Koe – Linux palvelimena ict4tn003-12 ilta kevät 2014

This is the exam of Linux palvelimena 12, an advanced Linux course. Tools: live CD or USB, empty computer. The exam itself is in Finnish.

Taustaa

HoroskooppiKulinaari Oy. Sovelluksemme tekee ravintosuosituksia horoskoopin perusteella. Odotamme sovelluksellemme maailmanmenestystä.

Asennus ja esivalmistelut

Asenna meille työasema. Laita käyttäjälle tietysti oma nimesi.
Asenna firman virallinen paketti terowatch. Paketin asentaminen paketinhallinnan ulkopuolelta on uusi luottamussuhde, mutta tässä kokeessa voit olettaa, että tämän paketin turvallisuudesta on jo huolehdittu.

wget http://terokarvinen.com/qrs/terorep/pool/main/t/terorep/terorep_0.0.3_all.deb
sudo dpkg -i terorep_0.0.3_all.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install terowatch openssh-server

Valmistaudu hallitsemaan konetta etäältä. Kuulimme, että vietät talvet mieluiten 30 asteen lämmössä, ja se käy meille, jos kerran voit ohjata koneita sieltä.
Anna komento ‘terowatch’ ja tarkista, että se vastaa “TeroWatch is installed. ”

Valmiina kuormaan

Asenna meille jokin dynaaminen weppipalvelu (mikä vain paitsi WordPress).
Asenna käänteisproxy.
Osoita, että suorituskyky paranee. Selvitä, paljonko proxysta on hyötyä. Selitä toimitusjohtajalle (joka ei osaa tekniikkaa syvällisesti) mittaustuloksiin nojautuen. Kirjoita kaikki vastauksesi kotihakemistoon, tiedostoon exam.txt.

Metapaketti

Tee meille metapaketti, joka asentaa inkscapen ja ipythonin.

Palaute

Palautteesi on ratkaisevan tärkeää. Vapaamuotoinen palaute kommenttina aikataulun perään, numeerinen palaute Haaga-Helia WinhaOpaaliin.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:
– Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
– Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
– Miten voisin parantaa kurssia?
– Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella?
– Viihdyitkö kurssilla?
– Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja WinhaOpaaliin palautteen antamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost). Äläkä lähetä oikeaan HackerNewsiin mitään linkkejä tässä tekemiisi kokeilupalvelimiin.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, tilan nauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Lopuksi

Listaa kaikki käyttäjät (myös oma sudo-käyttäjäsi) ja salasanat kotihakemistoosi, tiedostoon exam.txt.
Listaa tähän exam.txt -tiedostoon, mikä kaikki toimii ja mikä ei.
Kirjoita tiedostoon vastaukset kysymyksiin (osoita… vertaa…) ja testien tulokset. Muiden pyydettyjen asioiden lisäksi testien tulee osoittaa, että sovellus toimii pääasiallisessa käyttötarkoituksessaan. Vastaa vain kysymyksiin, ei tarvitse raportoida asennusta kotitehtävätyyliin vaiheittain.
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki tekemäsi palvelut toimiviksi. Ota tästä ruutukaappaus (PrintScrn-napilla) ja tallenna ruutukaappaus kotihakemistoosi.
Varmista, että terowatch on asennettu (komento ‘terowatch’ vastaa “TeroWatch is installed.”).
Katso, että kotihakemistossasi on tiedosto /home/*/exam.txt. Kopioi tämän tiedoston sisältö lopuksi. Moodleen kokeen palautukseksi.
Olethan antanut palautetta sekä WinhaOpaaliin että kommenttina aikataulun perään? Kiitos!
Muista leikkiä Linuxilla viikottain – tai ehkäpä paremminkin päivittäin. Tervetuloa tuleville kursseilleni Linuxin keskitetty hallinta ja Linux-projekti!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , | 2 Comments

2 Responses to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-12 ilta kevät 2014

  1. Markus Teljomaa says:

    Mainio kurssi, opin runsaasti linux palvelimien ylläpidosta ja tekemisestä.

  2. Opin ja sain huomattavasti varmuutta Linuxin käytön suhteen. Perustiedot olivat enimmäkseen graafisella käyttöliittymällä koettuja, joten terminaalin käyttö oli kohtuullisen uutta, varsinkin näin hektisellä aikataululla. Uskon, että sekä Linuxin, että web-palvelimen hallinnasta ja osaamisesta tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa, jos ei työelämssä, niin ainakin henk.koht. elämässä.
    Parannuksia kurssiin: olisin toivonut jonkunlaista kirjallista pohjaa, esim. kirja, jonka pohjalta kurssia olisi edetty. Suositelen kurssia vahvasti kaikille, jotka ovat käyneet nimenomaan Teron pitämän Linuxin peruskurssin.
    PS. Haaga-Helian opetuskäytännöt eroavat _todella_ paljon Malmin ja Pasilan toimipisteiden suhteen! Malmilla peruskurssin käyneet eivät todellakaan omaa samoja tietotaitotasoja kuin Pasilan tai Teron kursseja käyneet.