuri sopiva ja vaatii myös jonkin verran aikaakin, että ei sitä aivan hetkessä tehdä.
    Se, mikä tämän kurssin ja monen muunkin IT-puolen kurssien ongelmana on aina, että otetaan liikaa opiskelijoita kurssille vaikka konepaikkoja ei ole tarpeeksi. Tämän sain myös kokea kokeessa ikävällä tavalla, itseasiassa samantyyppinen ongelma tapahtui myös 2009 syksyllä työasemat & tietoverkot kurssilla Linux-osuudessa minulle. Ensi kerralla voisi ottaa vain sen määrän kurssille, mitä on koneita ja ilmoittautumisjärjestyksessä, näinhän se menee vissiin myös opsissa? Uusinta pitäisi olla myös mahdollinen, kuten sekin säännöissä lukee, mutta katsotaan.

  32. Panu Pitkänen says:

    Kaikin puolin onnistunut kurssi. Aiheet olivat haastavia, mutta eivät mahdottomia.
    Käytännön koe oli itsessään helppo, mutta kokeeseen liittyvät kysymykset, joihin piti vastata vielä erikseen, olivat hieman hämääviä ja aiheuttivat ehkä “turhia” miinuspisteitä.

  33. Ryhmän kokoon tulee raja, kuten monet muutkin ovat toivoneet.
    Muita osasuorituksia kuin kirjallisia kokeita (ja välikokeita) ei voi tutkintosäännön mukaan korottaa. Onneksi, sillä uusintapakko tarkoittaisi todennäköisimmin koneilla tehtyjen käytännön kokeiden lopettamista resurssien puutteessa.
    Sinä (ja muutama muukin) päästitte reilusti toiset isoille työasemille ja teitte kokeen omalla läppärillä pöydän nurkalla. Otan tietysti tämän huomioon.