Aikataulu – Prototyypin rakentaminen bus4tn007-1

Opi rakentamaan itse keksimiäsi prototyyppejä: robotteja, varashälyttimiä, kauko-ohjaimia…
Opit lukemaan tietoa sensoreilta (etäisyys, valo, kallistus…). Mikrokontrolleri voi ohjata tiedon perusteella laitteita (moottoreita, servoja, valoja). Ja tietysti kokonaisuuden voi yhdistää tietokoneeseen ja sitä kautta nettiin.

Tällä kurssilla ei kolvata vilkkuvia joulukuusia rakennussarjoista. Tarkoitus on rakentaa laitteita, jotka olet itse keksinyt.
Opettaja: Tero Karvinen. Paikka: h5001, Haaga-Helia Pasila, Helsinki. Aika: 2p, 2012 loppukevät w13-w20, tiistaisin aamulla 08:15 – 12:00.
Esitiedot (kertaa nämä): Ohjelmoinnin alkeet: muuttujan arvon asettaminen, suortusjärjestys, if-then-else, for, funktio. Linux: asennus, komentokehote, apt.

Kurssikirja

Karvinen 2011: Make Arduino Bots and Gadgets
Vaihtoehtoisesti soveltaen voi käyttää myös Karvinen 2010: Sulautetut – Opi rakentamaan robotteja ja muita sulautettuja järjestelmiä.

Aikataulu

(Suluissa läksynä olevat “Make Arduino Bots” luvut.)
w13 Hello Arduino World (1, 2)
w14 Luetaan sensoreita (3)
w15 Syvemmälle sensoreihin (4) w17 (8)
w16 Yhteydet suureen maailmaan (5, 7)
w17 Liikettä, liikettä (8) w15 (4)
(w18 Vappu, Ubuntu 12.04 LTS julkaistu, ei lähiopetusta)
w19 Projektin viimeistelyä
w20 Projektien esittely
Aikatauluun tulee muutoksia tarpeen mukaan kurssin edistyessä.

Linkkejä

Prototyypin rakentaminen 1 Moodlessa (vaatii kirjautumisen)
Opinto-opas: Prototyypin rakentaminen
Sulautetun järjestelmän rakentaminen ict8td006-1 2008w43

Briefly in English

Arduino course, learn to design and build prototypes. Seven easy lessons. Robots and other embedded systems. Getting started right now? Read my book Make Arduino Bots and Gadgets.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , , , | 23 Comments

23 Responses to Aikataulu – Prototyypin rakentaminen bus4tn007-1

 1. Ensimmäinen läksy, DL w14: dokumentoi lainaamillasi osilla rakentama miniprojekti. (+lukuläksy aikataulusta).

 2. Anturit avoinna, DL w15. Dokumentoi lainaamasi anturin käyttö Arduinon kanssa. Jos anturi on haastava, dokumentoi mihin asti pääsit sen kanssa.
  Yleisön pyynnöstä vapaaehtoinen lisätehtävä
  Vapaaehtoinen lisätehtävä: laita toinenkin anturi toimimaan ja dokumentoi.
  Vapaaehtoinen lisätehtävä 2: tee miniprojekti antureilla.
  Sulautettua pääsiäistä!

 3. http://tekoske.wordpress.com/ Liikennevalot, Sensorit: Parallax Memsic 2125 Dual-Axis Accelerometer ja Parallax QTI Line Sensor

 4. Tehtäväni liittyen kurssiin löytyvät täältä: http://www.scionar.com

 5. Bluetooth sensori T9JRN41-1 & Objective-C

 6. Suvi Kiviniemi says:

  …sulje pois toisen linkin perästä.

 7. DL w15, syvemmälle sensoreihin.
  a) Käytä toista sensoria Arduinosta. Valitse itsellesi riittävän haastava malli. Dokumentoi.
  b) Kiinnostava sensori. Etsi uusi sensori, siis sellainen, jota meillä ei vielä ole. Valitse sensori, joka voisi ainakin teoriassa toimia Arduinon kanssa. Kuvaile tarkoitus. Etsi ostopaikka ja hinta. Tiivistä ja etsi datalehti, mahdolliset esimerkkikoodit Arduinolla, mahdolliset projektit Arduinolla. Tässä b-osassa pelkkä kirjallinen tarkastelu riittää, ei tarvitse hankkia tai kokeilla kyseistä sensoria. Valitse jokin jännittävä sensori.

 8. Kurssin lopputyö: Hellemittari – Lämpötila haettavissa etänä internetistä tietokoneen kautta ja näytetään käyttäjälle visuaalisesti.
  http://kontsu.wordpress.com/2012/05/14/arduino-remote-thermometer/

 9. Lauri Soivi says:

  Opin kurssilla paljon uutta. En olisi koskaan uskonut että sulautettujen laitteiden tekeminen voisi olla näin helposti opittavissa. Olen aina tykännyt rakennella kaikkea ja nyt sain lisää tieto taitoa jota varmasti tulen hyödyntämään myöhemmässäkin vaiheessa. Tekisin mielilläni lopputyön liittyen prototyyppeihin ja voisin kuvitella itseni tulevaisuudessa johonkin työpaikkaan jossa pääsisi rakentelemaan jotain, koska näin voisin hyödyntää sähköalan osaamistani myös.
  Kurssia voisi parantaa sillä tavalla että hankkisi enemmän osia. Tuntui että kaikkia eivät saaneet tehtyä sellaista projektia mitä halusivat osien vähyyden takia tai sen takia että osat pitivät olla uudestaan käytettävissä joka vaikeutti osien asennusta ja käytettävyyttä. Ja kurssista voisi tehdä 6op pituisen ja puolen vuoden ajalle että olisi aikaa oppia kunnolla ja testailla. Tuntui että sai vain pinta raapaisun ja paljon perusteita jäi vielä oppimatta.
  Olen jo suositellut muutamalle opiskelukaverilleni jotka opiskelevat Haaga-Heliassa tätä kurssia ja tulen suosittelemaan kaikille jotka vaikuttavat yhtään asiasta kiinnostuneilta.
  Oli todella hyvä kurssi oli kiva päästä yhdistämään tietokone osaamista ja pientä nikkarointia yhteen ja nähdä fyysisesti että on saanut jotain aikaseksi.
  Hyvää alkavaa kesää, jos ei Turkissa tavata…

 10. Rami Tähtinen says:

  Itse opin ainakin kurssilla paljon uutta asiaa. En olisi uskonut, että oppisin näin paljon Arduinosta, koska en ole aikaisemmin rakentanut sulautettuja järjestelmiä/projekteja. Kurssilla uutena asiana minulle tuli myös C-Kieli.
  En ole vielä miettinyt mihin käyttäisin oppimiani taitoja myöhemmin, mutta toivottavasti tulevaisuudessa voisin käyttää taitojani johonkin hyödylliseen.
  Kurssilla voisi parantaa hankkimalla enemmän komponentteja, koska itse en kerenny kokeilemaan niitä komponentteja joita olisin halunnut, koska niitä ei ollut tai sitten ne olivat jonkun muun käytössä.
  Suosittelen kurssia kavereilleni, jotka ovat kiinnostuneet miten robotit toimivat ja heille, jotka tykkäävät ratkoa ongelmia.

 11. Suvi says:

  Kiitos hauskasta kurssista! Opin valtavasti, ja Arduino-kärpänen puraisi pahemman kerran (mikä toisaalta ei ollut mikään yllätys). Lopullisesti näiden juttujen hyödyllisyyden näyttää aika, mutta vähintäänkin tämä kurssi antoi hyvin käytännönläheisen ja konkreettisen näkökulman ohjelmointiin. Arduinoilla tulee takuusti leikittyä kurssin jälkeenkin.
  Voin suositella kurssia sekä rakentelemisesta että koodaamisesta kiinnostuneille. Vauhti on kova ja itsenäistä työskentelyä tarvitaan paljon, mutta hauskaa ja antoisaa on ollut.