Koe – Linux palvelimena ict4tn003-11 päivä kevät 2014

This is the exam of Linux palvelimena 11, an advanced Linux course. Tools: live CD or USB, empty computer. The exam itself is in Finnish.

Taustaa

Heinäsuopa Oy. Sovelluksemme hakee neulaa heinäsuovasta. Odotamme sovelluksellemme maailmanmenestystä, ja haluamme valmistatua kuormaan.

Asennus ja esivalmistelut

Asenna meille työasema. Laita käyttäjälle tietysti oma nimesi. Laita koneen nimeksi monitorin jalassa oleva numero, esimerkiksi “p27”.
Asenna firman virallinen paketti terowatch. Paketin asentaminen paketinhallinnan ulkopuolelta on uusi luottamussuhde, mutta tässä kokeessa voit olettaa, että tämän paketin turvallisuudesta on jo huolehdittu.

wget http://terokarvinen.com/qrs/terorep/pool/main/t/terorep/terorep_0.0.3_all.deb
sudo dpkg -i terorep_0.0.3_all.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install terowatch openssh-server

Valmistaudu hallitsemaan konetta etäältä. Kuulimme, että vietät talvet mieluiten 30 asteen lämmössä, ja se käy meille, jos kerran voit ohjata koneita sieltä.
Anna komento ‘terowatch’ ja tarkista, että se vastaa “TeroWatch is installed. ”

Valmiina kuormaan

Asenna WordPress
Asenna käänteisproxy.
Osoita, että suorituskyky paranee. Selvitä, paljonko proxysta on hyötyä. Selitä toimitusjohtajalle (joka ei osaa tekniikkaa syvällisesti) mittaustuloksiin nojautuen. Laita mukaan myös komennot, joilla mittaukset on tehty. Kirjoita kaikki vastauksesi kotihakemistoon, tiedostoon exam.txt.

Pakettivarasto

Tee meille metapaketti, joka asentaa ohjelmat gedit ja curl. Julkaise paketti omassa pakettivarastossasi.
Päivitä paketti esimerkiksi lisäämällä siihen ohjelmia. Osoita testein, että päivitetty paketti asentuu varastosta.

Paketoi skripti

Tee uusi komento myname, joka tulostaa koneen ip-osoitteen ja koneen nimen. Paketoi tämä skripti ja lisää paketti varastoosi. Osoita testillä, että komento toimii.

Palaute

Palautteesi on ratkaisevan tärkeää. 1) Vapaamuotoinen palaute kommenttina aikataulun perään, 2) numeerinen palaute Haaga-Helia WinhaOpaaliin.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:
– Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
– Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
– Miten voisin parantaa kurssia?
– Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella?
– Viihdyitkö kurssilla?
– Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost). Äläkä lähetä oikeaan HackerNewsiin mitään linkkejä tässä tekemiisi kokeilupalvelimiin.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, tilan nauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Lopuksi

Listaa kaikki käyttäjät (myös oma sudo-käyttäjäsi) ja salasanat kotihakemistoosi, tiedostoon exam.txt.
Listaa tähän exam.txt -tiedostoon, mikä kaikki toimii ja mikä ei. Laita exam.txt:hen myös nimesi, opiskelijanumerosi ja numero monitorin jalasta (p27 tms).
Kirjoita tiedostoon vastaukset kysymyksiin (osoita… vertaa…) ja testien tulokset. Muiden pyydettyjen asioiden lisäksi testien tulee osoittaa, että sovellus toimii pääasiallisessa käyttötarkoituksessaan. Vastaa vain kysymyksiin, ei tarvitse raportoida asennusta kotitehtävätyyliin vaiheittain.
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki tekemäsi palvelut toimiviksi. Ota tästä ruutukaappaus (PrintScrn-napilla) ja tallenna ruutukaappaus kotihakemistoosi.
Varmista, että terowatch on asennettu (komento ‘terowatch’ vastaa “TeroWatch is installed.”).
Katso, että kotihakemistossasi on tiedosto /home/*/exam.txt. Kopioi tämän tiedoston sisältö lopuksi. Moodleen kokeen palautukseksi.
Palauta exam.txt ja ruutukaappaus Moodleen. Laita Moodleen linkki kotitehtäväpakettiisi kohtaan h8 kaikki läksyt arvioitavaksi.
Olethan antanut palautetta sekä WinhaOpaaliin että kommenttina aikataulun perään? Kiitos!
Muista leikkiä Linuxilla viikottain – tai ehkäpä paremminkin päivittäin. Tervetuloa tuleville kursseilleni Linuxin keskitetty hallinta ja Linux-projekti!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , | Comments Off on Koe – Linux palvelimena ict4tn003-11 päivä kevät 2014

Comments are closed.