Linux Perusteet - Harjoitus 4

Kurssin tunnus dat8td063-19. Syksy 2007. Harjoituksen tehnyt Tomi Makkonen 0402612.

Pohjana Tero Karvisen Linux-kurssi http://www.iki.fi/karvinen/

AJOITUS

Harjoituksen teko ja raportointi aloitettiin toisella kotikoneella kello 20:15, maanantaina 3.12.2007. Toiselle kotikoneelle on asennettu aikaisemmin Ubuntu 7.10 harjoitusten tekoa varten. Harjoitus suoritettu kello 22:30.

TEHTÄVÄT JA RAPORTTI

H4.1 Tee ja raportoi Paketinhallinta

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 20:15.

H4.1.1 Etsi ja asenna jokin uusi ohjelma

Käynnistin komentokehotteen ja aluksi päivitin paketinhallinta ohjelmalistat ajan tasalle, eli komennolla sudo apt-get update päivitin kyseiset listat. Heti kun listat olivat päivittyneet ajattelin etsiä jonkinmoista luolastoroolipeliä asennettavaksi, joten lähdin etsimään semmoista peliä komennolla apt-cache search dungeon. Sain useita tuloksia, mutta en liian monta, joten toistin hakukomennon uudestaan less komennon kanssa. Pienen miettimisen jälkeen päätin valita Dungeon Crawlin asennettavaksi. Katsoin paketin tiedot apt-cache show crawl komennolla.

Tämän jälkeen lähdin asentamaan peliä komennolla sudo apt-get install crawl. Peli asentui onnistuneesti asennuksen mukaan, joten ajattelin testata peliä ja avasin Applications -> Games valikon, mutta pelin kuvaketta ei siellä näkynyt. Etsin sitten pelin tiedostoja komennolla dpkg --listfiles crawl. Tulokseksi listautui useita tiedostoja ja hakemistoja, joten ajattelin vain käynnistää pelin kirjoittamalla komentokehotteeseen crawl. Peli käynistyi ja tuntui toimivan hyvin, mutta ajattelin jättää pelaamisen toiseen kertaan, että saisin tehtyä tämän harjoituksen loppuun.

H4.1.2 Päivitä kaikki ohjelmat

Olin aikaisemmin jo päivittänyt kaikki ohjelmat, mutta päivityksiä on voinut tulla lisää, joten komentokehotteessa annoin komennon sudo apt-get update (just in case) ja sen jälkeen sudo apt-get upgrade. Kaikki ohjelmat olivat silti päivittyneet, eikä näköjään ollut tullut lisää päivityksiä, joten sain vain ilmoituksen:
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Eli mikään ohjelma ei tarvinnut päivitystä.

H4.1.3 Millä apt-komentorivillä saa asennettua toimivan Suomen kielen tuen

Yritin asentaa Suomen kielen tukea komennolla sudo apt-get install language-pack-fi, jolloin sain ilmoituksen, että minulla on jo uusin versio paketista. Olin aikaisemmassa harjoituksessa asentanut jo Suomen kielen tuen, joten en päässyt suorittamaan tätä tehtävää kunnolla. Ajattelin silti, että seuraavat paketit tulisi asentaa, että saisi Suomen kielisen tuen: language-pack-fi, language-pack-fi-base, language-pack-gnome-fi, language-pack-gnome-fi, language-support-fi. Nämä löysin kun hain komennolla apt-cache search language finnish.

H4.2 Lokit

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 21:10.

H4.2.1 Mikä on kunkin lokitiedoston tehtävä /var/log -hakemistossa? Mikä loki on tärkein?

acpid - En ole aivan varma tämän lokitiedoston tehtävästä, mutta se varmaan liittyy ACPI-tapahtumien seurantaan.

auth.log / auth0.log - Näistä lokitiedoista selvisi käyttäjien suorittamia pääkäyttäjä (sudo) toimintoja ja kirjautumisia koneelle.

boot - Lokitiedosto sisälsi vain tiedon siitä, että lokia ei ole vielä kerätty. Liittyy varmaan koneen uudelleen käynnistämiseen.

bootstrap.log - Tämä lokitiedosto taitaa myös liittyä koneen uudelleen käynnistämiseen. Se sisälsi paljon tietoa ohjelmien käynnistämisistä.

btmp / bmpt.1 - Ensimmäinen näistä oli täysin tyhjä ja viimeinen näistä sisälsi yhden rivin outoa tekstiä, josta en saanut tolkkua.

daemon.log / daemon.log.0 - Lokitiedosto sisälsi paljon erilaista tietoa. Kerää varmaan tietoa erilaisten prosessien ajoista ja verkkoasetuksien hauista (dhcp).

debug / debug.0 - Nämä lokitiedostot kerää varmaan tietoa ohjelmista, jotka ajetaan debug- tilassa?

dmesg / dmesg.0 - Lokitiedosto sisälsi kaiken näköistä tietoa, mutta man dmesg, kertoi että se liittyy kernelin muistipuskuriin. Eli lokitiedosto varmaan kerää tapahtumia kernelin muistipuskurin tapahtumista?

dpkg.log / dpkg.log.1 - Näistä lokeista selvisi, että mitä paketteja on asennettu tai poistettu.

faillog - Ei sisältänyt mitään tietoa. Manuaalista selvisi, että faillogin pitäisi näyttää epäonnistuneet sisäänkirjautumiset.

fontconfig.log - Ei mitään hajua tästä. Kerää tietoa fonttien pistämisestä välimuistiin ja välimuistihakemiston tyhjentämisestä?

kern.log / kern.log.0 - Kerää tietoa kernelin tapahtumista.

lastlog - Ei sisältänyt mitään tietoa. Mutta manuaalia lukemalla tulkitsin sen komennoksi, jolla näki, että mistä ja milloin joku käyttäjistä on viimeksi sisäänkirjautunut.

lpr.log Ei sisältänyt mitään tietoa, mutta saattaa liittyy varmaan tulostamiseen.

mail.err - Tämäkin oli tyhjä lokitiedosto, joten ei hajua tästä. Kerää tietoa sähköpostivirheistä?

mail.info - Samoin kuin yllä.

mail.log - Tyhjä myös. Kerää tietoa erilaisista sähköpostitapahtumista?

mail.warn - Samoin kuin yllä, mutta tällä kertaa kerää tietoa varoituksista?

messages / messages.0 - Nämä lokitiedostot näyttivät liittyvän järjestelmän käynnistykseen.

pycentral.log - Ei hajua. Liittyy jotenkin Pythoniin?

scrollkeeper.log / .1 / .2 - Kerää vissiin tietoa scrollkeeper ohjelman tapahtumista.

syslog / syslog.0 - Kerää tietoa järjestelmän tapahtumista.

udev - Lokitiedosto sisälsi tietoa laitteistosta ja niiden asetuksista.

user.log / user.log.0 - Sisälsi muutaman virheilmoituksen, mutta en osannut sanoa niistä mitään. Kerää tietoa käyttäjien virhetilanteista?

wtmp / wtmp.1 - Näyttivät olevan binääritiedostoja, kun ei sisältänyt selkokielistä tekstiä. Manuaalista selvitin, että se kerää tietoa kirjautumisista.

wvdialconf.log - Kerää tietoa modeemin toiminnoista.

Xorg.0.log - Kerää vissiin tietoa X-Windowsin toiminnoista?

Mikä loki on tärkein? En kyllä keksinyt, että mikä noista olisi voinut olla tärkein logi, mutta veikkasin syslogin puolesta, koska se kertoo järjestelmän tapahtumista. Toisaalta voi olla myös tärkeää tietää käyttäjien tekemistä toiminnoista, joten auth.log voisi olla myös tärkein.

H4.2.2 Analysoi pätkä valitsemaasi lokia omalta koneeltasi.

Lähdin analysoimaan auth.log -tiedostoa. Ensimmäisestä kohdasta selviää, että kello 20:09 käyttäjä tomppa (minä itse) on suorittanut itse paikalliselta koneelta sudolla komennon apt-get-update. Työhakemistona on ollut kyseisellä hetkellä /home/tomppa. Toiselta riviltä selviää, että kello 20:21 on lähdetty asentamaan Dungeon Crawlia.
Dec 3 20:09:34 vortex sudo: tomppa : TTY=pts/0 ; PWD=/home/tomppa ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/apt-get update
Dec 3 20:21:00 vortex sudo: tomppa : TTY=pts/0 ; PWD=/home/tomppa ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/apt-get install crawl

H4.3 (Pelkkä vastaus):

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 22:10.

H4.3.1 Mikä on metapaketti

Se on paketti, joka sisältää yhden tai usean tärkeän tiedoston, ohjelman tai osan, jotka ovat joko tärkeitä ohjelman käynnistyksen kannalta tai lisää ominaisuuksia jo asennettuun ohjelmaan. Itse metapaketti on yleensä standardoitu pakettiformaatti, joilla on selkeät tiedostopäätteet.

H4.3.2 Mainitse esimerkki metapaketista

Esimerkiksi language-support-fi on metapaketti, joka asentaisi kaikki sen tarvitsevat osat samalla, kun asentaisi kyseisen metapaketin.

LÄHTEET

  • Tero Karvisen kotisivut: http://www.iki.fi/karvinen/
  • Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Metapackage