Linux-koe, työasemat ja tietoverkot 42

Kammotusten kaupunki

Kammotusten kaupunki järjestää hurjaa viihdettä asiakkailleen. Tervetuloa KammoKaupunkiin!

Asennus ja esivalmistelut

Asenna meille työasema. Laita koneen nimeksi “p” ja monitorin jalassa oleva numero, esimerkiksi “p27”. Laita käyttäjälle tietysti oma nimesi.
Ennen kuin teet mitään muuta, asenna firman virallinen paketti terowatch. Paketin asentaminen paketinhallinnan ulkopuolelta on uusi luottamussuhde, mutta tässä kokeessa voit olettaa, että tämän paketin turvallisuudesta on jo huolehdittu.

wget http://terokarvinen.com/qrs/terorep/pool/main/t/terorep/terorep_0.0.3_all.deb
sudo dpkg -i terorep_0.0.3_all.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install terowatch

Valmistaudu hallitsemaan konetta etäältä. Kuulimme, että vietät talvet mieluiten 30 asteen lämmössä, ja se käy meille, jos kerran voit ohjata koneita sieltä.
TeroWatchin ja etähallinnan tulee olla asennettuna, ennen kuin jatkat koetta.

Kammotusten toiveet

Työasemallamme pitäisi tavallisimpien toimistotöiden sujua. Tarvitsemme ainakin weppiselaimen ja OpenOfficen (tai mikä sen nimi nykyisin lieneekään).
KammoKoodi pyörii LAMP:illa. Asentaisitko sen meille? Hintriikalle voisit laittaa PHP “hei maailman”, jotta koodailut lähtevät hyvin käyntiin.
Työntekijämme Jeremiah Kalma, Väinö Vainaa, Hintriikka Peltoniemi, Äijä Tuoni ja Elenoora Exitus haluavat tehdä kotisivuja. Laita jokaiselle validi esimerkkisivu.
KammoKaupunki haluaa tehdä uusia omia käskyjä Pythonilla. Tee Python “hei maailma” ja asenna se niin, että kuka tahansa käyttäjä voi ajaa sen komennolla “heikammo“.
Listaa kaikki käyttäjät salasanoineen kotihakemistoosi, tiedostoon users.txt. Listaa kaikki asentamasi palvelut ja esimerkkitiedostot tiiviisti kotihakemistoosi tiedostoon services.txt. Tiedostojen pitää olla lyhyitä, max 80 riviä, mieluummin lyhempiä. Suojaathan tiedostot niin, ettei kukaan muu voi lukea niitä?

Aaveita eetterissä

Vanha tarina (vuodelta 2012, jolloin KammoKaupunki on perustettu) kertoo, että KammoVerkossa kummittelee! Huhun mukaan verkon ylläpitäjä Veijo Verkkokaapeli menehtyi sydänkohtaukseen lukiessaan sendmailin asetustiedostoja. Nyt hänen sanotaan kummittelevan pitkin verkkoa ja kokeilevan eri palveluita. Veijo ottaa aina yhteyttä omalla nimellään.
Etsi jälkiä Veijo Verkkokaapelin käynnistä. Lisää todisteet Veijon käynnistä services.txt:n perään.

Säännöt

Paikalle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle. Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Tässä kokeessa ei tarvitse raportoida kaikkia askelia kotitehtävien tyyliin. Kirjoita vain users.txt ja services.txt, joita pyydettiin kokeessa.

Lopuksi

Laita lopuksi näkyviin testit kaikesta, mitä olet tehnyt. Avaa users.txt ja services.txt.
Peitä ruudulla olevat tiedot esimerkiksi tyhjällä selainikkunalla. Katso, ettei ruudunsäästäjä mene lukkoon.
Nähdään tulevilla kursseillani:Linux-projekti ja Linuxin keskitetty hallinta.
Myöhemmin tulossa myös Linux palvelimena, Mobiilituotekehitys (kännyköiden ohjelmointi), Prototyypin rakentaminen (robotit ja sulautetut järjestelmät). Muista leikkiä Linuxilla ja blogata!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , | 20 Comments

20 Responses to Linux-koe, työasemat ja tietoverkot 42

 1. Péter Takács says:

  – Koe testasi hyvin juuri ne asiat joita opimme kurssin aikana. Itse uskon että oikeassa yritys-tilanteessa tehtävät olisivat haastavampia.
  – Suoritustani olisi huomattavasti parantanut tupakointituotteet !
  – Itse etsin enemmän tietoa kuinka tehdä bash-scriptejä. En ole opiskellut aiemmin pythonia, joten tulen tutustumaan codeacademy sivuston kautta kyseiseen kieleen.
  – Koe oli omasta mielestäni kurssiin nähden loistava. Tauko? Vaikea valvoa…

 2. Ihan hauska koe. Ei liian vaikea, kaikki asiat oli käyty tunnilla.
  Omaa suoritusta olisi voinut parantaa opiskelemalla ehkä hieman enemmän. Ainoa mikä jäi hämmentämään oli veijo, jota ei löytynyt.

 3. Axel Auvinen says:

  1. Koe oli hyvä, erilaisia tehtäviä paljon. Hauskaa tarinankerrontaa samalla.
  2. Luokassa kylmä, sormet jäässä. Enempi määrä kahvia olisi auttanut myös.
  3. Kokeessa en mihinkään, mutta lähden luomaan tietokantaa ja PDO phpllä verkkosivuille syöttö ja tulostusformit isomassa mittakaavassa
  4. Tälle kurssille hyvinkin sopiva koe, en lähtisi muuttamaan koetta. Ensi kerralle uusi tarina toki.

 4. Koe oli ihan hauska ja sopivan vaativa.
  Kaikki meni mielestäni ihan hyvin
  Miten rakentaa toimiva linux clusteri
  Koe oli ihan hauska, ei tarvitse parantaa.

 5. Kaj Käkelä says:

  Koe oli hauska ja sopivan haastava.
  Vähän viileä luokassa, ja olisi voinut kerrata kotona vähän enemmän.
  Koe oli sopiva enkä tiedä oikeastaan kuinka sitä voisi parantaa.

 6. Samu Tapanen says:

  Koe oli hyvä ja haastava
  Olisin voinut parantaa suoritustani opiskelemalla enemmän, koska alisuorittaminen harmittaa aina.
  veijoa pitäisi etsiä viel’
  ..

 7. Natalija Soini says:

  Tarpeeksi haastava koe, mutta olisi voinut ehkä enemmän avata tuota Veijo-juttua, en ainakaan itse löytänyt sitä. Muuten kaikki asiat oli käyty läpi tunnilla, kritiikkinä ainoastaan että esim. pythonista ei tullut kotiläksyä niin ei tullut opiskeltua sitä tarpeeksi.
  Lisäksi, TeroWatchin asennuksessa tuntui muutamalla lisäkseni olevan ongelmia niin sen toimivuudesta en omalta osaltani ole varma.

 8. Antti Eloranta says:

  Koe oli ihan kiva ja selkeä. Kysytyt asiat oli käyty kurssin aikana tosi hyvin. Ei ollut mitään kovin ylimääräistä mitä en olisi tiennyt.
  Olisi ehkä pitänyt harjoitella juuri tuota “kaikkien testien esille asettelua”. Koitan nyt parhaani. Olisin voinut vähän enemmän tutustua Lampin viimeiseen kahteen kirjaimeen. Aion varmaan yrittää tutustua enemmän juuri niihin tulevaisuudessa.
  Koe oli kovin yksiselitteinen. Ei siinä ollut paljoa mitään erityistä. Ehkä koekäytäntöä olisi voinut käydä vähän läpi mutta nythän se tuli tutuksi.

 9. Anssi Qvist says:

  Tentti oli sopivan haastava ja hyvin toteutettu.

 10. Carola Wennermark says:

  Hauska koe, ja aika menikin ihan liian nopeasti ;D
  Koe oli sopivan tasoinen, ei liian vaikea tai helppo, jos kotiläksyt oli tehty niin pääsi jo todella pitkälle.
  Harmi kun Veijo jäi vain pimentoon… 8(

 11. Turo Mikkonen says:

  Kokeessa oli hankalia kohtia, mutta kun sitten luovutin osan suhteen etten osaa niitä sain edes suurimman osan suoritettua. Hyvä koe siinä mielessä että valmistelut tähän asti ovat auttaneet sen selvittämisessä. Ongelmia erityisesti terowatch:in asennuksessa. Omaa suoritusta olisin voinut tietenkin parantaa enemmän lukemalla. Veijo jäi kummittelemaan mielen takanystyröihin, sillä mokomaa en löytänyt. Voihan Veijo sentään.

 12. Rebecca Magi says:

  Koe oli hauska. Pythonia ei ollut tultu harjoteltua kuin vain vähäsen, joten se jäi vähän epäselvemmäksi – jouduin myös viimeisen tunnin olemaan poissa mikä varmaan vaikutti asiaan, siellä kun varmaan käytiin minulle epäselväksi jääneet asiat. Muuten meni mielestäni hyvin.
  Koetta ei tarvitse mielestäni sen kummemmin muutella, ihan hyvä se oli näin. Kiitos!

 13. Koe vastasi hyvin kurssin sisältöä ja kävi tarpeeksi monipuolisesti eri aiheita läpi. Etätehtävät auttoivat hyvin eri asioiden opettelussa, mutta ainahan voi kehittyä pidemmälle harjoittelemalla vieläkin enemmän sekä opiskelemalla uusia asioita itsenäisesti. Koe toimi mielestäni hyvin ja olisi hyvä, että tulevissakin kokeissa käytäisiin asioita monipuolisesti läpi.

 14. Hyvin toteutettu ja sopivan haastava koe.

 15. Mikko Metso says:

  Hyvä koe kruununa antoisalle kurssille. Vastasi opittua tasoa ja haastoi sopivasti.

 16. Kevin Kivi says:

  Koe oli just bonari. Oli hauskaa. Hiffasin paljon asioit samal. Esim. et java on täysin hanurista kun en saa ees simppeliä Hello World ohjelmaa käännettyä jumaboard.

 17. Pauliina Åhlgren says:

  Koe oli ok, ainakin tarpeeksi haastava. Olisi toki helpompikin kelvannut.

 18. Palaute kokeesta:
  Koe oli hyvä ja monipulinen, oli helppoa ja haastavaa.
  Kurssi oli kovin lyhyt ja kaikkeen ei ehtinyt tutustua tarkemmin, syvempi osaaminen olisi auttanut ja nopeuttanut koetta.
  Veijo Verkkokaapeli tehtävä oli kiinnostavan oloinen, vaikken sitä osannut, siihen haluaisin tutustua lisää ja etsiä vastaus.
  Vessatauko helpottaisi huomattavasti. 🙂

 19. Asa Salo says:

  Koe oli sopivan haastava, varsinkin tyrittyäni pari kohtaa ihan kunnolla (kirjoitin vahingossa pythonin päälle ja unohdin laittaa tähden ruutuun MySQL:n kanssa); onneksi internet osasi kuitenkin auttaa, ja sain nämäkin dilemmat ratkaistua.
  Olisin voinut syödä jotain – otin kyllä eväitä, mutten tajunnut ettei niitä saanut syödä -, sekä olla nukkumatta pommiin ja myöhästymättä kokeesta.
  Haluaisin oppia hiukan lisää Pythonia; se jäi osaltani hiukan pintaraapaisuksi. Lisäksi kiinnostaisi oman etähallittavan mediaserverin ja irssi -shellin pyörittäminen kotona
  Minusta kaikki toimi hienosti. Toki oma-aloitteisuutta tarvittiin melko paljon, mikä aina herättää sen kysymyksen, että tulisiko ihmisiä rohkaista siihen enemmän, jos he eivät sitä vielä valmiiksi ole. Nähdäkseni suurin osa oppilaista pysyi kuitenkin kärryillä kurssin loppuun saakka.

 20. Jere Vatka says:

  Mukavia perustehtäviä, loistavasti toteutettu. Käsittele kurssilla käydyt asiat!