tiistai, 11. syyskuuta 2012

Irkkausopas Haaga-Helian innovaattoreille (TN1PE-2012s)

Tämä ohje on suunnattu erityisesti Haaga-Helian IT-tradenomin koulutusohjelman innovaattorilinjan opiskelijoille (TN1PE-2012s). Myös muiden haagahelialaisten on helppoa soveltaa tätä opasta omiin tarkoituksiinsa.

Johdanto: perustietoa irkkaamisesta ja sen eduista

Innovaattorien ja kaikkien avoimen lähdekoodin kanssa tekemisissä olevien kannattaa irkata tai vähintäänkin opetella irkkaamaan, koska pienten ohjelmistoprojektien ainoa tuotetuki löytyy usein irkistä. Lisäksi innovaattoreille voi olla hyötyä kyetä yhteistyöhön erilaisten ohjelmistokehittäjien kanssa esimerkiksi avoimia ohjelmistoja oman innovaatioprojektin pohjana käytettäessä.

Kertauksena todettakoon, että IT-innovaattoriryhmällemme on perustettu IRC-kanava nimeltään #TN1PE-2012s, joka toimii Freenode-verkossa. Esimerkiksi weechat (IRC-asiakasohjelma) yhdistää automaattisesti Freenodeen. Kaikkien innovaattorien on syytä harkita kanavalle tulemista, koska siellä liikkuu paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä – sieltä saa myös vertaistukea IT-ahdistuksessaan.

Suositeltava tapa irkata on laittaa palvelin irkkiin; kun haluat irkata, otat etäyhteyden palvelimeen ja irkata palvelinta etäkäyttämällä. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta on todella helppoa. Itse IRC-verkkoon liitytään weechatillä, joka käynnistetään screen-ohjelmalla. Tässä tapauksessa screen lähinnä mahdollistaa sen, että weechat jää palvelimella päälle, vaikka sulkisit ikkunan, jolla irkkaat.

Mitä järkeä siinä on, että palvelin on irkissä, vaikka sinä et olisi? Siksi, että irkissä voi liikkua hyödyllistä dataa sinun nukkuessasi tai ollessasi pois koneelta. Irkkiä usein tarkistetaan meilin tapaan eli ihmiset eivät useinkaan jumita irkissä aamusta iltaan. Voit esimerkiksi esittää kysymyksen irkissä, sulkea koneesi, ottaa illalla etäyhteyden palvelimeen, avata sillä weechatin ja katsoa, oletko saanut vastauksen.

Nyt itse asiaan eli oppaaseen. En aio syventyä teoriaan, vaan kerron mahdollisimman yksinkertaisesti, miten irkkaaminen käytännössä tapahtuu. Koulun palvelimelle ei voi asentaa weechatiä tai muitakaan IRC-asiakasohjelmia paketinhallinnan avulla, mutta weechatin (ja screenin) saa toimimaan alla olevilla ohjeilla. 

Weechatin ja screenin "asennus"

Kirjaudu myy-palvelimelle SSH:lla, esim. seuraavasti:
a1111111@myy.haaga-helia.fi
Luo kotihakemistoosi hakemisto bin, mene sinne, lataa valmiiksi käännetty weechat-binääri sekä screen-binääri netistä (vain jos luotat allekirjoittaneeseen) ja anna ladatuille tiedostoille ajo-oikeudet.
mkdir ~/bin && cd ~/bin && wget http://myy.haaga-helia.fi/~a1202425/screen http://myy.haaga-helia.fi/~a1202425/weechat-curses && chmod a+x screen && chmod a+x weechat-curses

Ääkköset toimimaan 

Myy-palvelin käyttää ISO-8859 -merkistökoodausta, ja tämän vuoksi käyttäjätilisi merkistökoodausta on muutettava, jottei ääkkösten kanssa tulisi irkissä (yleisesti) ongelmia. Avaa tiedosto ~/.bashrc muokattavaksi.
nano -w ~/.bashrc
Lisää tiedoston loppuun seuraava rivi:
export LANG="en_US.UTF-8"
Sulje tiedosto tallentaen (CTRL+X). Lopeta SSH-yhteys ja avaa uusi yhteys myy-palvelimeen. Jos käytät Puttyä, muista asettaa yhteyttä muodostaessasi asetusvälilehdeltä Window -> Translation "Remote Character Set" -kohtaan "UTF-8".

Weechatin käynnistys screenissä 

Tämän jälkeen voimmekin käynnistää weechatin screeniin. Tämä tapahtuu seuraavasti:
screen weechat-curses
Tästä eteenpäin weechat onkin sitten aina ja ikuisesti päällä, paitsi jos palvelin käynnistetään uudelleen tai erehdyt sulkemaan weechatin (esim. komentamalla /exit). Oikea tapa poistua irkistä on painaa CTRL+A+D tai vain sulkea terminaali-ikkuna/Putty. Pääset takaisin irkkaamaan (miltä tahansa koneelta milloin vain) ottamalla SSH-yhteyden palvelimeen, ja komentamalla:
screen -DRU
Voit liittyä innovaattoriryhmän kanavalle komentamalla weechatissä seuraavaa:
/join #TN1PE-2012s
Lisätietoja weechatin käytöstä löytyy täältä.

Summa summarum

Kun olet suoriutunut asennustoimenpiteistä, käynnistät weechatin komennolla "screen weechat-curses". Tämän jälkeen suljet aina SSH-ikkunasi (et weechatiä) tai painat CTRL+A+D. Kun haluat taas irkata, otat SSH-yhteyden palvelimeen ja komennat "screen -DRU".

PS. Ilmoitathan, jos mieleesi tulee jotain lisättävää tai muutettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti