Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-9 ja -10 syksyllä 2013

Linuxin perusteet hallussa ja haasteita etsimässä? Linux palvelimena -kurssilla opit

 • Ratkomaan ongelmia viileän rauhallisesti
 • Sorminäppäryyttä Linuxissa
 • Monia kiehtovia työkaluja (ks. aikataulu)

Lue palautteita.

Aikataulu

1. Järjestäytyminen, nykytilan arviointi. SSH. (w35)

2. Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta (w36)

3. Rosvoja ja kunnon kansalaisia – ja dd (w37)

4. Paketinhallintaa; metapaketteja (w38)

5. Apache; kertaus ja edistynyttä asiaa (w39)

6. Sisällönhallintajärjestelmät (w40)

7. Palvelimen suorituskyky (w41)

8. Koe (w42)

Kyseessä on edistynyt kurssi, ja ohjelmaan voi tulla muutoksia vielä kurssin aikanakin.

Kurssi kestää 4. periodin. Kaikki tunnit Pasilassa h5001.

Ennakkotiedot

Lue peruskomennot, ylläpito ja demonien asennus. Varmista, että ymmärrät nämä komennot ja osaat ne ulkoa.

Osaisitko vielä ratkaista peruskurssini harjoitukset ja kokeen? Esimerkkiraportteja silloisilta ensimmäisen vuoden opiskelijoilta: Janne Varis, Tuomas Sippola, Sami Soikkeli… Lisää löytyy klikkaamalla nimeä kurssipalautteista.

Parasta kertausta on käytännön treeni. Linux liverompulla (xubuntu-12.04-desktop-i386.iso, burn image) se onnistuu.

Linkit

Opinto-opas: Linux palvelimena

Xubuntu Linux

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , | 66 Comments

66 Responses to Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-9 ja -10 syksyllä 2013

 1. Lauri Soivi says:

  Tulen siirtämään tehtävät ja blogini tähän osoitteeseen
  http://soivi.net/

 2. Kurssi oli mielenkiintoinen ja kurssilla ollessani suorastaan innostuin harrastamaan linuxin parissa. Opetus oli hyvää ja mielenkiintoista, eikä ainakaan minulla ollut tylsää yhdelläkään tunnilla. Opin paljon uutta mielenkiintoista kurssilla. Kurssin alussa opetus oli mielenkiintoista, kun edellisen Linux-kurssin asiat eivät vielä olleet palautuneet mieleeni.

 3. Linux-käyttäjänä suuri osa kurssin asioista oli jo valmiiksi tuttuja, mutta joka tunnilla kuitenkin oppi vähän jotain uutta ja kätevää. Lisäksi sain kurssilta itsevarmuutta ja rutiinia Linux-palvelinten asennukseen ja ylläpitoon.

 4. Kurssi oli mielenkiintoinen, joskin joidenkin tuntien aiheet oli nimetty siten, että antoivat olettaa hieman toisenlaista sisältöä, kuin mitä pitivät sisällään (tai sitten osaan vain niin paljon, etten saanut tunnista juuri mitään).

  Taas harjoitukset, varsinkin alkupäässä, olivat suhteessa tunnilla opettuun sisältöön hyvin vaikeita, kuitenkin minulle hallittavia, koska olen ollut linuxin kanssa tekemisissä päivittäin. Loppua kohti tilanne tasoittui siten, että tunnilla opettettu ja kotitehtävät kohtasivat toisensa.

  Kaikenkaikkiaan kuitenkin kurssi oli antoisa ja sain paljon uutta tältä kurssilta, jota voin hyödyntää sekä työssäni, että vapaa-ajan harrastuksissani.

 5. Miika Kylmälä says:

  Kurssi oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja itse ainakin opin uutta, vaikka minulla oli jo jonkinverran kokemusta käydyistä asioista. Erityisesti viimeinen tunti, joka käsitteli käänteisproxyä oli mielenkiintoinen. Myös SCAN15 oli mielestäni mielenkiintoisimpia tehtäviä.

  Kurssin tunnit kuluivat nopeasti ja aikaa kului aika paljon kotitehtävien tarkastamiseen. Mielestäni ajoittain ehkä liiankin kauan, mutta pääosin jokainen tunti oli täynnä asiaa.

  Suosittelisin tätä kurssia kaikille, jotka haluavat oppia lisää Linuxista ja, joilla on jo ennestään Linuxin perusasiat kunnossa.

 6. Sarlene Suvivuo says:

  Vaativa, mutta äärimmäisen mielekiintoinen kurssi. Aiempi osaaminen ja tietämys linuxista ehdottomasti eduksi ja helpotukseksi tällä kurssilla, mutta vasta-alkajakin voi pärjätä hyvin jos jaksaa tehdä töitä. Voisin kuvitella kurssin äärimmäisen hyödylliseksi työelämässä! Suosittelen! Kurssilla käsitellään linuxia hyvinkin laajasti. Olen oppinut paljon linuxin toiminnasta ja eritoten miten sen rakenne toimii.

 7. Ulla Tiikkaja says:

  Linux palvelimena -kurssi oli todella haastava, mutta tämän kurssin jälkeen voin oikeasti todeta oppineeni paljon. Yksi parhaimmista kursseista. Suosittelen Tero Karvisen kursseja kaikille.

 8. Yu Hin Chan says:

  Opin todella paljon kurssilla, aiemmilla kurssilla ei tullut oikein opittua mitään vrt tämä kurssi. Suurinosa opituista jutuista voi väh. hyödyntää omassa käytössä. Työelämässäkin tästä on todennäköisesti paljon hyötyä.
  Kurssia suosittelisin kaikille jotka haluavat hyötyä ylipäätään linuxista.

 9. Niki Ahlskog says:

  Teron kurssit ovat parhaita tässä koulussa. Aiheina on tärkeitä ja hyödyllisiä asioita, joita sitten opetellaan teoriapläjäyksen jälkeen käytännössä. Tunnit ovat nopeatempoisia ja uutta asiaa oppii todella paljon. Mielenkiinto ei siis pääse herpaantumaan hetkeksikään. Aion hyödyntää oppimiani taitoja ainakin oman Linux palvelimeni parissa ja lisäksi Linuxia on tullut tarvittua jo työpaikallakin erilaisiin tehtäviin. Suosittelen kurssia jokaiselle tietotekniikan opiskelijalle. Tunneilta saa myös hyviä vinkkejä käytäntöä varten. Koin itse etenkin käänteisproxyn erittäin hyödylliseksi, sain parannettua palvelimeni suorituskykyä huimasti! Osa asiasta oli jo ennestään tuttua, mutta jokaisella tunnilla oppi kuitenkin uutta. Kiitos jälleen hyvästä kurssista! Lisää näitä.

 10. Koska on kivaa olla negatiivinen, aloitetaan risuista:
  Vaikka läksyjen läpikäynti tunnilla onkin tärkeää, niihin menee mielestäni hieman liikaa aikaa – itse varsinainen uusi opittava asia pariinkiin otteeseen jouduttiin juoksemalla käsittelemään aivan tunnin lopussa. Olisi ollut mielenkiintoista käydä Nginx:ää Apachen ohella kanssa tunneilla(aika oli turhan rajoittunut). Pyörittelin Nginx tosin sitten itsekseni ja taisinkin löytää itselleni Apachen korvaajan|täydentäjän.

  Ruusut:
  Vaikka olenkin varsin elämäntapa GNU+Linux hörhö ja pyörittelen myös kurssillakin käytyjä asioita osana arkea, löytyi silti asiaa, erinäisiä yksittäisiä työkaluja ja Varnish esimerkiksi, mitkä tulivat uutena. Scan15 oli myöskin mukavaa puuhastelevaa, hieman liian helppo ehkä(voihan siellä olla toki piilossa kaikkea jännää vielä ;))
  Sain myös kurssin “pakoittamana” viimeinkin boostin Nginxin ja iptablesin kanssa painimiseen, ja niihin sitä menikin enempi aikaa kuin itse läksyihin isoilta osin.
  Yleisesti ottaen, mainio ponnahduslauta uuden oppimiseen ja vanhan soveltamiseen, varsinkin jos löytyy jo hieman pohjaa. HH:n muiden opettajien Linux peruskurssien jälkeen taso on tosin “liian kova”, mikä näkyy kovalla oppilas kadolla. Tässä voisi ehkä koululaitos katsoa hieman peiliin, kun valtaosa toteutuksista ei toimi.

 11. Raimo Ainla says:

  Opin tällä kursilla paljon uusia asioita. En ollut mikään kokenut käyttäjä, mutta on tullut opittua todella paljon uusia ja hyödyllisiä asioita. Kaikilla opetustunneilla oli kiinnostavia aiheita ja opettajan opetustyyli haasti meitä ymmärtämään asian ytimen sekä tekemään ja harjoittelemaan enemmän. Aikaisemmilla Linux-kursseilla en valitettavasti ikinä oppinut minkä takia jotakin asioita tehdään.
  Olisin halunnut oppia enemmän TCP/IP ja enemmän Apache2:n hyödyistä ja tietoturvasta yksityiskohtaisesti.

  Tykkäsin siitä, että kurssi oli hyvin käytännöllinen ja opettavainen sekä lähituntien että kotitehtävien kannalta.

  Suosittelen kaikille tätä kurssia, joita kiinnostaa Linuxin käyttö ja perusasiat hallussa.

 12. Tomi Piri says:

  Todella hyvä kurssi. Suosittelen kurssia kenelle tahansa vähänkin Linuksista kiinnostuneelle.

  Opin aina jotain uutta jokaisella kurssin oppitunnilla sekä kotitehtäviä tehdessä. Osaan nyt todella paljon enemmän kuin mitä ennen kurssia.

  En ole tähän mennessä paljoa ollut tekemisissä linuxin kanssa, mutta jatkossa aijon keskittyä enemmän sen oppimiseen ja käyttämiseen. Kurssilla opituilla taidoilla pystyisin nyt esimerkiksi tekemään omat verkkosivut omalle linux-palvelimelle ja todennäköisesti joskus niin teenkin.

  Kotitehtävistä ylivoimaisesti paras oli 3. viikon Scan of the Month tehtävä. Muutkin tehtävät olivat todella mielenkiintoisia.

  Tunneilla voisi kyllä olla vähän enemmän käytännön harjoittelua ja tehtäviä tehdessä olisi ollut parempi jos kaikki tärkeimmät tunneilla käydyt asiat kuten komennot yms. olisi löytynyt jostain tämän sivuston artikkeleista/kommenteista. Monesti ne kyllä löytyikin, mutta välillä olin ehtinyt unohtumaan muutamia tunneilla käytyjä asioita eikä niihin löytynyt tältä sivustolta tietoa. Kuitenkin kaikki tehtävät sai tehtyä kunhan tarpeeksi jaksoi tietoa etsiä.

 13. Joel Siirto says:

  Opin paljon uuttaa linuxista: järjestelmän käyttäytymisestä ja sen analysoinnista, paketin hallinnasta, apachesta, LAMPin asennuksesta yms. Pidin opittuja kokonaisuuksia itselleni hyödyllisinä ja uskon että tulen hyödyntämään kurssilla opittuja taitoja kurssin jälkeenkin. Kurssille valitut asiakokonaisuudet tukivat mielestäni kurssin aihetta hyvin, enkä keksinyt parannettavaa. Kotitehtävät olivat melko vaativia, mutta ihan mielekkäitä.

 14. Opin mielestäny ensimmäisellä tunnilla enemmän, kuin opin koko viime lukukauden [toisen opettajan] peruskurssilla linuxista. Oma mielenkiinto herää kun näkee kuinka opettaja on itse on kiinnostunut asioista joita opettaa. Jokaisella tunnilla opin jotain uutta.

  Pidän tätä hyödyllisenä itselleni, koska olen kiinnostunut linuxin toiminnasta ja linuxin käytöstä.

  Tarkoituksena on hommata oma vps palvelin, kunhan aikaa riittää ja kokeilla palveluita suoraan netissä. Ei pelkästään lähiverkossa.

  Kurssi oli todella hyvä, en osaa kuvailla miten kurssia voisi parantaa. Itselleni opetustyyli sopi loistavasti.

  Kotitehtävät olivat työläitä, mutta tunnilla opetetuista asiosta oli suurta hyötyä kotitehtävien tekemisen kannalta. Osasin etsiä tietoa paremmin ja esimerkeistä oli paljon apua.

  Olen suositellut kurssia oman ryhmäni kaikille opiskelijoille joita linux kiinnostaa. Olen myöskin suositellut kurssia ystävilleni jotka ovat hakeutuneet samaan kouluun.

  Kiitos Tero, pidin kurssiasi parhaimpana mitä minulla tällä lukukaudella on.
  Oli mukavaa olla kurssilla, ikävää että kurssi on nyt ohi.

  Admin edit: toisen opettajan nimi poistettu

 15. Palautetta kurssista:

  1. Opin paljonkin uusia asioita esim. sisällönhallinnasta käänteisproxyn tekoon

  2. Koska itse olen aloittelija linuxin käyttäjä, kurssi oli erittäin hyödyllinen ja palautti peruskurssin tiedot hyvin mieleen, mitkä olivat kerenneet jo unohtua

  3. Suunnittelen käyttäväni tietoja tulevassa työpaikassani mahdollisuuksien mukaan, sekä tietysti nämä tiedot auttavat haastavempien linux-haasteiden ratkomisessa

  4. Kurssia voisi kehittää siten, että jos opiskelija mahdollisesti sairastuu kurssin aikana, hänellä olisi mahdollista ottaa muita kiinni kotona. Toki kurssin sivuilla on jotain juttuja, mutta kun on jäänyt tunti väliin, ne saattavat tuntua todella omituisilta.

  5. Kotitehtävät olivat mielenkiintoisia, ei liian helppoja, ei ylipääsemättömiä.

  6. Suosittelisin kurssia kaikille jotka ovat aloittelevia linux-käyttäjiä, ja ylipäätänsä niille ketkä ovat linuxista kiinnostuneita

 16. Kurssilla opin järjestelmän tilan seuraamista ja prosessien hallintaa,sekä niihin käytettävien työkalujen toimintaa. Opin myös luomaan metapaketteja, sisällönhallintajärjestelmistä opin käyttämään ja asentamaan wordpressin. Luulen että tällä kurssilla oppimiani taitoja tulen tarvitsemaan tulevilla linux-kursseilla ja mahdollisesti työelämässä. Kotitehtävissä oli sopivasti haastetta.

 17. Rami Tähtinen says:

  Opin kurssilla paljon uutta asiaa. Etenkin siitä miten linux toimii palvelimena ja miten yksinkertaisilla asioilla sitä on helppo konffata. Kurssilla opitut asiat ovat hyödyllisiä minullle. Kurssilla opituista asioista on varmasti hyötyä työelämässä tulevaisuudessa ja todennäköisesti hankin myös itse virtuaalipalvelimen tai muuten vain kertaan näitä taitoja kotona. Kurssin tehtävät olivat sopivan haastavia ja hyviä. Tehtävissä piti käyttää omaa päätä enemmän sekä selkeytti paremmin minulle ainakin miksi logit ovat olemassa ja miksi niitä luetaan. Suosittelen kurssia kaikille.

 18. Palaute

  - Opin paljon uutta palvelimista, linuxin tietojärjestelmästä ja ongelmian ratkomisesta
  - Varmasti tulee olemaan hyödyksi tulevaisuudessa
  - Tulen varmaankin hankkimaan virtuaali palvelimen ja myöskin ehkä käyttämään sellaista esim. töissä
  - Kurssi oli melko hyvin rakennettu. Jossain kohti mentiin aika vauhdilla, joten niistä kohdista mitä Tero kävi nopeasti voisi olla saatavissa muistiinpanoja
  - Kotitehtävät olivat opettavaisia ja etenkin uudestaan käytettävissä. Olen nyt käyttänyt useamman kerran LAMPin asennukseen suunnattua ohjettani
  - Voisin suositella kurssia muillekkin

 19. Joonas Oikola says:

  Kaikilla opetus kerroilla oppi paljon uusia asioita. En ollut kovinkaan kokenut linux käyttäjä ennen kurssille tuloa mutta tämän 8 viikon aikana on tullut opittua erittäin paljon uusia ja hyödyllisiä asioita joista aion pitää kiinni käyttämällä linuxia säännöllistesti.

  Erittäin opettavainen ja hyödyllinen kurssi monilta kanteilta. Hyvin käytännönläheinen. Mukavaa oli se että kaikkia asioita pääsi itse kokeilemaan tunnilla sekä vielä kotona kotitehtävien parissa.

  Ei ole varsinaisesti tarvevetta tällä hetkellä kurssilla opittujen asian suhteen mutta ain ylläpitää ja muistalla opittuja asioita koska tulevaisuudessa ne tulevat varmasti käyttöön.

  Itse en osaisi järjestää parempaa kurssia joten en osaa sanoa. Tunnit ei tylsiä siitä suuret plussat ja tunnin kulku on jaoteltu hyvin (ensin teoriaa sitten päästään tekemään asioita).

  Kotiläksyt olivat hyvin opettavaisia ja hyödyllisiä. Välillä vähän liian haastavia kuten viikon “rosvoja ja kunnonkansalaisia” kotitehtävät. Mutta pieni haaste ei aina ole pahaksi.

  Opiskelija tovereilleni olen jo suosittullut ja jos joskus minulta tullaan kysymään hyvää linux kurssia niin meinaan jatkossakin suositella.

 20. Opin erittäin paljon lähinnä tietokoneen kuormituksesta ja optimoinnista. Kurssi oli todella hyödyllinen ja aion käyttää oppimaani muissa tulvissa kurseissa ja toivittavasti myös työelämäsä. Kotityöt olivat mielenkiintoisia ja osittain haastavia toteuttaa. Opetus oli loistavaa ja asiantuntevaa, joten siihen en keksi parantavaa. Aion todella suositella tätä kurssia muille oppilaille.

 21. Opin kaikista kurssilla käsitellyistä aiheista uutta, useista asioista oli ennen kurssia vain häilyvä näkemys. Kurssin käynnistä oli hyötyä. Harkitsen virtuaalipalvelimen vuokraamista jotta saisin ainakin pidettyä osatut asiat mielessä sillä väsäämisen kautta. Metapakettien hallinnassa olisi ehkä voitu yrittää käydä läpi jonkin asennusskriptin tms ajamista metapaketin asennuksen yhteydessä, jotta saisi esim. valmiiksi tehdyt conffit helposti asennettua useammalle laitteelle. Kotitehtävistä oli ehdottomasti hyötyä, vaikkakin osa oli melko työläitä. Suosittelisin kurssia.

 22. Kristian Lindroos says:

  Opin kurssilla monia uusia asioita liittyen linux:iin palvelimena. Kurssi korjasi myös muutamia virheellisiä työtapoja mitä olen aikaisemmin tehnyt. Näin ollen kurssi oli erittäin hyödyllinen. Tulen käyttämään opittuja taitoja virtuaalipalvelimeni ylläpidossa. Suosittelisin kurssia kaikille palvelimista kiinnostuneille.

 23. Lauri Soivi says:

  Opin paljon uutta joka tunnilla. Opin asentamaan LAMP:n ja hyödyntämään sitä esim. WordPressin asennuksessa. Opin parantamaan palvelimen suorituskykyä käänteisproxyn avulla. Kurssista oli todella paljon hyötyä ja tulen hyödyntämään kurssilla opittuja asioita esim. omalla virtuaalipalvelimella. Parannettavaa kurssissa olisi, ettei samoista asioista tulisi tehtäviä / tarvitsisi erikseen raportoida. Esim muistaakseni itse raportoin kolmeen kertaan LAMP:n asentamisen. Kotitehtävät olivat muuten mielenkiintoisia tehdä. Tulen suosittelemaan muille opiskelukavereilleni kurssia, jotka ovat kiinnostuneet palvelimien ylläpidosta.

 24. Niko Kiuru says:

  Suurin osa kurssin pääsisällöstä, oli jo itselleni entuudestaan tuttua, mutta joka tunti sain aina jotain pientä nippelitietoa tukemaan aikaisemmin opittua. Kurssilla opituista asioista on ollut jo heti hyötyä. Kysymyksenä ehkä itselleni herääkin, miksi tämä kurssi ei ole jokaiselle tikolle pakollinen?

  Suosittelen kurssia jokaiselle yleistä tietotekniikan tietotaitoa päivittävälle opiskelijalle, ja etenkin linuxista enemmän kiinnostuneille.

 25. Hyvä kurssi, oppisin asentamaan nimipohjaisen virtuaalipalvelimen sekä wordpress-sisällönhallinta-ohjelman, leikittiin salapoliisia Scan of the month- haasteella, ja osaan luoda nyt metapaketteja muutenkin kuin lyömällä kaikki ohjelmat yhteen putkeen ja LAMP taitaa olla nyt niin hyvin mielessä että sen voi asentaa helposti. Lopuksi myös palvelimen optimointia. Eli kurssi oli hyvin hyödyllinen omalta osaltani, varmasti tulen tarvitsemaan tulevilla linux-kursseilla oppimaani.

  IP/TCP on nyt tietenkin hakusessa, kun ei ole taidettu käydä kouluissa läpivitse, sitä voisi kurssilla opettaa hieman, että ymmärtää niiden merkityksen.

  Kotitehtävät olivat mukavaa puuhaa, onnistuminen on aina mukavaa ja vastoinkäymisistä oppii. Vain oman koneeni toiminta hankaloitti kotitehtävien tekoa ennenaikaisilla kaatumisilla.

  Suosittellen kurssia kaikille, jotka haluavat edistyä linuxin käytössä.

 26. $ ab -c 100 -n 100 http://localhost/~tero/|grep -P ‘Failed|#/sec|50%|100%|Length’

 27. $ cat .my.cnf
  [client]
  user=’wptero’
  password=’gohrishoalsovisitbotbookcomro3ef0aisae5sh’
  database=’wptero’

 28. h7:
  - Asenna WordPress ja tee siihen esimerkkisisältöä
  - Mittaa WP:n tehoa. Vertaile etusivun ja alasivujen nopeutta siihen, että tallennat saman sisällön staattiseksi. Analysoi mittaustulokset.
  - Asenna käänteisproxy. Kokeile, että dynaamiset ominaisuudet, kuten kommenttien jättö, toimivat edelleen. Mittaa ja analysoi tulokset. Vertaa tilanteeseen ilman käänteisproxya.

  Käsittele kuormitustyökaluja niin, ettei niistä aiheudu häiriötä muille. localhost on osoitteena turvallisemmasta päästä.

  Vapaaehtoiset lisätehtävät:
  - Mittaa sivua ySlowlla. Tee muutoksia ja arvioi niiden vaikutusta. (Muita muutoksia kuin CDN).
  - Mittaa sivun latautumista Firebugin net-välilehdellä. Tee tarvittavat muutokset ja arvioi vaikutusta.
  - (vaikea) Käänteisproxy nginx:llä.
  - (vaikeampi) TLS-salaus ngingx:llä

 29. Pari tehtävää postaamatta, muuten tehty

  ssuvivuo.wordpress.com

 30. Asensin vain WordPressin, koska sen toimimiseen meni todella luvattoman kauan
  /Ulla Tiikkaja

  http://ultzi.wordpress.com/2013/10/06/wordpressin-asentaminen/

 31. Tired of all those nasty fancy graphical sites? I sure am, minimal html sites
  are the past, today and the futute! All the assignments are in English, and
  some of them use Arch GNU+Linux instead of *buntu.
  For example LAMP stack installation for Arch.

  http://lahemi.github.io/textbits.html

 32. Jani Chan says:

  http://jyhchan.wordpress.com/ Tehtävien ratkaisemista ja muutakin kurssiin liittyvää. Yms.

 33. Niki Ahlskog says:

  Linux palvelimena kurssin kotitehtäviä / Raspberry Pi testailua / Linuxin keskitetty hallinta / Puppet yms. Linux juttua

  http://nikinlinux.blogspot.fi/

 34. terwayne.wordpress.com tehtävien ratkaisua!

 35. Raimo Ainla says:

  Tehtävien ratkaisuja, lisätehtäviä ei ole tehty.

 36. Kotitehtäviä suht selkeästi, ei bonustehtäviä.

 37. Elli Suhonen says:

  Tehtävien ratkaisuja, työasemat ja tietoverkot & linux palvelimena

  http://ellisuhonen.wordpress.com/

 38. $ mysql -u root -p

  mysql> create database sotero;
  mysql> grant all on sotero.* to sotero@localhost identified by “NoThisIsNotMyRealPasswordTheRealOneHasMoreEntropy_u7ohkA”

 39. h6:
  - Asenna WordPress (alkaen tilanteesta, jossa LAMP on asennettu)
  - Kirjoita esimerkkisisältöä

  Tee ja raportoi kolme seuraavista:
  - Ota järkevät URLit (permalinks) käyttöön
  - Vaihda teema
  - Varmuuskopioi sisältö
  - Tee WordPressiin oma teema
  - Asenna Drupal ja kokeile sitä
  - Tee WordPressiin oma plugin
  - Vuokraa virtuaalipalvelin ja kokeile sitä

 40. h5.

  - Asenna ja testaa LAMP
  - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista
  - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www.
  - Ratkaise tehtävät 1-4 http://sqlzoo.net (tätä sqlzoo alakohtaa ei raportoida)

  Vapaaehtoinen bonus:
  - CRUD php+mysql
  - http://www.example.com uudelleenohjaamaan example.com

 41. h5:
  - Asenna Apache2 ja testaa se.
  - Tee lokiin esimerkit onnistuneesta sivulatauksesta ja kahdesta erilaisesta virheestä. Analysoi näihin virheisiin liittyvät rivit.

  Vapaaehtoisia bonustehtäviä:
  - Validi HTML5-sivu tekstieditorilla
  - Tyylittely Bootstrap CSS tai Hello jQuery
  - Tee markdown:sta HTML:ää (‘markdown’, ‘tidy’)

 42. h4:
  - Tee oma rakkaimmat ohjelmasi asentava apt-get komento
  - Tee oma rakkaimmat ohjelmasi asentava metapaketti
  - Paketoi skripti
  - Bonus (vapaaehtoinen): Tee pakettivarasto, asenna paketti sieltä
  - Bonus (vapaaehtoinen): Julkaise uusi versio paketistasi ja kokeile, että asiakkaat päivittävät sen automaattisesti apt-get upgraden yhteydessä
  - Bonus (vapaaehtoinen): Laita orjat päivittymään itsestään ja kokeile, että ne hakevat uuden version paketistasi
  - Bonus (vapaaehtoinen): Suojaa varasto salakirjoitukseen perustuvin allekirjoituksin

 43. h3: Ratkaise Scan of the Month 15. Käsittele haitallisia ohjelmia turvallisesti.

 44. Työkaluja kuormituksen ja tilan arviointiin

  top M P load avg %wa
  free -m
  sudo iotop -oa
  netstat -pea –inet -n

  tail -F /var/log/* /var/log/apache/*log

  htop
  nmon

  ==========

  gedit &
  gedit ^Z
  fg
  ^Z
  bg
  ps waux|grep tero
  kill 1234
  kill -9 1234
  killall foobar
  killall -9 foobar

 45. h2:
  - Kerää kuormitustietoja munin -ohjelmalla
  - Kuormita konetta stress:llä
  - Käytä tunnilla käytyjä työkaluja arvioidaksesi kuormitusta: cpu, mem, io…
  - Lopuksi analysoi munin keräämiä käyriä
  - Aiheuta valitsemaasi lokiin muutamia rivejä ja analysoi niistä 2-3 riviä perusteellisesti

 46. Veryttelytehtäviä, tee järjestyksessä:

  - Laita kaverisi kirjautumaan etänä koneellesi. Asenna tarvittavat palvelut ym.
  - Automatisoi kirjautumisesi toiselle koneelle SSH julkisen avaimen avulla (ssh-keygen)
  - Asenna LAMP
  - Tee lyhyt esimerkkiohjelma, joka käyttää tietokantaa
  - Vaikea: automatisoi virtuaalikoneiden asennus vagrantilla

 47. Anna Vuojolahti says:

  Oliko niin, että piti olla nimenomaan romppu, eikä buuttaava USB-tikku käy?

 48. Kotitehtävä h1:

  Tee ja raportoi:
  - Polta Xubuntu liveromppu. Testaa sitä jossain labran ulkopuolella.
  - Ratkaise valitsemasi “Työasemat ja tietoverkot” peruskurssin Linux-koe. Voit tehdä minkä tahansa kotisivultani löytyvän tuon kurssin kokeen. http://terokarvinen.com/tag/tyoasemat-ja-tietoverkot
  - Vapaaehtoinen lisätehtävä: kerää tarkat tiedot jostain koneesta ‘sudo lshw’. Mitä hyötyä tästä komennosta on?
  - Vapaaehtoinen lisätehtävä guruille: Tee virtuaalipalvelin vagrant-ohjelmalla.

  Lue (ei raportoida):
  - Opettele “Command Line Basics” ja “Commands for Admin” komennot ulkoa. (kirjallinen testi tunnilla)

  Vinkkejä:
  - Kertaa joka päivä. Harjoittele myös komentokehotteessa päivittäin.
  - Pidä liveromppu mukana (aina ja tunneillakin)
  - Lue raportointiohje http://terokarvinen.com/raportin_kirjoittaminen.html .
  - Voit julkaista läksyt missä haluat (esim. WordPress.com) ja palauttaa Moodleen pelkän linkin. (Jos et uskalla tai muuten halua julkaista, voit palauttaa läksyt myös salasanan taakse esim. myyn private -hakemistoon. Mutta julkaisu kannattaa!)
  - Tarvittaessa voit kerrata peruskäsitteitä: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_protocol_suite , http://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography

  Muokattu 2013-08-26 19:17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Recent Posts

 • Picks

 • Boxing Clock for AndroidOcton8 Diving T-ShirtsShaking Tower Panda Android GameLearn Chinese with Android
 • Student projects