Linux-koe, työasemat ja tietoverkot 43

Tämä Työasemat ja tietoverkot 43 Linux-koe tehtiin labrassa. Opiskelija sai tyhjän koneen ilman käyttöjärjestelmää, johon piti asentaa tästä tehtävänannossa mainitut palvelut liverompun tai -tikun avulla. Julkisesta internetistä löytyviä ohjeita sai käyttää apuna.
Tervetuloa Bittivuoren Valloittajat Oy:n tietohallintopäälliköksi. Olet näin aluksi myös IT-tukemme.

Asennus ja esivalmistelut

Asenna meille työasema. Laita koneen nimeksi “p” ja monitorin jalassa oleva numero, esimerkiksi “p27″. Laita käyttäjälle tietysti oma nimesi.
Ennen kuin teet mitään muuta, asenna firman virallinen paketti terowatch. Paketin asentaminen paketinhallinnan ulkopuolelta on uusi luottamussuhde, mutta tässä kokeessa voit olettaa, että tämän paketin turvallisuudesta on jo huolehdittu.

wget http://terokarvinen.com/qrs/terorep/pool/main/t/terorep/terorep_0.0.3_all.deb
sudo dpkg -i terorep_0.0.3_all.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get -y install terowatch

Valmistaudu hallitsemaan konetta etäältä. Kuulimme, että vietät talvet mieluiten 30 asteen lämmössä, ja se käy meille, jos kerran voit ohjata koneita sieltä.
TeroWatchin ja etähallinnan tulee olla asennettuna, ennen kuin jatkat koetta.

Tehtävä

Työntekijämme Mikko Möttönen, Jalmari Ähkä, Håkan Swarz ja Maija Maitoparta haluavat tehdä kotisivuja. Laita jokaiselle validi esimerkkisivu ja asenna tarvittavat palvelut, jotta ne näkyvät. Käyttäjien pitää päästä muokaamaan sivuja etänä omasta kodistaan.
Haluamme käyttää jotain tavallista toimisto-ohjelmaa, jolla voi muokata myös Microsoftin toimistopaketilla tehtyjä dokumentteja.
Ryhdymme kehittämään ohjelmia Pythonilla ja Bashilla. Tee kaikkien käyttäjien käyttöön uudet komennot Pythonilla ja Bashilla (siten, että ne toimivat kaikista hakemistoista suoraan komennon nimellä).
Kokeen aikana Veijo Velikulta saattaa ottaa yhteyttä. Etsi yksi Veijon yhteydenottoyritys lokeista. Veijo ottaa yhteyttä omalla nimellään.
Suojaa tietokoneemme tulimuurilla.

Exam.txt

Tee kotihakemistoosi tekstitiedosto exam.txt.
– Kerro tiedoston aluksi, mitkä tekemäsi asiat testatusti toimivat. Entä mikä jäi tekemättä (seuraavalle ylläpitäjälle)?
– Listaa siihen kaikki käyttäjät salasanoineen. Myös oman sudo-ryhmän käyttäjäsi salasana ja tunnus.
– Listaa kaikki asentamasi palvelut ja esimerkkitiedostot tiiviisti. Listaa lyhyesti testit, jotka osoittavat asennetut palvelut toimiviksi.
– Laita tiedostoon oma nimesi ja opiskelijanumerosi
Tiedoston pitää olla lyhyt, max 200 riviä, mieluummin lyhempi. Suojaathan tiedostot niin, ettei kukaan muu voi lukea sitä?
Palauta exam.txt myös leikkaamalla ja liimaamalla sen teksti Moodleen. Kokeesta arvioidaan eritoten tietokoneen tila kokeen jälkeen, palautettu teksti ja suorituksen eteneminen vaikuttavat, mutta vähäisemmällä painoarvolla.

Säännöt

Paikalle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle. Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Tässä kokeessa ei tarvitse raportoida kaikkia askelia kotitehtävien tyyliin. Kirjoita vain users.txt ja services.txt exam.txt, joita joka pyydettiin kokeessa.

Lopuksi

Laita lopuksi näkyviin testit kaikesta, mitä olet tehnyt. Avaa exam.txt. Ota ruutukaappaus PrintScreen-napilla ja tallenna se oletuspaikkaan. Peitä ruudulla olevat tiedot esimerkiksi tyhjällä selainikkunalla. Katso, ettei ruudunsäästäjä mene lukkoon.
Anna vapaamuotoista palautetta kommenttina aikataulusivun perään. Saat kertoa vapaasti, mitä mieleen tulee, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi: Opitko jotakin, eli tiedätkö nyt Linuxista ja vapaista ohjelmista jotain mitä et tiennyt kuusi viikkoa sitten? Ovatko aiheet hyödyllisiä? Missä aiot hyödyntää opittua kurssin jälkeen (kotona, töissä…)? Suosittelisitko kurssia? Kenelle?
Anna numeerista palautetta WinhaOpaaliin.
Kiitos kurssista. Muista treenata Linuxilla kotona!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 4 Comments

4 Responses to Linux-koe, työasemat ja tietoverkot 43

  1. Kalle Rihtamo says:

    Kaikki mitä tuli opittua niin oli täysin uutta ja hienoa ja hyvinkin hankalaa paikka paikoin. Mielenkiintoinen kurssi välillä tippui kärryiltä tahdin ja ns “ylimääräisen” tiedon takia. Koskaan aikaisemmin ei ole käynyt niin ,etten vaan yksinkertaisesti pysy mukana / ymmärrä mitä opetetaan, vaikka kuinka keskittyisin kuuntelemaan. Varmasti tulen jatkossakin valitsemaan linux-aiheisia kursseja.

  2. Matias Ranta says:

    Koe oli mielenkiintoinen ja mukava tehdä!
    Tehtävät olivat haastavia ja tausta tarina sai hymyilemään.
    Kurssi oli tosi hyvin vedetty, uudet asiat kerrottiin maallikoillekin ymmärrettävästi. Etätehtävät olivat kurssiin hyvä lisä. Jos olisi peukkuja enemmän kuin kaksi näyttäisin niitäkin.
    Uskon että kurssilla oppimistani asioista on paljon hyötyä ei pelkästään työelämässä vaan arjessakin.
    Kiitos

  3. Antti Stenman says:

    Koe oli sopivan vaativa, mutta oma jäätyminen kokeessa esti parhaan mahdollisen suorituksen, mutta toivottavasti tämä alisuoritus riittää kirkkaaseen läpimenoon.
    Kurssi oli mielenkiintoinen ja opin paljon uutta. Tulen varmasti jatkossa hyödyntämään täällä opittuja taitoja.

  4. Jyri Hyppönen says:

    Koe oli sopiva ja soveltava. Hieman lisäohjeita arvostelukriteereihin olisi ollut mukava saada. Asensin käyttöjärjestelmän kahdesti, joka vei liikaa aikaa. Kokeen aikataulu heti selväksi tunnin alussa.
    Vähän vanhempana oppilaana voin sanoa, että kurssi on hyvä ja että Teron opetus toimii ainakin omalla kohdallani todella hyvin, motivoitunutta opettajaa kuuntelee mielellään.
    Tero menee myös kurssillaan ehkä hieman ohi aiheen (mm. eri kielet), mutta hyvällä tavalla, sillä uskon että juuri se herättää mielenkiinnon monessa oppilaassa.
    Tehtävää kurssilla oli suhteellisen paljon, olen huono tekemään kotitehtäviä, mutta onnistuin joka tapauksessa. Painotus oli hieman outo, mielestäni läksyjä voisi antaa enemmän esimerkiksi SSH:n käytöstä kuin ohjelmien asentamisesta.
    Kritisoin kirjallisen materiaalin puuttumista. Esimerkiksi joka aiheeseen voisi mielestäni linkittää sivun, joka sisältäisi ainakin sen aiheen perusasiat tai edes tunnilla käsitellyt käsitteet/yhteenvedon.
    Kaipaisin tälläista materiaalia, jotta voisin virkistää muistiani tarvittaessa.
    Myös ohjeistus tunneilla tehtäville harjoituksille kaipaa parantamista. Mielestäni kyseisten tehtävien tehtäväksianto pitäisi AINA kirjoittaa ylös (taululle tai näytölle)
    Myös hieman enemmän visuaalista puolta toivoisin jatkossa. (Esim. tulimuuri piirros havainnollisti hyvin.)
    Puutteista huolimatta, annan kurssille arvosanaksi 5/5