Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-2 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

Tervetuloa, olet nyt GreippiNappi Oy:n tietohallintopäällikkö – ja tietohallinto-osasto. Asentaisitko aluksi tarvitsemamme järjestelmät? Tämä on Linux palvelimet 2 -kurssin arvioitava laboratorioharjoitus, 50% arvosanasta. Opiskelijalla on käytössään Linux live-USB, julkinen internet ja tyhjä tietokone ilman käyttöjärjestelmää.

Tehtävä

Haluamme tehdä PHP-kotisivuja etäältä.
Työntekijöitämme ovat Jorma Mähkylä, Pekka Hurme, Ronaldo Smith, Håkan Petersson, Einari Mikkonen, Einari Vähäkäähkä, Eija Vähäkäähkä. Tee heille HTML5-esimerkkikotisivut siten, että kunkin testisivun otsikossa lukee omistajan käyttäjätunnus.
Maija Virtanen jatkaa ylläpitoa, tee hänelle sudo-tunnus. Maija haluaa käyttäjätunnuksen “maija”.
Pekka Hurme aloittaa LAMPin opiskelun. Tee Pekalle oma tietokanta, ja muuta hänen PHP-esimerkkisivunsa näyttämään tietueita tietokannasta (eli tietokantojen “hei maailma”).
Jorma aikoo kehittää uuden sivun sleep.example.com. Laita Jorman kotisvu näkymään myös tästä osoitteesta. Voit simuloida nimipalvelun toimintaa hosts-tiedoston avulla.
Suojaa kone tulimuurilla.
Tee uusi komento ‘wowstats’, joka näyttää tietoja koneen tilasta. Sen tulee toimia jokaisella käyttäjällä työhakemistosta riippumatta.
Tee kaikki niin realistisesti, kuin se labrassa on mahdollista: käytä järkeviä käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Testaa kaikki palvelut niin julkisilla nimillä tai IP-osoitteilla, kuin labrassa on mahdollista.
Tehtävänanto tarkkenee harjoituksen edetessä, lataa sivu aika ajoin uudelleen.

Tehtävän palautus

Moodleen palautetaan neljä tiedostoa: Screenshot*.png, lab.txt, check.log ja lab.tar.gz.
1) Laita ruudulle testit jokaisesta asiasta, jota olet tehnyt. Ota täsmälleen yksi ruutukaappaus ja tallenna se oletusnimellä Screenshot*.png (PrintScrn, enter, enter).
2) Kirjoita seuraavalle ylläpitäjälle lab.txt, jossa on

 • Nimesi ja opiskelijanumerosi
 • Linkki sivuun, josta löytyvät kaikki kotitehtäväraporttisi
 • Lista toimivista, testatuista palveluista osoitteineen (URL tms)
 • Lista palveluista, jotka eivät vielä toimi
 • Kaikkien käyttäjien salasanat ja käyttäjätunnukset

3) Lataa labtest.py kotihakemistoosi ja aja se saadaksesi check.log:n

$ cd
$ wget http://terokarvinen.com/oldsite/linux/doc/labtest.py
$ sudo apt-get -y install curl
$ python3 labtest.py > check.log
$ python3 labtest.py -d >> check.log 2>&1

4) Tee tervapallo lab*.tar.gz tärkeimmistä tiedostoista

$ sudo tar --exclude .mozilla --exclude .cache --exclude lab-*.tar.gz -zcf lab-$(whoami)-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz /etc/ /var/log/ /home/
$ sudo chown $(whoami) lab-*-*.tar.gz

Siirrä nämä neljä tiedostoa Moodleen. Vasta tässä vaiheessa (ja ainoastaan tässä kohdassa) saat kirjautua ulkopuoliseen palveluun.

Palautetta

1) Vapaamuotoinen palaute kommenttina kurssisivun perään.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:

 • Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
 • Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
 • Miten voisin parantaa kurssia?
 • Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella? Töissä, harrastuksissa, muualla?
 • Viihdyitkö kurssilla?
 • Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?

2) Numeerinen palaute Haaga-Helian e-lomakkeelle.

 • Numeerisen palautteen avulla verrataan Haaga-Helian kursseja
 • On tärkeää saada jokaiselta palaute

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja Moodleen aivan lopuksi, vain kahden tiedoston palauttamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost).
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, tilan nauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Lopuksi

Harjoittele Linuxia kotona. Tervetuloa tuleville kursseilleni: DigiStartUp, IoT-työpaja, Prototyypin rakentaminen, Palvelinten hallinta.
Kiitos osallistumisesta kurssilleni!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 5 Comments

5 Responses to Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-2 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

 1. Kurssia ennen minulla ei ollut mitään kokemusta Linuxista. Nyt koen saaneeni erinomaiset ja käytännönläheiset perustiedot kurssilta.
  Kurssin opetus oli käytännönläheistä ja sopi ainakin minulle loistavasti. Kotitehtäviä oli sopiva määrä ja tehtävien tallennus osaksi portfoliota oli mainio lisä.
  Kiitos erinomaisesta kurssista! On mukava käydä tunneilla kun opettajaa selvästi kiinnostaa oppilaiden kehittyminen Linuxin ja ICT-alan parissa!

 2. Emre Olgun says:

  Omasta mielestäni tämä on ollut tosi kiinostava kurssi, tehtävien vaikeustaso ja määrä on ollut just sopiva. Ennen tätä kurssia olin vain asentanut ubuntun ja tehnyt vähän mysql tietokantoja, nyt olen kehittynyt paljon enemmän niissä ja linux:in käytössä.

 3. Sami Ryyppö says:

  Kurssi oli selvästi yksi parhaista, joita olin käynyt Haaga-Helian aikana. Opettajana Tero oli selvästi intohimoinen ja taidokas. Hän tunsi opettamansa materiaalin ja ymmärsin opettamisen arvon.
  Kurssin aikana opin paljon uutta ja uskon, että nämä taidot myös merkitsevät tulevaisuudessa.
  Aion jatkaa harjoittelua omalla ajallani. Kiitos erinomaisesta opetuksesta kurssin aikana!

 4. Thomas Eulenberger says:

  Kurssi on mielestäni erinomainen kokonaisuudessaan. Olin ennen kurssia kokeillut kauan aikaa sitten linuxia, muistaakseni debiania. Debian pohjainen taisi olla vuoden käytössä. Opin kurssisi aikana enemmän käyttiksestä kuin tuona kokonaisen vuoden aikana, vaikka todisteita minulla siitä on dokumentointini olemattomuuden takia laihasti :o) . Kiitos loistavasta kurssista.

 5. Jukka Nilsson says:

  Lähtötasoni oli olematon mitä tuli Linuxin hallintaan, mutta tämä kurssi korjasi sen tilanteen tehokkaasti. Opin todella paljon uutta ja sain kerrattua jo unohtunutta. Kurssilla opetetut asiat ovat oman arvioni mukaan juuri niitä, joita ihminen hyvin todennäköisesti tarvitsee, jos alan töihin sekä Linuxin kanssa tekemisiin pääsee. Tulen varmasti itse hyötymään näistä kurssilla opetetuista taidoista työelämässä sekä sen ulkopuolella, ja itse asiassa hyödyn jo.
  Suosittelen kurssia kelle tahansa, kellä on halua oppia Linuxin käyttöä noin yleensä sekä palvelimena. Varoituksen sana on kuitenkin paikoillaan, voi olla, että suhtautumisesi Windowsiin ei kurssin jälkeen ole enää entisensä.