Aikataulu – Linuxin keskitetty hallinta – ict4tn011-3 keväällä 2013

Hallitse palvelimiasi ja työasemiasi Pupetilla. Pupettia käyttävät mm. Google, Mozilla ja Wikipedia.
Opettaja: Tero Karvinen. Paikka: h5001, Haaga-Helia Pasila, Helsinki. Aika: 2p, 2013 loppukevät, torstaisin 08:00 – 11:45. Moodle-sivu (vaatii kirjatumisen) ja opinto-oppas.

Esitiedot

Esitiedot (kertaa nämä): Linuxin komennot, apt, demonien hallinta (esim Apache), tiedostojärjestelmän rakenne (etc, var…).

Alustava aikataulu

w13 Aloitus: järjestäytyminen, nykytilan arviointi; automaation ja keskitetyn hallinnan merkitys; katsaus työkaluihin. Hello Puppet World. (Hello Puppet – on Ubuntu, Resources and the RAL, esitiedot [yllä])

w14 Puppet modulit (Modules and Classes), muotit (Templates), facter (Show all facter facts)
w15 Demonien asennus (Package-File-Service, notify) vianetsintä (–debug), outojen init-skriptien ohittaminen (SSH Server Puppet Module for Ubuntu 12.04)
w16 Versionhallinta ja Git. (Git from Offline to Network, Pro Git (pdf): 1. Getting started (paitsi ei 1.4 Installing Git); 2. Git Basics (2.4 Undoing things asti)

w17 Automatisoitu komentojen suoritus ja Fabric. Vierailija Henri Siponen. (Fabric tutorial 1, Fabfile for Puppet installations)

w18 Defined types. Kertaus, omien projektien käynnistys. Happy Hacking Day 10-16.
(w19 Helatorstai, ei lähiopetusta) PuppetMaster (PuppetMaster on Ubuntu 12.04)
w20 Omien modulien esittely, koe
Aikataulu on alustava – edistyneellä kurssilla aiheisiin tulee muutoksia vielä kurssin aikana.

Suoritukset

Alustava, muutoksia tulee.

 • Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
 • Kotiläksyt 50 %, mukaanlukien oman puppet-modulin kirjoittaminen ja esittely
 • Koe 50%

Erityisesti omien modulien esittelyssä on tärkeää olla seuraamassa kaikkia esityksiä.

Kurssikirjat

Vaaditut: Learning Puppet, Puppet Cookbook
Oheismateriaali: Puppet reading list

Vanhoja kurssisivuja

Linuxin keskitetty hallinta – ict4tn011-2 syksyllä 2012
Päivitetty ohjelma.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , | 10 Comments

10 Responses to Aikataulu – Linuxin keskitetty hallinta – ict4tn011-3 keväällä 2013

 1. $ for X in {a..z}; { mkdir $X; cd $X; touch {1..30}; cd ..; }

 2. Läksy 1: lue aikataulussa mainitut tekstit. Kirjoita lyhyt puppet-ohjelma “Resources and the RAL” -kappaleen pohjalta. Voit esimerkiksi muokata “hei maailma” esimerkkiä.
  Moodleen voit halutessasi palauttaa linkin esim. blogissa tai kotisivulla julkaisemaasi vastaukseen.

 3. Läksy:
  Lue Learning Puppet: “Modules and Classes” ja “Templates”. Lue Puppet Cookbook: “Show all facter facts”. Vinkki: faktoihin viitataan .erbistä @fakta. Kirjoita jokaisesta artikkelista esimerkkimoduli.

 4. Läksy: Asenna ja säädä kaksi demonia package-file-service -tekniikalla. Helpoimmat lienevät OpenSSH ja Apache, haasteita kaipaavat voivat valita toiseksi palvelimeksi jonkin vaikeamman.
  Opiskele: Ordering ja SSH Server Puppet Module for Ubuntu 12.04.
  ps. Kohtaa osaat Pupettia sen verran, että voit ryhtyä käyttämään sitä tositoimissa.

 5. Läksy: Versiot hallussa. a) Tee yhden hengen paikallinen varasto gitillä b) Tee useita committeja. Tee päättömiä muutoksia, ja palaa sitten edelliseen versioon (git reset) c) Kokeile jotain git:n käyttöliittymää (esim. giggle) d) Laita varastosi palvelimelle e) Kloonaa varasto useille koneille ja kokeile, että tiedot synkronoituvat koneiden välillä.
  Opiskele
  “Git from Offline to Network”
  http://terokarvinen.com/2012/git-from-offline-to-network
  “Pro Git”: 1. Getting started (ei 1.4 Installing Git)
  “Pro Git”: 2. Git Basics (2.4 Undoing things asti)
  https://github.s3.amazonaws.com/media/progit.en.pdf
  ps. Muista ainakin ‘git init’, ‘git add . && git commit’.

 6. Kiitokset hyvästä kurssista!
  Kurssi oli mielestäni hyvä ja erittäin mielenkiintoinen. Pidin kurssista paljon ja koin saavani siitä paljon hyötyä. Aion tulevaisuudessa käyttää keskitettyä hallintaa ja automaatiota, koska se nopeuttaa yksinkertaistenkin asioiden suorittamista. Voin huoletta suositella kurssia muille asiasta kiinnostuneille. Mielestäni kurssin laajuus voisi olla jopa 6 opintopistettä, jotta asioita voitaisiin käsitellä jopa vieläkin syvällisemmin.
  + Kurssin vaikeustaso oli mielestäni kohdallaan.
  + Etenemistahti oli mielestäni juuri oikea.
  – Harmi että puppet master ja slave juttuja ei ehditty tällä kertaa käsitellä kuin ihan nopeasti ja pintapuolisesti.

 7. Niki Ahlskog says:

  Tulin kurssille vaikka en ollut juurikaan käyttänyt linuxia. Materiaalia syntyi omaan blogiini enemmän kuin 9op kursseilla, joten ainakaan oppimisen määrästä ei ole valittamista. Opin noin 250% tehokkuudella asioita. Kurssi oli mielenkiintoinen, joskin hieman haastava lähtötasosta johtuen. Aikaa sai käyttää rutkasti, mutta mikäpä sen mukavampaa kuin tutkiskella linuxia. Samaa on jo varmasti valitettu muilla kursseilla, mutta kurssista saisi helposti 6op arvoisen. Itse kyllä tykkäsin rivakasta tahdista, asioita ei jauhettu liikaa ja päästiin myös itse tekemään paljon. Suosittelen kurssia jokaiselle linuxista kiinnostuneelle, eikä tämä pahaa tee muillekaan tietotekniikan opiskelijoille. Varmasti hyvä valinta!
  Ja oma blogini osoitteessa: http://nikinlinux.blogspot.fi/

 8. Kurssi takana ja pää kipeänä valtavasta tietomäärästä. Raskain, mutta samalla opettavaisin käymistäni kursseista (180 op takana). Kurssi saa opiskelijana minulta kiitettävän arvosanan.
  Ennen kurssia Linux-tietämykseni oli alle keskitason ja osaamiseni keskitetystä hallinnasta tuli lähinnä Windows-puolelta ja sieltäkin vain vähäisissä määrin. Kurssin jälkeen voisin väitää taitomäärän tuplaantuneen.
  Lähtötasooni nähden kurssi oli vaativa+-tasoa. Vauhti oli kova ja perinteinen “tunnilla surffaaja” ei pysy mukana, ellei sitten ole lähtötasoltaan jo kova osaaja. Mutta kurssi ei missään tapauksessa ollut liian vaativa. Varmasti mukana olisi pysynyt keveämmälläkin asenteella, mutta itse pyrin ottamaan Teron opetuksesta kaiken irti ja sain välillä pään kipeäksi läksyistä. 🙂
  Yritän saada töissäni puppetin osaamiselleni käyttöä, mutta asia ei ole omissa käsissäni. Jos onnistun vakuuttamaan kollegani, niin voin saada mahdollisuuden yrittää. Demon ainakin väännän mahdollisimman pian.
  Suosittelisin kurssia tuttavilleni ja työkavereilleni, joita ala kiinnostaa. Etenkin kaikille, jotka harrastuksensa tai työnsä puolesta ovat jonkin sortin ylläpidon kanssa tekemisissä, kannattaisi tutustua puppetiin ja käydä tämä kurssi, jos se olisi mahdollista.
  Puppetmasteria olisi saanut olla opetuksessa enemmän, nyt helatorstai nieli juuri ne tunnit. Muuta en osaisi kurssista muuttaa.
  Loistava setti ja kiitokset ammattitaitoiselle opettajalle!

 9. Kiitokset hyvästä kurssista!
  Jään odottelemaan ERPpi kurssia… Miten olisi “erppi viikossa”. (yritysanalyysi, konffaus, database schema, koodaus tai joku näistä tai joku yhdistelmä)..
  Terv,
  Jari Kuivaniemi

 10. Antero Virto says:

  Kurssilla käsiteltiin puppetin lisäksi myös git:iä ja hieman fabricia, jotka olivat mukava (ja kätevä) lisä keskitetyn hallinnan kurssille. Moduulien toiminta tuli selväksi, mutta puppetin oma oppimateriaali tuntui käyttävän järjestään erilaisia (monimutkaisemman tuntuisia) tekniikoita kuin kurssilla käytetyt.
  Tällä toteutuksella ei jäänyt helatorstain takia aikaa käsitellä puppetmasteria, mutta kurssin anti ei jäänyt todellakaan laihaksi.
  Hallitsen tällä hetkellä omia palvelimiani puppetilla harjoittelumielessä. Kiitos hyvästä kurssista!