Linux Perusteet - Harjoitus 2

Kurssin tunnus dat8td063-19. Syksy 2007. Harjoituksen tehnyt Tomi Makkonen 0402612.

Pohjana Tero Karvisen Linux-kurssi http://www.iki.fi/karvinen/

AJOITUS

Harjoituksen teko ja raportointi aloitettiin toisella kotikoneella kello 17.50, maanantaina 26.11.2007. Toiselle kotikoneelle on asennettu aikaisemmin Ubuntu 7.10 harjoitusten tekoa varten. Harjoitus suoritettu loppuun kello 20.30.

TEHTÄVÄT JA RAPORTTI

H2.1 Tee ja raportoi: asenna kolme hyödyllistä ohjelmaa ja suorita niillä jokin tehtävä oikeasta elämästä.

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 18:00.

Käynnistin Applications -valikosta Add/Remove -kuvakkeen kautta pakettihallintajärjestelmän, jonka jälkeen pakettihallintajärjestelmä ilmoitti, että ohjelmien lista ei ole ajan tasalla. Päivitin pakettihallintajärjestelmän listan. Tämän jälkeen asensin kolme hyödyllistä ohjelmaa listasta, jotka olivat: Gmail Notify, KSnapshot, Gjiten. Valitsin nämä ohjelmat, koska Gmail Notifylla saan tietää, että milloin minulle on tullut uutta postia. Ksnapshotin avulla voin ottaa kuvankaappauksia ja Gjiten on Japanin kielen sanakirja, josta on hyötyä, koska opiskelen Japania.

GMAIL NOTIFY
Gmail notifyn käynnistin Applications -> Internet -valikosta. Jonka jälkeen Gmail Notify pyysi asetuksia, joihin syötin oman Gmail -tunnukseni ja salasanani ja Browser Path -kohtaan syötin arvoksi: firefox. Muihin asetuksiin en koskenut, vaan käytin vakioasetuksia. Tämän jälkeen ylhäällä olevalle työkaluriville tuli Gmail Notifyn -ikoni, joka ilmoitti, että minulla on 21 lukematonta sähköpostia. Klikkasin kuvaketta oikealla hiiren painikkeella ja valitsin valikosta "Go to Inbox...", jolloin aukesi Firefox ja se avasi Gmailin sivun. Kirjauduin sisään omalla tunnuksella ja luin sähköpostini.

KSNAPSHOT
Kuvankaappausohjelman kuvake oli Applications -> Graphics alla. Käynnistin ohjelman, jonka jälkeen se näköjään otti automaattisesti kuvakappauksen koko työpöydästä. Käynnistin Firefox -selaimen ja menin Haaga-Helian sivuille ja vaihdon KSnapshot ohjelmassa capture moden: Window Under Cursor. Tämän jälkeen painoin New Snapshot -painiketta ja jonka jälkeen hiiren kursori muuttui ristiksi ja klikkasin selainta, jolloin Ksnapshot otti kuvankaappauksen vain selaimesta ja sen sisällöstä. Tallensin kuvan omaan kotihakemistoon ja suljin ohjelman.

GJITEN
Gjiten käynnistyi Applications -> Accessoriesin alta, sitten kun se käynnistyi, niin en koskenut mihinkään asetuksiin vaan syötin Enter expression -kohtaan: water ja klikkasin Search- painiketta. Tämän jälkeen ohjelma listasi kaikki osumat ja ilmoitti, että löytyi kuusi osumaa. Water oli japaniksi mizu.

H2.2 (Essee, pelkkä vastaus riittää) luettele usein käyttämäsi ohjelmat ja niiden vastineet linuxissa

MSN Messengeriä tulee käytettyä päivittäin ja linuxin vastine taitaa olla aMSN Messenger tai Pidgin. Skype on myös minulla tehokäytössä ja linuxin vastine taitaa olla Ekiga Softphone. Skype löytyy myös linuxille, mutta kun viimeksi sitä testailin (noin vuosi sitten), niin silloin siihen ei ollut vielä tukea webkameralle. Tietenkin tulee myös käytettyä Microsoftin Office ohjelmistoja melko usein ja linuxin vastine on tietenkin OpenOffice ohjelmat.

H2.3 Suomen kielen tuen asentaminen

Tehtävän teko ja raportointi aloitettu kello 19.00.

Valitsin System -> Adminisration -> Language support -kohdan. Tämän jälkeen Language support käynnistyi ja pyysi käyttäjän salasanaa ja syötin siihen oman salasana, sitten se ilmoitti että joidenkin asennettujen kielien tukia ei ole asennettu kunnolla. Klikkasin Details -kohtaa jolloin ilmestyi lista, jossa oli englannin kielen tukia. Asensin nämä. Asennuksen jälkeen järjestelmä ilmoitti, että kone pitää käynnistää uudestaan. Käynnistin koneen uudestaan. Koneen käynnistettyä uudestaan avasin Language Supportin ja ruksin Finnish -kohdan, sitten klikkasin Ok -painiketta, jolloin suomen kieli rupesi asentumaan. En vaihtanut oletuskieltä uusille käyttäjille, joka oli englanti. Asennuksen jälkeen käynnistin koneen taas uudestaan.

Kun kone oli käynnistynyt uudestaan käynnistin OpenOffice Word Processorin ja avasin työkaluriviltä Tools -> Options -kohdan, jonka jälkeen avautui OpenOfficen Options ikkuna. Avasin Language Settings puun ja sieltä valitsin Writing Aids -kohdan. Tämän jälkeen ruksin Finnish Spellchecker (voikko) ja Finnish hyphenator (voikko) kohdat. Seuraavaksi menin Languages -kohtaan ja sieltä vaihdoin "Locale settingsit" suomeksi ja lopuksi vaihdoin Default language for documents Western kohtaan suomen kielen. Itse ohjelman näkymää en vaihtanut suomen kieliseksi. Kieliasennusten jälkeen tein uuden dokumentin OpenOfficella ja testasin suomen kielistä oikolukua, joka tuntui toimivan hyvin

H2.4 Tee ja raportoi.

Tehtävien teko ja raportointi aloitettu kello 19.25.

H2.4.1 Kuvankäsittelyä Gimpillä

Olen vähäsen tutustunut Gimpin Windows versioon, joten tiesin entuudestaan vähäsen sen käytöstä. Käynnistin Gimpin ja avasin sillä aikaisemmin Ksnapshotilla otetun kuvan omasta hakemistosta. Testailin kuvan rajausta (crop-työkalulla), joka löytyy Gimpin pääikkunasta tai sitten työkaluriviltä Tools -> Transform Tools. Tämän jälkeen menin työkaluriviltä Colors -> Levels -kohtaan ja ihmettelin hetken sitä, mutta koska en ole aikaisemmin käyttänyt sitä, niin en oikein saanut sillä mitään järkevää aikaiseksi.

H2.4.2 Lähetä pikaviestejä

Tässä tehtävässä kokeilin Pidgin Internet Messengeriä. Käynnistin ohjelman ja lisäsin siihen oman Messenger tunnuksen ja protokollaksi valitsin MSN. En koskenut muihin asetuksiin vaan tallensin asetukset ja tämän jälkeen ohjelma alkoi muodostaa yhteyttä. Yhteyden muodostuminen onnistui MSN Messenger palvelimelle, mutta en nähnyt yhtään kaveria online-tilassa, joten en päässyt testailemaan viestien lähettämistä.

H2.4.3 Kokeile lähdekoodin väritystä

Text Editorin käynnistettyä, naputelin vähän Javaa tekstikenttää. Tämän jälkeen avasin työkaluriviltä View -kohdan ja sieltä sitten valitsin Hightlight -> Sources -kohdasta Javan. Tällöin Javan lähdekoodi värittyi.

H2.4.4 Kokeile taiteellista vektoripiirtoa

Koska Inkspacea ei ollut asennettu, niin asensin sen pakettihallintajärjestelmän kautta. Asennuksen jälkeen käynnistin ohjelman, mutta en ole koskaan aikaisemmin vektoripiirto-ohjelmaa käyttänyt, niin en saanut mitään kovin järkevää aikaiseksi. Piirtelin vain lähinnä pallukoita ja tähtiä, joita nyt voin muissakin piirto-ohjelmissa piirrellä. Ohjelmassa oli paljon erilaisia valintoja ja toimintoja, joten en lähtenyt tutustumaan kaikkeen, koska tarkoitus oli vain kokeilla ohjelmaa.

LÄHTEET

  • Tero Karvisen kotisivut: http://www.iki.fi/karvinen/
  • Wikipedia - Ubuntu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(Linux_distribution)