Koe – Linux palvelimena ict4tn003-7 kevät 2013

Taneli Treenipäivä ja SatelOy

Linux palvelimena päiväryhmän ict4tn003-7 koe labrassa. Tenttijöillä on liveromppu, tyhjä HP dc7700 -tietokone ilman käyttöjärjestelmää ja 2,5 h aikaa.
Taneli Treenipäivä Satel Oy:stä päivää!
Saamme tiistaina 20 konetta ja torstaina 100 lisää. Rakenna meille metapaketti ja varasto niin, että voimme helposti
asentaa kaikkiin koneisiin samat ohjelmat. Ohjelmien pitää asentua levityspaketin tuoreimpina versioina ja bugikorjauksilla.
Ai mitä ohjelmia? Laita aluksi vaikka jotain versionhallintaa: git. Mutta haluamme päivittää ohjelmavalikoimaa tulevaisuudessa.
Menen kokoukseen, tulen antamaan lisäohjeita hetken päästä.
Lähtikö metapaketti toimimaan?
Muista asentaa Linux, älä siis käytä pelkkää liveromppua. [Vaihtoehtoisesti voit omalla riskilläsi jättää liverompun koneeseen, jätän ne tarkastuksen jälkeen luokan taakse]
Laittaisitko meille weppipalvelimen. Väkeä on tulossa lisää, joten olisi kiva jos uusi käyttäjä saisi automaattisesti esimerkkikotisivun skel:n avulla. En jaksaisi enää neuvoa yhdellekään käyttäjälle, kuinka pulbic-htlm kirjoitetaan.
Tekisitkö meille käyttäjät: Maija Maitoparta, Risto Reipas, Väinö Äijälä, Teppo Terävä, Liisa Laskutikku, Erkki Esimerkki ja Åke Åkers. Kerää käyttäjätunnukset ja salasanat omaan kotihakemistoosi tiedostoon users.txt ja aseta sille sopivat oikeudet. [Kokeen järjestelyiden takia kirjoita myös oman käyttäjän salasana samaan tiedostoon]
Koodarit vaativat gittiä, ja se vaattii ssh:n. Voisitko automatisoida näytiksi ssh-kirjautumisen julkisella avaimella vaikka Ristolle ja Maijalle?
Ensimmäinen projekti on “Rakkaimmat sateliittini matalalla maan kiertoradalla” ja se vaatii tietokannan. Tee projektille tietokanta ja laita sen käyttöön tarvittavat tiedot valmiiksi Riston, Maijan ja Liisan kotihakemistoihin.

Kokeen päättyessä

Varmista ruudunsäästäjän asetuksista, ettei työasema mene lukkoon.
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki palvelusi toimivaksi. Selkeä, yhden vilkaisun esillepano on arvosteltava osa suoritusta.
Kirjoita lyhyt (muutaman virkkeen tai bulletin) luettelo siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi. Jätä users.txt:hen lista käyttäjätunnuksista ja salasanoista. Kirjoita myös oma (sudo) salasanasi kokeen tarkastusta varten.
Anna palautetta kommenttina aikataulun perään. Kaiki ajatuksesi kiinnostavat, eikä kysymyksiäkään tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi: Opitko jotakin? Voit vaikkapa verrata tilannetta kurssille tullessa ja nyt kurssin päättyessä. Mikä oli kiinnostavin tunti? Miten kurssia voisi parantaa? Mitä pidit kokeesta? Suosittelisitko kollegoille tai opiskelutovereille?

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost tai oma ip).
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tehdään. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Kokeen jälkeen

Asenna Linux kotiin ja blogaa tekniikasta!
Tervetuloa muillekin kursseilleni: Linuxin keskitetty hallinta (ilmoittaudu nyt Winhassa), Prototyypin rakentaminen (BotBook.com), Linux-projekti; ja jos olet vapaissa ohjelmissa tosi hyvä, opinnnäyte.

Posted in Uncategorized | Tagged , , | 6 Comments

6 Responses to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-7 kevät 2013

  1. Miika Laine says:

    Hyvä ja opettavainen kurssi, paljon uusia ja käteviä asioita. Liikaa kirjoittamista, muuten loistava! Kaikki tunnit mielenkiintoisia.

  2. Miika Kulmala says:

    Koe oli tarpeeksi haastava ja mielenkiintoinen. Kurssi ja opettaja olivat tällä opintojaksolla ehkä parhaimmasta päästä. Opetuksen laatu hyvä!

  3. Nimetön palaute says:

    Kurssi oli asiantuntevasti vedetty, ainakin opettaja osasin asiansa. Sisältöä oli paljon ja tehtävää riittävästi, jonka kautta oppi runsaasti tekemällä.
    Kokeen aikataulu oli tiukka ja yksikin virhe saattoi liikaa. Ehkä jatkossa hieman lyhyempi koe.

  4. Misa says:

    Opin kaikki tehtävät jotenkuten mitä kurssilla tehtiin, mutta en mitään täydellisesti, mutta opin kuitenkin löytämään ohjeet niin, että kaikkien tehtävien pitäisi onnistua jatkossa ajan kanssa.
    Metapaketit oli kiinnostavin aihe, koska periaatteessa kaikista yleishyödyllisin.
    Kurssin alussa en osannut mitään ja kurssin jälkeen voisin mennä töihin käyttämään linuxia.
    Suosittelisin kaikille pelkästään sen hyödyllisen yleistiedon perusteella mitä kurssilta saa.

  5. Kurssi oli mitä parhain. Työtä piti tehdä paljon, mutta enpä muista milloin olisin viimeksi neljän vuoden aikana Haaga-Heliassa tuntenut yhtä suurta oppimisen riemua kun tehtäviä sai ratkottua. Asiaa auttoi se, että tuntien aiheet olivat konkreettisia, ei loputonta teoriaa. Tunneilla tuli tosin informaatiota kuin tykin suusta, myös paljon sellaista joka kuulosti itseäni viisaammille opiskelijoille suunnatulta. Mutta kuitenkin: kurssin alussa en tiennyt Linuxista hevon kettua, edes sen vertaa että kansion osaisi luoda. Nyt onnistuu aika moni muukin asia. Hetkellisesta piinasta huolimatta tämä oli harvinaisen hyvä kurssi.

  6. Mikko Björk says:

    Kurssi oli haastava ja tehtävien tekeminen vaati todella paljon vapaa-aikaa. Itselläni oli lähtötaso todella alhaalla kun edellisestä linux-kurssista oli lähes vuosi enkä ollut sen jälkeen käyttänyt sitä. Hyvä asia oli, että Tero painosti oppimaan mutta välillä olisin toivonut vähän joustoa sillä linuxin käyttö ei tule itselläni ihan selkärangasta.
    Olin positiivisesti yllättynyt, että kuinka paljon asioita opin tällä kurssilla.
    Koe oli sopivan haastava mutta en ollut tyytyväinen suoritukseeni.