Linux Perusteet - Harjoitus 3

Kurssin tunnus dat8td063-19. Syksy 2007. Harjoituksen tehnyt Tomi Makkonen 0402612.

Pohjana Tero Karvisen Linux-kurssi http://www.iki.fi/karvinen/

AJOITUS

Harjoituksen teko ja raportointi aloitettiin toisella kotikoneella kello 13.20, maanantaina 3.12.2007. Toiselle kotikoneelle on asennettu aikaisemmin Ubuntu 7.10 harjoitusten tekoa varten. Harjoitus suoritettu kello 15.30.

TEHTÄVÄT JA RAPORTTI

H3.1: Tee ja raportoi

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 13:20.

H3.1.1 Liiku tiedostojärjestelmässä ja katsele tekstitiedostoja.

Käynnistin komentokehotteen valikosta (Accessories - Terminal), jolloin se avautui minun omaan kotihakemistoon. Listasin hakemistot ja tiedosto komennolla ls. Siirryin seuraavaksi hakemistoon "Examples" komennolla cd Examples (hakemisto oli linkki näköjään). Kyseisessä hakemistossa ei ollut järkeviä tekstitiedostoja, joten siirryin takaisin omaan kotihakemiston alkuun komenolla cd. Olisin tietenkin voinut myös kirjoittaa "cd ..", jolloin olisin päässyt yhden hakemiston hakemistopolussa taaksepäin, eli oman kotihakemiston alkuun. Seuraavaksi kirjoitin cd /, jolloin pääsin järjestelmän juurihakemistoon.

Tämän jälkeen siirryin /etc hakemistoon komennolla cd etc. Listasin hakemistot ja tiedostot kyseisessä hakemistossa ja se sisälsi paljon tiedostoja ja hakemistoja, joten seuraavaksi käytin komentoa ls | less, jolla pystyin selaamaan listausta nuolinäppäimillä ylös- ja alaspäin. Valitsin katseltavaksi tiedostoksi motd-tiedoston ja katselin sen sisältöä komennolla less motd. Kyseinen tiedosto sisälsi tietoa järjestelmän versiosta ja tietoa siitä, että Ubuntun sisältämät ohjelmat ovat ilmaisia jne. Selvitin tiedoston tarkoituksen Linux.fi - sivuilta ja sain selville, että se on "Message of the Day" tiedosto, joka tulostetaan sisäänkirjautuville käyttäjille joka kerta (vissiin vain tekstitilassa, kun graafisessa tilassa en sitä ole nähnyt). Kyseiseen tiedostoon voisi kirjoittaa oman päivän viestin.

Lopetin tiedoston katselun kirjoittamalla q. Tämän jälkeen siirryin takaisin omaan kotihakemistoon toisella tapaa, eli komennolla cd /home/tomppa. Kirjoitin vielä varmuuden vuoksi pwd, joka kertoi hakemistoksi /home/tomppa, eli olin omassa kotihakemistossa.

H3.1.2 Luo tekstitiedostoja ja hakemistoja. Siirtele, kopioi ja poista hakemistoja ja tiedostoja.

Koska olin siirtynyt aikaisemmin jo omaan kotihakemistoon, niin loin uuden hakemiston omaan kotihakemistoon komennolla mkdir testi. Tämän jälkeen siirryin hakemistoon komennolla cd testi. Seuraavaksi komennoksi annoin nano, jolloin kyseinen tekstieditori aukesi. Kirjoitin tekstieditoriin lipsum laarumia ja tallensin tiedoston painamalla CTRL-O -näppäinyhdistelmää ja annoin tiedoston nimeksi huuhaa. Suljin tekstieditorin CTRL-X -näppäinyhdistelmällä. Listasin tiedostot ja hakemistot komennolla ls -l (pitkä tiedostolistaus) ja tiedosto oli tallentunut testi-hakemistoon:
-rw-r--r-- 1 tomppa tomppa 14 2007-12-03 13:51 huuhaa
Tämän jälkeen siirsin huuhaa-tiedoston oman kotihakemiston alkuun komennolla "mv huuhaa ..". Kun sain siirrettyä tiedoston, niin siirryin takaisin oman kotihakemiston alkuun ja listasin tiedostot / hakemistot, ja totesin että tiedosto oli siirtynyt. Seuraavaksi kopion huuhaa-tiedoston testi-hakemistoon komennolla cp huuhaa testi, sitten kirjoitin ls testi ja totesin, että tiedosto oli kopioitunut testi -hakemistoon.

Tämän jälkeen kopioin koko testi-hakemiston toiseksi hakemistoksi komennolla cp -r testi testi2 ja siirsin testi2-hakemiston testi-hakemistoon komennolla mv testi2 testi. Lopuksi poistin huuhaa -tiedoston omasta kotihakemistosta komennolla rm huuhaa ja sen jälkeen poistin koko testi-hakemiston sen alihakemistoineen ja tiedostoineen komennolla rm -r testi.

H3.1.3 Kokeile jotain itsellesi uutta komentoa tai lippua (-f foobar tms).

Testasin cal-komentoa (calendar), joka näytti minulle tämän kuun kalenterin. Halusin tietää enemmän kyseisestä komennosta, joten kirjoitin man cal. Selasin cal-komennon manuaalia hetken ja löysin pari hyvää lippua, joita ajattelin testata. Suljin manuaalin painamalla q-näppäintä. Tämän jälkeen syötin komennoksi cal -3m, jolloin kalenteri listasi minulle edellisen ja seuraavan kuukauden nykyisen kuukauden lisäksi, ja tämän lisäksi viikon ensimmäinen päivä oli maanantai kalenterissa, eikä sunnuntai.

H3.1.4 Ota ssh-yhteys myyhyn

Avasin ssh-yhteyden kirjoittamalla komentokehotteeseen seuraavaan rimpsun ssh a0402612@myy.haaga-helia.fi. Seuraavaksi sain ilmoituksen, että myy.helia.fi autentisuutta ei voida varmentaa. Jatkoin yhteyden muodostamista kirjoittamalla: yes. Seuraavaksi kyseltiin minun käyttäjätunnukseni salasasanaa myy.helia.fi:lle, johon naputtelin salasanani. Yhteyden muodostaminen onnistui myylle, joten päätin pingata omaa konettani komennolla: ping oman.koneen.ip.osoite. Koneeni näytti vastaavan pingiin iloisesti, joten lopetin pingaamisen CTRL-C -näppäinyhdistelmällä. Tämän jälkeen suljin ssh-yhteyden myylle komennolla exit.

Seuraavaksi kirjoitin ssh --help ja totesin, että ssh-yhteyden voi myös avata seuraavalla rimpsulla ssh osoite.jotain -l käyttäjätunnus.

H3.2: Essee

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 14:45.

pwd Kertoo nykyisen työhakemiston.
cd Vaihtaa hakemistoa, esim. cd testi, cd , cd .., cd /home/tomppa, cd /
mkdir Luo hakemiston, esim. mkdir testi.
rmdir Poistaa tyhjän hakemiston, esim. rmdir testi.
rm Poistaa tiedoston tai hakemiston, esim. rm teksti.txt
rm -r Poistaa hakemiston alihakemistoineen ja tiedostoineen, esim rm -r testi.
less Näyttää syötteen sivu kerrallaan, jota voi myös selata, esim ls | less.
ls Listaa tiedostot ja hakemistot.
man Avaa jonkun ohjelman ohjeen, esim. man ls.
nano Avaa tekstieditorin.
clear Tyhjentää komentokehotteen ruudun. CTRL-L ajaa saman asian.
grep Etsii syötteestä määritettyä tietoa, esim. ls | grep Videos.
ip addr Näyttää koneen IP-osoitteet ja rajapinnat. Huom! Parempi kuin vanha ifconfig.
komento --help Lippu joka kertoo vähäsen komennon toiminnosta tai listaa, mitä lippuja komennon kanssa voi käyttää, esim. ls --help.
ssh tunnus@myy.helia.fi Avaa SSH-yhteyden myylle, jossa tunnus on oma käyttäjätunnus.
exit Sulkee komentokehotteen tai ssh-yhteyden.
history Listaa viimeisimmät komennot, joita on käyttänyt.

LÄHTEET

  • Tero Karvisen kotisivut: http://www.iki.fi/karvinen/
  • Linux.fi - komentorivivinkkejä http://linux.fi/index.php/Komentorivivinkkej%C3%A4
  • Linux bash commands: http://www.ss64.com/bash/