Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 4-ti ja 5-to – alkusyksy 2017 – 5 op

English: Learn to manage your own Linux server – in 8 weeks. Beginners welcome. Course is in Finnish.

Aloita nollasta. Opiskele 8 viikkoa ja hallitset omaa Linux-palvelinta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

 • Osaa hallita Linuxia palvelimena
 • Osaa tehdä tärkeimmät asetukset tärkeimmille palvelimille (Apache, OpenSSH)
 • Osaa asentaa www-ohjelmointiin sopivan alustan
 • Osaa tehdä itselleen uusia asetuksia palvelinohjelmistoihin ohjeiden avulla
 • Tietää esimerkkejä palvelintilan tarjoajista ja hinnoista sekä fyysisten palvelinten vastaavista ominaisuuksista

Aikataulu

Kurssi kestää 4. periodin  eli alkusyksyn, yhteensä 8 viikkoa. Kaikki tunnit ovat labrassa 5004.

Tiistain ryhmä 12-17:30, torstain ryhmä 14-19.

Peruskäyttö

1. Asennus, työpöytä ja lisenssit w34 FSF Free Software Definition, Rise of Open Source: Chapter 5. Raportin kirjoittaminen.

2. Komentokehote, ylläpito ja paketinhallinta w35 Command Line Basics, Commands for Admin. Torstain ryhmällä osa ajasta itsenäistä työskentelyä.

Demonit

3. Apache-weppipalvelin ja LAMP kehitysalusta w36

Install Apache Web Server on Ubuntu, MySQL Install and One Table Database, Change MySQL Password on Ubuntu, Dealing with Forms, PHP Database Connection with PHP-PDO, Instant Firewall – sudo ufw enable.

w37 ei lähiopetusta

4. Syventävä aihe weppipalvelimista, jokin näistä: Virtuaalipalveliten vuokraaminen/Sisällönhallintajärjestelmä/TLS/palvelimen suorituskyky/Tietokannat. w38

Apachen oletussivu, Monta nimeä samaan IP-osoitteeseen. Virtuaalipalvelimia vuokrataan: Linode (associate link), Digitalocean, Amazon (monet Amazonin palvelut skaalautuvat automaattisesti, maksimihinnan rajoittaminen voi olla tarpeen). Julkisia nimiä vuokrataan: NameCheap, Gandi. Harjoittelua varten voit kokeilla myös http://www.dot.tk/ (ei tärkeille nimille). WordPressin asennus.

5. OpenSSH-etähallinta. Tulimuuri. w39. Mahdollinen lisäaihe, jos aikaa jää: Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta / Tiedostojärjestelmän hierarkia / Rosvoja ja kunnon kansalaisia.

Cyber Security Nordic -messut messukeskuksessa w39 ti-ke, rekisteröidy maksutta. Vierailu omaan tahtiin oppituntien ulkopuolella.

Automatisointi

6. Automaatio ja ohjelmointiympäristöt, bash-skriptaus w40

Shell Scripting, aboutusers.sh, Over the Wire: bandit

Loppuhuipennus

7. Arvosteltava labraharjoitus (50% arvosanasta) w41

Linkkejä

Tiistain 4-toteutuksen Moodle

Torstain 5-toteutuksen Moodle

Kurssilla käytetään Xubuntu 16.04 amd64 Linuxia. Kannattaa pitää sitä aina mukana USB-tikulla. UnetBootin. Xubuntu.org. Levykuva xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso.

Vanhoilta kotisivuilta löytyy opiskelijoiden kommentteja ja esimerkkiratkaisuja: Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 2-ti ja 3-ke – Alkukevät 2017 – 5 op, Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021-1 – 5 op – alkusyksy 2016.

Vanhoja arvioitavia laboratorioharjoituksia: Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-2 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1, Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-3 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

Arviointi

Arvosteltava labraharjoitus 50%

Läksyt 50%

Kummastakin osuudesta on saatava hyväksyttävä suoritus.

Läksyt

Läksyt tehdään ja raportoidaan kunkin tunnin jälkeen. Tehtävät saa julkaista missä haluaa ja palauttaa linkin Moodleen.

Kotitehtäväraportin tulee olla suoraan selaimella katseltavassa muodossa, tavallisena HTML-weppisivuna. Ei odt, ei odp, ei ppt, ei docx, ei doc, ei pdf. Kotitehtäviä ei voi palauttaa sähköpostitse. Linkit palautetaan Moodleen, mutta itse raportteja ei voi palauttaa Moodleen. Maksutonta kotisivutilaa saa esimerkiksi WordPress.com (helppo) ja GitHub.com.

Läksyt käydään läpi seuraavalla tapaamiskerralla, ratkotaan yhdessä ongelmia ja annetaan suullista palautetta. Arvosana kotitehtäväpaketista tulee vasta kurssin lopuksi, mutta tehtävät tulee silti palauttaa aina vuorokautta ennen seuraavia tunteja. Kurssilta poistetaan ne, jotka eivät ala suorittaa kurssia palauttamalla tehtäviä.

Julkaiseminen on vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Jos et jostain syystä uskalla tai muuten halua julkaista, voit laittaa työn weppisivulle salasanan taakse (kaikille kotitehtäville sama salasana) ja jakaa tämän salasanan kurssilaisten kanssa.

Jos tuntien yhteydessä järjestetään testejä läksyjen aiheista, niiden pisteet sisältyvät arvostelun kohtaan läksyt (50%).

Alustavat tehtävänannot

Tehtävät ovat virallisia vasta, kun ne on annettu tunnilla. Tehtävänannot muuttuvat vielä, koska tuntien aiheetkin voivat muuttua, ja lopullisessa arvioinnissa tehtävät arvioidaan niiden annettujen, virallisten tehtävien mukaan.

h1

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

d) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

h2

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

e) Opettele ulkoa ja harjoittele tärkeimmät komennot (tätä “opettele ulkoa” alakohtaa ei tarvitse raportoida):

http://terokarvinen.com/2009/command-line-basics-4

http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4

h3

Tämä h2 tehtävä on päivitetty siten, että voit ratkoa tehtäviä valintasi mukaan LAMP:illa, Python Flask + Postgrella tai jollain muulla valitsemallasi kehikolla. Helppoja rivi tiistaina opetetuilla aiheilla voisi olla esim a-b-i tai a-b-h. Ja guruille tässä on paljon haastavia vapaaehtoisia tehtäviä.

a) Asenna Apache, laita käyttäjien kotisivut (http://example.com/~tero) toimimaan. Testaa esimerkkikotisivulla. Tämä a-kohta on vaihdettu.

b) Surffaa oman palvelimesi weppisivuja. Etsi Apachen lokista esimerkki onnistuneesta (200 ok) sivulatauksesta ja epäonnistuneesta (esim 404 not found) sivulatauksesta. Analysoi rivit.Tee jokin seuraavista (yksi riittää, useampi vapaaehtoisena lisätehtävänä):

c) Tee virhe weppipalvelimella ajettavaan koodiin (esim PHP tai Python), etsi se lokista ja analysoi tuo lokirivi

d) Tee virhe johonkin Apachen asetustiedostoon, etsi ja analysoi tuo rivi. Etsimiseen sopivat esimerkiksi Apachen omat lokit, syslog sekä ‘apache2ctl configtest’.

e) Asenna ja kokeile PhpMyAdmin:a tai jotain muuta valmista weppiliittymää tietokantojen hallinnointiin.

f) Tee palvelimella ajettava weppiohjelma, joka tekee käyttäjälle jonkin yksinkertaisen laskun (esim. painoindeksi BMI)

g) Tee palvelimella ajettava weppiohjelma, joka käyttää tietokantaa. Voit tehdä jonkin yksinkertaisen CRUD-ohjelman, esimerkiksi TODO-listan

h) Tee Apachelle uusi sivu, joka näkyy suoraan palvelimen pääsivulla, mutta jonka sivuja voi muokata normaalin käyttäjän oikeuksilla (name based virtual host, DocumentRoot käyttäjän kotihakemistoon).

i) Kuinka monta eri HTTP Status:ta (200, 404, 500…) saat aiheutettua lokeihin? Selitä, miten aiheutit tilanteet ja analysoi yksi rivi kustakin statuksesta.

j) Asenna LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Testaa kunkin komponentin toiminta. Testaa lopuksi kokonaisuus. (Voit aloittaa tilanteesta, jossa Linux-käyttöjärjestelmä on jo asennettu, mutta ei muita (AMP) osia.

k) Kokeile jotain Flaskin uutta ominaisuutta flask-testipalvelimessa. Voit kokeilla esim. muotteja (templates), tietokantaa tai syötteiden ottamista lomakkeilta (forms).

l) Asenna Python Flask + PostgreSQL + Apache mod WSGI. Testaa kunkin komponentin toiminta. Testaa lopuksi kokonaisuus. (vaikea)

h4

r) Kokeile virtuaalipalvelinta (VPS). Voit vuokrata palvelimen esimerkiksi Linodelta, Amazonilta, DigitalOceanilta, OVH:lta tai monista muista paikoista. Amazonilla saattaa olla ilmainen kokeilupaketti, DigitalOcean on halvin. Vaihtoehto: jos et jostain syystä halua vuokrata virtuaalipalvelinta, voit kokeilla tehdä oman vagrantilla.

s) Laita käyttäjän kotihakemistoon tallennettu sivu näkymään Apachen oletussivuna.

t) Asenna WordPress. Se on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS). Samalla opit asentamaan kolmannen osapuolen valmiita PHP-ohjelmia. WordPress kannattaa asentaa wordpress.org:sta löytyvästä tervapallosta (.tar.gz).

u) Kokeile WordPressia kirjoittamalla esimerkkisisältöä.

Vapaaehtoisia lisätehtäviä:

v) Laita monta DNS-nimeä samaan IP-osoitteeseen. Apache Name Based Virtual Hosting.

WordPress:

c) Ota järkevät URLit (permalinks) käyttöön
d) Vaihda teema
e) Varmuuskopioi sisältö
f) Palauta varmuuskopioitu sisältö puhtaaseen WordPress-asennukseen
g) Tee WordPressiin oma teema
h) Asenna WordPressiin plugin (esim Dofollow)
i) Tee WordPressiin oma plugin
j) Lisää kuvia WordPressiin (ja laita tämä toimimaan)
k) Laita WordPress nimipohjaiseen virtuaalipalvelimeen (http://thello.foo tms)

Muita:l) Asenna Drupal ja kokeile sitä
m) Asenna Joomla ja kokeile sitä
n) Hanki virallinen, selainten hyväksymä TLS-sertifikaatti Let’s Encryptistä
o) Vaikea: Tee esimerkkisivu Python Flaskilla
p) Vaikea: Tee esimerkkisivu Ruby on Rails (tuotantotyyppinen, ei pelkkä yhden käyttäjän testipalvelin)
q) Vaikea: Tee esimerkkisivu Python Django:lla (tuotantotyyppinen, ei pelkkä yhden käyttäjän testipalvelin)

h5

a) Messuraportti. Kirjoita arvioiva kuvaus kolmesta tuotteesta tai esityksestä. Muista myös arvioida ja vertailla – ei pelkästään toistaa mainoslauseita.

b) Muuta tulimuurin asetuksia, ja osoita kokeilemalla (esim nc tai Firefox), että osaat sulkea ja avata portteja.

h6

a) Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt.

b) Palauta linkki sivuun, josta löytyvät kaikki kotitehtäväraporttisi. Arviointi tehdään ensisijaisesti tästä linkistä. Linkki voi olla esimerkiksi blogin etusivu (jos blogissa on vain kotitehtävät) tai sivuun, jossa on linkki kuhunkin kuuteen tehtävään.

Suhde muihin kursseihin

Tämä kurssi (Linux palvelimet ict4tn021) on esitietovaatimuksena monille kursseille, esimerkiksi

 • Palvelinten hallinta
 • Monialaprojekti
 • Linuxin keskitetty hallinta

Tämä kurssi (Linux palvelimet ict4tn021) on uuden opetussuunnitelman 5 op kurssi, jossa opetus alkaa Linuxin alkeista. Eri kurssi kuin osittain päällekkäinen vanhan opetussuunnitelman jo lopetettu kurssi “Linux palvelimena” ict4tn003 (3 op).

Adminstrivia: tämä sivu päivittyy kurssin edetessä.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | 53 Comments

53 Responses to Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 4-ti ja 5-to – alkusyksy 2017 – 5 op

 1. Linux tehtävät 1
  Live tikku tehty windows 7 & 10 koneella

  Live tikku testatu parillakin koneella….

  https://wordpress.com/post/joelhyttinen.wordpress.com/94

  Laittakaa kommenttia :)

 2. Mari Perasto says:

  Linux palvelimet – Harjoitus 1

  https://mariperasto.wordpress.com/

 3. Juha-Matti Räty says:

  Xubuntu livetikun luominen ja käyttäminen; Windows 10, Toshiba Satellite P50-C

  https://juhamattiraty.wordpress.com/2017/08/30/linux-harjoitus-1/

 4. Kokeilin Linux live-tikkua ensimmäisen kerran pöytäkoneella, joka pyörittää Windows 10 Home -käyttöjärjestelmää. Tällä kokeilulla edes kokeilu ei toiminut ja sainkin mielenkiintoisen käynnistysnäkymän (kuva linkin takana). Ubuntua pyörittävällä läppärillä kokeilu onnistui jo varsin mallikkaasti.

  https://valtteripuhakka.wordpress.com/2017/08/26/ensimmainen-linux-kotitehtava/

 5. Tomi Salin says:

  https://tomisalin.wordpress.com/2017/08/25/viikko1/

  Xubuntu 16.04 livetikkun teko ja testaus itse kasatulla koneella, hieman infoa osista:

  Suoritin: AMD FX(tm)-8350 Eight-Core processor 5.00GHz
  Muisti: 8Gt
  Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
  Näytönohjain: AMD Radeon R9 200 Series
  Kovalevy: 250Gt SSD + 1Tb ulkoinen kovalevy

 6. Exercise H1: creating a xubuntu live boot stick in Windows 10 by using very simplified Rufus creation tool.

  https://kristerholmstrom.wordpress.com/2017/08/27/creating-a-xubuntu-boot-stick-on-windows-10-with-rufus/

 7. Xubuntu 16.04:n asennus ja testaus livetikulle Hp:n windows 10 läppärissä

 8. Linuxin asennus koneelle android-puhelinta käyttäen. Sisältää myös kotitehtävien palautuksia.

  https://eemeliaaltonen.wordpress.com/2017/08/30/linuxin-asennus-kayttaen-android-puhelinta-ja-h1-kotitehtavia/

 9. Pekka Koskimäki says:

  Ensimmäisen kerran kotitehtävien raporttia

  https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=226563291

 10. Tehtävän palautus, kiitos.

 11. Ubuntu 16.04 livetikun asennus ja käyttö ACER läppärissä:

  http://renki.dy.fi:55555/linux/tehtava1.html

 12. Linuxin käyttö Intel Atom -SoC:iin pohjautuvissa laitteissa, joihin on ensiasennettuna Windows 8 tai 10, ei Linuxin boottaaminen saati asentaminen vielä 2017 ole suoraviivaista…

  https://rkantos.github.io/blog/2017/08/28/Linux-Palvelimet-H1

 13. Xubuntu 16.04 asentaminen livetikulle ja testaus.

 14. Xubuntu 16.04.3 amd asennus epäonnistui kannettavalle Acer-koneelle (Acer Aspire 3 A314-31-P9KD). Livetikun käyttö mahdollista, mutta Xubuntun asentaminen pysähtyy grub2-paketin asennukseen.

  https://millalaurasvaara.wordpress.com/2017/08/27/linuxin-asentaminen-lp-kurssi-vko1/

 15. Xubuntu 16.04.3 amd64 asennettu onnistuneesti Lexar 16.0 GB muistitikulle

  https://eetupsite.wordpress.com/

 16. Xubuntu 16.04.3 LTS amd64 onnistunut livetikun teko ja Xubuntun käyttämistä.

  https://markusnissinen.wordpress.com/2017/08/22/tehtava1/

 17. Linux palvelimet kurssin ensimmäinen tehtävä suoritettu! Xununtun asennus kotikoneelle yms. Onnistumisen elämys tuli pienten haasteiden jälkeen!

  jaakkojamsa.wordpress.com

 18. Ensimmäisen tehtävän palautus: Xubuntu-livetikun testaus, Xubuntun asennus virtuaalisesti (Hyper-V) ja parin ohjelman pikatestaus.

  https://lauramaariapenttila.wordpress.com/2017/08/26/linux-palvelimet-ict4tn021-h1/

 19. Eino Kupias says:

  hhtp://einokupias.wordpress.com

 20. Xubuntu 16.04.3 -livetikun asennus plus tehtävien vastaukset.

  http://myy.haaga-helia.fi/~a1602738/ict4tn021-4/

 21. Xubuntu 16.04 lts onnistunut asennus

  kirikainetdin.wordpress.com

 22. Linda Ulma says:

  Xubuntu 16.04.3 LTS:n onnistunut käyttäminen livetikulta HP Spectre x360 -läppärissä. Testissä ilmenee esimerkiksi, että vaihtuisiko Adobe Photoshop GIMPiin.

  https://lindaulma.wordpress.com/2017/08/25/linux-palvelimet-ict4tn021-4-kotitehtava-1-linux-livetikun-tekeminen-ja-testaaminen/

 23. Ina Andersin says:

  Livetikun teko.

  Http://inaandersin.wordpress.com

 24. Oma palautukseni ensimmäiseen harjoitustehtävään löytyy osoitteesta https://jisosomppi.wordpress.com/2017/08/23/linux-palvelimet-harjoitustehtava-1/

  Sisältää Xubuntun ja muutaman sovelluksen asennuksen sekä tutustumista kyseisten ohjelmistojen lisensseihin.

 25. Linuspalvelimet tehtävä h1.

  Xubuntu 16.04 64bit asennus Lenovo t470p tietokoneeseen.

  http://www.erkinjuntti.me/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Picks

 • Boxing Clock for AndroidOcton8 Diving T-ShirtsShaking Tower Panda Android GameLearn Chinese with Android
 • Student projects