Tero Karvinen - Articles - Downloads - Courses - Contact

Table of Contents

Tervetuloa käyttäjäksi - Avaa tukiasema - Kehittäjille - Kysyttyä

Avaa vapaan kaupunkiverkon tukiasema

Avaamalla tukiaseman voit tarjota organisaatiosi vieraille ja ohikulkijoille verkkoyhteyden. Nämä ohjeet on laadittu yrityksille. Käytä asennuksessa apuna yrityksesi ATK-tukea.

Etsimme juuri pilottikohteita. Jos haluat mukaan, lähetä viesti lomakkeella tai sähköpostilla tero.karvinen at iki.fi. Pilot-kohteena voit saada lisäapua tukiasemien avaamiseen.

1. Kytke eristetty yhteys Internetiin

Etsi tukiaseman tulevalta paikalta tyhjä ethernet-pistoke. Pyydä ATK-tukea yhdistämään pistoke niin, että siitä on yhteys Internetiin, mutta ei yrityksen sisäverkkoon. Usein samalla suljetaan lähtevän sähköpostin SMTP-portti. Käytännössä ATK-asiantuntijasi muuttavat tulimuurin tai virtuaalisen lähiverkon asetuksia.

2. Asenna tukiasema

Mikä tahansa WLAN-tukiasema kelpaa, kunhan se tukee tavallisinta langattoman lähiverkon IEEE802.11g-protokollaa. Tukiaseman asentaminen yritysverkkoon vaatii luvan yrityksen ATK-tuelta.

3. Testaa

4. Kerro kaikille

Laita mainoslappuja seinälle: “Weela.net - ilmainen langaton Internet-yhteys. Valitse WLAN-verkoksi Weela.net. Lue ohjeet ja säännöt Weela.net”

Lähetä meille sähköpostia verkostasi, laitan sen tulevaan kuuluvuuskarttaan.

Nauti vapaasta langattomasta verkosta!

Demonstraatio WRT54-tukiasemalla Haaga-Helian verkossa

Kokeilin tätä ratkaisua WRT54L-tukiasemalla Haaga-Helian verkossa. Haaga-Helia hankkeen rahoittajana antoi verkon käyttöön demonstraation ajaksi.

Etsin kohdeluokasta vapaan ethernet-verkkopistokkeen ja kirjoitin sen numeron muistiin.

Lähetin Helian helpdeskiin pyynnön yhdistää tämä verkkopistoke Internetiin niin, ettei siitä ole suoraa yhteyttä Helian sisäverkkoon. Helpdesk lupasi tehdä asetukset kolmessa arkipäivässä, vaikka yleensä tällaiset pyynnöt priorisoidaankin yrityksissä matalammalle. Asetuksen tekeminen oli kulemma “helppo homma, vaati vain yhden portin käännön”.

Kävin ostamassa kaupasta WRT54L langattoman tukiaseman, joka maksoi 65 euroa. Valitsin WRT54-tukiaseman sen tunnettuuden ja laajennettavuuden takia. Sitä suositeltiin myös kaupassa. Tarvittaessa siihen saisi lähes mitä tahansa ominaisuuksia asentamalla tukiasemaan esimerkiksi OpenWRT Linuxin. Koska mitään kovin erikoista ei tarvittu, päätin välttää kaikkia ylimääräisiä asetuksia ja käyttää laitetta mahdollisimman paljon sellaisena kuin sen kaupasta sain.

Vein tukiaseman paikoilleen luokkaan. Yhdistin sen sähköjohdon seinään. Yhdistin sen mukana tulleella ethernet-johdolla kannettavaan tietokoneeseeni. Mukana tulleissa lapuissa luki jotakin ohjelmien asentamisesta, mutta arvelin ohjelmistojen olevan Windowsille, enkä asentanut mitään.

Laitoin kannettavan tietokoneeni hakemaan IP-osoitteen uudelleen automaattisesti. Ubuntu Linuxissa tämä tapahtui “Admininistration: Networking alta”. Surffasin Firefox-weppiselaimella hallintaliittymän osoitteeseen http://192.168.1.1. Kirjauduin sisään tyhjällä käyttäjätunnuksella ja vakiosalasanalla “admin”.

Laitoin seinälle aiemmin tulostamani lapun, jossa mainostettiin verkkoa.

Johtopäätökset demonstraatiosta

Verkkopistokkeen etsiminen ja tukipyynnön lähetys vei 5 minuttia. ATK-tuki kertoi sen yhdistämisen verkkoon olevan teknisesti helppo juttu, mutta ilmeisesti tarkasteli vielä, että se sopi tietoturvasääntöihin. Tukiaseman asentaminen vei noin 15 minuttia. Mainoslapun tulostaminen vei minutin.

Demonstraatio onnistui erinomaisesti, kun hyvissä ajoin kokoukseen tullut Tatu Laurila oli kytkeytynyt verkkoon jo ennenkuin aloitin sen esittelyn. Hän kertoi, että tämä oli päivän ensimmäinen langaton verkko, johon myös pääsi sisään.

Katso myös

Tietoverkkojen asetuksia käytännössä tekeviä asiantuntijoita saattavat kiinnostaa VLAN-asetusten tekniset yksityiskohdat.

Kysyttyä

Last modified: 2007-03-08. Permanent url: http://www.iki.fi/karvinen/vake_ap.html

Tero Karvinen www.iki.fi/karvinen - Top - Validate HTML - Validate CSS