Linux-koe – Työasemat ja tietoverkot 34 – keväällä 2013

Linux-kokeessa asennettiin LAMP:ia ja käännettiin hei maailmaa. Konetta valmistauduttiin ylläpitämään Nauru-saarilta.

ps. Varaa kalenterista Haaga-Helian Linux-päivä w18 torstai 2013-05-02. Anna kiinnostavien esiintyjien päivittää tietosi Linuxista! Haluatko tiedon ilmoittautumisen alkamisesta? Lähetä tyhjä sähköposti otsikolla “Linux-kerho” osoitteseen Ilkka.Jylha palvelimella iki.fi.

ToiMoh Oy

Asenna Linux-työasema ja siihen OpenOffice (tai mikäs se nykyään onkaan nimeltään), Gedit ja InkScape.
Laita koneen nimeksi (hostname) numero, joka on monitorin jalassa (esim p27). Heti, kun käyttöjärjestelmän asennus on valmis, asenna http://terokarvinen.com/teros-remote_0.1.9_all.deb ennen kuin teet mitään muuta.
Meillä työskentelevät Maija Maitoparta, Åke Anderson, Ärmy Äijälä ja Tomi Öljynen. Kaikka haluavat muokata kotisivujaan etänä SSH:lla. Tee esimerkkisivut ja asenna tarvittavat palvelut. Laita käyttäjätunnukset ja salasanat omaan kotihakemistoosi tiedostoon “users.txt”. (Vinkki: suojaa se ulkopuolisilta ‘chmod og-rwx users.txt’).
Pidät kuulemma matkailusta. Valmistaudu ylläpitämään konetta Naurusaarilta. Käytä niin julkista osoitetta kuin labrassa on mahdollista.
Ärmy (kuvittele tähän Ärmyn ääni): “Haluan tehdä sellaisia shell scriptejä. Laittaisitko bashilla ‘hei maailman’ kotihakemistooni?”
Maija: Haluamme julkaista blankday.py ohjelman vapaalla lisenssillä. Mutta emme halua, että joku ottaa sen osaksi jotain suljettua ohjelmaa. Valitse meille lisenssi ja selitä sen olennaiset vaikutukset. Suomeksi, niin että minäkin ymmärrän. Enintään tuhat merkkiä.
Propelli hatussa? Tähtäätkö huipputulokseen? Kuulimme, että vapaata toiminnanohjausjärjestelmää PupeSoftia käyttää moni suomalainen yli 10 MEUR liikevaihdon yritys. Mekin haluamme kokeilla sitä. Asenna koko LAMP-pino ja testaa, että se toimii. Me voimme sitten kokeilla asentaa PupeSoftin.

Kun olet valmis

– Laita näkyviin testit kaikesta, mitä olet tehnyt. Koe arvioidaan pääosin tämän esillepanon perusteella. Katso, ettei ruudunsäästäjä mene lukkoon. Tarkista, että olet vastannut kaikkiin tehtäviin.
– Ota ruutukaappaus (PrintScrn-napista) ja tallenna se oletuspaikkaan (Pictures/) oletusnimellä.
Anna palautetta Linux-osuudesta kommenttina aikataulun perään. Palaute on todella tärkeää, teen parannuksia seuraavaa kurssia varten jolla tapaamme.
Tervetuloa tuleville kursseilleni: Linux palvelimena, Prototyypin rakentaminen, ICT-yrittäjyys. Propellihatuille jopa Linuxin keskitetty hallinta.

Palaute

Anna palautetta Linux-osuudesta kommenttina aikataulun perään. Kannattaa laittaa mukaan linkki kotisivuusi, niin saat PageRankia. Palautteesi on minulle arvokasta, kiitos jo nyt!

 • Opitko jotakin?
 • Ovatko aiheet hyödyllisiä?
 • Miten aiot käyttää taitojasi kurssin jälkeen?
 • Miten Linux-osuutta voisi parantaa?
 • Mitä pidit kokeesta?
 • Suosittelisitko kurssia kollegoille tai opiskelukavereille?
 • Voit kirjoittaa myös mitä tahansa muita ideoita tai ajatuksia kurssista.

Säännöt

Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle. Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Omalle paikalle saa ottaa: liveromppu, henkilöllisyystodistus

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , | 5 Comments

5 Responses to Linux-koe – Työasemat ja tietoverkot 34 – keväällä 2013

 1. Opitko jotakin?
  Kyllä, paljonkin. Linuxia olin viimeksi käyttänyt yli 5v sitten, komentoriviä en koskaan. LAMP-puolelta kaikki paitsi L olivatkin ennestään tuttuja.
  Ovatko aiheet hyödyllisiä?
  Kyllä varmasti, joskin joillekkin ehkä liian pikaisia 6 syvällisiä hyppyjä esim koodauksen maailmaan.
  Miten aiot käyttää taitojasi kurssin jälkeen?
  Jatkokursseilla ainakin, kotikoneelle linuxia tuskin laitan kun olen tykästynyt pelaamiseen 😉
  Miten Linux-osuutta voisi parantaa?
  Minusta se meni oikein hyvin.
  Mitä pidit kokeesta?
  Minusta hyvä ja todenmukaisten olosuhteiden oloinen, tein sen mielelläni.
  Suosittelisitko kurssia kollegoille tai opiskelukavereille?
  Aloittelijoille ehdottomasti.
  Voit kirjoittaa myös mitä tahansa muita ideoita tai ajatuksia kurssista.
  Tahti oli välillä melko kova, mutta toisaalta kuten sanoit kurssilla oli melko paljon jo ennestään asioita joko osaavia tai nopeasti omaksuvia.
  Ja lopuksi shameless plug: http://pekkot.wordpress.com googlen botit olkaa hyvä!

 2. Joakim Tick says:

  Opitko jotakin?
  Kyllä, paljonkin. Linuxia olin viimeksi käyttänyt/kokeillut 2v sitten,.LAMP-puolelta MySQL joskus on tullut kokeiltua.
  Ovatko aiheet hyödyllisiä?
  Kyllä, joskin joillekkin ehkä liian pikaisia syvällisiä hyppyjä esim koodauksen maailmaan.
  Miten aiot käyttää taitojasi kurssin jälkeen?
  Jatkokursseilla ainakin, kotikoneelle en aio asentaa mutta jos jostain ns. testikoneen löytäisi nii 100% asentaisin.
  Miten Linux-osuutta voisi parantaa?
  Minusta tahti oli sopiva ja tekemistä riitti jokaisella tunnilla + kotonakin.
  Mitä pidit kokeesta?
  Minusta hyvä ja sai hieman muistella että mitenkä jokin asia oikein meni, tein sen mielelläni.
  Suosittelisitko kurssia kollegoille tai opiskelukavereille?
  Aloittelijoille ehdottomasti.
  Voit kirjoittaa myös mitä tahansa muita ideoita tai ajatuksia kurssista.
  Tahti oli välillä melko kova, mutta toisaalta kuten sanoit kurssilla oli melko paljon jo ennestään asioita joko osaavia tai nopeasti omaksuvia.

 3. Hei Tero!
  Näin ensikertalaiseksi Linuxin parissa kaikki oli minulle täysin uutta ja tuntematonta. En ole koskaan ennen tätä kurssia Linuxia käyttänyt niin tämä oli erinomainen kurssi.
  Aiheet olivat mielenkiintoisia ja tunnilla oli mukavaa tehdä ja kokeilla itsekin, koska nämä asiat vain oppii kokeilemalla.
  Mitä luultavemmin tulen asentamaan linuxin kotiin, jahka saan kannettavan hommattua. Lisäksi LIVE-romppua tulee luultavemmin pyöritettyä myöhemmin kotona
  Koe oli minusta hyvä, itsellä kului aikaakin paljon kunnes keksin miten index.html sai avattua uusille luoduille käyttäjille

 4. Mielestäni kurssi oli mielenkiintoinen ja opin paljon uutta. Pidin erityisesti LAMP-osuudesta. Koe oli ensivilkaisulta pelottavan näköinen, mutta kun sitä rupesi tekemään niin tehtävät tuntuivatkin yllättävän helpoilta. Suurin osa meni jo ihan ulkomuistista. Siinä vaiheessa tajusi kuinka älyttömän paljon tällä kurssilla tulikaan opittua 😀
  Tykkäsin ja suosittelisin kurssia ehdottomasti kaikille.

 5. Opitko jotakin?
  No paljonkin! Linux oli minulle aivan uusi tuttavuus ennen tätä kurssia, joten kaikki mitä täällä käytiin läpi, oli uuden uutukaista minulle.
  Ovatko aiheet hyödyllisiä?
  Kyllä olivat. Vaikkakin tunteeni heittelivät kurssin aikana ylitsepursuavasta mielenkiinnosta ja kiukustuttavaan turhautumiseen, koin kurssin ja sen aiheet hyödyllisiksi ja mielenkiintoisiksi. Lisäksi sain tunnilla konkreettisia ohjeita ja vinkkeja kotitehtävissä törmäämiini ongelmiin.
  Miten aiot käyttää taitojasi kurssin jälkeen?
  Linuxin käytännönharjoittelua kotikoneelleni asennetulla xubuntulla, sekä hieman kutkuttaisi väsäillä enemmän ainakin php:n ja mysql:n parissa. Lisäharjoittelu ei todellakaan ole pahasta.
  Miten Linux-osuutta voisi parantaa?
  Välillä oli kovin vauhdikasta ja ajoittain töppökäyttäjä jäi hieman hämmennyksiin. Osa tehtävistä jäi minulla tunnin aikana tekemättä, joten tein niitä kotona loppuun ja hain netistä lisätietoa.
  Mitä pidit kokeesta?
  Aluksi teki mieleni poistua itkien luokasta, mutta hetken niitä tuumittuani ne alkoivat aueta. Luulen, että sain tehtävät suurimmilta osin ratkaistua… Kokonaisuudessaan koe oli hyvin tunneilla käytyä kokonaisuutta noudattava ja sellainen sopivan haastava.
  Suosittelisitko kurssia kollegoille tai opiskelukavereille?
  Kyllä.