Koe – Linux palvelimena ict4tn003-10 syksyllä 2013

This is the exam of Linux palvelimena 10, an intermediate Linux course. Tools: live cd, empty computer, lab where DNS service is partially down (.com addresses don’t work). The exam itself is in Finnish.

Asennus ja esivalmistelut

Asenna meille työasema. Laita koneen nimeksi “p” ja monitorin jalassa oleva numero, esimerkiksi “p27″. Laita käyttäjälle tietysti oma nimesi.
Ennen kuin teet mitään muuta, asenna firman virallinen paketti terowatch. Paketin asentaminen paketinhallinnan ulkopuolelta on uusi luottamussuhde, mutta tässä kokeessa voit olettaa, että tämän paketin turvallisuudesta on jo huolehdittu.

wget http://terokarvinen.com/qrs/terorep/pool/main/t/terorep/terorep_0.0.3_all.deb
sudo dpkg -i terorep_0.0.3_all.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install terowatch openssh-server

Valmistaudu hallitsemaan konetta etäältä. Kuulimme, että vietät talvet mieluiten 30 asteen lämmössä, ja se käy meille, jos kerran voit ohjata koneita sieltä.
Anna komento ‘terowatch’ ja tarkista, että se vastaa “TeroWatch is installed. ”
TeroWatchin ja etähallinnan tulee olla asennettuna, ennen kuin jatkat koetta.

Taustaa

ValasKala tuottaa ja myy freemium-kännykkäpelejä.

Wiki

Haluamme yhteyden yhteisöön. Asenna meille valitsemasi wiki.
Wiki tarkoittaa käyttäjien muokkaamaa weppisivua. Yleensä wikissä uuden linkin tekeminen luo samalla uuden sivun. Esimerkiksi Wikipedia on wiki, WordPress ei ole.

Kuormaa

Olemme matkalla maailmanmaineeseen, ja IPO:n yhteydessä odotamme käyttäjien ryntäystä. Asenna käänteisproxy, jotta wikipalvelumme kestää kuormaa. Osoita kuormituksen kestävyys testein. Arvioi myös, miten suuri hyöty käänteisproxysta on.

Metapaketti

Tee meille metapaketti, joka asentaa suosikkiohjelmamme: curl, nagstamon ja rsync.

Palaute

Palautteesi on ratkaisevan tärkeää. Kiitos sanallisesta palautteesta, annathan vielä numeerisen palautteen. Numeerinen palaute Haaga-Helia WinhaOpaaliin

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost). Äläkä lähetä oikeaan HackerNewsiin mitään linkkejä tässä tekemiisi kokeilupalvelimiin.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, tilan nauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Lopuksi

Kaksi tiedostoa: services.txt ja Screenshot*.png.
Listaa kaikki käyttäjät (myös oma sudo-käyttäjäsi) ja salasanat kotihakemistoosi, tiedostoon services.txt.
Listaa tähän services.txt -tiedostoon, mikä kaikki toimii ja mikä ei.
Kirjoita tiedostoon vastaukset kysymyksiin (osoita… vertaa…) ja testien tulokset. Muiden pyydettyjen asioiden lisäksi testien tulee osoittaa, että sovellus toimii pääasiallisessa käyttötarkoituksessaan. Vastaa vain kysymyksiin, ei tarvitse raportoida asennusta kotitehtävätyyliin vaiheittain.
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki tekemäsi palvelut toimiviksi. Ota tästä ruutukaappaus (PrintScrn-napilla) ja tallenna ruutukaappaus kotihakemistoosi.
Varmista, että terowatch on asennettu (komento ‘terowatch’ vastaa “TeroWatch is installed.”).
Olethan antanut palautetta sekä WinhaOpaaliin että kommenttina aikataulun perään? Kiitos!
Muista leikkiä Linuxilla viikottain – tai ehkäpä paremminkin päivittäin. Tervetuloa tuleville kursseilleni Linuxin keskitetty hallinta ja Linux-projekti!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , | 7 Comments

7 Responses to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-10 syksyllä 2013

  1. Opin ja sain huomattavasti varmuutta Linuxin käytön suhteen. Perustiedot olivat enimmäkseen graafisella käyttöliittymällä koettuja, joten terminaalin käyttö oli kohtuullisen uutta, varsinkin näin hektisellä aikataululla. Uskon, että sekä Linuxin, että web-palvelimen hallinnasta ja osaamisesta tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa, jos ei työelämssä, niin ainakin henk.koht. elämässä.
    Parannuksia kurssiin: olisin toivonut jonkunlaista kirjallista pohjaa, esim. kirja, jonka pohjalta kurssia olisi edetty. Suositelen kurssia vahvasti kaikille, jotka ovat käyneet nimenomaan Teron pitämän Linuxin peruskurssin.
    PS. Haaga-Helian opetuskäytännöt eroavat _todella_ paljon Malmin ja Pasilan toimipisteiden suhteen! Malmilla peruskurssin käyneet eivät todellakaan omaa samoja tietotaitotasoja kuin Pasilan tai Teron kursseja käyneet.

  2. Antti Wirman says:

    – Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
    Opin tällä kurssilla ehkä eniten kaikista kursseista mitä olen käynyt. Eli ehdottomasti kyllä.
    – Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
    Kaikki opittu on todellakin hyödyllistä. Opitulle on jo nyt käyttöä kotona ja näitä hommia olisikin mahtavaa tehdä työkseen.
    – Miten voisin parantaa kurssia?
    – Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella?
    Olenkin kurssin innoittamana hommannut virtuaalipalvelimen, jota pidän itse kunnossa.
    Siellä onkin jo pari nettisivua tulossa.
    Samaan aikaan käyty Windowspalvelin -kurssi onkin tässä ruvennut ottamaan välillä aivoon sen verran, että kotoa saa myös oma windowstyöasema vaihtua linuxiin.
    – Viihdyitkö kurssilla?
    Todellakin todellakin, todellakin.
    – Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?
    Koulutovereille ehdottomasti, sekä myös muille, jotka aikoo alalle.

  3. Kristiina Honkaheimo says:

    Palautetta Linux palvelimena kurssin ilta toteutuksestä kevät 2014
    Tällä kursilla opin todella paljon lisää linuxista ja vaikka perus kurssista on jo yli 2v ja en ole välissä linuxia käpistellyt, pääsin kuitenkin mukaan kurssin menoon. Paremminkin olisi voinut mennä, mutta todella paljon tein töitä että pääsin mukaan. Eli ei mikään helppo lento niin sanotusti.
    Uskon että kaikesta kursilla opitusta infosta on hyötyä niin kotona kuin työelämässä, tärkeintä on kuitenkin yrittää ylläpitää omaa tietämystä ja laajentaa sitä.
    Kurssin parannuksista sen sijaan on paha sanoa, uskoisin että jonkinlainen testi ennen kurssin alkua olisi hyvästä, että ihmiset heräisivät hieman aiemmin siihen miten raskas kurssi todellisuudessa olemaan.
    Ajattelin kurssista viisastuneena ehkä leikkiä enemmän virtuaalipalvelimilla kotona.
    Kurssi oli kaiken kaikkiaan TODELLA viihdyttävä, mikä oli hyvä vastapaino sen raskaudelle. 🙂
    Kurssio suosittelisin melkein kaikille oikeastaan, en tietenkään sellaisille jotka eivät tunne linuxia, se olisi sadistista. Mutta heille keille se on tuttu ja haluavat oppia lisää ja uutta ja esittää kysymyksiä opettajalle, niiden tasolla ei ole väliä. 😛

  4. Tero Tuomala says:

    Linux ei ollut minulle aikaisemmin kovinkaan tuttu, mutta kurssin aikana opin todella paljon lisää Linuxista. Kurssin aikana käydyt asiat olivat mielestäni todella hyödyllisiä ja niistä on varmasti apua tulevaisuudessa.
    Kurssin kiinnostavin aihe oli palvelimen suorituskyvyn mittaus.
    Parannusehdotuksena olisi, että tunnilla käydyt asiat olisi ollut mukava saada jonkinlaisena erillisenä materiaalina esim. moodleen.
    Suosittelen kurssia kaikille ketkä ovat kiinnostuneita Linuxista.

  5. Matti Lavikainen says:

    Kurssi oli varsin mielenkiintoinen ja voin suositella sitä kaikille. Vaikka linuxista ei ole juurikaan mitään käsitystä, olemalla paikalla ja seuraamalla tällä kurssilla opit varmasti.

  6. Antti Leino says:

    Kurssi oli omasta mielestäni erittäin antoisa kuin myös palkitseva. Omalle osalleni koulutehtävien blogaaminen oli aivan uusi kokemus, joka mielestäni toimi varsin erinomaisesti. Tehtävien tekoon tuli keskityttyä tavallista paremmin ja itsekriittisyys varmisti sen, että julkiseen nettiin julkaistavat tehtävät olivat hyvin tehtynä.
    Tehtävät olivat mielenkiintoisia, mutta kurssin alussa olevalle aloittelijalle erittäin haastavia. Itse sain kirittyä tasoa kiinni kurssin edetessä, eikä puolivälin jälkeen ollut juurikaan ongelmia pysyä tahdissa.
    Kurssin alussa en osannut luoda tekstitiedostoa ja nyt jälkeenpäin ylläpidän virtuaalipalvelinta. Omasta mielestäni kaikinpuolin onnistunut kurssi ja varmasti hyödyllistä tietoa sekä osaamista jatkoa ajatellen.
    Jälkeenpäin ajateltuna kurssi toimisi hieman paremmin, jos sille oltaisiin varattu enemmän aikaa.

  7. Juho Kulmakorpi says:

    Ensimmäisen lukuvuoden linux -kurssi oli päässyt jo totaalisesti unohtumaan, joten jouduin tekemään kurssilla todella paljon töitä pysyäkseni mukana. Ankara työ ja hyvä opetus kuitenkin auttoi minut takaisin kyytiin ja opituista asioista on varmasti apua tulevaisuudessa.
    Kurssin mielenkiintoisin asia oli mielestäni Apachen tarkempi tutkinta ja opettajan rohkaisema perustinkin oman virtuaalipalvelimeni. Linux ei myöskään enää tunnu niin pelottavalta kuin ennen ja jos ja kun sillä pelaa jatkossa enemmän tulee siitä entistä helpompi käyttää.
    Parannusehdotuksena voisin sanoa, että vaikka opettaja haluaa, että varsinkin heikompitaitoiset opiskelijat tekevät töitä, niin ei kannata liikaa pelotella. Minun kavereistani ainakin yksi jäi pois kurssilta heti alussa, vaikka tiedän, että hänkin olisi kurssin läpäissyt.
    Oma panos on todella suuressa osassa tätä kurssia, eli jos et ole valmis viettämään vapaa-aikaasi Linuxin parissa en voi suositella tätä kurssia sinulle.
    Kaikille muille kurssilta saa todella paljon oppia Linuxista ja sen käytöstä.
    Opettaja voi olla ankara, mutta palkitsee myös.