Kiitos suosiosta, 39 ilmoittautunutta päivätoteutukseen ja 29 iltaan! Edellisen toteutuksen palautteiden perusteella otamme osallistujia vain 25 istumapaikalle, joten vahvistathan paikkasi ensimmäisellä tunnilla.
Moodle sivu ict4tn003-3 päivä sekä ict4tn003-5 ilta (vaativat kirjautumisen).
Aikataulu
w3 Järjestäytyminen, nykytilan arviointi. SSH.
w4 Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta
w5 Rosvoja ja kunnon kansalaisia – ja dd
w6 Paketinhallintaa; metapaketteja
w7 Apache; kertaus ja edistynyttä asiaa
Talviloma w8, leiki Linuxilla kotona
w9 Sisällönhallintajärjestelmät
w10 Pakettivarasto Palvelimen suorituskyky
w11 Koe
Kyseessä on edistynyt kurssi, ja ohjelmaan voi tulla muutoksia vielä kurssin aikanakin.
Linkit
Opinto-opas: Linux palvelimena
Update: Linkit
Kotitehtävä
– Tarina prosessien hallinnasta (tee koneella; nimeä käskyt, prosessit jne)
– Piirrä käyriä koneen tilasta (esim munin)
– Listaa tärkeimpiä viestejä lokista (laita lokit näytölle ja aiheuta itse lokitapahtumia)
Tässä lista komentoja pyynnöstä:
$ kill -9 1234
$ kill 1234
$ killall firefox-bin
$ killall -9 firefox-bin
$ top # P, M
$ htop
$ ps
$ ps w
$ ps waux
$ pstree
$ nice -n 19 xclock
Komentoja ja sovelluksia, joita mainittiin “rosvoja ja kunnon kanslaisia” -tunnilla: virtualbox-ose, autopsy, sleuthkit, tct, backtrack, HoneyNet, dd, dd_rescue.
Varnish reverse proxyn asennus
tee@taulu:~$ sudo apt-get install varnish ^C
tee@taulu:~$ grep -vP ‘(^#|^$)’ /etc/varnish/default.vcl /etc/default/varnish
/etc/varnish/default.vcl:backend default {
/etc/varnish/default.vcl: .host = “127.0.0.1”;
/etc/varnish/default.vcl: .port = “8080”;
/etc/varnish/default.vcl:}
/etc/default/varnish:START=yes
/etc/default/varnish:NFILES=131072
/etc/default/varnish:MEMLOCK=82000
/etc/default/varnish:DAEMON_OPTS=”-a :80 \
/etc/default/varnish: -T localhost:6082 \
/etc/default/varnish: -f /etc/varnish/default.vcl \
/etc/default/varnish: -S /etc/varnish/secret \
/etc/default/varnish: -s malloc,256m”
tee@taulu:~$ grep -vP ‘^\s+#’ /etc/apache2/ports.conf /etc/apache2/sites-enabled/000-default |grep -Pi ‘(NameVirtualHost|Listen 8|VirtualHost )’
/etc/apache2/ports.conf:# have to change the VirtualHost statement in
/etc/apache2/ports.conf:NameVirtualHost *:8080
/etc/apache2/ports.conf:Listen 8080
/etc/apache2/sites-enabled/000-default:
tee@taulu:~$ sudo service varnish restart ^C
tee@taulu:~$ sudo service apache2 restart ^C
tee@taulu:~$ curl -sI http://localhost/~tee/|grep -i varnish
Via: 1.1 varnish
– Kiinnostavin ja hyödyllisin tunti oli varmasti LAMP asennustunti.
– MySQL käyttö käytännössä oli ylivoimaisesti hyödyllisin oppimani asia kurssilla. (sql kurssilla käytiin vain teoriaa läpi, eikä siis kerrottu, miten sql koodia voi käyttää käytännössä hyödyksi)
– Viimeisen tunnin proxynkäyttö ja tehomittaus oli myös kiinnostavaa ja saattaa tulla käyttöön vielä myöhemmin vapaa-ajallakin.
-Vähiten kiinnostavaa ja eniten moitittavaa oli esim apachen moneen kertaan asennus, joka oli entuudestaan tuttua. Ymmärrettävää kyllä, kun tunneilla uusiakin. Toisaalta apachen asennus käytiin läpi moneen kertaan jo työasemat ja tietoverkot kurssilla, joten sen olisi voinut jättää vähemmälle, ja esim asetuksiin tutustumista enemmän.
-Läksyt olivat yleistasolla erittäin haastavia, sillä tunneilla käyty materiaali harvoin auttoi kotitehtävien teossa. Tuntien käytännön tehtävät olivat usein mukavia, koska apua oli saatavilla.
-Opitko jotakin?
v: Osasin jo aiemmin samankaltaisia juttuja hieman, opin lisää kyllä.
– Oliko hyödyllistä
v: Kyllä
– Missä aiot käyttää taitoja kurssin jälkeen?
v: Oman palvelimen kehityksessä ja tulevaisuudessa toivottavasti työssä
– Kiinnostavin tunti?
v: Metapaketit
– Suosittelisitko kollegalle tai opiskelutoverille?
v: Mielestäni kurssi pitäisi olla pakollisena järjestelmäasiantuntijan suuntauksessa mutta suosittelisin myös muuten vain linuxin opettelun kannalta.
Yhteenveto: Kurssista innostuneena/motivoituneena tj. aion vaihtaa kaikkien koneideni pääkäyttöjärjestelmäksi jonkin Linux distribuution, myös reitittimen 🙂
Kurssi oli mielestäni hyvin toteutettu ja sisälsi paljon hyödyllistä tietoa, joka tuntui oikeasti käytännölliseltä. Opetuksessa itsenäinen opiskelu oli iso osa tehtäviä. Kurssin aikana tuli kerrattua linuxin perusasioita kunnolla ja varmaan tärkeimmät asiat opittujen joukossa oli LAMP. Mielenkiintoisin tunti oli viimeinen, jossa käytiin läpi mm. varnishin käyttö.
Suosittelisin kurssia kenelle tahansa linuxin palveluominaisuuksista kiinnostuneelle.
Kurssi oli kokonaisuudessaan melko hyvä ja kattava, vaikka jotkut tunnit olivat vähemmän hyödyllisiä kuin toiset, koska tietynlaista osaamista oli kumminkin jo ennestään.
Kurssin jälkeen osaan käyttää komentokehotetta paljon paremmin kun aikaisemmin, koska kurssin aikana käytiin läpi monia erilaisia hyödyllisiä komentoja, joita käytän nykyään jatkuvasti, kun jotain teen Linuxin parissa.
Tulen varmasti käyttämään opittuja taitoja kotona, kun puuhastelen oman linux palvelimeni kanssa.
Kiinnostavin tunti oli varmaankin “Rosvoja ja kunnon kansalaisia”, koska siinä pääsi tekemään sellaisia asioita, joita ei ole ennen tehnyt. Autopsy oli itselleni ainakin täysin tuntematon ohjelma, joten sen käyttö oli mielenkiintoista.
Suosittelisin kurssia sellaiselle henkilölle, jolla on jonkinlaista alustavaa kokemusta linux -käyttöjärjestelmästä, koska kurssin tahti ei mielestäni ollut mikään kaikista hitain.
Opin kyllä, vaikka minulla on aikaisempaa kokemusta Linuxista onkin, olen edelleen amatööri.Joka tunnilla oli jotain hyödyllistä tietoa jota voin käyttää omassa palvelimellani. Tarkoistus olisi käyttää tietoja omalla palvelimella jatkossakin. mikään tunneista ei noussut muita korkeammelle kiinnostavuuden kannalta. Ehkä voisin suositella kurssia muillekin
-Opitko jotain?
Opin paljonkin uutta. Kun lähtötaidot olivat alkeiden alla olevia, niin siitä on helppo nousta ylemmäs.
-Oliko hyödyllistä?
Lähinnä varmaan tuo LAMP on kaikkein hyödyllisin ja paketinhallinta, metapaketit. Ja nyt viimeisin aihe: että saadaan helposti palvelimesta tehoa irti vain muutamalla pienellä säädöllä.
-Missä aiot käyttää taitoja kurssin jälkeen?
Koko kurssi ajan on ollut tarkoitus hommata vähän rautaa kotiin ja pistää oma palvelin päälle. Ehkä lähitulevaisuudessa saan hoidettua. Työharjoittelussa olisi myös tehdä näitä asioita.
-Kiinnostavin tunti?
Taidan sanoa että se metapaketti-tunti. Kun tekee omia paketteja, voidaan asentaa omia suosikkiohjelmia vaikka käyttöjärjestelmä olisi muuttunut. Helpottaa asioita huomattavasti.
-Suosittelisitko kollegalle tai opiskelutoverille?
Kaikille saman tasoisille vähänkään linuxista kiinnostuneille voisin suositella. Jos on ylemmällä tasolla osaamisessa, ei välttämättä ole tarvetta käydä tätä.
Kurssilla opin erittäin paljon uutta asiaa. Oikeastaan melkeinpä kaikki asiat olivat minulle uutta. Minulla oli aika huonot lähtökohdat peruskurssin (työasemat ja tietoverkot) linux osaamisesta, mikä jarrutti varsinkin alussa, mutta perusasiatkin selkenivät ajan mittaan. Kurssilla ei mielestäni käyty mitään turhaa, jokaisen tunnin aihe oli jossakin määrin hyödyllinen. Kurssin jälkeen taitoja varmaan käytän ehkä tulevissa mahdollisissa työtehtävissä ja ehkä jopa asennan Ubuntun kotikoneellenikin jossa voi harjoitella lisää. Kiinnostavimmat tunnit olivat mielestäni paketinhallintaa ja apache -tunnit. Rosvoja ja kunnon kansalaisia -tunti oli minulle ehkä se vähiten kiinnostavin tunti. Kurssia voisin suositella opiskelukaverilleni.
Kurssi oli erittäin hyödyllinen ja opin oikeastaan jokaisella tunnilla uutta. Alkeiskurssilla opetus oli melko eritasoista (eri opettaja) mitä ei aina otettu kurssilla huomioon mutta opetuksessa pysyi silti mukana uutta oppien ja kotona sai pohtia tehtäviä sopivan haastavasti.Kurssia onneksi tasoitettiin vastaamaan hieman lähemmäksi kurssilaisten omaa osaamista.Jokaisen lähtökohdat opetukseen olivat erilaiset. Kurssi oli juuri tästä syystä enemmän kuin hyödyllinen ja jokainen tunti oli kiinnostava. En voi siis sanoa, että kurssin sisältöä pitäisi muuttaa. Suosittelisin opiskelutoverille vaikkei hänellä suurempaa tietämystä linuxista olisikaan, sillä työllä tästä kurssista sai todella paljon irti.
Oma kiinnostukseni linuxia kohtaa kohosi huomattavasti tämän kurssin myötä, joten aion ehdottomasti jatkaa aiheen opiskelua (ja kenties käyttää työelämässä mikäli työ sitä vaatii).
– Tunsin oppineeni kurssilla erityisesti apachen ja wordpressin tuomista mahdollisuuksista toteuttaa ja julkaista omaa sisältöä. Myös itse ubuntun kattava kirjo erilaisia ohjelmia ja niiden käytön helppous tuli käytyä hyvin lävitse.
– Lähes kaikki tunneilla/kotitehtävien avulla opittu asia tuntui näkevän käyttöä ainakin jossain kohtaa tulevaisuutta.
– Aion yrittää säilyttää valmiita koulutöitä sekä muita projekteja yhdessä paikassa julkisena.
– Kiinnostavin tunti oli ehdottomasti viimeinen, jossa nähtiin proxyjen vaikutus palvelinten suorituskykyyn.
-Suosittelisin opiskelutovereille.
-Kurssissa oli hyvää tekemisen tunne, sekä kotitehtävät jotka palauttivat mielen aiheisiin enemmänkin kuin vain oppitunneilla.
Mielestäni kurssi oli mielenkiintoinen ja opin siitä hyvin paljon uusia asioita ja samalla tuli hyvin kerrattua vanhoja asioita, jotka olivat jo päässeet unohtumaan. Varsinkin kaikki palvelinpuolen asiat olivat mielenkiintoisia ja mielestäni kaikkein oleellisimpia asioita kurssilla. Kiinnostavin tunti oli Apacheen liittyvä tunti.
Kurssilla opittuja taitoja voi varmasti hyödyntää jatkossa työn merkeissä ja voisin jopa kuvitella työskenteleväni Linuxin parissa joskus tulevaisuudessa.
Suosittelen kurssia kaikille Järjestelmäasiantuntija-linjan valinneille opiskelijoille!
Parannuksena kurssille toivoisin tuntien jälkeen vähän parempaa dokumentaatiota käydyistä asioista sekä tehtävänannot voisivat olla hiukan selkokielisempiä. Myöskin tunnilla toivoisin käytettävän hiukan vähemmän aikaa tuntitehtävien itsenäiseen ratkaisemiseen.
Alkuun vanhan kertausta. Asioita, jotka olivat päässeet unohtumaan. Käytännössä kaikki toisesta opetuskerrasta lähtien oli uutta tietoa.
Jokainen oppitunti oli hyvin asiapitoinen. Mielestäni kaikki tunnit hyödyllisiä jatkon kannalta.
Tulevilla(?) Linux-kursseilla ja mahdollisesti työelämässä jahka niin pitkälle päästään.(Toistaseksi vähän liian aikaista sen suhten^^)
En mitään yksittäistä tuntia nosta yli muiden, eikä mikään tunti ollut tylsä tai muuten turha.
Ihan näppärä kurssi. Mikäli Linux kiinnostaa niin suosittelisin kenelle tahansa.
Ennen ko. kurssia en ollut käyttänyt Linuxia käytännössä lainkaan. Jotain asioita muisti vielä ensimmäiseltä vuodelta, mutta suurin osa asioista tuli täysin uutena. Kurssilta tärkeimpinä asioina opin paremmin käyttämään komentotulkkia, ssh:n ja apachen hallintaa/käyttöä sekä myös mysql,phpmyadmin ja wordpressiä. Mielestäni kurssi on hyvä kaikille jotka ovat linuxista kiinnostuneet. Omilla olemattomilla pohjatiedoilla pärjäsin mielestäni hyvin, mutta kurssilta löytyy myös edistyneillekin haastavia tehtäviä, jos niitä vain haluaa. Itse koin LAMP:iä ja WordPressiä käsittelevät tunnit mielenkiintoisimpina.
En osannut kurssia aiemmin tehdä oikeastaan muuta kuin asentaa LAMPIN ja jotain muita yksittäisiä ohjelmia, toisin sanoen opin todella paljon kurssilta. Tosin en ollut kahdella tunnilla paikalla henk. kohtasista syistä.
Kurssilla käsiteltiin paljon hyödyllisiä asioita, kuten metapakettien luonti, LAMP asennus ja mikä itselleni hyödyllisintä, Linux peruskomennot. Ilman peruskomentoja mistään ei tulisi mitään.
Mielestäni kurssin kiinnostavin aihe oli Metapaketit, mutta kuolleen levykuvan tutkiminen oli myös kiinnostavaa kotona tehtävää puuhaa.
En tiedä tarkalleen missä työtehtävässä käyttäisin opittuja taitoja, mutta kotona harrastuksena kokeilen aika ajoin uusia asioita Ubuntu Linux 11.10 palvelimellani. Kokeilujani ovat lähinnä websuunnitteluun liittyvät asiat.
Aina ei kotona kiinnostanut tai jaksanut harjoitella tehtävien suorittamiseen tarvittavia juttuja. Pointtini on se että kurssin tehtävät vaativat yleisesti ottaen aika paljon aikaa ja vaivaa jos oppilas ei ole käyttänyt Linux käyttöjärjestelmiä paljon ja säännöllisesti kurssia aikaisemmin. Itsellä oli lähes kaikki kurssin asiat vieraita (LAMP) lukuunottamatta.
Ongelmiakin ilmaantui kotona tehtäviä tehdessä, jotka haittasivat tehtävien tekoa ja veivät järkyttävästi aikaa. Esimerkiksi, pakettivaraston sekoittaminen (jollain ihme tavalla). Muut ongelmat sain kyllä korjattua itse mutta aikaahan se vei paljolti. Nämä ongelmat olivat tosin luultavasti itseni aiheuttamia ja ilman ongelmia kurssista olisi tullut kivempi kokemus kaiken kaikkiaan.
Kurssi oli overall hyvä ja en kyllä itse muista vastaavalla tasolla ollutta kurssia josta olisi oppinut yhtä paljon asioita.
T: Niko Andersson
Opin kurssilla paljon, mutta toisaalta kurssi oli opintopisteisiin nähden aika työläs. Ehkäpä tarkemmat tehtäväksiannot voisivat helpottaa sitä työläyttä. Opittu on ollut hyödyllistä ihan työssäkin. Kiinnostavin tunti oli ehkä Rosvot ja kunnon kansalaiset, vähiten kiinnostava sisällönhallinta. Parannusehdotukseksi matskua: Hyödyllisiä ja tunnilla käytettyjä komentoja jne.
Olen jo suositellut 🙂
Minulla oli kurssille tullessa Linuxista perustiedot, ja opin kurssilla paljon uutta. Käytännön hyötyä on vaikea arvioida vielä, koska en ole koskaan toiminut Linux- tai UNIX-tukitehtävissä, mutta oman työkalupakkinsa parantamisesta ei koskaan ole haittaakaan. Suosittelisin kurssia muille.
Kaikki tunnit olivat mielenkiintoisia, mutta ehkä kaikkein kiinnostavin oli “Rosvoja ja kunnon kansalaisia”.
Parannusehdotuksia: tiedät paljon Linuxista, ja olet hyvin innostunut aiheesta, mutta tämä aiheuttaa joskus sen, että puhut hyvin nopeasti, ja on vaikeata pysyä perässä. Kannattaa silloin tällöin tarkistaa, että yleisö on vielä mukana.
Taitotaso kurssin alussa oli aika korkea, mutta opin silti kurssilla aika paljon. Täysin uudet asiat olivat rootkitin jäljittäminen Autopsyllä, oman repositoryn luominen, ab sekä Varnish. Edellä mainitut asiat opin kurssilla. Tuttuja asioita olivat Ubuntu Live CD, LAMP, WordPress, SSH, ps, logit. Kiinnostavin tunti oli rootkitin jäljittäminen, sillä luulin sen olevan paljon monimutkaisempaa. Parannusehdotuksena kotitehtävien palautusta voisi lykätä tunteja edeltävään iltaan (nythän deadline oli 2 päivää aikaisemmin). Voisin suositella tätä kurssia koulukaverilleni HAAGA-HELIAsta, joka tuntee Linuxia jonkun verran ja joka on kiinnostunut aiheesta.
Kurssilla opin käyttämään linuxia paljon. Itselläni on palvelin kotona, mutta muutamia asioita tuli vastaan, mitä en ollut ajatellut ennen kuin opettaja niistä kertoi.
Kurssin ehdottomasti paras aihe oli LAMP:in asennus ja sen säätäminen. Asia tulee varmasti tarpeeseen. Opetustapa oli hyvä, ensin pähkäiltiin ja sen jälkeen ope kertoi vastauksen.
Kurssin ehkä “turhimmaksi” aiheeksi valitsen rosvoja ja kansalaisia tehtävän. Tehtävä tehtiin kattomalla tyyliin mitä muut on tehty ja apinoitiin niitä.
Palomuuriin olisi voinut keskittyä enemmän esim. apachen yhteydessä ja läksyjen tarkastamiseen olisi voinut käyttää vähempi aikaa. Tyyliin käydään nopeesti läpi vanhat jos on epäselvää.
Suosittelisin kurssia muillekkin, joita kiinostaa linuxin käyttö.
Opin käyttämään linuxin shelliä paremmin, lähinnä grep ja cat komentojen “uudelleen” oppiminen oli hyödyllistä.
Mielestäni oppitunneista WordPress/LAMP ohjelmien asennus ja käyttöönotto oli hyödyllisin ja mielenkiintoisin.
Suosittelisin kavereille/henkilöille jotka ovat käyttäneet linuxia jonkin verran. Opiskelijalle, jolla ei ole yhtään taustatietoa linuxista kurssi voisi olla todella haastava.
Se, mitä opin kurssilla, oli pääosin hyödyllistä. Rosvoja ja kunnon kansalaisia oli varmastikin kokonaisuutena kiinnostavin tunti. Parannusehdotuksena tehtävien läpikäyntiin voisi käyttää hieman vähemmän aikaa(toki riippuu kurssilaisten osaamistasosta). Ja vaikka toisto onkin hyvästä (toisinaan), voisi sitä hieman vähentää ja vaikkapa laajentaa opiskeltavaa aluetta. Voisin suositella kurssia muillekin.
Olin oppinut jotakin tietysti, en voi sanoa että kaikki teemat kiinnosti minua mutta silti suosittelen tätä kurssia. Yleisesti voisin käyttää käsitelty tietoja kurssista työelämässäkin. Minun näkökulmasta kiinnostavin tunnti oli ihan viimeinen tunti ja erityisesti osa missä oli käsitelty “reverse proxy” teknikka.
Opitut tiedot kertautuivat ja opin laajemmin kurssin aiheista lisää. Kurssin hyödyllisyys on tullut imi nyt oikeastaan vain siinä että kun oma kotikoneeni Windows käyttöjärjestelm ei suostu toimimaan niin käynnistämällä Ubuntun liverompulta kerran niin sen jälkeen Windowskin on suostunut taas toimimaan normaalisti. Kiinnostavin tunti oli ehdottomasti Varnish proxyn asentamista käsitellyt tunti, koska se oli minulle jotakin aivan uutta ja asennuksella saatiin merkittävät hyödyt. Suosittelen ehdottomasti kurssia opiskelutovereilleni.
Kurssin sisältö oli pääasiallisesti itselle mielekästä ja uutta asiaa tuli paljon. Jossain vaiheessa jopa liikaakin, opetuksesta ei tällöin jäänyt mieleen välttämättä oikeita asioita.
Kotitehtävät olivat osin melko pitkäkestoisia, joten kurssin suorittamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Itsellä usean kurssin päällekkäisyys aiheutti parin tehtävän kanssa sen, että aikaa ei jäänyt tehdä tehtäviä kunnolla loppuun, tai mielenkiintoiset lisäosat jäivät vaiheeseen.
Konnien metsästys oli hieman ulkopuolisen oloinen tehtävä, jonka olisi voinut käyttää hyödyllisemmin enemmän aiheeseen sopivaan. Esimerkiksi palvelimen konffaus olisi ollut mielekkäämpi. Tosin dd -ohjelman käyttö tuli tutummaksi ja sitä kautta sai hyödyllisen ohjelman “pakkiin”
Erityisesti WordPressin ja LAMPin osalta hyötykäyttöä tuli heti, kun kaverille piti saada sivut väsättyä. LAMP oli jossain määrin jo ennestään tuttu, joten siitä sai myös kurssilla enemmän irti. Alkuosan tehtävissä paremmasta Linux -tuntemuksesta olisi ollut hyötyä. Aiempi kurssi ei antanut tähän riittäviä valmiuksia. Tosin myös opettaja oli eri, joten tälläkin oli asian kanssa tekemistä.
Suosittelisin kurssia, jos palvelimen asennus ja ylläpito on ajankohtaista. Valmiit Linuxin tiedot auttavat merkittävästi kurssin suorittamisessa. Erityisesti tunnilla edetään hyvin nopeaan tahtiin, joten seuraaminen voi olla muuten hankalaa.
Pasi Maukonen
Windows-kaverikin oppi jotain Linuxista, etenkin kun työasemat ja tietoverkot-kurssin Linux-osuus toisen opettajan vetämänä jätti paljon toivomisen varaan. Kiinnostavin osuus oli ehdottomasti LAMP-paketti. Rosvot ja kunnon kansalaiset oli erittäin mielenkiintoinen paketti, mutta kun omat rosvonjahtaustaidot eivät ole CSI-tasoa, siitä olisi ollut hyvä olla jotain lisämateriaalia. Muillakin tunneilla käytiin läpi paljon hyödyllisiä komentoja.
Kehitettävää ehkä olisi siinä, että uutta asiaa opetettaessa pitäisi pystyä tekemään muistiinpanoja, mutta siitä tulee herkästi huomautus, että älä tee samaan aikaan. On totta, että samaan aikaan puuhaaminen hieman häiritsee keskittymistä, mutta toisaalta ainakaan minulla komennot eivät jää kertanäkemältä muistiin eikä ne tule suoraan selkärangasta. Kaikkiaan erinomainen kurssi.
Kurssilta opin paljon, eli suurimman osan linux-tiedoistani mitä osaan ja kokeen jälkeen osaamme sanoa määrällisesti kuinka paljon.
Opittu on ollut hyödyllistä työssäni.
Kiinnostavin tunti (itselleni hyödyllisimpiä) ovat varmasti olleet LAMP-asennus, sekä rosvoja&poliiseja -tunnit.
Vähiten kiinnosti paketinhallinta, mutta toki sekin oli hyödyllinen tunti.
Parannettavaa: Olisit saanut puhua enemmän palvelimen/virtuaalipalvelimen vuokraamisesta ja siihen liittyvistä yksityiskohdista (mahdollisista ongelmista) sekä useamman domainin hallinnoinnista apachella (yhdessä ip:ssä) ja ufw:n perusasetuksista.
Suosittelisin kurssia kollegoille ja ystävilleni ehdottomasti. Laittaisin työkaverini kurssille, jos hän vaan olisi HH:n oppilas.
Kurssin aikana tuli vähän enemmän opittua komentotulkkia,
koska linux järjestelmänä on suht.uusi juttu minulle.
tästä toivon apua ehkä seuraavilla asiaan kuuluvilla kursseilla.
Haastavin oli varmaan Rosvoja ja kunnon kansalaisia -osuus,
jolloin piti selvitellä hackeroidun palvelimen kovalevyn kuvaa Autopsy:n avulla. Suoraan sanoen, Auropsyn asennuksen jälkeen en edes tiennyt, että “mitä nyt voi tehdä?!”
Kurssi oli minulle vieläkään suht.haasteellinen, perustaidot oli ilmeisesti aika heikolla tasolla (valitet. en ole osallistunut tätä kurssia edeltävään kurssiin).
-Opitko jotain?
Opin paljon, oikeastaan kaikki mitä nyt tiedän linuxin käytöstä, on peräisin tältä kurssilta.
-Oliko hyödyllistä?
Kyllä, varsinkin LAMP ja WordPress olivat hyödyllisiä. Kurssi oli muutenkin hyvä työelämää ajatellen esim. LAMP, Apache, ssh, prosessien hallinta-tunnit.
-Missä aiot käyttää taitoja kurssin jälkeen?
Kotona käytän lähes päivittäin, toivottavasti sitten joskus töissä.
-Kiinnostavin tunti?
Paras tunti, oli metapaketti-tunti. Nyt voin asentaa suosikkiohjelmani yhdellä komennolla.
-Suosittelisitko kollegalle tai opiskelutoverille?
Ehdottomasti, kurssilla edetään opiskelijoiden ehdoilla; eri tehtäviä eritasoisille opiskelijoille.
Opitko jotakin?
Opin tekemään pakettivarastoja (repository) ja metapaketteja, mittaamaan Apachen suorituskykyä, conffaamaan Apachen userdirillä ja varnishilla sekä lukemaan palvelimen logeja. Muut aiheet olivat jo valmiiksi pintapuolisesti tuttuja.
Lisäksi opin paljon pieniä käyttöä helpottavia komentoja ja kikkoja. Vaikka osa aiheista oli jo hyvinkin tuttuja (LAMP ja WordPress) opin niistä silti paljon lisää.
Oliko opittu hyödyllistä?
Luulisin että tulee olemaan hyvinkin hyödyllistä.
Kiinnostavin tunti
1. Metapaketit ja muu paketinhallinta
2. Apache; kertaus ja edistynyttä asiaa
3. Palvelimen suorituskyky
Parannusehdotuksia
Opetustyyli voisi olla vähän aloittelijaystävällisempää. Tuntien jälkeen käytyä asiaa voisi laittaa näkyvämmin esiin, jotta niilläkin on mahdollisuus opetella jotka ei jollekkin tunnille pääse. Itse olin aika hukassa kun en “rosvoja ja kunnon kansalaisia” tunneille päässyt, ja huomasin vasta nyt että täällähän oli kommenttina avainsanoja 🙂
Suosittelisitko kollegalle tai opiskelutoverille?
Suosittelen lämpimästi, paras kurssi ikinä (joskin ensimmäinen loppuun suoritettu minulle Haaga-Heliassa). Jos et muista Linuxista mitään niin tekemällä kovasti töitä kurssilla opit paljon ja muistat varmasti asiat jatkossa. Mutta kurssi sopii myös kokeneemmille Linux-käyttäjille, opettajan ammattitaidossa ei ole valittamista ja ajantasaista nippeli/taustatietoa tulee paljon.
Kurssilla hyödyllisintä minulle olikin ehkä uuden innostuksen saaminen Linux-touhuihin ja ihan yksinkertaisesti itsensä päivittäminen tälle vuosikymmenelle pelkästään sivulauseissa kuuluneiden avainsanojen muodossa. Tällä hetkellä tutustun Puppetiin ja päällimmäinen kysymys on että miksei kukaan kertonut minulle tästä aiemmin!?! 🙂