This is the evaluated lab exercise for Linux Server Administration course, 50% of grade. Student had a Live USB stick and an empty computer, and he could use the public Internet. No other tools were allowed.
Student feedback was excellent 4.5 out of 5. Thank you! Lowest feedback was 1 sufficient, but happily that was the only single feedback under 4 (very good). The most common feedback was 5 (excellent).
Asenna Linux koneelle
Asenna meille Linux-työasema koneen ensimmäiselle kovalevylle.
Laita koneen nimeksi oma etunimesi ja monitorin jalassa oleva numero, esim “tero28″.
Valmistaudu etähallitsemaan konetta.
Tulimuuri
Suojaa kone tulimuurilla.
Palautetta
1) Vapaamuotoinen palaute kommenttina kurssisivun perään.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:
- Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
- Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
- Miten voisin parantaa kurssia?
- Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella? Töissä, harrastuksissa, muualla?
- Viihdyitkö kurssilla?
- Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?
2) Numeerinen palaute Haaga-Helian e-lomakkeelle
- Numeerisen palautteen avulla verrataan Haaga-Helian kursseja
- Voit kopioida vapaiden tekstikenttien palautteen äsken kirjoittamastasi tekstistä
- On tärkeää saada jokaiselta palaute
Etähallintaa
Asenna yrityksemme etähallintapaketti saadaksesi lisäohjeita. Asenna salt-minion hallintaohjelmisto.
Ennenkuin ajat komennot, katso, että olet kirjautunut sisään käyttäjänä, jolla on oma nimesi. Ei xubuntu.
$ sudo apt-get -y install salt-minion $ echo -e "master: 172.28.172.85\nid: $(whoami)"|sudo tee -a /etc/salt/minion $ sudo systemctl restart salt-minion
Salainen ohje
Lue /tmp/ohje.txt.
Lisäsin ohjeen tähän harjoituksen päätyttyä.
## Työntekijät Työntekijöitämme ovat Joe Doe, Jorma Mähkylä, Pekka Hurme, Ronaldo Smith, Håkan Petersson ja Einari Mikkonen. Laita einarin käyttäjätunnukseksi "einari". Tee kullekin käyttäjälle esimerkkikotisivu. ## LAMP Asenna LAMP - Linux, Apache, MySQL, PHP. Tee einarin kotihakemistoon esimerkkisovellus, joka näyttää tietueita tietokannasta. ## invis.example.com Laita Einarin esimerkkisovellus näkymään osoitteesta http://invis.example.com. Voit simuloida nimipalvelun toimintaa hosts-tiedoston avulla. ## mitakello Tee uusi komento 'mitakello', joka tulostaa kellonajan. Komennon tulee toimia kaikilla käyttäjillä, kaikista hakemistoista pelkällä nimellä kutsuttuna. ## Metapaketti Tee meille metapaketti, joka asentaa ohjelmat: git, httpie, curl, mitmproxy. Kuulemma "karvinen equivs" hakusanalla saattaisi löytyä ohjeita. Liitä metapaketin lähdekoodi palautettavan lab.txt:n loppuun. ## unikarhu.example.com Laita staattinen html5-esimerkkisivu näkyviin osoitteeseen http://unikarhu.example.com. Voit simuloida nimipalvelun toimintaa hosts-tiedoston avulla. ## bonuskuorma Mittaa koneesi kuormitusta työkalulla, joka kerää kuormitustietoja yli ajan (ei pelkästään yhdellä hetkellä). Kuormita konetta haluamallasi tavalla, ja etsi kuormitustieto työkalusi keräämästä historiasta. ## Metapaketin uusi nimi Muuta metapaketin nimeksi xoy-tools. Asenna se.
Säännöt
Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, livetikku. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja Moodleen aivan lopuksi, vain kahden tiedoston palauttamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost).
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, TLS/SSL yhteyksien terminointia, näppäilyjen nauhoittamista, tilan ääninauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.
Lopuksi
Moodleen palautetaan neljä tiedostoa: Screenshot*.png, lab.txt, labter.log ja lab.tar.gz.
1) Laita ruudulle testit jokaisesta asiasta, jota olet tehnyt. Ota täsmälleen yksi ruutukaappaus ja tallenna se oletusnimellä Screenshot*.png (PrintScrn, enter, enter).
2) Suorita labter saadaksesi /var/log/labter.log.
3) Kirjoita seuraavalle ylläpitäjälle lab.txt, jossa on
- Nimesi ja opiskelijanumerosi
- Linkki sivuun, josta löytyvät kaikki kotitehtäväraporttisi
- Lista toimivista, testatuista palveluista osoitteineen (URL tms)
- Lista palveluista, jotka eivät vielä toimi
- Kaikkien käyttäjien salasanat ja käyttäjätunnukset
- Kopio xoy-tool metapaketin lähdekoodista
- Kopio /var/log/labter.log -tiedostosta
- Oma arviosi arvosanasta Haaga-Helian asteikolla 1-5: läksyt, arvioitava harjoitus, kokonaisarvio.
4) Tee tervapallo lab*.tar.gz tärkeimmistä tiedostoista.
$ sudo tar --exclude .mozilla --exclude .cache --exclude lab-*.tar.gz -zcf lab-$(whoami)-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz /etc/ /var/log/ /home/ $ sudo chown $(whoami) lab-*-*.tar.gz
Siirrä nämä neljä tiedostoa Moodleen. Vasta tässä vaiheessa (ja ainoastaan tässä kohdassa) saat kirjautua ulkopuoliseen palveluun.
En ollut käyttänyt Linuxia ollenkaan ennen kurssia ja nyt osaan käyttää ja ylläpitää sitä jotenkin.
Luulen että kurssilla saamista taidoista on hyötyä minulle tulevaisuudessa töissä ja vapaa-ajalla.
Kurssi on hyvin rakennettu ja opetus on laadukasta, joten en keksi mitään miten kurssia voisi parantaa.
Aion hyödyntää saamiani taitoja ainakin töissä ja oman palvelimen ylläpidossa.
Kurssilla oli kova etenemistahti, mutta viihdyin todella hyvin.
Suosittelen kurssia kaikille jotka ovat kiinnostuneet vähänkään tietotekniikasta.
Kurssilla opin paljon uutta linuxista ja sen ominaisuuksista. En ollut aikaisemmin koskaan käyttänyt linuxia, mutta nyt tuntuu, että sen käyttö sujuu todella sulavasti. Kaikki kurssilla opittu asia oli hyödyllistä, ja uskon vahvasti, että työelämässä tulee vastaan linux ja sen onglema. Aion myös jatkaa virtuaalipalvelimeni ylläpitoa ja laittaa sinne esimerkiksi portfolioni, mistä olisi hyötyä työnhaussa. Linuxin räpläily pysyy myös harrastuksena ja läppärin ykkös-käyttis tulee olemaan linux. Kurssilla ehkä heikoimmaksi asiaksi heijastui tuntien pituus (5,5h), joka aluksi tuntui todella pitkältä ajalta, mutta kurssin edetessä sekin tuntui menevän todella nopeasti. Viihdyin kurssilla hyvin ja voisin suositella kurssia kaikille linuxista kiinnostuneilla ja ylipäätään kaikille, joita kiinnostaa vaikkapa oman palvelimen ja domainin hankkiminen.
Opin kurssilla paljon. En ollut ikinä kunnolla käyttänyt Linuxia aiemmin, joten taidot oli kurssille tultaessa nollassa. Opitut asiat tukevat varmasti hyvin työelämää, sillä kurssilla opeteltiin oleellisia taitoja. Teoriamateriaalin saatavuus oli välillä hieman hankalaa. Piti osata käytää haussa oikeita sanoja. Toisaalta sekin taas tuki työelämään liittyviä haasteita, kun ei sielläkään materiaali ole tietyssä paikassa. Ainakin tulevilla kursseilla aion hyödyntää näitä taitoja sekä sitten toivottavasti myöhemmin työelämässä. Viihdyin kurssilla ihan hyvin ja sisältö oli aina mielenkiintoista. Suosittelisin kurssia myös muille, sillä täältä saa todella hyvät lähtökohdat Linuxin käyttämiseen.
En ollut käyttänyt Linuxia juuri ollenkaan ennen kurssia, ja opin kurssin aikana todella paljon. Osaan nyt käyttää jokseenkin Linuxia, mutta näitä taitoja pitää harjoitella vielä lisää!
Uskon että tulevaisuudessa tulen hyödyntämään taitoja työelämässä. Olen opiskellut tähän asti vain ohjelmistotuotannon ja digitaalisten palveluiden profiilien kursseja, ja tämän kurssin myötä hahmotan paremmin koko pakettia.
Olin välillä aika pihalla joistain aiheista. Olisin välillä kaivannut selkeämpiä kirjallisia ohjeita.
Aion hyödyntää kurssilla opittuja taitoja harrastusprojekteissa. Viihdyin kurssilla, vaikka työmäärä oli suuri, ja varsinkin alkuun tuntui todella vaikealta. Suosittelisin kurssia koulutovereilleni. Opetustyyli on toimiva!
Kurssi on ainoisa ja harvoja kursseja joita viihdytti istua alusta loppuu. Aikasempaa kokemusta oli linuxeista joita pystyin auttamaan vierus tovereita ja pääsin syventymään perus linux syvemmälle ja sain itse varmuutta toimia linuxissa. Lähinnä puuttunut sellainen ohjattu varma toiminen opettaminen koska aikasemmat kokoemukset ihan itse oppimalla niin ei voinut aikasemmin oikein täysin olemaan varma mikä oikein tehdä linuxilla ja mikä tietoturvatonta.
Suositella voi kurssia oikeastaan kelle tahansa tosin ainoa mitä sanoisin kelle suosittelen niin “onko mielenkiintoa linux kanssa toimimiseen.”
Kurssi arvo sanana Hyvä tästä sai lähes kaikki mistä tarvitaan linux perus osaamista.