Tero Karvinen - Articles - Downloads - Courses - Contact

Table of Contents

Linux tutustuminen / Tietokone ja tietoverkot ict1td004 53-54 keväällä 2010

Tutustutaan Linuxiin ja luodaan pohja jatkoharjoittelulle.

Linux tutustumispäivä on saatavilla myös yrityksille.

Palautetta Linux tutustumisesta aiemmilta toteutuksilta

Suoritukset

Älä jää junasta! Tehtäville asetetuista määräajoista ei saa myöhästyä. Erikseen etukäteen sovittuna voi palautuksille saada lisäaikaa. Jokainen lisäpäivä alentaa tehtävästä annettuja pisteitä 20%. Määräaikojen ylittäminen ilman erillistä sopimista merkitsee Linux-osiosta putoamista.

Tuntikuulustelua varten tulee osata kaikki läksynä olleet komennot sekä vapaan ohjelmiston määritelmä, erityisesti neljä vapautta. Kysymyksiä tulee myös lähiopetuksessa käydyistä asioista ja kotitehtävistä.

Vaihtoehtoinen suoritustapa: Jos osaat jo Linuxia etkä ehdi osallistua lähiopetukseen, sovi Teron kanssa korvaavasta tehtävästä viimeistään Linux-osuuden ensimmäisellä tunnilla.

Aikataulu

Aikataulu ja ryhmien numerot ovat myös Tietokone ja tietoverkot -pääsivulla. Tunnito ovat mahdollisuuksien mukaan labrassa h5013.

ict1td004-54 (kaksi lähiopetuskertaa)

ict1td004-53 (kaksi lähiopetuskertaa)

Tehtävät

Tee ja raportoi tehtävät. Palautuspäivä w18 to 2010-05-06.

Tehtävät voi julkaista haluamassaan paikassa, esimerkiksi kotisivuilla tai http://tero.sulautetut.fi. Kaikki tehtävät yhtenä HTML-weppisivuna, ei tekstinkäsittelyohjelmien omissa tallennusmuodoissa. Laita Moodleen linkki, joka osoittaa julkaistuun kotitehtävääsi. Jos et uskalla tai muuten halua julkaista raporttiasi, voit kirjoittaa sen suoraan Moodleen - mutta julkaisu on toki paras vaihtoehto.

1. Liveromppu

1a) Polta itsellesi Ubuntu-romppu ja kokeile sitä jonkin muun mallisessa tietokoneessa kuin tunnilla. Live-rompun käyttö tarkoittaa siis käyttöjärjestelmän ajamista suoraan rompulta ja koneen RAM-muistista. Tässä tehtävässä Linuxia ei tarvitse asentaa.

1a) Vaihtoehtotehtävä, jos käytössäsi ei ole sopivaa konetta liverompulle. Essee: Esimerkkejä vapaiden ohjelmistojen käytöstä yrityksissä. Mainitse myös konkreettiset esimerkit yrityksistä, lisensseistä ja sovelluksista. Muotoile vastauksesi selkeän esseen muotoon. Suosituspituus 1-2 liuskaa.

2. Kotisivu ja työpöytä

2a) Tee Linux-työpöydällä samoja asioita, joita teet vanhassa käyttöjärjestelmässäsi (musiikin kuuntelu, nettisurffailu, pikaviestit tms.). Mainitse jokaisesta ohjelmasta vanhassa käyttöjärjestelmässä käytetty ohjelma (MS Word), tarve (tekstinkäsittelyohjelma) ja sopiva vapaa ohjelma (OpenOffice.org Writer). Raportoi, miten otit ohjelmat käyttöön. Kerro myös, jos johonkin tarpeeseen ei löytynyt sopivaa työkalua.

2b) Asenna tulostin Linuxiin.

2c) Julkaise weppisivu Linuxista.

2d) Opiskele vapaan ohjelmiston määritelmä (FSF mukaan). Tästä d-kohdasta ei tarvitse raportoida mitään. Valmistaudu antamaan esimerkkejä, miten kutakin vapautta voi hyödyntää. Kuulustellaan tunnilla.

3. Komentokehote

3a) Opettele ulkoa tärkeimmät komennot (Command line) ja kokeile niitä. Tästä a-kohdasta ei tarvitse raportoida mitään. Komennot kuulustellaan tunnilla.

3b) Kokeile kolmea uutta komentoa tai lippua. Valitse komentoja, joita ei ole mainittu läksynä olleessa artikkelissa. Voit hakea komentoja esimerkiksi ‘man -k hakusana’ tai kirjoittamalla komennon alun ja painamalla kahdesti tabulaattoria.

3c) Laadi tiivis muistilappu tärkeimmistä komennoista. Käytä komennoista itsellesi sopivia esimerkkejä. Tee muistilapusta niin tiivis, että se mahtuu yhdelle ruudulle.

Vanhat kurssisivut

ict04d3

Linux tutustuminen 2005 syksy

Linux tutustuminen 2006 kevät

Linux tutustuminen 2007 kevät

Linux tutustuminen 2008 kevät

Linux tutustuminen 2008 syksy

Linux tutustuminen 2009 kevät

Linux tutustuminen / Tietokone ja tietoverkot ict1td004 47-52 syksyllä 2009

Last modified: 2010-04-23. Permanent url: http://www.iki.fi/karvinen/linux_tutustuminen.html

Tero Karvinen www.iki.fi/karvinen - Top - Validate HTML - Validate CSS