Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-33 syksyllä 2012

Teron pitämässä Linux-osuudessa pääset Linuxin maailmaan alle kuudessa viikossa.
Koe ratkottiin labrassa 2012-09-24. Kotitehtävien raportteja pääset lukemaan klikkaamalla nimeä kommenteista, esimerkiksi Tomin tietotekninen Safari (peili), Jukan (peili), Santerin (peili), Iiron (peili) tai Antti-Villen raportti (peili).

Tunnit labrassa h5001 maanantaisin 08:00 ja keskiviikkoisin 08:00.
Moodle-sivu, työasemat ja tietoverkot 33 (kirjautuminen koulun tunnuksilla).

Aikataulu

1. Asennus (w34 ma)
2. Työpöytä ja lisenssit (w34 ke)
3. Komentokehote (w35 ma)
4. Ylläpito (w35 ke)
5. Apache-weppipalvelin (w36 ma)
6. LAMP kehitysalustana (w36 ke)
7. OpenSSH-etähallinta (w37 ma)
8. OpenSSH useiden koneiden hallinnassa (w37 ke)
9. Automaatio ja ohjelmointiympäristöt (w38 ma)
10. IpTables-tulimuuri (w38 ke)
11. Linux-koe (w39 ma)
Petri Hirvonen jatkaa Windowsilla w39 keskiviikosta kevään loppuun asti.

Arviointi

Koko kurssin (9 op) arvosana on Linuxin (4 op) ja Windowsin (5 op) opintoviikoilla painotettu keskiarvo. Linux-osuus koostuu kokeesta (50%) ja kotitehtävistä (50%).
Tehtävät käydään suullisesti yhdessä läpi seuraavan tapaamiskerran alussa. Arviointi tapahtuu kurssin lopuksi yhtenä arvosanana koko tehtäväpaketista. Jokainen erillinen tehtävä tulee palauttaa ajoissa, viimeistään tuntia ennen opetuskertaa.
Tehtäväraportit kannattaa julkaista wepissä, lopuksi voi palauttaa linkin. (Jos et jostain syystä halua julkaista, voimme sopia erityisjärjestelyistä).
Lue raportin kirjoittaminen.

Edelliset kurssit ja muita linkkejä

Vanhoilta kurssisivuilta löytyy palautetta ja vanhoja kokeita.
Kurssilla käytetään Xubuntu Linuxia (xubuntu-12.04-desktop-amd64.iso).

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 24 Comments

24 Responses to Aikataulu – Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-33 syksyllä 2012

 1. LibreOffice verryttelyä
  Writer
  – Tee rakenteellinen dokumentti, jossa on: kuva, h1, h2… leipäteksti
  – Tallenna odt, doc, html, pdf. Pidä aina odt-muoto master-kappaleena.
  Calc aka Spreadsheet
  – Tee taulukko, joka laskee x+3, arvoilla kokonaisluvut yhdestä sataan
  – Tee taulukosta versio, joka laskee x+a, x arvoilla [1, 100], niin että a:n saa valita
  – Tee kuvaaja taulukosta
  Impress aka Slides
  – Tee esitys, jossa on mustia bulletteja valkoisella taustalla
  – Lisää kuva
  – Yksinkertaista, selkeää, isoa, ei kikkoja
  – Oma nimi ja kotisivu näkyviin
  Bonus edistyneille, kun kaikki muut tehtävät on tehty
  – OASIS (odt, ods…) on avoin ja vapaa dokumenttiformaatti. Teknisesti se on XML:ää pakattuna ZIP:illä. Osaatko avata paketin ja katsoa lähdekoodia? Löydätkö oman tekstisi lähdekoodin seasta?

 2. PHP:n asennus, kun Apache ja käyttäjien kotisivut jo toimivat.
  $ sudo apt-get install libapache2-mod-php5
  $ sudoedit mods-enabled/php5.conf # Kommentoi ulos ohjeen mukaisesti
  $ sudo service apache2 restart
  $ cd public_html/
  $ mv foo.html foo.php
  $ nano foo.php
  PHP-koodi tulee alku- ja lopputagien väliin, esim:
  Bla bla bla bla bla.

 3. Käyttäjiltä saa syötteitä lomakkeilla (forms):
  http://www.php.net/manual/en/tutorial.forms.php

 4. Jesse Takkinen says:

  En ollut ennen käyttänyt Linuxia, joten opin paljon. Itse asiassa opin tällä kurssilla kuukaudessa luultavasti enemmän, kuin olisin itse oppinut vuoden aikana.
  Aiheet käsittelivät hyvin perusasioita ja antoivat jäsennellyn kuvan Linux -pohjaisesta tietoverkosta ja sen rakenteesta.
  Aion ehkä tutustua enemmän erilaisiin Linux-jakeluihin ja ylläpitää nyt hankittua osaamista.
  Netin ohjeistusta voisi parantaa ja tuoda ajan tasalle.
  Koe näyttää hyvältä, kattaa hyvin kurssilla käydyt aiheet.
  Kyllä, antaa hyvät valmiudet käyttää Linuxia tehokkaasti.

 5. Opetettavat aiheet olivat tärkeitä ja olivat kurssilla helppo oppia, blogi-idea läksyissä oli ihan mahtava ja aion sitä jatkossakin käyttää! Tosi rento ja mielenkiintoinen kurssi.
  Olisi hienoa jos koko koulun henkilökunta hoitaisi kurssinsa yhtä hyvällä asenteella. Myös yhtenäinen linja käyttöjärjestelmissä ja opittavissa asioissa (SuSE/xubuntu/whatever) olisi hyvä.

 6. Moi Tero. Vaikka olin jo käyttänyt linuxia ihan töissäkin aikaisemmin, oli kurssi silti opettavainen. Aiheet olivat hyödyllisiä ja pidin erityisesti hieman aiheesta poikkeamista kysymyksien muodossa. Linuxin kotikäytön ja muille Teron tunneille osallistumisen lisäksi toivon että töissä pääsisi näpertelemään jotain linuxiin liittyvää.
  Kokeessa iso plussa netin käytössä, netitön komentojen ulkoaopettelu ei simuloi oikeaa työtilannetta. Suosittelisin kurssia ehdottomasti.

 7. 1. Opin paljon uutta Linuxista koka se oli minulle täysin uusi käyttöjärjestelmä.
  2. Aiheet olivat mielestani erittain hyödyllisiä, kaikki tarvittava Linuxin perusteista tuli esille.
  3. Asensin Linuxin omalle koneelleni siinä käyttämäni käyttöjärjestelmän rinnalle ja aion käyttää sitä aina silloin tällöin, jotta taidot eivät pääse ruostumaan.
  4. Opetustahti oli aika kova ja jos esim. sairastumisen vuoksi ei päässyt jollekkin tunnille oli vaikea pysyä perässä, olisi hyvä jos netissä olisi koosteet tunneilla käydyistä asioista selkeästi.
  5. Saa nähdä miten koe menee.
  6. Suosittelisin, ehdottomasti.

 8. Samu Jukkola says:

  Kurssi oli hyvä pohja aloittaa Linuxin käyttö. Käyttöjärjestelmä oli itselle tuntematon ennen kurssin alkua. Kurssi opetti perustan monelle asialle, jota tulee tarvitsemaan jatkossa, niin koulussa kuin työelämässäkin. Kurssin tahti on kova, mutta jos tekee kotitehtävät joka kerran jälkeen huolellisesti, pysyy aloittelijakin mukana. Lyhyessä ajassa paljon sisältöä.
  Parannettavaa: välillä tunti lähti kiertoradalle edistyneimpien kysymysten johdosta, jolloin saattoi tuntua, ettei pysy perässä millään.
  Koe käytännön läheinen ja internetin käyttö iso plussa.
  Suosittelen kurssia kaikille hyvin lämpimästi.

 9. Opin kurssilla paljon uusia asioita Xubuntusta ja koin aiheet hyödyllisiksi. Kurssi sai ajattelemaan Linuxia kokonaan uudesta näkökulmasta ja voi hyvinkin olla, että käytän Xubuntua kurssin jälkeenkin.
  Linux-osuutta voi olla hankala laajentaa enää laajemmaksi, koska tuntui siltä että yhteen aiheeseen olisi voinut syventyä enemmänkin. Varsinkin kurssin loppuosan aiheisiin. Kurssin koe oli hyvä sen todenmukaisuuden ansiosta.
  Jos joku ystävistäni tulisi kysymään missä voisi oppia käyttämään linuxia, suosittelisin kurssia lämpimästi.

 10. Toni Mansikka says:

  Toista kertaa tätä kurssia yrittäessäni onnistuin selkeästi valitsemaan opettajani paremmin. Jo ensimmäisellä tunnilla opin enemmän, kuin opin koko kurssilla syksyllä 2010. Jokainen tunti toi jotain uutta, mutta kertasi silti vähän vanhaa.
  Aion luultavasti erikoistua järjestelmähallintoon, joten kurssin jälkeen aion jatkaa taitojeni kehittämistä ylläpidon merkeissä.
  Kurssin kokonaisuus pysyi hyvin kasassa, vaikka välillä vähän offtopicikiksi menikin. Toisaalta se voi olla hyväkin asia, koska nyt tunnit eivät tuntuneet tylsiltä ja puuduttavilta.
  Kurssia suosittelisin mielelläni muille kaltaisilleni, jotka ovat yrittäneet käydä kurssia eri opettajan kanssa, koska tällä kurssilla oikeasti oppii.

 11. Hei!
  Todella hyvä kurssi. Olen oppinut joka tunti ihan tajuttoman paljon. Olen ollut joka tunti hyvin inspiroitunut, mitä ei todellakaan voi sanoa mistään muusta kurssista tähän mennessä. Yllättävää oli, että aina annettiin haastavaa tekemistä, eikä tarvinnut yhtään pyöritellä peukaloita.
  Toivon, että pääsen soveltamaan uutta osaamistani tulevaisuudessa. Uskon että niin tapahtuu.
  Suosittelen tätä kurssia kaikille alasta kiinnostuneille.
  Kiitoksia kurssista! Nähdään seuraavalla!

 12. 1.Opin tällä kursilla erittäin paljon uutta ja hyödyllistä. Linux oli minulle aika uusi asia kokonaisuudessaan, sekä muutkin kurssin asiat.
  2.Aiheet olivat mielestäni erittäin hyödyllisiä ja käytännöllisiä. Useammat aiheista eivät olleet edes niin monimutkaisia, miltä ne ensi silmäyksellä vaikuttivat.
  3.Aijon ainakin jatkaa HTML5 opettelua ihan koulun ulkopuolellakin, ja ylläpitää muitakin taitoja. Muutamiin oppeihin haluaisin vielä palata uudelleen ja opetella niiden käyttöä paremmin kuten Java ja vaikka pythonia.
  4.Linux-osuus on aika lyhyt ja siinä edetään erittäin nopeasti, joten parannuksena voisi ehkä ottaa huomioon enemmän opiskelijat, joille kaikki ohjelmat eivät olleet tuttuja ja kertoa niistä ennen kotitehtäviä, niin silloin kun tekee läksyjä ei mene kahta tuntia tiedon etsimiseen vaan ongelman ratkaisuun.
  Suosittelisin kurssia kaikille, jotka ovat millään tavalla kiinnostuneet tietokoneista tai verkosta.

 13. Opin kurssin aikana todennäköisesti enemmän uutta asiaa tässä ajassa, kuin millään aikaisemmalla kurssilla tai vastaavalla millä olen ollut. Linux ei ollut järin tuttu minulle ennen kurssia, en ollut esimerkiksi käyttänyt komentokehotetta tai edes asentanut linuxia aikaisemmin. Mielestäni aiheet ovat erittäin hyödyllisiä ja tarpeellisia osata nykypäivänä, kun tietokoneet ovat yleistyneet jokapäiväisiksi välineiksi. Tietokoneen perustoimintojen (ja vähän haastavampienkin) osaaminen on erittäin hyödyllistä osata. Minulla on Ubuntu-käyttärjestelmä asennettuna tietokoneessan, joten tulen käyttämään ja opiskelemaan uusia asioita linuxista jatkossakin erittäin paljon.
  Parannusehdotuksia on vaikea keksiä, koska minusta kurssilla tuli oleellisimmat asiat linuxin käyttöä varten hyvin esille ja sain itsekin hyvän kipinän, niin linuxin harjoittelemiseen kuin esimerkiksi ohjelmoinnin opettelemiseen. Muutenkin kurssin aihepiirin puitteissa (Linux alottelijoille) on vaikea keksiä parannuksia, koska muuten se voisi mennä hieman liian vaativaksi

 14. Opin todella paljon linuxin käytöstä ja olenkin jo ennen opintojen alkua aloittaa linuxin käyttämisen, mutta siirtyminen windowsista tuntui aluksi hankalalta.
  Kurssilla saa laajat perusteet juuri niihin asioihin missä linux on vahvimmillaan verrattaessa windowsiin.
  Tulen jatkossa käyttämään enemmän xubuntu linuxia omalla kotikoneellani ja mahdollisesti tekemään vanhasta koneestani linux-palvelimen.
  Paljoa ei enää pysty kurssia parantamaan, mutta esimerkiksi muutaman esimerkin voisi katsastaa kotireitittimen palomuurin porttiaukkojen tekemiseen, koska oman koneen etäkäyttö kuitenkin kiehtoo uusia linux-käyttäjiä todennäköisesti eniten.
  Koe vaikuttaa juuri sellaiselta kuin oletinkin ja mielestäni simuloi hyvin tilannetta, jossa töissä joutuu huolehtimaan työasemien alustamisesta sekä varmistamaan käyttäjille erityistarpeet. Ei liian teoriapainotteista ulkoalukua.
  Mielestäni voin suositella tätä kurssia ehdottomasti kaikille, joita linux kiinnostaa, mutta käytännön käyttötaidot on vielä vasta-alkajan tasolla. Kurssi on todellakin antanut hyvät lähtökohdat unix-pohjaisten käyttöjärjestelmien kokeiluille.

 15. Juho Karhumäki says:

  Opin Linuxin alkeet kohtuullisen hyvin. Kurssin Linux-osion aikana totesin minkä monen muun kurssin aikana olen jo todennut; harjoitus tekee mestarin.
  Aiheiden hyödyllisyys on käsinkosketeltavaa. Nyt omaan osaamisen hallita Linux ympäristössä käyttäjiä, tietokantoja sekä etäkäyttöä/yhteyksiä.
  Vaikka linux ei ole työni puolesta oleellinen, tulen ehdottomasti käyttämään kotikoneellani xUbuntua tulevaisuudessa omaksi ilokseni ja linuxin saloihin perehtymistä varten.
  Linux-osio kurssilla oli todella tehokas, joskin lisää tunteja tälle voisi myöntää aiheen laajuuden vuoksi. Eri ohjelmointikielien läpikäyntiä en pitänyt niin oleellisena, koska ne eivät suoranaisesti liity Linuxiin.
  Koe oli hyvä mutta haastava. Linix-osion aikana opitut tehtävä käytiin tosielämäpohjaisesti läpi.
  Kiitos Tero, kun näytit valon elämääni 🙂

 16. Iiro says:

  – Tottakai opin ja paljon. Minulle linux ei ollut ennestään kovinkaan tuttu, joten jouduin opettelemaan kaiken kantapään kautta.
  – Aiheet olivat hyödyllisiä linuxin perusteiden oppimisessa. Helpottaa huomattavasti lähteä seuraaville kursseille, kun linux ei tunnu enää miltään rakettitieteeltä.
  – Aion luultavimmin asentaa linuxin hieman vanhahtaneelle pöytäkoneelleni, jolla voin käyttöö oppimiani asioita hyväkseni.
  – Minulle kurssi oli aluksi hieman vaikea, ihan vaan sen takia, etten tiennyt perustermistöä. Kun asiat käytiin läpi nopeassa syklissä yleensä sain vain perustehtävät tehtyä, enkä päässyt edistyneimpiin tehtäviin. Tiedän, että se ärsyttäisi monia, mutta alkutunnista olisi kiva käydä aihepiiri läpi, ehkä hieman rautalangasta vääntäen, että kokemattomammat ja hidasälyisemmät tajuisivat myös missä mennään.
  – Koe oli hyvä ja testasi juurikin asioita, mitä kurssillamme on tehty.
  – Kurssissa oli paljon hyvää, kuten läksyjen tarkistus, jolloin läksyjä ei halunnut jättää tekemättä. Se opetti kurinalaisuuteen.
  Kurssia suosittelen kaikille, ei vain asiasta kiinnostuneille!

 17. Elli Lampelo says:

  Ennen kurssia Linux oli minulle suhteellisen tuntematon. Kurssi oli kattava ja opin todella paljon uutta ja hydöyllistä asiaa. Erittäin hyvä aloitus Linux-aloittelijalle! Tarkoituksena on kurssinkin jälkeen jatkaa Linuxin käyttöä Windowsin rinnalla.
  Tein itse kurssin aikana muistiinpanot mutta mielestäni olisi hyvä harkita yhteisien muistiinpanojen julkaisemista esimerkiksi Moodlessa. Usein kursseilla tehdään asiat vain tietyn kaavan/tavan mukaan mutta netistä löytyy paljon muita tapoja jotka ei ole aina oikein. Voi olla myös turhauttavaa opiskelijalle etsiä pientä nippelitietoa valtavasta tietomäärästä.
  Koe oli oikein monipuolinen. On mielekästä että tällaisella kurssilla on oikea tehtävänanto eikä rasti ruutuun -tentti.
  Suosittelisin kurssia niin vasta-alkajillekin kuin vähän edistyneimmille!

 18. Tom Himanen says:

  Kurssi oli erittäin antoisa. Koin sen mielenkiintoisimmaksi ja hyödyllisimmäksi kurssiksi, jolle olen Haaga-Heliassa osallistunut.
  Opin nopeampia tapoja tehdä asioita, joita jo osasin. Lisäksi sain selvennystä muutamiin asioihin, jotka ovat googling-headbanging-opiskelumetodilla jääneet hieman epäselviksi, koska vastaukset foorumeilla ovat usein “RTFM” tai jotain muuta vastaavaa.
  Aion käyttää, käytän ja olen hyödyntänyt kurssilla oppimiani taitojani useissa vapaaehtoisprojekteissa ja yritystoiminnassa.
  Linux-osuus voisi viedä hieman vähemmän vapaa-aikaa. Ei ole toki pakko mennä aina sieltä, missä aita on korkeimmalla, mutta ainakin oma vapaa-aikani on meinannut loppua läksyjen kanssa kesken. Tämä johtuu raportoinnista, joka on loistava oppimissysteemi, mutta hidastaa työskentelyä niin paljon, että normaaliolosuhteissa kymmenen minuutin jutusta tulee helposti tunnin projekti. Puolen tunnin jutussa meneekin sitten raportoiden kolme tuntia. Toisaalta on hienoa, että on mahdollisuus tehdä lisätehtäviä. Näin ollen lisätehtävien osalta raportointistandardeja voisi siis ehkä keventää?
  Koetta en ole vielä tehnyt, mutta tehtävänanto vaikutti riittävän käytännönläheiseltä testatakseen käytännön osaamista. Myös luovuudelle näyttäisi olevan sijaa. Se on hyvä.
  Suosittelen kurssia ehdottomasti kaikille. Kurssi on riittävän vauhdikkaasti etenevä johdanto Linuxiin. Vauhdikas eteneminen takasi sen, ettei Linuxiin jo tutustuneillakaan ollut tylsää.
  Summa summarum: Kurssi on fantastinen kokonaisuus, mutta lisätehtäviä tekevien raportointivelvollisuuden keventäminen lisätehtävien osalta voisi olla kova juttu.

 19. Ilkka Jylhä says:

  Vaikka olinkin käyttäny linuxia ja pidemmän aikaa, tarjosi kurssi uusia asoita ja syvensi aikaisempaa osaamistani. Kurssilla oppi tekemään asioita oikein ja välttämään väärät tavat tehdä asioita. Erityisesti koin hyötyä siitä että netissä olevia ohjeita osaa lukea kriittisemmin ja osaan tunnistaa, ainakin osan, väärät toimintatavat.
  Aiheet olivat käytännönläheisiä ja mielenkiintoisia.
  Aion hyödyntää kurssilla oppimiani taitojani niin kotona, kuin tulevassa linux migraatio projektissa.
  Linux osuudessa mielestäni voitaisiin käsitellä enemmän tietoturvaa, esim. tulimuurin opettelu oli turhan pintapuolista.
  Koe oli mielestäni vaikeustasoltaan sopiva, ei liian vaativa, mutta ei myöskään liian helppo.
  Suosittelisin kurssia ehdottomasti kenelle tahansa. Tero osasi pitää mielenkiinnon yllä ja tarjota haastavia tehtäviä myös niille jotka ovat olleet pidempään linuxin kanssa tekemisissä.

 20. Jukka Huuhtanen says:

  Opin paljon Linux käyttöjärjestelmästä. Aiheet olivat hyödyllisiä ja käytännönläheisiä.
  Hyödyntänen opittuja taitojani nyt ainakin oman kotiserverini pystyttämisessä.
  Kurssi oli sisällöltään erinomainen, ja tunneilla oppi paljon. Tosin, pari kertaa opitut asiat unohtuivat kotiin päästyä, eikä kaikkia tunnin asioita ollut jälkeenpäin kätevästi nettisivuillasi dokumentoituna. Olisi hyvä jos tunnilla läpikäydyt asiat löytysivät jostain helposti, niin välttyisi aikaavievältä googlailulta.. kotiläksyjen tekoon kun upposi niin paljon aikaa muutenkin.
  Koe oli omasta mielestä suhteellisen helppo.
  Suosittelisin kurssia kaikille tietotekniikasta kiinnostuneille ystävilleni. Kurssilla ei helposti tullut tylsää, sillä etenemistahti oli nopeahko ja vaati jatkuvaa huomiota.

 21. Opitko jotakin?
  Ovatko aiheet hyödyllisiä?
  Miten aiot käyttää taitojasi kurssin jälkeen?
  Miten Linux-osuutta voisi parantaa?
  Mitä pidit kokeesta?
  Suosittelisitko kurssia kollegoille tai opiskelukavereille?
  Voit kirjoittaa myös mitä tahansa muita ideoita tai ajatuksia kurssista.
  Opin kurssin aika tosi paljon uutta ja kiinostuin linuxista
  aivan uudella tavalla.
  Aijon harjoitella linuxia ja mennä linux kursseille jos niitä
  tulevaisuudessa tulee tai oma aika riittää.
  En osaa sanoa parannuksia sillä kurssi oli erinomainen ja antoi minulle
  positiivisen mielikuvan opinnoista jota tässä 3,5-vuodessa suorittelen.
  Suosittelen kurssia kaikille tietokoneista kiinnostuneille sekä
  aloittelijoille että kokeneemmille.
  Ainoa mikä jäi vähän hampaan koloon on koe joka ei omasta mielestä mennyt
  hyvin vaikka läksyt tein ja oma osaaminen on hyvällä tasolla.
  Sekoilin jotenkin oikeuksien kanssa enkä pystynyt muokkaamaan muiden tiedostoja
  vaikka olin admin…

 22. Samuel says:

  Kurssi oli mielenkiintoinen, sillä en ollut käyttänyt Linuxia aikaisemmin. Opin tarpeellisia toimintoja Linuxin käyttöön ja varsinkin olen tyttyväinen, että voin käyttää kurssilla opittuja asioita muillakin alustoilla esim OS X:än terminalissa, jos haluan hallita laitteita etäkäyttönä.
  Minulle kurssilla olisi voinut olla hieman rauhallisempi tempo ja varsinkin perehtyä juurta jaksain asiaan. Välillä tuntui, ettei aivan perusasioita tai kysymyksiä menty läpi, joita oisin tarvinnut, vaan paahdettiin läpi hankalampiin juttuihin. Kurssilla kuitenkin eritasoisia käyttäjiä.
  Hyvä kurssi kaikenkaikkiaan ja tulen varmasti käyttämään ja syventymään enemmän Linuxiin käyttöjärjestelmänä.

 23. Samuli Harjunen says:

  Olin käyttänyt linuxia satunnaisesti aiemmin. Kurssilla oppi joka tunnilla uutta, koska perus asioiden lisäksi käytiin läpi monimutkaisempiakin kysymyksiä.
  Koe oli mielestäni sopivan haastava ja siinä tuli opittua pari uuttakin asiaa (kiitos netin käyttömahdollisuuden).
  Kehittämistä olisi kotona opiskeltavan materiaalin saatavuudessa. Jos ei päässyt tunnille, asioita joita siellä käytiin läpi oli välillä vaikea ottaa kiinni, koska saatavalla ollut materiaali oli aika rajoittunutta.