Koe – Linux palvelimena ict4tn003-5

Tämä on Linux palvelimena ict4tn003-5 -kurssin käytännön koe. Tehtävät ratkaistaan tyhjillä HP Compaq 8200 -koneilla.

Koetilaisuus on w11 keskiviikkona 2012-03-14 Haaga-Helian tietokonelabrassa h5001.

Tehtävä: IipSix Oy:n käyrät ja kotisivut

Asenna teros-exam*.deb.

Toimitusjohtaja Liisa Laser: “Tervetuloa IipSix Oy:lle! Haluamme tehdä kotisivut. Ja Linuxiinkin pitäisi tutustua.

Laadi käyrät koneen kuormituksesta heti alusta lähtien. Lopuksi (tehtyäsi kaikki muut osat) kirjoita kuvaus siitä, mikä resurssi (cpu, ram…) on ollut milloinkin eniten kuormitettuna.

Asenna minulle WordPress niin, että myös alasivut kestävät kuormaa. Yritämme saada linkin Slashdottiin. Teemat voin asentaa itse SSH:lla. Kirjoita testeihin perustuva arvio siitä, minkä verran kuormaa sivuni kestää.

Ja tee minulle ja Pekalle käyttäjät. ”

Jos tähtäät huippupisteisiin ja muu tuntuu helpolta, käy juttelemassa ATK-tukemme Pekka Propellin kanssa. Pekka: “Kuulin, että Linuxilla voi antaa saman komennon monelle koneelle. Simuloi tätä tekemällä 10 käyttäjää, automatisoimalla ssh-kirjautuminen julkisella avaimella (ssh-keygen ja ssh-copy-id) ja ajamalla whoami yhdellä for-silmukalla kaikilla käyttäjillä.”

Kokeen päättyessä

Varmista ruudunsäästäjän asetuksista, ettei työasema mene lukkoon.

Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki palvelusi toimivaksi. Selkeä, yhden vilkaisun esillepano on arvosteltava osa suoritusta.

Kirjoita lyhyt (muutaman virkkeen tai bulletin) luettelo siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi. Laita työpöydälle lista käyttäjätunnuksista ja salasanoista. Kirjoita myös oma (sudo) salasanasi kokeen tarkastusta varten. Ota lopuksi ruutukaappaus (PrintScrn-nappi).

Anna palautetta WinhaOpaaliin (vaikka olisit aiemmin kommentoinut kurssia).

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.

Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.

Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost). Äläkä lähetä oikeaan HackerNewsiin mitään linkkejä tässä tekemiisi kokeilupalvelimiin.

Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.

Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tehdään. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Kokeen jälkeen

Asenna Linux kotiin ja blogaa tekniikasta!

Tervetuloa muillekin kursseilleni: Linuxin keskitetty hallinta (puppet, fabric…), Prototyypin rakentaminen (BotBook.com), Linux-projekti; ja jos olet vapaissa ohjelmissa tosi hyvä, opinnnäyte.

Posted in Uncategorized | Tagged , | 2 Comments

2 Responses to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-5

 1. @Akseli: kiitos kommenteista!

  Useimmat päiväryhmän vinkit sopivat myös tähän kokeeseen
  http://terokarvinen.com/2012/koe-linux-palvelimena-ict4tn003-3#comment-6635

 2. Akseli says:

  Koe oli hieman vaikeampi mitä odotin, ei kuitenkaan liian vaikea. Kun oli hyvä pohjatieto jo valmiiksi sekä hyvät tunnit, ei sen suurempia vaikeuksia ollut. Reverse proxy -osuus käytiin kuitenkin tunneilla todella nopeasti, mutta se oli kokeessa näkyvästi esillä. Mielestäni Varnishia olisi ollut syytä käydä hieman enemmän tunneilla, jos sitä myös kokeessa kysytään.

  Lähetin kommenttia itse kurssista WinhaOpaalin kautta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Recent Posts

 • Picks

 • Boxing Clock for AndroidOcton8 Diving T-ShirtsShaking Tower Panda Android GameLearn Chinese with Android
 • Student projects