Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-24 syksyllä 2011

Kotitehtävät ovat kommentteina tämän sivun lopussa.
Kurssin Moodle-sivu (vaatii kirjautumisen).

Aikataulu

1. Asennus (w34)
2. Työpöytä ja lisenssit (w34)
3. Komentokehote (w35)
4. Ylläpito (w35)
5. Apache-weppipalvelin (w36)
6. LAMP kehitysalustana (w36)
7. OpenSSH-etähallinta (w37)
8. OpenSSH useiden koneiden hallinnassa (w37)
9. Automaatio ja ohjelmointiympäristöt (w38)
10. IpTables-tulimuuri (w38)
11. Linux-koe (w39)
Olavi jatkaa Windowsilla

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 44 Comments

44 Responses to Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-24 syksyllä 2011

 1. 1. läksy, DL w35 ke: tee ja julkaise raportti:
  – Polta Ubuntu 11.04 32bit Desktop liveromppu, ja kokeile sitä jossain muussa kuin labran koneessa. Ei tarvitse asentaa.

 2. Hannu Holopainen says:

  tässä raportin linkku uusiksi kadonneen tilalle: http://wp.me/p1Oufd-4

 3. 2. läksy, DL w36 ke, osa a, ei raportoida: opiskele ulkoa kaikki komennot artikkelista “Command Line Basics”. Harjoittele niitä koneella, paljon. http://terokarvinen.com/2009/command-line-basics-4

 4. Tero Karvinen says:

  2. läksy, DL w36 ke, kokonaan osat a+b:
  a Lue: The Rise of Open Source Licensing (paikallinen kopio): luku 5.1 :”Bargaining in the Shadow of Intellectual Property Law”, sivut 113-123. (tästä c-kohdasta ei tarvitse palauttaa mitään, kysellään tunneilla) (opiskellaan tällä kertaa komennot ja palataan tähän myöhemmin)
  b) Vanhalle vastine. Listaa ohjelmat, joita käytät nykyisessä/toisessa/edellisessä käyttöjärjestelmässäsi (esim Windowsissa, Macissa tai BSD:ssä). Listaa kunkin ohjelman käyttötarkoitus. Etsi vapaa, Linuxissa toimiva vastine kuhunkin tarpeeseen. Esim. Sovellus: MS Windows Vistassa MS Word; tarkoitus :tekstinkäsittelyohjelma; vapaa vastine: OpenOffice.org Writer. Listaa myös ohjelmat, joille et löytänyt vastinetta. Asenna vapaat ohjelmat ja anna esimerkki niiden peruskäytöstä.
  c) Opettele vapaan ohjelman määritelmä, GPL:n käyttö ja GPL:n tärkeimmät oikeusvaikutukset. Ei tarvitse palauttaa mitään tästä 2c-kohdasta.
  d) Opettele ulkoa jokainen komento artikkelista Command line. Tästä 3a-kohdasta ei tarvitse palauttaa mitään, mutta komennot tietysti kuulustellaan jossain vaiheessa.
  e) Kokeile kolmea itsellesi uutta komentoa tai lippua (esim -f tai –foobar. man ja man -k auttavat).
  f) Opettele ulkoa komennot artikkelista Commands for Admin.
  g) Asenna kolme uutta ohjelmaa paketinhallintaohjelmalla. Käytä komentokehotetta. Valitse ohjelmia, joita et tunne ennestään, niin saat myös etsiä niitä. Jos kolme uutta ohjelmaa liittyvät samaan aiheeseen, aina parempi.
  h) Päivitä kaikki asennetut ohjelmat. Asenna kaikki tietoturvapäivitykset ohjelmiin ja käyttöjärjestelmään. Asenna uusin käyttöjärjestelmän ydin. (vinkki: ‘sudo apt-get upgrade’) TAI h) Analysoi valitsemaasi lokia. Ota siis muutama (alle viisi) samaan aiheeseen liittyvää riviä. Kerro kaikki, mitä saat riveistä irti.

 5. Tero Karvinen says:

  Tunnilla w36 to 2011-09-08 kerättiin palaute sormilla ja suullisesti. Kurssi tähän asti: 4+ / 5.
  Toivomuksia: läksyt selkeämmin ja yhteen paikkaan. Tunnilla voisi korostaa, mitkä asiat ovat tärkeimpiä.

 6. Toivomusten mukaisesti laitan tämän kurssin loput läksyt (3, 4…) kurssin Moodle-sivulle (edellyttää kirjautumista):
  http://elearn.haaga-helia.fi/moodle/course/view.php?id=6957

 7. Tero Karvinen says:

  Some commands used in the class
  $ sudo apt-get install mysql-server phpmyadmin
  $ sudo dpkg-reconfigure phpmyadmin mysql-server-5.1
  $ setxkbmap fi
  $ mysql -u someuser -p
  $ sudo apt-get install libapache2-mod-php5
  $ cd /etc/apache2/
  $ grep -ir php *
  $ sudoedit /etc/apache2/mods-enabled/php5.conf
  $ sudo service apache2 restart
  $ cd public_html/
  $ nano moi.php
  $ cat moi.php
  moi!
  $ nano mini.php
  $ gedit mini.php
  Tero
  Tero
  Tämä on Teron kotisivu!
  2+2 on
  Tero
  Tero
  Tämä on Teron kotisivu!
  This is valid HTML 5
  2+2 on 4
  $ tail -F /var/log/apache2/*log
  $ tail -F /var/log/auth.log

 8. Tero Karvinen says:

  Sekalaisia muistiinpanoja Pythonista:
  $ nano helloworld.py
  $ cat helloworld.py
  print(“Hello world!”)
  $ python helloworld.py
  Hello world!
  $ cat hellotero.py
  print(“Kerropa nimesi?”)
  name=raw_input()
  print(“Hei, “+name)
  sum=2+2
  print(“Muuten, 2+2 on “+str(sum))
  $ python hellotero.py
  Kerropa nimesi?
  Tero
  Hei, Tero
  Muuten, 2+2 on 4
  http://xkcd.com/353/
  http://docs.python.org/tutorial/
  http://docs.python.org/library/
  http://diveintopython.org/getting_to_know_python/index.html
  http://stackoverflow.com/questions/492483/setting-the-correct-encoding-when-piping-stdout-in-python

 9. Tero Karvinen says:

  Skandit åäö Pythonissa:
  $ python helloscandic.py
  Päivää! Onko öljy vain yhden Ångströmin päässä?
  $ cat helloscandic.py
  # -*- coding: utf-8 -*-
  print(“Päivää! Onko öljy vain yhden Ångströmin päässä?”)

 10. Tero Karvinen says:

  Ikkunoita Pythonilla (vastauksena kysymykseen):
  Tämä avaa uuden, tyhjän ikkunan.
  $ cat hellogtk.py
  import gtk
  window = gtk.Window()
  window.show()
  gtk.main()

 11. Tero Karvinen says:

  Läksy 5: 5a) Käännä “Hei maailma” Pythonilla ja Javalla. 5b) Avaa tietokone (ei labrasta), ota kuva ja nimeä komponentit. (vaihtoehtoinen tehtävä: kuvaile täsmällisesti valitsemasi koneen komponentit ja arvioi, miten uusia ja tehokkaita ne ovat)

 12. ade says:

  Opin kylla kurssilla. Sain tietaa perustietoja Linuxista, opin asentamaan sen ja kayttamaan esim. Terminalia ja monia peruskomentoja. Tutustuin mm. Ubuntuun, Apacheen, sshn ja pythoniin.
  Varmasti kurssista oli hyotya. Uusi tieto ja oppiminen on aina hyodyksi.
  Kurssi oli hyva ja monipuolinen. Motivoituneet opiskelijat saivat varmasti paljon irti opiskelusta. En nae syita muuttaa opetustyylia, mutta selkeammin olisi tosiaan voinut eritella ne oleelliset asiat.

 13. Eelis Aaltonen says:

  Kiitos kurssista, en ollut koskaan ennen koskenut linuxiin ja nyt tuntuu siltä, että osaan ainakin perusasiat. Toinen kannettava on jo tilattu pelkkää linuxia varten, ja aion jatkaa harjoittelua.
  Koe oli sopivan pitkähkö, ja siinä sai näyttää osaamistaan monissa asioissa, mitä tunneilla on opeteltu. Suosittelisin kurssia kaikille.

 14. Annemari Hallanoro says:

  Sopiva avaus Linuxin käyttöön. En ollut koskaan aikaisemmin Linuxia käyttänyt tai kokeillut missään muodossa, joten tuli paljon uutta asiaa, jonka hyödyllisyys varmaan paljastuu koknaisuudessaan vasta myöhemmin. Nettipalvelimen asennuksen ja open SSH:n käytön osaamisesta varmasti ainakin on hyötyä myöhemminkin. Jos ja kun hankin tulevaisuudessa läppärin, asennan siihen todennäköiseti Linuxin niin pääsee vähän harjoittelemaan lisää. Kiinostus heräsi.

 15. Mielestäni kurssi oli todella mielenkiintoinen, vaikka päivittäisenä linuxkäyttäjänä monet asiat olivat kin jo tuttuja. Opin kuitenkin vähän uusia komentoja ja kikkoja joiden avulla käytöstäni tuli entistä sujuvampaa. Nautin todella linuxin käytöstä ja koekin tuntui lopulta helpolta, vaikka siinä oli mielestäni liikaa työtä.
  Asioita ehkä käytiin liian nopeaan tahtiin monien makuun, mutta on tietysti vaikea sanoa että kenen mukaan tässä kurssilla pitäisi mennä.
  Suosittelisin kurssia muillekin joilla vain on innostusta. Linux-maailma on helpottunut niin paljon graafisilla käyttöliittymillä että jopa windows-käyttjä jotain osaa automaattisesti.

 16. Toni Kivinen says:

  Kaikki opittu oli uutta ja hyödyllistä, jäi vieläpä aika hyvin päähän. Kurssin jälkeen aion soveltaa oppimaani ainakin asentamalla jossain vaiheessa Ubuntun omalle koneelle sekä hakemalla osa-aikatöihin uudenlaisiin hommiin, jossa voitaisiin vaatia Linux- ja ylläpito-osaamista. Kurssilla opittiin paljon lyhyessä ajassa, itse olin muutamaan otteeseen poissa tunnilta mutta asiat sain silti selville opiskelukavereilta ja sivuiltasi. En kuitenkaan lähtisi ehkä muuttamaan mitään, sillä kokeessa testatut ydinasiat opittiin kurssilla ajan kanssa eivätkä olleet mahdottomia. Koe oli asiallinen yhdistelmä kaikkea opittua ja lisätehtävät sopivan haastavia ja pakottivat hakemaan tietoa vapaasta Internetistä silloin, kun arvaamalla ei olisi pärjännyt. Suosittelen.

 17. Niko Kiuru says:

  Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen, ja sain mitä halusinkin. Itselläni oli entuudestaan hieman tuntemusta linuxista, mutta tämä kurssi täytti kaikki epäselvät asiat linuxin perusjutuista, ja tästä on varmasti apua linuxin jatko opiskelua varten.

 18. Ella Oiva says:

  Ikinä en ollut Linuxia käyttänyt mutta tulipas sekin tutuksi nyt. Ihan mielenkiintoinen kurssi, välissä meinasi tippua kärryiltä kun asia hieman rönsyili edistyneempiin aiheisiin. Koekaan ei mikään järjettömän vaikea olisi ollut jos siihen olisi valmistautunut paremmin, tästä kylläkin saan syyttää vain itseäni…
  Suosittelen kurssia kaikille kiinnostuneille.

 19. Kristian Lindroos says:

  Kurssi oli mielenkiintoinen alusta alkaen. Opin paljon hyödyllistä perustietoa linuxin käytöstä ja vähän myös vaativampiakin asioita. Kursilla opittujen asioiden pohjalta olen onnistuneesti tehnyt varakannettavasta palvelimen kotiin, jota olen etäkäyttänyt mualta. Tästä on varmasti hyötyä myös jatkossakin.
  Kotitehtävien tehtävänannot voisivat olla hieman selkeämmät ja sijaita vain yhdessä paikassa.
  Koe oli hyvä ja kaiken kattava. Suosittelisin kurssia kaikille.

 20. Suvi says:

  Todella tehokas kurssi! Linuxin perusteiden lisäksi heippamaailmaa vähän kaikesta, mukaan lukien mm. salausmenetelmät ja moraalifilosofia… Heikompia taisi hirvittää, mutta hyötyä tästä tulee ihan varmasti olemaan, niin opinnoissa kuin aikanaan työelämässäkin. Ja kakkoskoneellani kotona Linux tulee olemaan pysyvästi. Henk.koht. makuuni kurssi sopi oikein hyvin enkä mielelläni sitä muuttaisi oikeastaan mitenkään, mutta vaikeaahan niillä oli, jotka syystä tai toisesta olivat välillä tunneilta poissa.
  Koe teetti paljon työtä, mutta silti olen sitä mieltä että konetentti on fiksumpi kuin “rasti ruutuun” -tentti. Paljon lähempänä todellisuutta tämä näin on.
  Suosittelisin!

 21. Aleksi Säteri says:

  Kaikki mitä kurssilla opetettiin tuli uutena asiana. En ollut aikaisemmin Linuxilla tehnyt mitään enkä kuullut vapaan ohjelman käsitteestä tarkemmin mitään. Kurssi antoi hyvän alun Linuxin käyttöön, aion osallistua jatkokursseillekin mahdollisuuksien mukaan.
  Opetus oli mielenkiintoista ja piristävää. Välillä mentiin sellaisiin asioihin, jotka eivät liittyneet aiheeseen juurikaan. Se saattaa olla mukavaa kevennystä peruskauraan joillekin, mutta toisia se voi sekoittaa. Jos puhuu liian edistyneistä asioista liikaa, se oppilaat joilla on heikompi tietämys voivat mennä sekaisin ja mahdollisesti unohtaa se varsinaine asia.
  Mielestäni kurssilla oli kertausta tarpeeksi, mutta tärkeiden asioiden painottaminen voisi olla tarpeen.

 22. Santeri Harju says:

  Kurssi oli tosi hyvä ja opettavainen ja tuntuu siltä että opin ihan mielettömästi asioita ja toivon, että tulen myös käyttämään oppimiani taitoja tulevaisuudessa. Linuxiinhan en ennen kurssia ollut ikinä koskenut.
  En keksi oikein mitään pahaa sanottavaa kurssista, jatka samaan malliin! 😉
  Koe oli kohtuullisen hauska eikä liian vaikea, mielestäni juuri sopivan haastava.
  Suosittelisin kurssia varmasti kaikille tietotekniikasta kiinnostuneille ja jotain siitä osaaville, mutten aivan alottelijoille.

 23. Mikko Tahvanainen says:

  Todella hyvä peruskurssi linuxin käytöstä sekä järjestelmänvalvojan työkaluista/oikeuksista. Opetus oli läpi kurssin mielenkiintoista ja asiantuntevaa, eikä se tuntunut puuduttavalta tunnilla istumiselta. Pidin tavasta, jolla asiat opetettiin. Ensiki seurattiin esimerkki, asiasta keskusteltiin, jonka jälkeen itse pääsi totetuttamaan.
  Kurssin aikana asensin omalle kannettavalleni ubuntun, ja opiskeluista on ollut konkreettista hyötyä joka päivä.
  Opetuksen tahti oli minulle sopiva, mutta ihmiselle jolle tietokone on muutenkin vähän vieras asia, voi välillä olla hankalaa seurata perässä. Välillä myös keskusteltiin hieman edistyneemmistä asioista mitkä eivät välttämättä kurssiin kuuluisi, mutta mielestäni tämä on hyvä bonus, kunhan siitä mainitaan ettei se turhaan sekoita päitä.
  Suosittelisin kurssia kenelle tahansa linuxista kiinostuneelle aloittelijalle.

 24. Ville Paasonen says:

  Mielenkiintoinen ja opettavainen kurssi on kyseessä. Opin todella paljon, ottaen huomioon että olin tuskin enne kurssia edes nähnyt Linuxia toiminnassa.
  Ubuntu vaikuttaisi olevan erittäin hyvin toimiva ja pätevä käyttöjärjestelmä tiettyihin tarkoituksiin ja aion opetella kotona vielä kurssin jälkeenkin käyttämään sitä paremmin. Luonnollisesti kurssista on hyötyä tulevaisuuden kannalta monessa suhteessa.
  Koe oli sopivan haastava ja se oli mukava tehdä.
  Kurssia voin suositella kenelle tahansa Linuxista ja tietotekniikasta kiinnostuneelle, kurssin edut ovat erinomaiset.
  Negatiivistakin kurssissa oli; olisin ehdottomasti halunnut palautetta ja arviointia esim. kotitehtävistä, jota ei varmasti tarvitse perustella, mutta ymmärrän tietty opettajan kiireet ja mahdollisen resurssien puutteen. Kiitoksia kurssista!

 25. Henri Mikkonen says:

  Opin paljon uutta, sillä en ole ennen tätä kurssia juuri lainkaan käyttänyt Linux-käyttöjärjestelmää. Opitut asiat tulee varmasti olemaan hyödyksi tulevaisuudessa. Esimerkiksi tulevaisuudessa töissä tulen tarvitsemaan Linux osaamista.
  Kurssilla tulee paljon asiaa ja kaikki ei pysy väkisinkään mielessä. Jäin kaipaamaan olennaisten asioiden kertaamista enemmän.
  Loppukoe oli hyvä, paitsi tehtävien palauttamisosio hieman hämmensi minua, enkä tiedä teinkö sen oikein. Toki olisi ollut mukavaa jos Tero olisi voinut käydä fyysiseti kaikkien koneilla, mutta ymmärrän että se on työlästä hommaa.
  Suosittelen kurssia kaikille Linux-aloittelijoille!

 26. Jussi Kyrönseppä says:

  Kiitoksia kurssista. Pidin eritoten tietorikkaasta, rönsyilevästä ja rennosta tunnelmasta. Katson hyötyneeni kurssista välittömästi. En ainoastaan osaa käyttää Ubuntua, vaan olen jo nyt huomannut tarvitsevani tietoa lisensseistä. Odotin tylsää Linux-kurssia, mutta sainkin rautaisannoksen kyberkulttuuria. Kiitos.

 27. Kaisa Leinonen says:

  Kiitos kurssista. En ole aikaisemmin ollut missään tekemisissä Linux-maailman kanssa, joten KAIKKI opetettu tuli vastaan täysin uutena asiana. Aion jatkaa Linuxin käyttöä kotona, kuten myös komentojen harjoittelua. Pidin todella mielenkiintoisena ja toimivana opetustapana raporttien julkaisua, mutta olisin toivonut palautetta tekeleistä jo varhaisessa vaiheessa. Vaikkakin blogin tai muun julkaisun kirjoitus on henkilökohtaista ja omalla tyylillä tehtyä, olisi ollut hyödyllistä saada palautetta, sillä raportit muodostavat myös osan arvosanasta.

 28. Susanna Riekkinen says:

  Kiitos kurssista.
  Todennäköisesti en tule jatkossakaan työskentelemään työasema- tai palvelinylläpidossa, mutta oppimilleni asioille on varmasti käyttöä. Myös projektipäällikön pitää olla edes vähän jyvällä teknisemmistäkin asioista, ja odotan saavani tästä koulutuksesta teknisen taustan, jonka avulla voin paremmin osallistua teknisiin keskusteluihin ja tehdä mahdollisesti oikeampia päätöksiä. Tämä kurssi on hyvä osa siinä kokonaisuudessa.
  Vauhti oli aikamoinen. Voi olla, että ihan alkeiskysymyksiä ei ollut kurssilla helppo esittää. Syynä tähän sekä se, että kurssilla oli myös selvästi edistyneempiä käyttäjiä sekä myös se, että Terolle ei ehkä ole kaikista helpoin tehdä niitä tyhmiä kysymyksiä. Varsinkin nuorilla opiskelijoilla voi olla korkea kynnys “nolata” itsensä. Edelleen jäin vähän kaipaamaan yhteenvetoa siitä, mikä oli tämän tunnin tavoite – koska joka tunnilla tehtiin paljon sellaistakin, joka ehkä ei kuulunut tämän kurssin scopeen. Välillä kysyttiin, onko vauhti sopiva, mutta hankala ehkä yksittäisen henkilön antaa palautetta, että liian kovaa mennään. (voi olla, että nämä nykypäivän nuoret ovat rohkeampia kuin minä aikoinani, tosin 😉
  Muuten opetus oli laadukasta. Olen erittäin tyytyväinen, että valitsin Teron kurssin, varsinkin, kun olen kuullut aikuispuolen kollegoideni kommentteja omista kursseistaan… Tehtiin käytännössä paljon, mikä oli tosi hyvä asia. Linuxin asentaminen omalle koneelle teetti vähän selvitystöitä, koska minulla ei nyt sattunut olemaan yhtään sellaista konetta, jolle olisin sen tuosta vaan voinut asentaa. Myös koneen kuoren avaaminen oli tehtävä, jonka olisin mielelläni skipannut (tai nimennyt komponentit johonkin valmiiseen kuvaan, ettei omia koneita olisi tarvinnut lähteä aukomaan).
  Linuxin osalta kurssin tavoitteet ovat mielestäni toteutuneet:
  Opintojakson suoritettuaan opiskelija
  – osaa hallita yksittäistä työasemaa ja tuntee tärkeimmät palvelimet.
  – osaa hankkia ja asentaa Linux- ja Windows-käyttöjärjestelmät sekä osaa yhdistää koneensa verkkoon.
  – tuntee tärkeimmät palvelut (tulostus, www, tiedosto, tietokanta) ja osaa asentaa ne.
  – ymmärtää keskeisimmän teorian työasemiin ja tietoverkkoihin liittyvien tehtävien taustalla

 29. Samu Kontiomaa says:

  Kurssi oli mukava ja mielenkiintoinen, osa asioista oli tuttua kun olin vastaavanlaisen kurssin käynyt aikoinaan SLK:ssa, mutta ainakin virkistyi muisti ja onnistuu taas perus käyttö ja ylläpito helposti. Uuden oppimista voisi helpottaa tekemällä/julkaisemalla tunnin jälkeen käydyt asiat muodossa: Tänään opettelimme asiaa x ja y, näillä komennoilla saadaan/saatiin aikaiseksi… Toisaalta se voisi alkaa muistuttamaan jo verkkokurssia. Koe oli sopivan hankala ja siinä käytiin hyvin opittu asia. Voin lämpimästi suositella kurssia kaikille, joita kiinnostaa Linuxin käyttö, oman serverin ylläpito tai tietotekniikka ylipäätänsä. Nähdään taas uusilla kursseilla!

 30. Sofia Nieminen says:

  Koko kurssi oli hurjan hauska ja opin paljon uusia asioita! Näitä taitoja voi käyttää vaikka mihin, aluksi ajattelin käyttää ihan omiin kokeiluihin ja myöhemmin sitten muiden kanssa tehtäviin juttuihin, kunhan opin vielä lisää ja tulen varmemmaksi osaamisestani. Minulla oli hauskaa koko kurssin ajan ja suosittelen lämpimästi tätä kurssia kaikille lähipiirissäni. Olen muutamalle kaverille jo kertonut tunnilla opetetuista asioista. Heille on ollut hyötyä niistä ja he ovat olleet erittäin kiinnostuneita kuulemaan lisää aiheesta. Koe oli ok, perusjuttuja, mutta silti minusta tuntui, että en ihan kuitenkaan osannut tehdä kaikkea ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Kurssi oli kyllä aika hyvä paketti linuxia ja tällä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kiitos kurssista! 🙂

 31. Mika Mussalo says:

  Linux kurssi oli erittäin hyödyllinen ja opettavainen, en ollut ennen asentanut linuxia ja nyt osaan asentaa linuxin ja myös ylläpitää linuxia. Opetus oli rentoa mutta asiapitoista. Olin oikein tyytyväinen kurssin sisältöön ja opetustahti oli juuri sopivaa.

 32. Hannu Holopainen says:

  Koskin ensimmäisestä kertaa eläissäni itse Linuxiin tällä kurssilla. Kurssilla mentiin tunneilla sopivaa tahtia eteenpäin, mutta en tajunnut heti kurssin alussa ottaa ubuntua kotona käyttöön. Karusti huomasinkin unohtavani lähes samaa tahtia oppimisen kanssa. Viime hetken linux kertailut ja läppärin hankinta. Sekä sille ubuntun asentaminen kurssin puolivälissä pelastivat paljon. Koe oli hyvä, vaikkakin hieman pitkähkö eri asioista johtuen (moodle) omat kirotusvirheet jne. Kurssista olisi hieno saada jossain tiivis yhteenveto, muutenkin kuin käytyjen aihealueiden osalta. Esim. tehtävät linkit opittuihin käskyihin jne. yhdessä paketissa. Hyvä kurssi aloittaa Linuxin opiskelu, kunhan muistaa heti ottaa Linuxin käyttöön myös koulun ulkopuolella.

 33. Rami Tähtinen says:

  Kurssi oli erittäin kattava ja ainakin itselleni erittäin hyödyllinen, sillä en ole aikaisemmin käyttänyt Linuxia. Osa asioista käytiin aika nopeasti, mutta omalla aktiivisuudella asiat tulivat selviksi.
  Koe testasi hyvin kaikkia oppitunneilla käsiteltyjä asioita.
  suosittelen kurssia kaikille.

 34. Lauri Soivi says:

  Opinko jotain? TODELLAKIN! En ole koskaan käyttäny linuxia joten opin aika paljon. Omasta mielestäni ei jääny mitään epäselvää joten kaikki tunneilla käydyt asiat tuli opittua. Kyllähän nuo asiat tulevat olemaan hyödyllisiä. Kotona ja koulussa ja tulevaisuudessa omassa työpaikassani. Välillä mentiin aika nopeasti ja juttua tuli paljon mutta kun muisti kerrata kotona ja käydä läpi niin ne myös oppi ja jäi päähän. Parannettavaa ei omasta mielestäni olisi kurssille mutta tuntui että muut tippuivat välillä kelkasta ja sitten toiselle osalle homma oli niin tuttua että melkein olisivat voineet nukkua tunnilla. Mutta eihän tuota pysty mitenkää muuttamaan peruskurssilla jossa on näin eri tasoilla olevia opiskelijoita. Kokonaisuus oli erittäin hyvä. Kokeen toteutus oli hyvä. Ja välitentti pallukoilla oli hyvää vaihtelua. En ole vielä suositellut kurssia kenellekkään mutta jos tiedän että joku haluaa oppia käyttämään linuxia niin aivan varmasti suosittelen! (koneita kylläkin saisi olla vähän enemmän)

 35. Terttu Koskela says:

  Kurssin Linux-osio oli todella mielenkiintoinen ja opiskelumotivaatiota huimasti ylöspäin nostava. Tero on todellakin aiheesta kiinnostunut ja tunnit kuluivat nopeasti. Iso plussa myös siitä että tunnit alkoivat ja loppuivat aina kellontarkasti lukujärjestyksen mukaan. Läksyjä oli mukava tehdä ja välillä pulssikin nousi sopivalle tasolle, ainakin silloin kun ekan kerran poltin ja kokeilin Ubuntun live-cp:tä kotikoneella (yksi vuoden jännittävimmistä lauantai-illoista). Teron nettisivut ovat olleet kovassa käytössä ja mukavastihan sieltä asiat ovat löytyneet. Teron kannustuksen ansiosta olen tehnyt myös omat nettisivut ja pikkuhiljaa olen oppinut niidenkin muokkailua. Kurssin Linux-osion koe oli juuri niistä aiheista, joita olimme tunnilla opiskeleet ja onneksi kertasimme vielä kaikki tärkeimmät asiat tunneilla ennen koetta.
  Toivottavasti Linux-kursseja tulisi kouluumme lisää, jotta kaikki kursseille haluavat pääsisivät mukaan. En edes tiennyt ennen kurssia että Ubuntun voi ladata netistä ilmaiseksi. Tahtoisin tietää tottakai vielä enemmänkin.

 36. Saku Erla says:

  Kiitos kurssista. En ollut koskaan koskenut omankaan Ubuntuni komentoriviin enkä perehtynyt palvelimiin tai verkkoteknologiaan, joten tälläinen katsaus oli mitä opettavaisin. Opittuja taitoja tulee varmasti käytettyä ja niiden pohjalta opittua edistyneempiä asioita.
  Täällä on jo puhuttu paljon kurssin temposta; onhan se aika kova, mutta opetus on selkeää, avointa ja hyväntuulista (=motivoivaa). Vielä voisi parantaa esim. erittelemällä tunnin alussa, mikä on olennaisinta ja mihin kannattaa tänään kiinnittää huomiota. Itse pysyin kärryillä mainiosti, mutta ymmärrän kyllä, miten punaisen langan voisi tunnilla kadottaakin. Paljon plussaa kuitenkin komentojen kertauksesta tunnilla ja sivuillasi.
  Koe oli kivan käytännönläheinen, juuri sellainen kuin kokeen pitäisikin. Olen valmis suosittelemaan kurssia kenelle tahansa, vähintään yleissivistyksen nimissä 🙂
  PS. Sekaisin mennyt koevastaukseni, nyt jopa oikein rivitettynä!

 37. FAQ questions:
  Did you learn something?
  Yes, I learned a couple of things and have gotten even better in what I already knew.
  Is it useful to you?
  Yes, I use some of the commands and skills on a daily basis.
  How do you plan to use your skills after the course?
  Yes, I’ll continue to improve with Linux until the day that I die =P
  How could the course be improved?
  It is the best Linux course I’ve had so far, right now this course is the benchmark for other courses. Finding a better course looking on contents and teaching will be hard.
  How was the test?
  I believe I did well. All the things requested work, so normally I should be fine.
  Would you recommend this course to your friends or collegues?
  Yes, I will recommend it when I talk to the students who are interested in studying abroad in Haaga-Helia next year.
  Own comments on the class:
  I would like to thank you for the interesting classes in the early beginning of every week. I have enjoyed and learned every single lesson, which is something that I did not expect to be fairly honest. Once again, thank you for the interesting class.

 38. Petra Bacso says:

  Hello Tero,
  I think your course was very educative and I have learned very much from it, really not sure if there is anything to improve.
  Right now I’m a little disappointed at myself after the exam (at home it worked like a charm but at the exam not so much etc) but I’m happy that I took this course and I might see you in a re-exam. I’m going to look more into linux at home and if I have more spare time someday I’d like to take an advanced linux course.
  For now I’d like to thank you and wish you all the best.
  Greetings,
  Petra

 39. Tomi Toiviainen says:

  FAQ questions:
  Did you learn something?
  I learned the basic linux commands and the use of SSH and MySQL
  Is it useful to you?
  Yes very useful since I already use SSH everyday with irssi
  How do you plan to use your skills after the course?
  I’ll get more into Linux with SSH maybe
  How could the course be improved?
  Really hard to say I think Tero was really good at teaching.
  How was the test?
  Test was a bit hard for me since I had a lot of timeoff between the test and the actual course.
  Would you recommend this course to your friends or collegues?
  Definately.
  Own comments on the class:
  Recommended to everyone interested in computers in general!

 40. Teemu Seppänen says:

  Raportin linkki. http://sepsix.blogit.fi/files/2012/01/raportti-jpg.jpg
  Miksi kuva muodossa?
  -koska en kertakaikkiaan osannu lisätä tonne tekstitiedostoa ja copypastella wordistä ei tullut mitään >:(