Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 4-ti ja 5-to – alkusyksy 2017 – 5 op


English: Learn to manage your own Linux server – in 8 weeks. Beginners welcome. Course is in Finnish.
Both groups have completed their final lab tests. Congratulations to those who finished this demanding course. Final lab test for group 4-Tuesday. Final lab test for group 5-Thursday.

Aloita nollasta. Opiskele 8 viikkoa ja hallitset omaa Linux-palvelinta.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

  • Osaa hallita Linuxia palvelimena
  • Osaa tehdä tärkeimmät asetukset tärkeimmille palvelimille (Apache, OpenSSH)
  • Osaa asentaa www-ohjelmointiin sopivan alustan
  • Osaa tehdä itselleen uusia asetuksia palvelinohjelmistoihin ohjeiden avulla
  • Tietää esimerkkejä palvelintilan tarjoajista ja hinnoista sekä fyysisten palvelinten vastaavista ominaisuuksista

Aikataulu

Kurssi kestää 4. periodin  eli alkusyksyn, yhteensä 8 viikkoa. Kaikki tunnit ovat labrassa 5004.
Tiistain ryhmä 12-17:30, torstain ryhmä 14-19.
Peruskäyttö
1. Asennus, työpöytä ja lisenssit w34 FSF Free Software Definition, Rise of Open Source: Chapter 5. Raportin kirjoittaminen.
2. Komentokehote, ylläpito ja paketinhallinta w35 Command Line Basics, Commands for Admin. Torstain ryhmällä osa ajasta itsenäistä työskentelyä.
Demonit
3. Apache-weppipalvelin ja LAMP kehitysalusta w36
Install Apache Web Server on Ubuntu, MySQL Install and One Table Database, Change MySQL Password on Ubuntu, Dealing with Forms, PHP Database Connection with PHP-PDO, Instant Firewall – sudo ufw enable.

w37 ei lähiopetusta
4. Syventävä aihe weppipalvelimista, jokin näistä: Virtuaalipalveliten vuokraaminen/Sisällönhallintajärjestelmä/TLS/palvelimen suorituskyky/Tietokannat. w38
Apachen oletussivu, Monta nimeä samaan IP-osoitteeseen. Virtuaalipalvelimia vuokrataan: Linode (associate link), Digitalocean, Amazon (monet Amazonin palvelut skaalautuvat automaattisesti, maksimihinnan rajoittaminen voi olla tarpeen). Julkisia nimiä vuokrataan: NameCheap, Gandi. Harjoittelua varten voit kokeilla myös http://www.dot.tk/ (ei tärkeille nimille). WordPressin asennus. First Steps on a New Virtual Private Server – an Example.
5. OpenSSH-etähallinta. Tulimuuri. w39. Mahdollinen lisäaihe, jos aikaa jää: Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta / Tiedostojärjestelmän hierarkia / Rosvoja ja kunnon kansalaisia.
Cyber Security Nordic -messut messukeskuksessa w39 ti-ke, rekisteröidy maksutta. Vierailu omaan tahtiin oppituntien ulkopuolella.
Automatisointi
6. Automaatio ja ohjelmointiympäristöt, bash-skriptaus w40
Shell Scripting, aboutusers.sh, Over the Wire: bandit
Loppuhuipennus
7. Arvosteltava labraharjoitus (50% arvosanasta) w41

Linkkejä

Tiistain 4-toteutuksen Moodle
Torstain 5-toteutuksen Moodle
Kurssilla käytetään Xubuntu 16.04 amd64 Linuxia. Kannattaa pitää sitä aina mukana USB-tikulla. UnetBootin. Xubuntu.org. Levykuva xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso.
Vanhoilta kotisivuilta löytyy opiskelijoiden kommentteja ja esimerkkiratkaisuja: Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 2-ti ja 3-ke – Alkukevät 2017 – 5 op, Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021-1 – 5 op – alkusyksy 2016.
Vanhoja arvioitavia laboratorioharjoituksia: Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-2 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1, Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-3 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

Arviointi

Arvosteltava labraharjoitus 50%
Läksyt 50%
Kummastakin osuudesta on saatava hyväksyttävä suoritus.

Läksyt

Läksyt tehdään ja raportoidaan kunkin tunnin jälkeen. Tehtävät saa julkaista missä haluaa ja palauttaa linkin Moodleen.
Kotitehtäväraportin tulee olla suoraan selaimella katseltavassa muodossa, tavallisena HTML-weppisivuna. Ei odt, ei odp, ei ppt, ei docx, ei doc, ei pdf. Kotitehtäviä ei voi palauttaa sähköpostitse. Linkit palautetaan Moodleen, mutta itse raportteja ei voi palauttaa Moodleen. Maksutonta kotisivutilaa saa esimerkiksi WordPress.com (helppo) ja GitHub.com.
Läksyt käydään läpi seuraavalla tapaamiskerralla, ratkotaan yhdessä ongelmia ja annetaan suullista palautetta. Arvosana kotitehtäväpaketista tulee vasta kurssin lopuksi, mutta tehtävät tulee silti palauttaa aina vuorokautta ennen seuraavia tunteja. Kurssilta poistetaan ne, jotka eivät ala suorittaa kurssia palauttamalla tehtäviä.
Julkaiseminen on vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Jos et jostain syystä uskalla tai muuten halua julkaista, voit laittaa työn weppisivulle salasanan taakse (kaikille kotitehtäville sama salasana) ja jakaa tämän salasanan kurssilaisten kanssa.
Jos tuntien yhteydessä järjestetään testejä läksyjen aiheista, niiden pisteet sisältyvät arvostelun kohtaan läksyt (50%).

Alustavat tehtävänannot

Tehtävät ovat virallisia vasta, kun ne on annettu tunnilla. Tehtävänannot muuttuvat vielä, koska tuntien aiheetkin voivat muuttua, ja lopullisessa arvioinnissa tehtävät arvioidaan niiden annettujen, virallisten tehtävien mukaan.

h1

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).
c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.
d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.
d) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.
f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

h2

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.
b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)
c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.
d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.
e) Opettele ulkoa ja harjoittele tärkeimmät komennot (tätä “opettele ulkoa” alakohtaa ei tarvitse raportoida):
http://terokarvinen.com/2009/command-line-basics-4
http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4

h3

Tämä h2 tehtävä on päivitetty siten, että voit ratkoa tehtäviä valintasi mukaan LAMP:illa, Python Flask + Postgrella tai jollain muulla valitsemallasi kehikolla. Helppoja rivi tiistaina opetetuilla aiheilla voisi olla esim a-b-i tai a-b-h. Ja guruille tässä on paljon haastavia vapaaehtoisia tehtäviä.

a) Asenna Apache, laita käyttäjien kotisivut (http://example.com/~tero) toimimaan. Testaa esimerkkikotisivulla. Tämä a-kohta on vaihdettu.
b) Surffaa oman palvelimesi weppisivuja. Etsi Apachen lokista esimerkki onnistuneesta (200 ok) sivulatauksesta ja epäonnistuneesta (esim 404 not found) sivulatauksesta. Analysoi rivit.Tee jokin seuraavista (yksi riittää, useampi vapaaehtoisena lisätehtävänä):
c) Tee virhe weppipalvelimella ajettavaan koodiin (esim PHP tai Python), etsi se lokista ja analysoi tuo lokirivi
d) Tee virhe johonkin Apachen asetustiedostoon, etsi ja analysoi tuo rivi. Etsimiseen sopivat esimerkiksi Apachen omat lokit, syslog sekä ‘apache2ctl configtest’.
e) Asenna ja kokeile PhpMyAdmin:a tai jotain muuta valmista weppiliittymää tietokantojen hallinnointiin.
f) Tee palvelimella ajettava weppiohjelma, joka tekee käyttäjälle jonkin yksinkertaisen laskun (esim. painoindeksi BMI)
g) Tee palvelimella ajettava weppiohjelma, joka käyttää tietokantaa. Voit tehdä jonkin yksinkertaisen CRUD-ohjelman, esimerkiksi TODO-listan
h) Tee Apachelle uusi sivu, joka näkyy suoraan palvelimen pääsivulla, mutta jonka sivuja voi muokata normaalin käyttäjän oikeuksilla (name based virtual host, DocumentRoot käyttäjän kotihakemistoon).
i) Kuinka monta eri HTTP Status:ta (200, 404, 500…) saat aiheutettua lokeihin? Selitä, miten aiheutit tilanteet ja analysoi yksi rivi kustakin statuksesta.
j) Asenna LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Testaa kunkin komponentin toiminta. Testaa lopuksi kokonaisuus. (Voit aloittaa tilanteesta, jossa Linux-käyttöjärjestelmä on jo asennettu, mutta ei muita (AMP) osia.
k) Kokeile jotain Flaskin uutta ominaisuutta flask-testipalvelimessa. Voit kokeilla esim. muotteja (templates), tietokantaa tai syötteiden ottamista lomakkeilta (forms).
l) Asenna Python Flask + PostgreSQL + Apache mod WSGI. Testaa kunkin komponentin toiminta. Testaa lopuksi kokonaisuus. (vaikea)

h4

Vinkkejä: lue linkitetyt artikkelit aikataulusta yltä ennenkuin alat tehdä tehtäviä. Muista viitata kaikkiin lähteisiin. Käytä aina hyviä salasanoja, joka hetki ja joka paikassa.
r) Kokeile julkista virtuaalipalvelinta (VPS). Voit vuokrata palvelimen esimerkiksi Linodelta, Amazonilta, DigitalOceanilta, OVH:lta tai monista muista paikoista. Edullisinta on käyttää GitHub Education -paketista DigitalOceanin palveluita.
Vaihtoehto: jos et jostain syystä halua vuokrata virtuaalipalvelinta, voit kokeilla tehdä testipalvelimen vagrantilla, mutta tämä ei ole yhtä jännittävää.
x) Laita julkinen domain-nimi osoittamaan koneeseesi. NameCheap ja Gandi ovat tunnettuja nimien vuokraajia. GitHub Education -paketista saa NameCheapilta .me domainin ilmaiseksi vuodeksi.
s) Laita julkiselle palvelimellesi käyttäjän kotihakemistoon tallennettu sivu näkymään Apachen oletussivuna.
y) Etsi julkisen palvelimesi lokeista esimerkkejä murtautumisyrityksistä. Voit etsiä lisätietoa IP-osoitteista ottamatta niihin yhteyttä esimerkiksi komennoilla geoiplookup tai whois.

Vapaaehtoisia lisätehtäviä:
v) Laita monta DNS-nimeä samaan IP-osoitteeseen. Apache Name Based Virtual Hosting.t) Asenna WordPress. Se on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS). Samalla opit asentamaan kolmannen osapuolen valmiita PHP-ohjelmia. WordPress kannattaa asentaa wordpress.org:sta löytyvästä tervapallosta (.tar.gz).
u) Kokeile WordPressia kirjoittamalla esimerkkisisältöä.
Wordpress vapaaehtoisia:
c) Ota järkevät URLit (permalinks) käyttöön
d) Vaihda teema
e) Varmuuskopioi sisältö
f) Palauta varmuuskopioitu sisältö puhtaaseen WordPress-asennukseen
g) Tee WordPressiin oma teema
h) Asenna WordPressiin plugin (esim Dofollow)
i) Tee WordPressiin oma plugin
j) Lisää kuvia WordPressiin (ja laita tämä toimimaan)
k) Laita WordPress nimipohjaiseen virtuaalipalvelimeen (http://thello.foo tms)
Muita vapaaehtoisia:
l) Asenna Drupal ja kokeile sitä
m) Asenna Joomla ja kokeile sitä
n) Hanki virallinen, selainten hyväksymä TLS-sertifikaatti Let’s Encryptistä
o) Vaikea: Tee esimerkkisivu Python Flaskilla
p) Vaikea: Tee esimerkkisivu Ruby on Rails (tuotantotyyppinen, ei pelkkä yhden käyttäjän testipalvelin)
q) Vaikea: Tee esimerkkisivu Python Django:lla (tuotantotyyppinen, ei pelkkä yhden käyttäjän testipalvelin)

h5

a) Messuraportti. Kirjoita arvioiva kuvaus kolmesta tuotteesta tai esityksestä. Muista myös arvioida ja vertailla – ei pelkästään toistaa mainoslauseita. Käytä arvioidessa kaikkia aiempia, esimerkiksi töissä ja kursseilla oppimiasi tietoja. Tässä muutama kysymys, joista voi olla apua kirjoittessa (mutta joihin vastaaminen ei vielä riitä vastaukseksi). Minkä ongelman tuote ratkaisee Mitä tuote maksaa (esim. halvin aloitus vs tyypillinen käyttötapaus, ensimmäisen vuoden hinta)? Millä tekniikoilla tuote on toteutettu (tietokannat, ohjelmointikielet, käyttöjärjestelmät, palvelimet, protokollat…)? Tärkeimmät kilpailijat? Kilpaileeko jokin vapaa ohjelmisto tämän kanssa (vai onko tämä jo valmiiksi vapaa ohjelma)? Mitä ajatuksia tuote tai palvelu herättää? Millainen yritys on tuotteen taustalla? Ota blogiisi myös artikkeliasi tukevia kuvia.
ax) vaihtoehtotehtävä niille, jotka ovat etukäteen sopineet tästä opettajan kanssa sähköpostitse: etsi jonkin alle vuoden vanhan tapahtuman videot netistä, ja kirjoita niistä vastaava, vähintään liuskan mittainen arvio kuin perus a-kohdassa.
c) Vapaaehtoinen bonus: lue scholar.google.com:sta tieteellinen artikkeli tai kaksi messuraporttisi alueelta. Käytä niiden käsitteitä arvioidaksesi kuvailemiasi tuotteita ja niiden alaa.

Ryhmä 4-tiistai pakolliset messutehtävän lisäksi

d4) (ryhmä 4-ti) Asenna LAMP ja lue tietokantaa PHP-ohjelmalla. (Pitkähkö tehtävä)
e4) (ryhmä 4-ti) Asenna WordPress ja luo esimerkkisisältöä.
Vapaaehtoisena lisätehtävänä voit tehdä h4 LAMP ja WordPress -harjoituksia.
Ryhmä 5-torstai pakolliset messutehtävän lisäksi
j5) (ryhmä 5-to) Kirjoita oma “hei maailma” Flaskin testipalvelimella.
f5) (ryhmä 5-to) Tee tuotantotyyppinen asennus Python Flaskista (Apache mod_wsgi).
g5) (ryhmä 5-to) Lue tietueita Postgre-tietokannasta Flaskilla.
h5) (ryhmä 5-to) Vapaaehtoinen: Flask CRUD: tee kokonainen tietokantaohjelma Flaskilla (create, read, update, delete). Esimerkiksi TODO-lista tai muu haluamasi yksinkertainen ohjelma.
i5) ((ryhmä 5-to) Vapaaehtoinen vaikea: Ratkaise Scan of the Month 15. Katso vinkkejä Forensic File Recovery with Linux – Undelete. Älä katso malliratkaisua netistä, ellet ole jumissa, ja merkitse raporttiisi, jos katsoit. Kuva sisältää oikeaa haittakoodia, älä käsittele sitä arvokkailla tietokoneilla tai työnantajan tuotantoverkossa, äläkä aja siltä löytyviä ohjelmia.

h6

a) Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt.
b) Palauta linkki sivuun, josta löytyvät kaikki kotitehtäväraporttisi. Arviointi tehdään ensisijaisesti tästä linkistä. Linkki voi olla esimerkiksi blogin etusivu (jos blogissa on vain kotitehtävät) tai sivuun, jossa on linkki kuhunkin kuuteen tehtävään.

Suhde muihin kursseihin

Tämä kurssi (Linux palvelimet ict4tn021) on esitietovaatimuksena monille kursseille, esimerkiksi

  • Palvelinten hallinta
  • Monialaprojekti
  • Linuxin keskitetty hallinta

Tämä kurssi (Linux palvelimet ict4tn021) on uuden opetussuunnitelman 5 op kurssi, jossa opetus alkaa Linuxin alkeista. Eri kurssi kuin osittain päällekkäinen vanhan opetussuunnitelman jo lopetettu kurssi “Linux palvelimena” ict4tn003 (3 op).
Adminstrivia: tämä sivu päivittyy kurssin edetessä.

(ryhmä 5-to)
Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 108 Comments

108 Responses to Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 4-ti ja 5-to – alkusyksy 2017 – 5 op

  1. Linuspalvelimet tehtävä h1.
    Xubuntu 16.04 64bit asennus Lenovo t470p tietokoneeseen.
    http://www.erkinjuntti.me/

  2. Oma palautukseni ensimmäiseen harjoitustehtävään löytyy osoitteesta https://jisosomppi.wordpress.com/2017/08/23/linux-palvelimet-harjoitustehtava-1/
    Sisältää Xubuntun ja muutaman sovelluksen asennuksen sekä tutustumista kyseisten ohjelmistojen lisensseihin.

  3. Linda Ulma says:

    Xubuntu 16.04.3 LTS:n onnistunut käyttäminen livetikulta HP Spectre x360 -läppärissä. Testissä ilmenee esimerkiksi, että vaihtuisiko Adobe Photoshop GIMPiin.
    https://lindaulma.wordpress.com/2017/08/25/linux-palvelimet-ict4tn021-4-kotitehtava-1-linux-livetikun-tekeminen-ja-testaaminen/

  4. Xubuntu 16.04 lts onnistunut asennus
    kirikainetdin.wordpress.com

  5. Xubuntu 16.04.3 -livetikun asennus plus tehtävien vastaukset.
    http://myy.haaga-helia.fi/~a1602738/ict4tn021-4/

  6. Eino Kupias says:

    hhtp://einokupias.wordpress.com

  7. Ensimmäisen tehtävän palautus: Xubuntu-livetikun testaus, Xubuntun asennus virtuaalisesti (Hyper-V) ja parin ohjelman pikatestaus.
    https://lauramaariapenttila.wordpress.com/2017/08/26/linux-palvelimet-ict4tn021-h1/

  8. Linux palvelimet kurssin ensimmäinen tehtävä suoritettu! Xununtun asennus kotikoneelle yms. Onnistumisen elämys tuli pienten haasteiden jälkeen!
    jaakkojamsa.wordpress.com

  9. Xubuntu 16.04.3 LTS amd64 onnistunut livetikun teko ja Xubuntun käyttämistä.
    https://markusnissinen.wordpress.com/2017/08/22/tehtava1/

  10. Xubuntu 16.04.3 amd64 asennettu onnistuneesti Lexar 16.0 GB muistitikulle
    https://eetupsite.wordpress.com/

  11. Xubuntu 16.04.3 amd asennus epäonnistui kannettavalle Acer-koneelle (Acer Aspire 3 A314-31-P9KD). Livetikun käyttö mahdollista, mutta Xubuntun asentaminen pysähtyy grub2-paketin asennukseen.
    https://millalaurasvaara.wordpress.com/2017/08/27/linuxin-asentaminen-lp-kurssi-vko1/

  12. Xubuntu 16.04 asentaminen livetikulle ja testaus.

  13. Linuxin käyttö Intel Atom -SoC:iin pohjautuvissa laitteissa, joihin on ensiasennettuna Windows 8 tai 10, ei Linuxin boottaaminen saati asentaminen vielä 2017 ole suoraviivaista…
    https://rkantos.github.io/blog/2017/08/28/Linux-Palvelimet-H1

  14. Ubuntu 16.04 livetikun asennus ja käyttö ACER läppärissä:
    http://renki.dy.fi:55555/linux/tehtava1.html

  15. Tehtävän palautus, kiitos.

  16. Pekka Koskimäki says:

    Ensimmäisen kerran kotitehtävien raporttia
    https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=226563291

  17. Linuxin asennus koneelle android-puhelinta käyttäen. Sisältää myös kotitehtävien palautuksia.
    https://eemeliaaltonen.wordpress.com/2017/08/30/linuxin-asennus-kayttaen-android-puhelinta-ja-h1-kotitehtavia/

  18. Xubuntu 16.04:n asennus ja testaus livetikulle Hp:n windows 10 läppärissä

  19. Exercise H1: creating a xubuntu live boot stick in Windows 10 by using very simplified Rufus creation tool.
    https://kristerholmstrom.wordpress.com/2017/08/27/creating-a-xubuntu-boot-stick-on-windows-10-with-rufus/

  20. Tomi Salin says:

    https://tomisalin.wordpress.com/2017/08/25/viikko1/
    Xubuntu 16.04 livetikkun teko ja testaus itse kasatulla koneella, hieman infoa osista:
    Suoritin: AMD FX(tm)-8350 Eight-Core processor 5.00GHz
    Muisti: 8Gt
    Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
    Näytönohjain: AMD Radeon R9 200 Series
    Kovalevy: 250Gt SSD + 1Tb ulkoinen kovalevy

  21. Kokeilin Linux live-tikkua ensimmäisen kerran pöytäkoneella, joka pyörittää Windows 10 Home -käyttöjärjestelmää. Tällä kokeilulla edes kokeilu ei toiminut ja sainkin mielenkiintoisen käynnistysnäkymän (kuva linkin takana). Ubuntua pyörittävällä läppärillä kokeilu onnistui jo varsin mallikkaasti.
    https://valtteripuhakka.wordpress.com/2017/08/26/ensimmainen-linux-kotitehtava/

  22. Juha-Matti Räty says:

    Xubuntu livetikun luominen ja käyttäminen; Windows 10, Toshiba Satellite P50-C
    https://juhamattiraty.wordpress.com/2017/08/30/linux-harjoitus-1/

  23. Mari Perasto says:

    Linux palvelimet – Harjoitus 1
    https://mariperasto.wordpress.com/

  24. Linux tehtävät 1
    Live tikku tehty windows 7 & 10 koneella
    Live tikku testatu parillakin koneella….
    https://wordpress.com/post/joelhyttinen.wordpress.com/94
    Laittakaa kommenttia 🙂

  25. Kotitehtävän 4 palautus.

  26. Linkki hajosi, tässä toimiva linkki

  27. Ilmainen TLS-sertifikaatti Let’s Encryptilta. Suoraan Matin raportista:
    http://renki.dy.fi/linux/tehtava4.php#T6


  28. $ head -100 /etc/apache2/sites-available/sleep-example-com.conf /etc/hosts
    ==> /etc/apache2/sites-available/sleep-example-com.conf <==
    ServerName sleep.example.com
    ServerAlias www.sleep.example.com
    DocumentRoot /home/jorma/public_html/
    Require all granted
    ==> /etc/hosts <==
    127.0.0.1 localhost
    127.0.1.1 xubuntu
    127.0.0.1 sleep.example.com
    127.0.0.1 www.sleep.example.com
    ## ...
    $ sudo a2ensite sleep-example-com.conf
    $ sudo service apache2 restart

  29. Tuukka says:

    https://github.com/tuukkaUosukainen/setup-script
    Tässä mun jatkuvassa kehityksessä oleva asennusskripti. Ajan livetikulta Xubuntua ja aina kun avaan koneen kloonaan skriptin Githubista.

  30. Kurssi oli antoisa. Opin paljon komentokehoitteesta ja oppimastani oli yllätyksekseni hyötyä toisella kurssilla, vaikka käytinkin Maccia Linux-ympäristön sijaan.
    Kiitos kurssista!

  31. Kurssi oli erittäin onnistunut, minulla oli taustalla jos linuxin käyttöä mutta ensimmäistä kertaa sain siihen varsinaista opetusta.
    Toivoisin että käytäisiin enemmän linuxdistrojen välisiä käytännön eroja, kurssi oli kovin debian pohjainen. Toisaalta se saattaisi olla itsessään niin iso aihe että mahtuisi kurssille mukaan. Tämä siis vain jos jotain negatiivista/kehittämistä pitäisi keksiä kurssista.

  32. Oscar Rahtu says:

    Kurssi oli todella opettavainen ja itselleni avautui täysin uudenlainen maailma Linuxin kautta. Opettaja oli loistava ja kurssilla viihty hyvin. Tulen kurssia hyödyntämään mm. oman serverin ylläpitoon linuxin kautta. Kurssista on minulle tulevaisuudessa todennäköisesti paljon hyötyä.

  33. meikä says:

    Heittämällä Haaga-Helian parasta opetusta.

  34. Linda Ulma says:

    Kurssi oli oikein onnistunut, vaikka kurssin aluksi pelästyin Teron puheista ja odotin, että kurssi olisi minulle todella haastava. Haasteita toki oli, mutta suurin osa asioista olikin loppujen lopuksi aika helppoja oppia, vaikka en ehkä kaikkea vielä sisäistänytkään. Tero todella tuntee Linuxin ja on hyvä opettaja, joskin joskus tahti oli melko kova ja olisi ollut kiva, jos olisi saanut kirjoittaa muistiinpanoja Teron puhuessa, niin olisi paremmin pysynyt mukana. Tunnit olivat minusta vähän liian pitkiä ja joskus aivot kävivät ylikierroksilla, kun tuli niin paljon uutta asiaa. Jatkossa mielestäni vähän lyhyemmät tunnit ja vähemmän sisältöä olisi ehkä parempi. Kiitos hyvästä kurssista!

  35. Opiskelija says:

    Pohjana minulla oli hyvin vähän linux kokemusta, joten lähes kaikki kurssilla oli uutta ja jännää.
    Uskon, että tulen käyttämään opittua sekä työelämässä, että vapaa-ajan projekteissa.
    Kurssia voisi parantaa lisäämällä tunneilla tehtäviä töitä. Ei siis enemmän läksyjä vaan tunnilla tehtäviä hommia, jotta opettajan apu on heti saatavilla.
    Puhuit hieman liian nopeasti aina tunneilla ja asia karkasi täysin irrelevantteihin asioihin, joka herpaannutti keskittymisen tunnin asioista. Uskoisin, että olisin oppinut tehokkaammin, jos olisimme tehneet enemmän ja kuunnelleet vähemmän.
    Aijon käyttää palvelinten ylläpitoa osana pienien mobiilipeli projektien ylläpitämiseen ja markkinointiin.
    Kurssin viihtyvyys kasvoi ajan kanssa.
    Suosittelen ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita linuxista tai palvelinten ylläpidosta.

  36. Ina Andersin says:

    Opin Linuxin perusteet erittäin hyvin. Ei ollut aiempaa kokemusta Linuxin xubuntu-versiosta.
    Linux tuli tutuksi, etenkin komentotulkinkäyttö. Toivon, että tulisi työelämässä vastaan.
    Parannusideoita minulla ei ole, yksi todella pitkä oppitunti viikossa on aika raskas, mutta mukavaa, että kuitenkin saa 2kk aikana suoritettua näin laajan kurssin. Pikkasen hukkuu kyllä muut tehtävät tämän kurssin työmäärän alle, joten tää kurssi on aika raskas jos lukkari kamalan täynnä.
    Suosittelen kurssia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Linuxista tai vaikka ei olisikaan, niin kurssilta saa hyvät perustaidot, jotka IT-alalla on hyvä osata.

  37. Kirik Ainetdin says:

    Kurssi oli täysin vasta-alkajalle hankala ja läpiviemistahti aika hurja. Viisi ja puoli tuntia on yhteen jaksoon aika kova suoritus, kun tulee pelkkää täyttä asiaa. Jos tämän viiden ja puolen tunnin session jakaisi kahteen osaan viikolle esim. tiistaille ja perjantaille lyhyempiin pätkiin, tulisi näitä aiheita kerrattua useammin ja ei olisi niin rankkoja kertaoppimisia. Tunnilla asiat tuntuvat selkeiltä, mutta kotona kerkee mennä sormi suuhun, kun kerralla tulee niin paljon uutta muistettavaa.

  38. Mikko says:

    Paras Haaga-Heliassa tähän mennessä 1,5 vuoden opiskelujen jälkeen. Kurssilla oppii oikeasti toimimaan ja käyttämään Linuxin ohjelmia ja toimintoja. Kurssi vaatii paljon, mutta myös antaa paljon.

  39. Markus Nissinen says:

    Tulin kurssille täysin nollasta. Minulla ei ollut lainkaan kokemusta Linuxista, mutta Teron opetuksen ansiosta opin Linuxia todella nopeasti. Oppitunnit olivat mielestäni hieman liian pitkiä, koska oppituntijen loppuvaiheessa keskittymiskykyni heikkeni. Tunneilla kuitenkin oppi erittäin paljon. Tulevaisuudessa aion harjoitella Linuxia entistä enemmän ja toivon, että saisin töitä sen avulla.

  40. Rasmus Ekman says:

    Opin kurssilla monia hyödyllisiä asioita, esim. LLAMP asennus + käyttä, SSH asennus + käyttö, palvelimen vuokraus ja hallinta, wordpressin asennus ja käyttö.
    Lähtötilanne oli etten ollut koskaan käyttänyt Linuxia. Opin yllättävän paljon ja tunneilla oli tekemisen meininki. Suosittelen kurssia Linuxista kiinnostuneille.

  41. Saku Kähäri says:

    Opetustapa oli hyvä. Linux ei aiemmin kiinnostanut lainkaan, mutta opettajan innostus oli tarttuvaa, ja tehtävien tekeminen ajoissa tuli kerrankin suoraan selkärangasta. Jotkut kerrat käytettiin hankalien asioiden läpi käymiseen, ja varsinkin kurssin alkupuolella tuntui että taso nousi melko jyrkästi. Esimerkiksi flaskin yms olisi mieluusti voinut jättää kurssin lopulle, sillä tuntui että se vähän sekoitti pakkaa alkupuolella.

  42. Eino says:

    Lähdin kurssille nollatiedoilla, ja nyt tunnen olevani LinuxJumala.
    Toivon pystyväni käyttämään kurssilla opittuja asioita työelämässä.
    Aion jatkossakin ylläpitää luomaani virtuaaliserveriä ja nettisivua.
    Opettajan vilpittömän innostunut asenne tarttui ainakin minuun, ja
    pitkät tunnit päivän lopussa eivät yllättäen tuntunetkaan kärsimykseltä.
    Välillä tuntui, että ajauduttiin vähän sivurateille, ja kokeiltiin jotain “vaikeaa ja kivaa”. Näistä nopeasti käydyistä aiheista ei minulle jäänyt juurikaan mitään käteen.

  43. Tomi says:

    Hyvä kurssi. Paljon infoa ja hyää opetusta.

  44. Pekka Hämäläinen says:

    Todella hyvä kurssi, jos haluaa oppia oikeasti Linuxia parissa kuukaudessa. Kurssiin pitää suhtautua tekemisen meiningillä, mutta jos hoitaa läksyt ym ajallaan, niin taitoa kertyy. Itse menin kurssille ilman mitään kokemusta Linuxista ja nyt osaan mielestäni alkeet melko hyvin.

  45. Laura-Maaria Penttilä says:

    Kerrassaan ällistyttävä kurssi. Nollasta oman palvelimen ja nettisivujen ylläpitäjäksi kahdeksassa viikossa. Tahti on todella tiukka ja tehtäviä rittää joka tasoiselle opiskelijalle, Tero on innostunut ja aidosti tietävä. Tämä kurssi on ainoa, jonka otin infrastruktuurin puolelta, enkä kadu hetkeäkään. Tärkeitä taitoja jokaiselle, joka työskentelee tietokoneiden parissa. Kiitän upeasta kurssista!

  46. Jaakko Jämsä says:

    Opettavainen kokonaisuus. Paljon opin kahdeksassa viikossa. Tästä on hyvä jatkaa!

  47. Ennen kurssia en ollut koskenut Linuxiin kertaakaan, joten kaikki mitä opin oli minulle uutta. Mielestäni kaikki mitä opin on hyödyllistä. Tulen tulevaisuudessa varmasti hyödyntämään kaikkea opittuani, varsinkin kotona. Kurssi oli tosi mielenkiintoinen! Suosittelen kurssia kaikille uusille Linux-käyttäjille.

  48. Tomi Salin says:

    Kurssi oli todella työläs, mutta myöskin opettavainen. Minulla oli alussa oikeastaan vain tietoa peruskomennoista ja se siitä.
    Kurssin jälkeen on oma palvelin pystyssä verkossa ja siellä pyörii vain teksti sivu tällähetkellä, mutta ehkä sitä kurssin jälkeen lähtee työstämään!
    Suosittelen kurssia kyllä kaikille, joita kiinnostaa Linuxin opettelu ja ovat valmiita hieman näkemään vaivaa sen eteen!

  49. Janne says:

    Todella kattava kurssi ja selkeä opetus. Asiaa tulee kursilla kuitenkin paljon, varsinkin jos on täysi lukkari. Kotona kannattaa varata aikaa oppimiseen, mikäli aihe ei ole entuudestaan tuttu. Tulet kuitenkin varmasti oppimaan kursilla. Suosittelen kurssia kelle tahansa. Kurssista on varmasti apua tulevaisuudessa.

  50. Jere says:

    Tero Karvinen on siitä harvinainen opettaja, että hän vaikuttaa aidon kiinnostunelta opettamastaan asiasta. Koko kurssin oppimäärä tuli todella selkeäksi, eikä juuri mikään ollut epäselvä äenää kahden kuukauden tiukan opettelun jälkeen. Työmäärä oli paikoittain suuri ja anteeksiantamaton, mutta se todella tuki oppimista ja varmisti että asiat tulivat selväksi. Suosittelisin kurssia kaikille joita hiukkaakaan kiinnostaa Linux tai omien tuotostensa saattaminen webbiin (ja vähän niillekkin joita ei kiinnosta), kunhan viikosta löytyy aika käyttää useita tunteja viikottaisten tehtävien raportointiin.

  51. Joel Vepsäläinen says:

    Kova setti. Ikinä ole oppinut mitään hyödyllistä, ainakaan näin hyödyllistä kahdeksan (8!) viikon aikana. Pohjana oli vain Ubuntun asentaminen pikkupoikana, ja silloinkin terminaalin käyttö rajoittui lähinnä päivittämiseen. Nyt pyörii oma virtuaalipalvelin, johon lykännyt esimerkiksi Haaga-Helian Digitekniikat -kurssin sivut näkyviin opettajalle nähtäväksi ja testattavaksi.
    Töistä en osaa sanoa, mutta kotona ainakin tulee jatkossakin käytettyä varmasti Xubuntua, tai muuta jakelua.
    Kurssi oli rankka, tehtäviin täytyi kovasti panostaa että sai runnutettua tehtävät läpi. Se kuitenkin palkitsi, kun käteen jäi muutakin kuin valmiit komennot apachen asentamiseen.
    Kurssin tasoa hehkutettu jopa mummolle niin, että oli melkein jo valmis käynnistämään tietokoneen.

  52. Santeri Evinen says:

    Kurssilla opin käytännön taitoja, jotka tulevat varmasti olemaan hyödyllisiä tulevaisuudessa. Kurssi oli mielenkiintoinen ja haastava, suosittelen kurssia kaikille, jopa niille joilla on jo kokemusta linuxin kanssa.

  53. Eemeli Aaltonen says:

    Viihdyin kurssilla, koska opettaja oli erinomainen innostamaan oppimaan. Kurssi olisi hyvä kaikille tietojen käsittelyn opiskelijoille. Se antaa hyvän pohjan tuleville opinnoille ja työuralle tietokoneiden parissa.

  54. Kurssi opetti paljon uutta, hyvää ja hyödyllistä aloittelevalle linux käyttäjälle, jonka kokemustaso oli suunnilleen nolla. Kurssi oli vaativa ja opettava ja ainoa asia joka välillä kävi niskan päälle oli myöhään kestävä tunti, joka ei tosin ole opettajasta kiinni. Kyllä suosittelisin kurssia kaikile joita linuxin käyttö edes vähän kiinnostaa.

  55. Opittavaa asiaa on paljon, tämän ollessa aloittelijalle sopiva kurssi…
    Alkuun tuntui kuin heitettäisiin uimaaltaan syvään päähän ilman uimarengasta.
    Mutta kun oppi opettajan tavan toimia ja oppi itsenäisesti etsimään ohjeita huomaa osaavansakkin uida. Ainakin koiraa 🙂
    mutta 2 kuukautta on aika lyhyt aika oppia kaikki tämä mutta kovalla työllä minäkin olen oppinut jotain. (huom. website)
    Kiitos kurssista

  56. Taneli Teerikorpi says:

    Kurssi on ollut todella opettavainen ja kahdeksaan viikkoon on mahtunut paljon uutta sekä hyödyllistä tietoa. Lähdin kurssille ilman aikaisempaa kokemusta Linuxista ja hienoa huomata kuinka paljon sitä on tulut opittua.
    Ilmeisesti myös kaikki opittu on ajantasalla, eli opittuja taitoja pystyy hyvin käyttämään nykypäivän työelämässä.
    Kurssin aikana olisi mukava saada ns “välipalaute” raporteista, jossa kerrottaisiin tehtävistä mikä on mennyt hyvin ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota jatkossa.
    Kokonaisuudessaan viihdyin hyvin kurssilla, työmäärät ovat olleet sopivia ja työtavat oppimista tukevia. Hyvät luennot (tosin melko fyysinen setti, 5h torstai-iltapäivänä) ja hyvät oppimateriaalit. Suosittelisin kurssia kenelle tahansa Linux-amatöörille joka haluaisi oppia lisää.

  57. Aiempaa kokemusta Linuxista ei ollut juurikaan ennen kurssia, ja nyt koen saavani käyttöjärjestelmästä jo niin paljon irti, että Windowsia aion käyttää jatkossa ainoastaan pelaamiseen. Opin paljon enemmän, mitä luulin olevan mahdollista; etenkin komentorivin käyttö. Opittu ei tietenkään tullut ilmaiseksi, koska tehtäviä oli runsaasti, mutta kaikki oli opittujen taitojen arvoista.
    Opitut asiat tulevat varmasti päivittäiseen käyttöön jatkossa sekä työelämässä, että vapaa-ajalla.
    Kurssilla olisin toivonut olevan enemmän komentorivin käytön monipuolista käyttöä. Ymmärrän, että kurssi keskittyy palvelimiin, ja siihen komentoriviä runsaasti myös käytettiin, mutta koen, että yleinen monipuolisempi tietotaito komentorivistä voisi vieläkin parantaa Linuxin käyttökokemusta.
    Kurssille oli aina mukava tulla, koska sisältö oli mielekästä ja aina oppi jotakin uutta, mielenkiintoista ja hyödyllistä. Kurssia suosittelisin kaikille ICT-alalle tähtääville tai jo siellä työskenteleville. Tero on opettajana erittäin asiantunteva ja aiheesta selvästi hyvin kiinnostunut ja perehtynyt. Kiitos kurssista!

  58. Sampsa Hietala says:

    Kursin sisältö oli todella ajankohtainen ja hyödyllinen kokonaisuus. “Muutaman” kerran oli fiilis, että nyt meni sata asiaa ohi, kun käytiin niin nopeasti läpi. Mutta kokonaisuutena helposti yksi parhaista kursseista tähän asti.

  59. Pekka K says:

    Kurssi oli työläs, mutta opettavainen, jonka aikana kertyi paljon tietoa Linux-palvelimen hallinnasta. Kurssin sisältö painottui melko paljon eri ohjelmointiympäristöjen hallinnoimiseen Linuxeissa, minkä vuoksi jäi ehkä Linuxin perusteita (resurssien seuraus yms) joitakin sisällöstä pois . Opetuskerrat olivat melko pitkiä, sisältöä olisi voinut ehkä tiivistä ja siten saada lyhyempiä opetuskertoja. Hyvä pläjäys Linuxin-perusteista kuitenkin oli kurssi tämä.

  60. Pasi Petrell says:

    Tiivis kurssi jossa käytiin läpi paljon aiheeseen liittyviä aisioita. Kurssi oli mielenkiintoinen ja koin oppineeni lyhyessä ajassa todella paljon linuxin käytöstä.
    Kurssi oli melko työläs, mutta sitäkin palkitsevampi. En osannut käyttää linuxia juuri lainkaan ennen kurssia. Nyt uskoisin pystyväni ylläpitämään omia linux-palvelimia.

  61. Kurssilla opin tehokkaasti Linuxin komentoja, ja muita perusasioita. Sisältöä oli paljon, mutta opin myös paljon. Näistä asioista on varmasti hyötyä jatkossa. Taitoja hyödynnän omissa harrastuksissani, ja kenties myös tulevaisuuden töissä.

  62. Mindi Laihonen says:

    Linux oli minulle jonkin verran tuttu entuudestaan, mutta opin silti paljon uutta ja innostuin uudelleen käyttämään Linuxia vapaa-ajallakin. Kurssi tuntui todella hyödylliseltä työn ja vapaa-ajan kannalta, etenkin komentorivin käyttö, LAMP ja oman palvelimen ylläpito. Opetus oli innostavaa ja selkeää. Suosittelisin kurssia kaikille opiskelujen vaiheesta riippumatta.

  63. Minna Leppälä says:

    Kurssi oli erittäin hyvä, aloittelijalla oli vähän kiire ja meno välillä haasteista, mutta opin tosi paljon. Tehtävät eivät mielestäni ole liian vaativia vasta-alkajalle, mutta töitä pitää tehdä.

  64. Kim Brygger says:

    Kurssilla on ollut hyvä ilmapiiri. Opettaja on oikeasti kiinnostunut aiheesta ja osaa opettaa sitä hyvin ja selkeästi. Kurssin aiheet olivat kiinnostavia ja alkoi tarpeeksi helpoista aiheista päästäkseni mukaan, itse Linuxia vähän käyttäneenä. Työmäärää on todella paljon, mutta tukee oppimista hyvin. Suosittelen kurssia kaikille, linuxista kiinnostuneille.

  65. Pekka Seppänen says:

    Aloitin kurssilla käytännössä nollataidoilla Linuxista ja palvelimista. Kun olin ensimmäisellä oppitunnilla minulle tuli tunne, että nyt olen haukannut liian ison palan. Kun Tero puhui kurssin sisällöstä, välillä tuntui etten edes ole suomenkielisellä totutuksella tai minkään muunkaan tuntemani kielen toteutuksella… Annoin kuitenkin kurssille mahdollisuuden.
    Alkujärkytyksen jälkeen kurssin läpivienti oli todella hyvin rakennettu. Oppitunnilla käytiin asiat kertaalleen läpi (vaikkakin jäätävällä vauhdilla) ja kotitehtäviin löytyi hienosti apuja opettajan ja muiden opiskelijoiden tekemiltä kotisivuilta. Juuri tuo tehtävien ratkaisujen julkistaminen verkossa kaikkien nähtäville, tuki omaa opiskeluani täydellisesti. Yritin tehdä omatkin tehtävät niin, että niistä olisi apua muille tulevaisuudessa.
    Tällaisten kurssien toteuttaminen on varmaan haasteellista, koska opiskelijoiden taidot olivat ääripäistä. Kurssi oli kuitenkin saatu toteutettua niin, että uskon kaikkien saaneen siitä todella paljon irti, tämä kuului ainakin käytäväkeskusteluissa välitunneilla.
    Kuuden tunnin rypistys lähiopinnoissa tuntui välillä raskaalle, mutta aihe oli kiinnostava, joten pysyin hereillä kaikki oppitunnit… Näin kurssin sai tehtyä yhden periodin aikana, mikä sopi minulle hyvin. Lyhyempien tuntien takia koko lukukauden kestävälle kurssille osallistuminen olisi osaltani ollut haastavaa. Minulle lähiopintoihin osallistuminen oli tärkeää oppimien kannalta.
    Kurssi vaati osaltani todella paljon työtä, mutta voin suositella kaikille lähtötasosta riippumatta.