Aloitettuani äskettäin IT-tradenomin opinnot innovaattori-linjalla Haaga-Heliassa sain kotitehtäväkseni kokeilla jotain Linuxin liveympäristöä. Tämä oli otollinen tilaisuus päivittää käyttikseni siinä sivussa. Asennus sujui melko ongelmattomasti, mutta jostain syystä buuttaavan USB-tikun luominen onnistui vasta toisella yrityksellä.
Tässä blogauksessani raportoin illasta 20.8.2012, jolloin asensin miniläppärilleni mahdollisimman vaivattoman mutta kevyen Ubuntu + Gnome + Gnome Do -yhdistelmän varassa toimivan Linux-ympäristön. Laite, jolle Ubuntu asennettiin, on
-miniläppäri. Alla tarkemmat speksit:
Kuten muissakaan miniläppäreissä, miniläppärissäni ei ole romppuasemaa. Minulla ei myöskään ole ulkoista romppuasemaa käytössäni, joten aloitin projektin luomalla buuttaavan USB-tikun.
Buuttitikun luominen (epäonnistunut)
Heti aluksi klo 22.15 laitoin
Ubuntu 12.04 alternate install CD:n *.iso-levykuvan valumaan koneelleni. Levykuvan valuessa koneelleni asensin vanhaan Ubuntuuni
Unetbootinin, jonka avulla on helppoa tehdä mm. GNU/Linux-liveympäristöön buuttaavia USB-tikkuja. Asensin Unetbootinin komentamalla jo olemassa olevalla Ubuntullani:
sudo apt-get install unetbootin
Tämän jälkeen annoin sudo-käyttäjälläni salasanan Ubuntun sitä pyytäessä ja annoin luvan asentaa puuttuvat riippuvuudet painamalla [y] ja [enter].
Ennen levykuvan kirjoittamista tikulle siirsin tikulla olevat tiedostot toiselle tikulle, jolle siirsin myös tietokoneellani olevat dokumentit. Ylimääräisten ongelmien välttämiseksi formatoin tämän jälkeen tikun (Kingston Data Traveler G3, 4 GB), jolle minimaalinen liveympäristö/asennustyökalu oli määrä asentaa. Sitä ennen tiedostojärjestelmään liitetty osio /dev/sdb1 piti irrottaa.
sudo umount /dev/sdb1 && sudo mkfs.vfat /dev/sdb -I
Formatoinnin jälkeen ja levykuvan rantauduttua koneelleni noin klo 22.30 käynnistin Unetbootinin komentamalla terminaaliemulaattorissa:
sudo unetbootin
Valitsin täpän "Diskimage", pidin diskimagen tyyppinä oletuksen, joka oli "ISO" ja etsin "..."-namiskaa painamalla juuri lataamani *.iso-levykuvan tarkalta nimeltään "ubuntu-12.04-alternate-i386.iso". Kohdan "Type" arvona pidin oletuksen "USB Drive" ja kohdan "Drive" arvoksi asetin "/dev/sdb". Määritin siis kirjoituksen kohteeksi juuri formatoimani USB-tikun.
Kun klikkasin "OK" kirjoittamisen aloittamiseksi, Unetbootin pyysi minua liittämään tikun tiedostojärjestelmään. Niinpä loin tikulle väliaikaisen hakemiston, johon liitin sen:
sudo mkdir /mnt/temp && sudo mount /dev/sdb /mnt/temp
Tässä kohtaa en voinut olla ihmettelemättä, miksi Unetbootin ei itse osaa tehdä tätä yksinkertaista toimenpidettä. Tämän jälkeen klikkasin jälleen "OK" ja Unetbootin alkoi kirjoittaa levykuvaa USB-tikulle noin klo 22.35. Kirjoitus oli valmis noin klo 22.45. Tällöin Unetbootin kysyi, käynnistetäänkö kone uudelleen. Vastasin myöntävästi klikkaamalla "Reboot Now" ja kone käynnistyi uudelleen.
Ensimmäinen käynnistys buuttaavalta USB-tikulta (epäonnistunut)
Koneen käynnistyttyä uudelleen painoin [F12] valitakseni median, jolta tietokone lähtee etsimään käyttöjärjestelmää. Valitsin nuolinäppäimillä vaihtoehdon "USB FDD" ja painoin [Enter]. Ruudulle ilmestyi vilkkuva tekstikäyttöliittymille tyypillinen kursori. Se oli ruudussa pitkään ja aloin haistaa palaneen käryä.
TTY:n vaihtaminen näppäinyhdistelmällä [CTRL] + [ALT] + [FX] aiheutti vain piippauksia. Arvelin, että buuttitikussa on jotain vikaa ja käynnistin koneen uudelleen kirjoittaakseni levykuvan tikulle uudestaan.
Uusi yritys luoda buuttaava USB-tikku (onnistunut)
Ennen uutta yritystä varmistin MD5-summan perusteella, että levykuva ei ole rikkoutunut tiedonsiirrossa. Vertasin ubuntu-12.04-alternate-i386.iso -levykuvan MD5-summaa
UbuntuHashesista löytyviin MD5-summiin ja totesin, että levykuva on ihan OK. Laskin koneellani olevan levykuvakopion MD5-summan komentamalla:
md5sum ubuntu-12.04-alternate-i386.iso
Ennen tikun vaihtamista toiseen päätin kokeilla Ubuntun omaa työkalua,
Startup Disk Creatoria, jonka avasin kirjoittamalla terminaaliin:
sudo usb-creator-gtk
Tässä vaiheessa Nautilus oli jo mountannut USB-tikun tiedostojärjestelmään. Source disc image -kohdassa klikkasin "Other", sillä levykuvaani ei näkynyt ohjelman listassa. Valitsin tiedostoselaimella ubuntu-12.04-alternate-i386.iso -levykuvan ja klikkasin "Open". Disk to Use -kohtaan valitsin tikkuni – muita vaihtoehtoja ei ollut, sillä muita tikkuja ei ollut tällöin koneessa kiinni. Klikkasin ensin "Erase Disk", jonka jläkeen klikkasin "Make Startup Disk". Tiedostojen kirjoittaminen tikulle alkoi noin 23.05 ja loppui noin 23.25.
Samaan aikaan ruudulle lävähti teksti, jossa luki seuraavaa.
System program problem detected. Do you want to report the problem now?
Klikkasin "Report problem". Tämän jälkeen ruudulle ilmestyi teksti:
The application Startup Disk Creator has closed unexptectedly.
Tässä kohtaa oli mahdollista klikata "Leave Closed" tai "Relaunch". Painoin "Leave Closed" ja toivoin, että tikku toimii, sillä tämä virheilmoitus tuli vasta sen jälkeen, kun kaikki tarvittava oli jo (luultavasti) kirjoitettu tikulle. Komensin koneen käynnistymään uudelleen noin klo 23.30:
sudo init 6
Tietokoneen käynnistys ja asennus toimivan USB-buuttitikun avulla
Koneen käynnistyessä painoin jälleen [F12], valitsin tikun, joka oli tällä kertaa yllättäen USB HDD. Painoin [Enter]. Käynnistyslataaja kysyi heti toivottua kieltä, johon vastasin "English". Painoin [F3] valitakseni näppäimistöasetteluksi suomalaisen kartan. Painoin [F4] ja valitsin "Install a command-line system" asentaakseni minimaalisen järjestelmän. Tämän jälkeen valitsin listasta kohdan "Install Ubuntu" painamalla [Enter].
Asennusvelhon ncurses-käyttöliittymä latautui nopeasti ja nätisti. Ensimmäiseksi valitsin järjestelmän kielen, joksi asetin englannin (English). Sijainnikseni (Location) valitsin Suomen (other -> Europe -> Finland). Localeksi valitsin en_GB.UTF-8. Tämän jälkeen velho alkoi ladata asennuskomponentteja sekä tunnistaa laitteistoa. Sitten velho kysyi, mitä verkko-rajapintaa haluan käyttää. Vastasin haluavani käyttää wlan0-rajapintaa (Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter). Laite toimi muitta mutkitta ja velho kysyi minulta langattoman verkkoni SSID:n ja salasanan, jonka jälkeen läppärini autentikoitui verkkoon ongelmitta ja haki IP-osoitteen DHCP:n yli automaattisesti.
Verkkoon liityttyään velho pyysi minua määrittelemään koneelle hostnamen. Asetin hostnameksi "ubuntu". Seuraavaksi minulta kysyttiin käyttäjän koko nimeä, käyttäjätunnusta sekä salasanaa. Asetin ne, mutta arvoja en muulle maailmalle kerro. :) Salasanaa velho luonnollisesti kysyi kahdesti typojen eliminoimiseksi. Kone kysyi, haluanko krypata kotihakemistoni, ja vastasin haluavani. Sitten kone kysyi, olenko Helsingissä. Vastasin, että tottahan toki minä olen.
Kello alkoi olla 23.40 koneen kysyessä, miten haluan kovalevyni paloiteltavan. Halusin jättää levylle pelivaraa, joten valitsin vaihtoehdon "manual" voidakseni säätää osiot itse. Osiotaulusta tuli seuraavanlainen:
#1 primary 100.0 GB B f ext4 /
#2 primary 1.0 GB - f swap swap
- pri/log 59.0 GB - - FREE SPACE
Kirjoitin osiotaulun levylle, jonka jälkeen velho alusti osiot ja alkoi asentamaan järjestelmän perustuksia. Tämä alkoi klo 23.48 ja loppui aika tarkalleen klo 00.00. Tämän jälkeen velho vielä kysyi ystävällisesti, saako se asentaa GRUB-käynnistyslataajan MBR:ään (master boot record). Vastasin, että tietysti (Yes). Tämän jälkeen annoin velholle luvan asettaa läppärin kellon UTC-aikaan. Sitten velho ilmoitti, että asennus on valmis ja valitsin "Continue", jolloin kone käynnistyi uudelleen.
Asennetun järjestelmän käynnistys + lihaa luiden päälle
Koneen käynnistyessä en enää valinnut USB-tikkua vaan annoin koneen käynnistyä ihan rauhassa itsekseen. Muutaman sekunnin kuluttua ruudulleni pamahti Ubuntun logini. Kirjauduin sisään tunnuksillani.
Sitten asensin järjestelmääni elintärkeät palikat, jotka ovat Gnome, Gnome-Do, Network Manager sekä Google Chromium.
sudo apt-get install gnome gnome-do gnome-do-plugins chromium-browser network-manager network-manager-gnome
Annoin paketinhallinnalle luvan asentaa kaikki riippuvuudet, ja niitä olikin aikamoinen nippu. Elintärkeiden palikoiden asennus alkoi klo 12.15 ja loppui noin klo 12.55. Tämän jälkeen käynnistin koneen uudestaan. Kone käynnistyi nätisti ja avasi GDM:n automaattisesti. Kirjauduin sisään ja ruudulleni avautui Gnomen luuranko. Ei se kauhean nätti vielä ollut, mutta kyllä siitä vielä peli saadaan.