Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-25 keväällä 2012

Update: Katso myös käytännön koe tietokonelabrassa.
Teron pitämässä Linux-osuudessa pääset Linuxin maailmaan alle kuudessa viikossa. Tunnit labrassa h5001 maanantaisin 10:00 ja keskiviikkoisin 12:00.
Työasemat ja tietoverkot 25 Moodle-sivu (vaatii kirjautumisen).
Kurssikuvaus.

Aikataulu

1. Asennus (w3)
2. Työpöytä ja lisenssit (w3)
3. Komentokehote (w4)
4. Ylläpito (w4)
5. Apache-weppipalvelin (w5)
6. LAMP kehitysalustana (w5)
7. OpenSSH-etähallinta (w6)
8. OpenSSH useiden koneiden hallinnassa (w6)
9. Automaatio ja ohjelmointiympäristöt (w7)
10. IpTables-tulimuuri (w7)
(w8 on talvivapaa, leiki Linuxilla)
11. Linux-koe (w9)
Olavi Korhonen jatkaa Windowsilla w9 keskiviikosta kevään loppuun asti.

Läksyt

Tehtävät käydään yhdessä läpi seuraavan tunnin alussa ja niistä annetaan palaute samalla. Arviointi tapahtuu kurssin lopuksi yhtenä arvosanana koko tehtäväpaketista. Kukin tehtävä tulee palauttaa ajoissa.
Tehtäväraportit kannattaa julkaista wepissä, lopuksi voi palauttaa linkin. (Jos et jostain syystä halua julkaista, voimme sopia erityisjärjestelyistä)
Lue raportin kirjoittaminen.
DL w4

 • Julkaise raportti Ubuntu Linux -liverompun poltosta ja kokeilusta
 • Listaa sovellukset, joita käytät nykysessä järjestelmässäsi. Nimeä kunkin sovelluksen käyttötarkoitus. Etsi vastaava vapaa softa, jos sellainen löytyy. (Esim: MS Word – tekstinkäsittely – LibreOffice Writer).
 • Asenna kolme vapaata ohjelmaa listaltasi. Kokeile näitä ohjelmia perusteellisesti. Ota ruutukaappauksia. Raportoi. Kerro myös sovelluksen lisenssi, jos se selviää.
Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 22 Comments

22 Responses to Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-25 keväällä 2012

 1. Tero Karvinen says:

  DL w5:
  – Asenna kolme (itsellesi uutta) graafisen käyttöliittymän ohjelmaa ja kokeile niitä
  – Asenna kolme komentoriviohjelmaa ja kokeile niitä
  – Analysoi (selitä perusteellisesti) kolme valitsemaasi lokiriviä
  – Lisäksi opiskele Command Line Basics ja Commands for Admin

 2. Tero Karvinen says:

  /var/log/, syslog
  $ grep -i DHCP syslog
  $ find /var/log/ -type f|xargs tail -F –verbose
  $ zgrep sudo *

 3. Tero Karvinen says:

  Läksy DL w6 Apache:
  Asenna LAMP: eli (Linux) Apache MySQL ja PHP. Testaa kukin osa erikseen. Jos osaat, kirjoita lyhyt PHP-ohjelma, joka lukee tietokantaa.
  Opiskele komennot http://terokarvinen.com/bilkent.html
  ps. PHP:n saa päälle kotisivuilla muokkaamalla /etc/apache2/mods-enabled/php5.conf ja käynnistämällä Apachen uudelleen.

 4. Tero Karvinen says:

  Läksy DL w7:
  Tee ja raportoi:
  – Automatisoi kirjautuminen myylle
  – Asenna OpenSSH-palvelin, tee uusi käyttäjä ja kokeile sitä (tee samalla kun raportoit, vaikka olisit kokeillut tätä aiemmin)
  – Aiheuta lokiin (auth.log) seuraavat tapahtumat ja etsi niitä vastaavat lokirivit: onnistunut kirjautuminen ssh:lla, epäonnistunut kirjautuminen ssh:lla, onnistunut kirjautuminen käyttäen julkista avainta tunnistautumiseen.
  Lue ja opiskele raportoimatta: public key encryption, client-server architechture

 5. Varmaan hyödyllisin kurssi millä olen koskaan käynyt. Käytin oppimaani jo viime viikonloppuna, ja sain palkkaa siitä. Takuulla tulen käyttämään oppimiani taitoja muuallakin. Erittäin tehokas aloitus opinnoille.
  Kiinnostavimmat tunnit olivat LAMP, OpenSSH ja 9. eli automaatio ja ohjelmointiympäristöt.

 6. Opin kurssin aikana paljon komentokehotteesta, mitä en ollut käyttänyt kovinkaan tehokkaasti, vaikka kannettavalla konellani linux olikin. Hyödylliseksi koin myös ssh:n ja LAMP pinon, sillä niitä tulen tarvitsemaan varmasti tulevaisuudessa paljonkin.
  Aion käyttää kurssilla opittuja taitoja kotona päivittäin ja varmasti opiskelujen lomassa pitääkseni taitoja yllä. Mahdollisuuksien mukaan pyrin hyödyntämään linux osaamista myös niin, että voin opettaa perusteet poikaystävälleni, joka vihaa linuxia sen “vaikeuden” vuoksi.
  Linuxin aloitustunnit olivat varmasti vähiten mielenkiintoisia aikaisemman pohjani vuoksi. Kiinnostavinpana pidin varmasti LAMP ja apache tunteja, myös ssh oli mielenkiintoista.
  Suosittelisin kurssia kaikille linuxin alkeista kiinnostuneille.

 7. Oppisin linuxin käyttämisen perusteet näinä viikkoina aika hyvin, myös vapaasta lisenssistä ja ohjelmoinnista tuli hyvää tietoa
  Varmasti oppisin hyödyllisiä asioita ja joita tulen käyttämään töissä tarpeen mukaan jos linux on järjestelmä jota käytetään.
  Kiinnostavin oli varmasti LAMP- tunnit jossa tuli hyvää tietoa oman sivuston asennuksesta, tietokannasta ja php-ohjelmointikielestä.
  Vähiten kiinnostavin saattoi olla juuri tulimuuri, luottamukseni ulkopuolisen tekemään tulimuuriin windowsissa kumminkin on iso.
  Kurssi oli kattava, hyvin perusteet läpikäyvä, joten en keksi mitään parantamisen varaa
  Suosittelen lämpimästi kurssia jos on kiinnostunut Linuxin perusteista ja vapaan lisenssin asioista.

 8. Antti Tompuri says:

  Aikaisempaa kokemusta linuxista ei ollut, joten kaikki kursilla oppimani tiedot ja taidot olivat uutta. Kaikki kurssilla opetetut asiat ovat erittäin hyödyllisiä. Kurssilla oppimia taitoja aion käyttää aina linuxia käyttäessä ja mahdollisesti tulevissa työpaikoissa. Kurssin kiinnostavimmat tunnit olivat Apache-weppipalvelin (w5) ja Automaatio ja ohjelmointiympäristöt (w7). Vähiten kiinnostava tunti oli työpöytä ja lisenssit. Kurssia suosittelisin kaikille jotka haluavat oppia käyttämään linuxia. Kurssi oli mielenkiintoinen ja erittäin hyödyllinen.

 9. Opin asentamaan ja käyttämään Linux Ubuntua, maailman suosituinta weppi-palvelinta eli Apachea,SSH-etäyhteyttä,LAMP sekä eri ohjelmointikielistä “Hello world”it.
  Uskoisin että kaikista opituista asioista on hyötyä, etenkin kun kaikki oli itselle uutta asiaa.
  Uskoisin että opittuja taitoja voin käyttää hyödykseni tulevassa työpaikassani.
  Kiinnostavin tunti mielestäni oli kun käsiteltiin ohjelmointia.
  Kurssimateriaalia voisi olla enemmän netissä. Esim. jos joutuu sairastumisen vuoksi jättämään tunnin väliin ni ei jäisi jälkeen muista.
  Suosittelisin kurssia ehdottamasti kaikille ketä kiinnostaa työasemat ja tietoverkot.

 10. Ellli Suhonen says:

  Kursilla oppi Linuxin käytön perusteet hyvin. Komentokehotteen sujuvan käytön oppiminen on helpottanut huomattavasti työskentelyä tietokoneella.
  Siirryin käyttämään kannettavallani Ubuntua pysyvästi jo kurssin alussa ja uskon, että käytän sitä jatkossakin. Korjasin jo yhden kaverini tietokoneen Linuxin live cd:n avulla ja luultavasti tulen jatkossakin korjaamaan tuttujen tietokone ongelmia. Kursilla opittuja taitoja tulen luultavasti käyttämään myös työelämässä.
  Kaikkein kiinnostavin tunti oli ehdottomasti tunti, jolla kävimme läpi ohjelmoinnin perusteita ja koodaamista (viikolla 7).
  Rapottien teko tuntui aluksi pakkopullalta, mutta niitä tehdessä huomasi, että ne olivatkin loppujen lopuksi aika hyödyllisiä. Oli kiva, että kursilla käytiin asiat ensin läpi ‘teoriassa’ ja sen jälkeen sai kokeilla itse. Opiskelu tahti oli sopiva ja asiat tuli opittua hyvin, joten ne luultavasti pysyvät mielessä vielä pitkään.
  Suosittelisin kurssia ehdottamasti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Linuxista käyttöjärjestelmänä.

 11. Ilari Utti says:

  Lähes kaikki kurssilla oli minulle täysin uutta LAMP-ympäristöä lukuunottamatta. Etenkin SSH- ja etäkäyttö olivat mielenkiintoisia asioita joita varmasti tulen käyttämään niin jatko-opinnoissa kuin työelämässäkin. Yleisestikin kurssi oli kokonaisuutena hyödyllinen tulevaisuuden kannalta.
  Tunneista kiinnostavin oli “OpenSSH useiden koneiden hallinnassa”. Itselleni “Ylläpito” tunti oli ehkä tylsin koska sen asian sisäisti hyvin nopeasti ja loppuaika käytännössä vain toistettiin samoja asioita.
  Kurssin ainoa huono puoli oli nopea tahti, eli jos vaikkapa yksi tunti jäi väliin, ei seuraavan tunnin asian mukana pysyminen ollut kovin helppoa eikä väliinjääneellä tunnilla käytyjen asioiden löytäminen itseopiskeltavaksi ollut kauhean helppoa.
  Suosittelisin kurssia kaikille jotka eivät linuxiin ole tutustuneet, mutta saattavat tarvita perustaitoja tulevassa opiskelussa/työssä.

 12. Opin Linuxin perusteita, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt, kuten komentokehotteen käytön, LAMP-stackin asennuksen sekä OpenSSH:n käyttämisen.
  Hyödyllisenä oppimistani asioista pidin koneiden etähallinnan. En vielä tiedä missä aion käyttää oppimiani asioita kurssin jälkeen. Kiinnostavin tunti oli viikon 7 Automaatio ja ohjelmointiympäristöt sekä viikon 5 LAMP kehitysalustana. Vähiten kiinnostavin tunti oli toisen viikon työpöytä ja lisenssit tunti, koska en ollut viellä silloin kovin kiinnostunut Linuxista.
  Kurssin parannusehdotukseksi voisin ehdottaa, että laittaisit kotisivuillesi jatkossa enemmän ratkaisu malleja läksyjä varten mahdollisista vaikeista vikatilanteista (esim. miksi apachen kanssa, kotisivua tehdessätulee virhekoodi 403, kun kirjoittaa selaimen osoitekenttään localhost/~käyttäjänimi ).
  Suosittelisin kyllä kurssiasi muillekin.

 13. Kurssin aikana opin Linuxin asennukseen ja sen käyttöön tarvittavat perustaidot. Lisäksi opin käyttämään sekä asentamaan muita tarvittavia työkaluja Linux-järjestelmään, esim. yleisimmät palvelimet.
  Luulen, että kaikki opitut asiat voivat olla hyödyllisiä jatkossa, ainakin it-alan töissä. Aion käyttää opittuja taitoja todennäköisesti, niin tulevissa työtehtävissä kuin omassa käytössäni.
  Kiinnostavin tunti oli varmaankin OpenSSH:ta käsittelevä tunti, koska luulen, että sen asennus, käyttö ja asetusten säätäminen on hyödyllisin taito jatkossa, että voi tehdä helposti muita asioita. Vähiten kiinnostava oli työpöytä- ja lisenssi-asiat.
  Suosittelisin kurssia kaikille uusille opiskelijoille sekä myös mahdollisille tuleville työkollegoille, jotka eivät Linuxista vielä tiedä mitään.

 14. Kim Stenberg says:

  Kaikki kurssin käydyt asiat olivat minulle uutta eli joka tunnilla opin jotain ja uskoakseni niin hyvin, että pystyn tekemään kaiken saman kotonakin.
  Kurssin asiat olivat todella hyödyllisiä ja tarpeellisia. Tämän periodin ainot hyödylliset asiat ovat tulleet juuri tältä kurssilta aina linuxin asennuksesta tuli- muuuriin asti.
  En tiedä vielä missä tulen taitoja käyttämään, mutta kotiin voisi asentaa jollekin koneelle linuxin ja laittaa kaikki samalla tavalla toimimaan ja jotta pääsisi kokeilemaan ja oppimaan jotain mahdollisesti lisääkin.
  Apachen käyttö oli varmaan kiinnostavin tunti. Voi sählätä jotain kotonakin niillä taidoilla. Lisensseistä kertova tunti oli vähiten kiinnostava, mutta hyödyllinen.
  Parannettavaa en juuri mitään keksi, mutta aikatauluhan on aika tiukka, että jos olisin missannut jonkun tunnin niin en tiedä kuinka hyvin olisin kärryillä siinä vaiheessa.
  Voisin suositella vaikka kaikille kavereilleni, mutta en mielellään koska hehän oppisivat samat asiat. 😀

 15. Minna Vasenius says:

  Kaikki tällä kurssilla oli minulle täysin uutta asiaa, joten opin todella paljon. Opetustahti oli nopea ja siitä syystä en meinannut pysyä mukana kurssin alkupuolella, mutta jonkin ajan päästä ja itsenäisellä harjoittelulla aiheista pääsi paremmin perille. Tulen käyttämään opittuja taitoja ihan normaaliarjessa ja kurssilta sai varmasti hyvän pohjan myös tulevia kursseja varten. Opitut taidot ovat siis hyödyllisiä tulevaisuudessakin.
  Mielenkiintoisin aihe mielestäni oli “Automaatio ja ohjelmointiympäristöt”. Vähiten kiinnostavaa tuntia en oikeastaan osaa sanoa. Voisin kyllä suositella kurssia muillekin.

 16. Joel Siirto says:

  Kaikin puolin mielenkiintoinen kurssi, jolla opin paljon hyödyllisiä taitoja linuxin käytöstä. Kurssilla opittuja taitoja aion käyttää todnäk. kotona/koulussa/mahd. työssä.
  Kaikki tunnit olivat yhtälailla kiinnostavia ja suositellisin kurssia opiskelutoverille/kollegalle.

 17. Opin kurssilla Linuxin peruskomentoja, Apachen, SSH:n ja MySQL:n ja tulimuurin perustoimintoja. Kaikki opittu oli tavalla tai toisella hyödyllistä ja syvensi tietämystäni Linuxin maailmaan. Aion jatkossa käyttää Linuxia ongelmatilanteissa ja varaläppärilläni se pyöriikin jo ensisijaisena käyttöjärjestelmänä. Perehdyn vaativampiin toimintoihin myöhempien kurssien aikana tai omatoimisena opiskeluna.
  Kurssin mielenkiintoisimmat ja hyödyllisimmät hetket olivat Apache ja LAMP-käyttöalustan oppitunnit. Näiden opetteluun tulen jatkossa käyttämään aikaa. Vähiten kiinnostavaa olivat Työpöytä, joka yksinkertaisuudessaan olisi voitu tiivistää. Muita parannusehdotuksia ei nyt heti tule mieleen ja olenkin ollut erittäin tyytyväinen kurssin kulkuun.
  Suosittelisin kurssia Linuxin alkeista kiinnostuneelle.

 18. Janne Varis says:

  Opin kurssin aikana paljon uusia asioita suurimmasta osasta kurssin aiheista, joskin käyttiksen asennus, Ubuntu-työpöytä ja MySQL-osuus (LAMP) olivat tiedossa jo ennestään. Mielestäni opitut asiat olivat yleishyödyllisiä, ja tulen varmasti käyttämään niitä jatkossa ainakin pohjana uusien tietojen hankkimiselle. Työelämässä uusille taidoille löytyy varmasti käyttöä mikäli saan mahdollisuuden työskennellä sellaisessa yrityksessä, jossa Linux on päivittäisessä käytössä.
  En pysty erittelemään parasta tuntikokonaisuutta, koska kaikki aiheet olivat mielenkiintoisia, mutta Linuxin asennuksen läpikäyminen ja live CD:n ohjeistus olivat itselleni melko turhia. Kurssille kannattaisi mielestäni tehdä kattava lähtötasotesti siltä varalta, että osa asioista on jo suurimmalle osalle tuttuja.
  Suosittelisin kurssia muillekin.

 19. Maija Viljanen says:

  Kurssi oli kaikin puolin hyvä ja opin paljon uutta (Linuxia olin käyttänyt vain lukiossa tekstinkäsittelyn ja esitysohjelman osalta). Komentokehotteen osaamisesta ja ymmärtämisestä on varmasti hyötyä ja kaikki muukin opittu oli mielestäni hyödyllistä, varsinkin seuraavia tunteja ajatellen. Kaikki oppimani myös lisäsi mielenkiintoa Linuxia kohtaan. Kaikki tunnit olivat yhtä kiinnostavia, varsinaista suosikkia ei ole.
  Taitoja aion käyttää ainakin kotona opetellakseni lisää ja pitääkseni taitoja yllä.
  Läksyraporttien kirjoittaminen oli erittäin hyvä tapa oppia, sillä raportteja kirjoittamalla muistin asiat paremmin myöhemmin.
  Suosittelisin kurssia kenelle tahansa Linuxista kiinnostuneelle.

 20. Läksy DL w8:
  – Käännä “Hei maailma” kolmella kielellä
  – Palauta linkki, josta löytyvät kaikki kotitehtävät

 21. Koe oli sopivan haastava. Hyvä puoli kokeessa oli että sai käyttää internettiä apuna.

 22. Koe ei sinänsä ollut vaikea, piti vain muistaa mitä piti tehdä. Saatoin tehdä turhaakin työtä, mutta sille ei voi mitään.