Koe – Linux palvelimena ict4tn003-8 ilta – kevät 2013

Linux palvelimena päiväryhmän ict4tn003-8 koe labrassa. Tenttijöillä on liveromppu, tyhjä HP dc7700 -tietokone ilman käyttöjärjestelmää ja pari tuntia aikaa.

Honkajoen tuonti Oy

Asenna Linux. Jos koneen kovalevyllä on jotain tietoa, ne voi poistaa. [Kokeen arvioimiseksi anna koneen nimeksi pieni p ja monitorin jalassa oleva numero, esim “p27”. Anna ensimmäisenä luodulle käyttäjälle ihan oikea nimesi. ]
[Ennenkuin teet mitään muita tehtäviä, asenna http://terokarvinen.com/teros-control/ kansiosta uusin teros-control*deb.]
Heikki Honkajoki, TJ: “Nopeus on näissä weppikauppahommissa valttia. Odotamme, että kohta asiakkaat polkevat polun kauppaamme, ja haluamme, että lattia kantaa.” Osoita testein, että meidän kannattaa asentaa käänteisproxy. Kirjoita lyhyt (<5000 merkkiä) selitys, josta markkinoinninlukijakin ymmärtää, miksi juuri me tarvitsemme käänteisproxyä. Käytä perusteluna testiä, jonka olet tehnyt jollain LAMP-sovelluksella. “Näytän tätä sitten johtoryhmässä.” Laita selitys kotihakemistoosi nimellä revproxy.txt.
“Tee tämä nyt aluksi, katsotaan sitten mitä ehditään. ”
honkajoen-tuonti.com – siinä on uusi osoitteemme. Tee meille blogi ja laita nimi toimimaan weppipalvelimella. Ostamme sitten aikanaan nimipalvelun, mutta nyt voit simuloida nimipalvelinta hosts-tiedoston avulla. Tee myös yhden staattisen sivun virtuaalipalvelin konghong-import.com.
Tee metapaketti, joka asentaa pari suosikkityökaluasi. Päivitämme myöhemmin pakettiin lisää sovelluksia.
Jätä kotihakemistoosi users.txt:hen lista käyttäjätunnuksista ja salasanoista ja suojaa tiedosto asianmukaisesti.

Kokeen päättyessä

Varmista ruudunsäästäjän asetuksista, ettei työasema mene lukkoon.
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki palvelusi toimivaksi. Selkeä, yhden vilkaisun esillepano on arvosteltava osa suoritusta.
Kirjoita lyhyt (muutaman virkkeen tai bulletin) luettelo siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi.
Ota yksi ruutukaappaus (PrintScreen-nappi) ja tallenna se oletuspaikkaan.
Anna palautetta kommenttina aikataulun perään. Kaiki ajatuksesi kiinnostavat, eikä kysymyksiäkään tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi: Opitko jotakin? Voit vaikkapa verrata tilannetta kurssille tullessa ja nyt kurssin päättyessä. Mikä oli kiinnostavin tunti? Miten kurssia voisi parantaa? Mitä pidit kokeesta? Suosittelisitko kollegoille tai opiskelutovereille?

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost tai oma ip).
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tehdään. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Kokeen jälkeen kotona

Asenna Linux kotiin ja blogaa tekniikasta!
Tervetuloa muillekin kursseilleni: Linuxin keskitetty hallinta (ilmoittaudu nyt Winhassa), Prototyypin rakentaminen (BotBook.com), Linux-projekti; ja jos olet vapaissa ohjelmissa tosi hyvä, opinnnäyte.
HappyHackingDay.org Haaga-Helialla 2013-05-02, ilmoittautuminen aukeaa tänään.

Posted in Uncategorized | Tagged , , | 1 Comment

One Response to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-8 ilta – kevät 2013

  1. Joonas Kurki says:

    Itsellä ei juurikaan ollut minkäänlaisia käyttökokemuksia Linuxin parissa ennen kurssille tuloa. Ensimmäinen tunti oli onneksi vanhan kertaamista, mutta seuraavaan kertaan mennessä piti olla jo perus asiat hallussa, jotta kurssista saisi mitään irti.
    Asioiden vaikeus vaihteli kurssin edetessä keskitasosta vaikeaan. Tunnilla edettiin välillä sellaista vauhtia, ettei välillä pysynyt mukana. Lisäksi tuntui, että osa opetuksesta kohdistui jo osittain valmiille Linux-guruille.
    Linux on aina ollu mielenkiinnon kohde jollain tasolla ja tämä kurssi tutustutti minut kyseiseen maailma. Kurssilla pärjää myös nollasta aloittavat, mutta työtä on tehtävä tuplasti enemmän kurssin alussa.