HtmlPalaute - Kurssipalaute weppisivuksi
HtmlPalaute muuttaa kurssipalautteen ihmisen luettavaksi weppisivuksi.
HtmlPalaute 1.4 päivittää rajoja ja translitteroi skandit tiedoston nimeen.
HtmlPalaute 1.3 tukee Windows Vistaa (ja tietysti edelleen Linuxia).
Haaga-Helia kerää opiskelijoilta runsaasti palautetta kursseista. Yksi tapa kerätä palautetta on paperikysely, joka luetaan automaattisesti koneella. Tästä tulee määrämuotoista dataa, jonka tulkitseminen on ihmiselle vaivalloista. Kukin palaute on omalla rivillään. Jokaisella rivillä on yli 20 kenttää. Kenttien selitykset ja rajat ovat eri kieliversioina erillisissä dokumenteissa.
HtmlPalaute laskee keskiluvut näistä kentistä. Vertaamalla lukuja asetettuihin rajoihin se päättää, onko jokin palaute seurattavalla tai huonolla tasolla. Päätökset värikoodataan tiivistelmiin.
Opettaja saa kurssin palautteesta tiivistelmän weppisivuna. Tiivistelmästä näkee yhdellä silmäyksellä, mitä kurssista on pidetty.
Ominaisuudet
- Kurssin tiivistelmä weppisivuna
- Liikennevalot: väritys kertoo, täyttyivätkö kriteerit
- Keskiluvut jokaisesta kysymyksestä
- Aritmeettinen keskiarvo
- Vastausten lukumäärä
- Pienin arvo ja suurin arvo
- Keskihajonta
- HTML ja CSS ovat validia (ja ilman varoituksia)
- Tukee Linuxia ja Windowsia (testattu Ubuntu Gutsy ja Microsoft Windows Xp Pro)
- Weppisivu sopii sähköpostin liitteeksi (testattu Mozilla Thunderbird ja Microsoft Outlook)
Mitä HtmlPalautteesta sanotaan?
“HtmlPalautteen avulla säästän 3-4 päivää mekaanista työtä - joka jaksossa. "
“Palautteen lukeminen ja tulkinta on entistä helpompaa, mikä tukee laatujärjestelmälle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. "
“Sovellus valmistui budjetissa ja ennen määräaikaa.”
Juha Lindstedt, tohtori, laatupäällikkö, Haaga-Helia AMK
Palautteen elämä Haaga-Helialla
Kun kirjoittelet kurssipalautetta, nauti siitä koko rahalla. Tällä hetkellä palautettasi käsittelee (fyysisesti, juuri sitä paperia) kaksi päällikköä, joista ainakin toinen on tohtori. Yhteensä palaute kulkee noin viiden käsiparin läpi. Toki tämä prosessi virtaviivaistuu pikku hiljaa.
Kun paperi on saatu digitaaliseen muotoon, varsinainen hyödyntäminen vasta alkaa.
Palautteita myös luetaan. Opettaja saa oman kurssinsa palautteet, ja toivottavasti kehittää tämän perusteella. Opettajan esimies, koulutusohjelmapäällikkö, lukee palautteet ja niistä puhutaan kehityskeskustelussa. Tiivistelmiä lukevat mm. koulutusohjelman johtaja, toimitusjohtaja (rehtori) ja hallitus.
Kuva: Prosessikuvaus, opintojaksopalaute (laatupäällikkö Juha Lindstedt / Haaga-Helia).
Havaintoja
Kun ohjelma oli valmis, tein siitä Windows-version. Windowsin käyttäminen oli työlästä: asennus vaati ajuriromppuja ja boottailua, ajureita ei saanut verkosta, piti asentaa ja päivittää virustorjuntaa. Koska Windowsissa ei oikeastaan ole paketinhallintaohjelmaa, riippuvuuksien täyttäminen oli vaivalloista. Cygwin, openssh, bash ja gnu make helpottivat kummasti Windowsin käyttöä.
HtmlPalaute vähensi rutkasti käsityötä, mutta sitä jäi silti aivan tarpeeksi. Tietokoneiden tehtävä on lajitella ja laskea, ei opettajien tai päälliköiden.
Kysyttyä
Lukeeko HtmlPalaute suoraan paperista? Ei, HtmlPalaute saa lajittelukeskukselta tiedot pilkulla erotettussa CSV-muodossa.
Miksi taustavärin (vihreä, keltainen, punainen) lisäksi joka rivillä lukee tuomio (ok, watch, fail)? Osa selaimista ja sähköpostiohjelmista ei näytä tyylisivuja eikä värejä. Lisäksi monet käyttäjät ovat värisokeita.
Miten nopea HtmlPalaute on? Tyypillisellä jaksolla palaute kerätään parilta sadalta kurssilta. Palautelappuja tulee 1000-2000. HtmlPalaute tekee näistä palautteista tiivistelmät weppisivuksi muutamassa sekunnissa.
Missä HtmlPalautetta käytetään? Haaga-Helia AMK:ssa.
Mistä HtmlPalautteen voi ladata? Haaga-Helialla saat HtmlPalautteen tekemät kurssipalautteet ihan automaattisesti sähköpostiisi, tekemättä mitään. Jos haluat ostaa HtmlPalautteen johonkin muuhun organisaatioon, ota yhteyttä.
Linkit
Kysymyslomakkeet - HtmlPalaute
Wikipedian kirjoittajat 2008: Standard deviation (keskihajonta)
Lindstedt 2008: Haaga-Helian opintojaksopalautteen pääsivu