Kickstart - käyttöjärjestelmän ja ohjelmien automaattinen asennus

Copyright (c) 2003 Tero Karvinen tero.karvinen at iki.fi

Anacondan, Redhatin asennusohjelman, kysymyksiin voi vastata ennalta kickstart-asetustiedostossa. Kickstartin avulla käyttöjärjestelmän ja ohjelmat voi asentaa automaattisesti.

Asennus on melko laitteistoriippumaton, koska koko asennusohjelma ajetaan, aivan kuten tavallisessa asennuksessa. Tässä kickstart eroaa ratkaisevasti osion kuvien kopioinnista.

Kickstartin käyttö on helppoa, järjestelmä voi asentua käyttövalmiiksi esimerkiksi laittamalla romppu asemaan ja käynnistämällä tietokone. Hyvän kickstart-tiedoston teko sen sijaan on haastavaa ja muistuttaa ohjelmointia.

ks.cfg asetustiedoston tekeminen

ks.cfg on asetustiedosto, jossa on vastaukset asennusohjelman kysymyksiin. Sen voi tehdä

Asennuksen yhteydessä Redhatin anaconda-asennusohjelma tallentaa vastaukset asennusohjelman kysymyksiin tiedostoon /root/anaconda-ks.cfg. Tämä on hyvä lähtökohta omille muokkauksille.

Käsin tekstieditorilla voi tehdä koko ks.cfg:n alusta lähtien, mutta nopeammin alkuun pääsee muokkaamalla valmista ks.cfg-tiedostoa. Syntaksi ja komennot löytyvät kirjasta Customization Guide: Options - Package Selection - Pre-install - Post-install

Graafisella kskonfig-apuohjelmalla on helppo löytää esimerkit komennoista. ksconfigilla voi tehdä valinnat vain pariin kohtaan, ja kopioida esikatselusta (File:Preview) halutut rivit.

ks.cfg käyttö asennuksessa

Asennusohjelmalle pitää kertoa, mistä ks.cfg löytyy. Asetustiedosto ks.cfg voi olla levykkeellä, rompulla tai weppisivulla. Kun asennusohjelma on käynnistetty, ks.cfg:n paikka kerrotaan kirjoittamalla paikka joka asennuksella käynnistyskehotteeseen tai pysyvästi muokkaamalla syslinux.cfg:tä.

Weppisivulle tallentaminen on yleensä paras tapa. ks.cfg kopioidaan jonnekin, missä se on saatavilla verkon kautta. Testataan weppiselaimella, että ks.cfg:n saa näkyviin - sehän on tavallinen tekstitiedosto. Asennusohjelman käynnistyskehotteeseen ("boot:") annetaan komento:
linux ks=http://iki.fi/karvinen/ks.cfg. Kun ks.cfg on verkossa, kaikki asennukset oman yhteisön verkossa käyttävät aina uusinta versiota.

Rompulta linux ks=cdrom:ks.cfg Rompun kanssa voisi helposti tehdä oman, tyylikkäämmän asennuksen, jossa ilmiselviin kysymyksiin olisi vastattu valmiiksi. Jättämällä vain vaikeasti arvattavat kysymykset, kuten "tyhjennetäänkö kovalevy", käyttäjän vastattavaksi, saisi aikaan helpomman ja nopeamman asennuksen.

Levykkeen kanssa asennusta on helppo testata, mutta levykkeet ovat liian epäluotettavia varsinaiseen käyttöön. On aivan tavallista, että käytetyistä levykkeistä yli puolet on rikki. Käynnistys linux ks=floppy. Ohjeet levykkeiden tekoon kirjasta Installation Guide: 2 Making Installation Diskettes ja levykkeiden kuvat funetista.

Tietysti myös ks.cfg:n paikan voi kirjoittaa asennusohjelmaan valmiiksi. Esimerkiksi käynnistyslevykkeellä muokataan tiedostoa syslinux.cfg. Hamilton 1999: Kickstart-Howto: Setting up a boot floppy.

Lähteet ja linkit

Redhat Inc 2002: Red Hat Linux 8.0 - The Official Red Hat Linux Customization Guide: Chapter 6. Kickstart Installations . Redhat 8 virallinen manuaali, parhaiten ajan tasalla. Tähän kannattaa tutustua huolella.

Hamilton, Martin 1999: RedHat Linux KickStart Howto . Sisältää asioita, joita ei ole Customization Guidessa. Käytännönläheinen. Silmäile.

Tekijänoikeudet - GNU FDL

Copyright (c) 2003 Tero Karvinen tero.karvinen at iki.fi

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, with no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License".

<< iki.fi/karvinen - XHTML Basic 1.0