PGP – sähköpostin salakirjoitus

Kun salakirjoitat sähköpostisi, ulkopuoliset eivät pääse urkkimaan tietojasi. PGP on suosituin tapa salata sähköpostia, eikä suotta. Se on ilmainen ja toimii Linuxilla, Windowsilla sekä Macilla.

Tässä minun julkinen PGP-avaimeni.


© 2006-2015 Tero Karvinen – olen tosiaan kirjoittanut tästä aiemminkin.

Asenna

Thunderbird sähköpostiohjelma ja Enigmail-lisäke automatisoivat salakirjoituksen. Lähettäessä tarvitsee vain valita salaus, vastaanottaessa viestit avataan automaattisesti. Asennuksen jälkeen käyttö on helppoa.
Tässä ohjeessa neuvotaan kaikkien tarvittavien ohjelmien asennus ja salakirjoituksen käyttöönotto. Joudut lisäksi syöttämään tavalliset sähköpostin asetukset, kun ohjelma kysyy niitä. Alla on asennusohje Ubuntu Linuxille ja Microsoft Windowsille.

Linuxissa

Ubuntu Linuxissa avaa Accessories: Terminal.
Päivitä ohjelmalistat, anna salasana kysyttäessä:

$ sudo apt-get update

Ja asenna ohjelmat:

$ sudo apt-get -y install enigmail gnupg thunderbird

Asennus kestää muutaman minutin eikä kysy mitään. Luo avainpari allaolevien ohjeiden mukaan, hyppää Windows-asennusohjeen yli.

Windowsissa

Windows-ohjeita on käytetty vanhemmilla versioilla näistä ohjelmista. En ole vielä testannut Windows-asennusta uusilla versioilla, joten kommentti onnistuneesta asennuksesta Windowsilla olisi kiinnostava.

1. Asenna GnuPG-salausohjelma

2. Asenna Mozilla Thunderbird -sähköpostiasiakas

3. Asenna Enigmail-laajennus, jolla voi käyttää GnuPG:tä Thunderbirdistä

  • Lataa Enigmail-laajennus enigmail-1.8.2-tb+sm.xpi
  • Valitse Thunderbirdissä Tools:Extensions:Install ja noudata ohjeita

Luo avainpari allaolevien ohjeiden mukaan.

Macintosh

Hae Mac OSX -asennuspaketit kunkin ohjelman kotisivuilta ja asenna ne. En ole kokeillut tätä Macintoshissa, joten onnistuneen Mac-asennuksen kuvaus vaikkapa kommenttina tämän viestin perään olisi mukava yllätys. Päivitys 2015-12-08: juuri tulleen salatun viestin mukaan hyvin toimi Macissa.

Luo avainpari (kaikissa käyttöjärjestelmissä)

1. Thunderbirdissä valitse valikosta Enigmail: Setup Wizard. Valitse aloittelijavaihtoehto (recommended for beginners) ja noudata ohjeita. Avaimet ovat nykyisin pidempiä ja turvallisempia kuin aiemmin, joten niiden luominen voi kestää minuttikaupalla.
2. Lähetä julkinen avain kavereillesi. Kirjoita uusi sähköpostiviesti ja valitse työkalupalkista Attach my public key. Kaikki, joilla on julkinen avaimesi, voivat lähettää sinulle salakirjoitettuja viestejä.
3. Onnittele itseäsi hyvästä päätöksestä ryhtyä käyttämään salausta.
Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , | Comments Off on PGP – sähköpostin salakirjoitus

Comments are closed.