Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-4 ja ict4tn003-6 syksyllä 2012

Kokeet on pidetty: päivän koe ( vagrant-virtualisointi, varnish-käänteisproxy, ab-mittaus) ja illan koe (menossa kirjoittaessa).

Kiitos palautteista! Esimerkkiratkaisuja kotitehtäviin löytyy klikkaamalla nimeä palautteista, esimerkiksi Jonnen ohjeet SSL-sertifikaatista, Eino Liimattan kotitehtävien raportit (peili) tai Laura Rauskun blogi. Kontsun blogista löytyy Linuxin lisäksi Arduinoa (peili).

Päivän ryhmään ovat seisomapaikatkin kortilla: 38 ilmoittautumista. Iltaan (ict4tn003-6) mahtuisi. Harkitse siis siirtymistä päivästä iltaan. Saadun palautteen perusteella otamme osallistujia vain 25 istumapaikalle, joten vahvistathan paikkasi ensimmäisellä tunnilla.

Moodle-sivut ict4tn003-4 päivä ja ict4tn003-6 ilta (kirjautuminen Haaga-Helian tunnuksilla).

Ennakkotiedot

Lue peruskomennot, ylläpito ja demonien asennus. Varmista, että ymmärrät nämä komennot ja osaat ne ulkoa.

Osaisitko vielä ratkaista peruskurssini harjoitukset ja kokeen? Esimerkkiraportteja silloisilta ensimmäisen vuoden opiskelijoilta: Janne Varis, Tuomas Sippola, Sami Soikkeli… Lisää löytyy klikkaamalla nimeä kurssipalautteista.

Parasta kertausta on käytännön treeni. Linux liverompulla (xubuntu-12.04-desktop-i386.iso, burn image) se onnistuu.

Aikataulu

1. Järjestäytyminen, nykytilan arviointi. SSH. (w34)

2. Järjestelmän tilan seuraaminen ja prosessinhallinta (w35)

3. Rosvoja ja kunnon kansalaisia – ja dd (w36)

4. Paketinhallintaa; metapaketteja (w37)

5. Apache; kertaus ja edistynyttä asiaa (w38)

6. Sisällönhallintajärjestelmät (w39)

7. Palvelimen suorituskyky (w40)

8. Koe (w41)

Kyseessä on edistynyt kurssi, ja ohjelmaan voi tulla muutoksia vielä kurssin aikanakin.

Linkit

Opinto-opas: Linux palvelimena

Xubuntu Linux (xubuntu-12.04-desktop-i386.iso).

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , | 31 Comments

31 Responses to Aikataulu – Linux palvelimena ict4tn003-4 ja ict4tn003-6 syksyllä 2012

 1. Kiinnostava ja haastava kurssi. Erittäin työläs kurssi mutta suosittelen silti kaikille Linuxista kiinnostuneille.

 2. Jukka Tiihonen says:

  Ihan OK kurssi. Miellyttäviä tehtäviä, jotka oli riittävän hyvin alustettu. Palautukset voisi olla joka viikko samaan aikaan, että pystyy aikatauluttamaan viikon paremmin.
  Rosvoja ja poliiseja kurssi oli kiinnostavin.

 3. Loistava kurssi, toki työtäkin riitti. Opin kurssin aikana kuinka asennetaan ja ylläpidetään apache 2 serveriä sekä suosittua wordpress-julkaisualustaa.

  Mielenkiintoisia aiheta olivat myös kuinka löydät hyvän virtuaali palvelimen tarjoajan ja domain nimen sekä rootkitin etsintää honeynetistä ladatusta levykuvasta.

 4. Jani Korhonen says:

  Kurssilla on menty lujaa eteenpäin, mutta itselle vauhti on ollut ainakin sopiva.

  Itselle reverse proxyn tehokkuus ja helppous tuli tällä kurssina uutena ja yllättävänä asiana. Mielenkiintoisin tunti mielestäni oli juuri tuo tehokkuus-tunti, jossa tutustuttiin Varnishiin. Myös “rosvoja ja kunnon kansalaisia” oli mielenkiintoinen tunti.

  Eiköhän kurssilla opittuja taitoja tulla käyttämään jatkossa(kin) työelämässä ja/tai omissa projekteissa. Voisin suositella kurssia muillekin, mutta varoittaa, että Linuxin pitää hallita ennen kurssille tuloa.

 5. Asmo Voutilainen says:

  Kurssin aikana opin huomattavasti Apache 2 -palvelimen mahdollisuuksista ja käytöstä, sekä metapakettien luonti ja hallinta sekä prosesien seurantaa. Mielestäni kaikki kurssin aiheet olivat hyödyllisiä vaikkakin en usko ja toivon että minun ei tarvitse käyttää Sleuthkit:iä haittaohjelmien etsimiseen ja todisteiden löytämiseen. Sleuthkit:iä ja murretun järjestelmän tutkiminen oli mielestäni mielenkiintoisin tunti. Minulla on aikomus hyödyntää kurssilla oppimiani taitoja tulevaisuudessa. Suosittelisin kurssia muille, vaikkakin kommentoisin että tuntia viikossa aihetta vaikuttaa alimitoitetulta työn määrään nähden.

 6. Kurssin alussa oli vaikea pysyä muiden mukana, koska Linuxia on tullut käytettyä vain työasemat ja tietoverkot-kurssilla. Pääsin kuitenkin mukaan hyvin, vaikka sairastelu sitä vaikeuttikin.

  Mielenkiintoisin tunti oli varmasti wordpress ja metapaketit.
  Prosessienhallinta ja suorityskyky asiat menivät itseltä hieman ohi, mutta en koe huonoksi asiaksi sitä, että niitä käsiteltiin kurssilla. Näilläkin tiedoilla pärjään huomattavasti paremmin kuin etten osaisi mitään.

  Kurssin tempo oli kaikesta huolimatta hyvä.

  Suosittelisin kurssia muillekin, varsinkin niille, jotka käyttävät apachea joka päivä.

 7. Niko says:

  Lähtötaso Linuxissa oli ihan perustasoa kurssia alottaessani. Aiheet olivat mielenkiintoisia ja opin paljon Linux maailmasta. Aikasempi Linux palvelin tietämykseni on ollut lähinnä tasoa LAMP, mutta kurssilla tuli opittua mm. käänteisproxyn käyttöä, suorituskyvyn mittaamista jne, mielestäni erittäin hyödyllistä. Voisin kyllä suositella kurssia muillekin.

 8. Bruno Eklund says:

  Kurssi oli hieman haastava, koska lähtötasoni peruskurssilta ei ollut kovin korkealla. Olisi mukava saada tunneilla käytetyt komennot näkyviin vaikka aikataulun alle, niitä kun ei havainnoillistamisen aikana saa kirjoittaa ylös. Opin kyllä paljon kurssilla, suuremmalla panostuksella olisin saanut enemmänkin tästä irti.
  Aion käyttää taitojani hyödyksi jatkossa, tälläkin hetkellä Ubuntu on käytössä kotikoneella.
  Kotitehtävissä pitäisi olla sama palautusaika joka viikko, koska sellaiseen järjestelyyn useat ovat tottuneet muilla kursseilla.
  Koe oli pettymys, koska jäin melkein alkupisteeseen jumiin. Olisi ehkä voinut olla vähän helpompi koe. Yllätyksenä tuli myös kokeen päättymisaika, jäi paljon tekemättä kun vihdoin ymmärsin oikaista.
  Voisin suositella kurssia muillekin, koska täällä oppii paljon jos vaan on hereillä!

 9. Haastava kurssi. Kurssilla tulee paljon uusia asioita vastaan, joihin pitää tutustua omassa rauhassa. Aloitustasovaatimukset on tärkeätä olla kunnossa, koska kyseessä on edistynyt kurssi.

 10. Olli Vento says:

  Kurssi oli tosi hyvä, asiat mielenkiintoisia ja läksyt pakottivat mukavasti oppimaan asiat.

 11. Wille Toivonen says:

  Todella opettava kurssi. Alkutiedot ei olleet heppoiset ja vaikka Terror pelotteli alussa, pääsin hyvin mukaan kurssin tahtiin. Joka tunnilla oppi jotain uutta ja sai itse tehdä asiat. Tunnilla käytetyt komennolit olisivat olleet hyvät saada jälkikäteen, mutta nekin pystyi itse kirjoittamaan ylös. Parhaimpia opettajia tähän mennessä!

 12. Laura Rausku says:

  Kurssi oli erittäin antoisa ja opin yleistä sorminäppäryyttä sekä Linuxin käyttöä monelta eri kantilta. Kurssi oli oikein hyödyllinen ja antoi hyvän yleiskuvan siitä miten ympäristöä voi Linuxissa hyödyntää. Opettaja oli erittäin hyvä ja osasi selvästi asiansa. Suosittelen kurssia ehdottomasti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Linuxin toiminnasta.

 13. Matias Ihalainen says:

  Kurssi oli ihan mukava, vaikka alkuun tuntui, etten tule siitä selviämään huonon lähtötason takia. Kurssin aikana opin kuitenkin paljon mm. apachen käytöstä. Välillä tahti tuntui hieman kovalta. Opetus oli asiantuntevaa ja kaikki käytiin perustellen läpi. Kurssista jäi lopulta positiivinen fiilis.

 14. kurssi oli loistava, todella syventäviä asioita serverin käytöstä ja sen käyttöön otosta. Suosittelen kaikille jotka ovat vähääkään kiinnostuneita omasta serverisä JA omaavat jos linuxin perusteet SEKÄ haluat opetella sitä lisää. Sain hyvän kuvan miten linux palvelinta muokataan ja mistä. Mitä sillä voi tehdä ja mitä kannattaa. Ja miten koko leikkiin lähdetään mukaan “eli laitetaan oma paleviln kuntoon”.

  Koe oli todella työläs… mutta tulipahan opeteltua vargant o/ todella näppärä keksintö.

 15. Antero Virto says:

  Kurssi oli antoisa ja käsiteltyjen asioiden kirjo sopiva. Osa käsitellyistä asioista tuntui aluksi vaativilta, mutta tiivis kotitehtäväaikataulu pisti vibaa punttiin. Pidin eritysesti käänteisproxystä ja WordPressin asentamisesta sekä konfiguroimisesta.

  Koe meni osaltani pieleen Vagrantin säätämiseen tuhrautuneen ajan takia, mutta on samalla sanottava, että Vagrant vaikuttaa hyvin kätevältä. Sitä voitaisiin ehkä käsitellä kurssilla jatkossa?

 16. Kurssi oli Teron perinteiden mukaan vaativa, mutta siinä on puolensa koska vaikka kurssilla vaaditaan paljon niin jos vaan tekee tehtävät ja harjoittelee saa kurssilta todella paljon oppia ja varmuuden näihin pavelin käytön osa-alueisiin. Itse voin sanoa, että omat Linux taidot ja sorminäppäryys parani taas huomattavasti. Itse pidin kurssista paljon.

 17. Pekka Valtonen says:

  Despite the threats the course wasnt insanely difficult. Then again, it was still worth “Terror” Karvinen and required real work to keep up with. Oh, and the test setup was a real horror once unveiled.

  Very useful insight into Linux and will prove to go to good use on working life to say the least.

 18. NV says:

  Kurssipalaute:

  Linux Palvelimena (ict4tn003-4) oli sopivan vaativa. Opiskelijoille tarjottiin monenlaista puuhaa linuxin parissa, ja kurssi antoi mukavan pintaraapaisun myös Linuxin palvelinmaailmaan.

  Tehtävät olivat mukavan vaihtelevia ja vaikeustaso tuntui menevän ylöspäin juuri sopivasti. Alussa järjestettävät helpot kertaustehtävät toivat pehmeän laskun takaisin Linuxin maailmaan aikaa sitten käydyn Työasemat ja Tietoverkot kurssin jälkeen. Vaikka jotkut oppilaat halusivat kurssille puutteellisilla tiedoilla, heidät käännytettiin takaisin Linuxin perusteiden pariin. Tämä karsinta oli ehkä kuitenkin ok, huomioonottaen ilmoittautuneiden opiskelijoiden määrän. Silti järjestetty kertaus ja pehmeä lasku olivat varmasti meille kaikille hyväksi, oli Linux miten hyvin hallussa tahansa. Tästä +1

  Jos edellisillä toteutuksilla oli liikaa väkeä, niin tällä toteutuksella oli juuri sopivasti, eikä kukaan joutunut olemaan ilman konepaikkaa. Tästä +1

  Vaativin osa oli raporttien laatiminen, koska tämä vei huomattavasti aikaa. Se on kuitenkin loppujen lopuksi hyvä oppimismetodi ja asetetut deadlinet antoivat sopivasti aikaa tehtävien viimeistelyyn, mutta aikarajat eivät kuitenkaan karanneet käsistä (“Palautus ennen ensi vuotta kiitos”) tyyliin. Tästä +1

  Kehitettävää.. hyvä kysymys. En oikeastaan löytänyt kurssilta sen suurempia vikoja. Kurssi oli siis suhteellisen vaativa, kuten luvattiin, mutta oli myös tehokas. Parhaimmat ja mielenkiintoisimmat tehtävät olivat rootkitin analysointi, WordPress sekä metapaketit.

  Ps. Backtrack kurssille olisi varmasti kysyntää

  Admin edit: nimimerkki muutettu.

 19. Nils Stenholm says:

  I learned quite a lot during this course and many of the things were pretty interesting, so it’s quite hard to pick a favorite class, but in general I enjoyed the practice we got in setting up a rudimentary server a few times. The analysis of the Scan of the Moth 15 was also a good and interesting addtion to the course; a bit different from the usual stuff. So, I’d say the structure of the course was already planned out well since the classes supported each other quite well. Hopefully I’ll get to use and develop my skills further through some hobby project, like managing some type of server with friends or something similar to that.

 20. Opin erittäin paljon lisää komentorivikehotteita ja niiden sulavaa käyttöä. Aika ajoin tuli vastaan ongelmia, mutta niiden kautta tuli opittua uusia asioita error.log -tiedostoja lukiessa.

  Ehdottomasti kivointa ja kiinnostavinta oli sisällönhallintajärjestelmä WordPress ja metapaketit!

 21. Kiitokset hyvästä kurssista. Opin webpalvelimen ylläpidosta tarpeellisia tietoja, joista on hyötyä työelämässä. Mielenkiintoisin tunti oli Rosvoja ja poliiseja eli rootkin analysoiminen Autopsy:n avulla. Suosittelen kurssia kaikille, jotka tarvitsevat Linux taitoja palvelimen ylläpitämiseen tai joilla on aktiivista Linux-harrastusta.

  yst. terv.
  Eino Liimatta

 22. Miikka Paakkinen says:

  Kurssi oli erittäin hyödyllinen, opin todella paljon. Ennen kurssia Linux-palvelimen pystyttäminen tuotantokäyttöön olisi kuulostanut aika utopistiselta ajatukselta, nyt uskoisin sen onnistuvan mainiosti. Uskoisin tästä olevan hyötyä nykyisessä työssäni. Mielenkiintoisin osio oli Sisällönhallintajärjestelmät, johon kuului myös oleellisesti edeltävän kerran Apache-sisältö.

 23. Aleksi Jauhiainen says:

  Kurssi oli mielestäni erittäin hyödyllinen ja onnistunut. Tulen jatkossa käyttämään kurssilla opittuja asioita ainakin vapaa-ajalla ja toivottavasti myös työelämässä.

  Kolmas opetuskerta (Rosvoja ja kunnon kansalaisia) oli kaikkein mielenkiintoisin, ja olisinkin toivonut että olisimme käyttäneet siihen vähän enemmän aikaa, sillä aihe oli mielenkiintoinen.

  Toivottavasti Tero voisi järjestää tulevaisuudessa murtautumiskurssin HAAGA-HELIASSA?

 24. The course was somewhat old stuff for my self, but still useful and good to know. I enjoyed the crooks and stand-up citizens portion especially, since that was entirely new and interesting part. Metapackages and Varnish were also somewhat new stuff and might proove to be useful someday. If ur interested in Linux and/or wan’t or need to use it as a server, then take this course, u’ll get the basics and some more advanced stuff too. :)

 25. Jani Ranta says:

  Kurssi oli hyvin kattava ja perusteellinen. Linuxin peruskurssin mentyä heikosti, oli pientä paniikkia kurssin alussa… Loppujen lopuksi olen kuitenkin oppinut todella paljon. Opettajan tapa opettaa on tehokasta ja määrätietoista. Toistaiseksi ammattitaitoisin opettaja, joka tästä koulusta it-puolelta löytyy. Suosittelen ehdottomasti kurssia muillekin, jos vain kiinnostaa oppia Linuxista enemmän.

 26. create database terophp;
  grant all on terophp.* to terophp@localhost identified by ‘v84njdlIIAHvlke93′;

 27. Name based virtual host – käytettyjä komentoja ja asetuksia


  tero@taulu:~$ head /etc/hosts
  127.0.0.1 localhost
  127.0.1.1 taulu
  172.28.9.134 space.tero
  172.28.9.134 http://www.example.com
  172.28.9.134 example.com
  # ...

  $ cat /etc/apache2/sites-available/example.com

  ServerName example.com
  ServerAlias http://www.example.com
  DocumentRoot /home/tero/public_html/

  $ sudo a2ensite example.com
  $ sudo service apache2 restart

  (wp lisää virheellisesti http://www.example.com alkuun http)

 28. En saanut tehtävää palautettua moodleen, tässä linkki ensimmäisen viikon kotitehtäviin:

  http://kontsu.wordpress.com/2012/08/29/burning-a-xubuntu-live-dvd-and-remote-access-with-ssh/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Recent Posts

 • Picks

 • Boxing Clock for AndroidOcton8 Diving T-ShirtsShaking Tower Panda Android GameLearn Chinese with Android
 • Student projects