Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-3 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

Tervetuloa, olet nyt KurssiKuru Oy:n tietohallintopäällikkö – ja tietohallinto-osasto. Asentaisitko aluksi tarvitsemamme järjestelmät? Tämä on Linux palvelimet 3 -kurssin arvioitava laboratorioharjoitus, 50% arvosanasta. Opiskelijalla on käytössään Linux live-USB, julkinen internet ja tyhjä tietokone ilman käyttöjärjestelmää.

Tehtävä

Haluamme tehdä PHP-kotisivuja etäältä.
Työntekijöitämme ovat Jorma Mähkylä, Pekka Hurme, Ronaldo Smith, Håkan Petersson, Einari Mikkonen, Einari Vähäkäähkä, Eija Vähäkäähkä. Tee heille HTML5-esimerkkikotisivut siten, että kunkin testisivun otsikossa lukee omistajan käyttäjätunnus.
Maija Virtanen jatkaa ylläpitoa, tee hänelle sudo-tunnus. Maija haluaa käyttäjätunnuksen “maija”.
Jorma aikoo kehittää uuden sivun sleep.example.com. Laita Jorman kotisvu näkymään myös tästä osoitteesta. Voit simuloida nimipalvelun toimintaa hosts-tiedoston avulla.
Suojaa kone tulimuurilla.
Tee Pythonilla uusi komento ‘wowstats’, joka tulostaa käyttäjälle tervehdyksen. Sen tulee toimia jokaisella käyttäjällä työhakemistosta riippumatta.
Linuxilla voi kuulemma tehdä metapaketteja, eli paketteja, jotka asentavat toisia ohjelmia – vieläpä uusimpina versioina ja kaikkine päivityksineen. Haluamme itsellemme metapaketin nimeltä kurssikuru-coding, joka asentaa suosikkityökalumme git, ipython3, meld, gedit. Tee tällainen metapaketti ja asenna se. Katso vinkkejä Googlesta “karvinen equivs”. Liitä metapaketin lähdekoodi (ilman kommenttirivejä) lab.txt:n perään. Paketin nimen pitää olla “kurssikuru-coding”.
Tee kaikki niin realistisesti, kuin se labrassa on mahdollista: käytä järkeviä käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Testaa kaikki palvelut niin julkisilla nimillä tai IP-osoitteilla, kuin labrassa on mahdollista.
Tehtävänanto tarkkenee harjoituksen edetessä, lataa sivu aika ajoin uudelleen.

Lopuksi

Moodleen palautetaan neljä tiedostoa: Screenshot*.png, lab.txt, check.log ja lab.tar.gz.
1) Laita ruudulle testit jokaisesta asiasta, jota olet tehnyt. Ota täsmälleen yksi ruutukaappaus ja tallenna se oletusnimellä Screenshot*.png (PrintScrn, enter, enter).
2) Kirjoita seuraavalle ylläpitäjälle lab.txt, jossa on

 • Nimesi ja opiskelijanumerosi
 • Linkki sivuun, josta löytyvät kaikki kotitehtäväraporttisi
 • Lista toimivista, testatuista palveluista osoitteineen (URL tms)
 • Lista palveluista, jotka eivät vielä toimi
 • Kaikkien käyttäjien salasanat ja käyttäjätunnukset

3) Lataa labtest.py kotihakemistoosi ja aja se saadaksesi check.log:n

$ cd
$ wget http://terokarvinen.com/oldsite/linux/doc/labtest.py
$ sudo apt-get -y install curl
$ python3 labtest.py > check.log
$ python3 labtest.py -d >> check.log 2>&1
$ wget http://terokarvinen.com/oldsite/linux/doc/labtest2.py
$ python3 labtest2.py >> check.log

4) Tee tervapallo lab*.tar.gz tärkeimmistä tiedostoista.

$ sudo tar --exclude .mozilla --exclude .cache --exclude lab-*.tar.gz -zcf lab-$(whoami)-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz /etc/ /var/log/ /home/
$ sudo chown $(whoami) lab-*-*.tar.gz

Siirrä nämä neljä tiedostoa Moodleen. Vasta tässä vaiheessa (ja ainoastaan tässä kohdassa) saat kirjautua ulkopuoliseen palveluun.

Palautetta

1) Vapaamuotoinen palaute kommenttina kurssisivun perään.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:

 • Opitko jotakin – eli osaatko nyt Linuxista sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
 • Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
 • Miten voisin parantaa kurssia?
 • Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella? Töissä, harrastuksissa, muualla?
 • Viihdyitkö kurssilla?
 • Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?

2) Numeerinen palaute Haaga-Helian e-lomakkeelle.

 • Numeerisen palautteen avulla verrataan Haaga-Helian kursseja
 • On tärkeää saada jokaiselta palaute

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle (ja Moodleen aivan lopuksi, vain kahden tiedoston palauttamiseksi). Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Historiatietojen poistaminen ja muuntelu. Älä muokkaa äläkä poista esimerkiksi sivuhistoriaa tai lokeja.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi (localhost).
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tai koetilassa tehdään. Valvonta voi sisältää esimerkiksi verkkoliikenteen ja tiedostojärjestelmän tutkimista, tilan nauhoittamista ja videointia sekä välitöntä havainnointia. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Lopuksi

Pyyhi kone.
Harjoittele Linuxia kotona. Tervetuloa tuleville kursseilleni: DigiStartUp, IoT-työpaja, Prototyypin rakentaminen, Palvelinten hallinta.
Kiitos osallistumisesta kurssilleni!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | 4 Comments

4 Responses to Arvioitava laboratorioharjoitus – Linux palvelimet ict4tn021-3 (uusi OPS) alkukeväällä 2017 p1

 1. Ville says:

  Kurssi oli hyvä, ja opetus oli moneen muuhun kurssiin verrattuna parempaa. Itse sisältö oli suunnattu enemmän Linux-ensikertalaisille, mutta harjoitusten toistaminen oli itselle ihan hyvä myös. Olisin toivonut enemmän automaatioista (cron jne.) sekä lisää eri suojauskeinoista (niin palvelimen turvaaminen kuin esim webbisivujen TLS-sertifikaatit). Jatkan itse Linux-taitojen käyttöä ja harjoittelua omilla palvelimillani ja yritän oppia siinä ohessa lisää. Kurssin oppitunnit olivat pitkiä ja päivän loppupuolella alkoikin keskittyminen ja kiinnostuminen aina laukata muualla, varsinkin jos aihe oli itselle jo entuudestaan tutumpaa. Koska kyseessä on kuitenkin ns. “alkeiskurssi” en keksi itse miten tätä voisi parantaa. Opetus oli selvää ja varmasti auttoi montaa uutta Linux-neroa.

 2. Eero/Eppu says:

  Kurssi irrotti hyvin ruosteita linux-taidoista. Tunnit olivat hyvin mielenkiintoisia vaikka vähän linux-osaamista jo löytyykin, koska yleensä aina löytyy nopeampia/turvallisempia toimintatapoja asioiden tekemiseen.

 3. Nina says:

  Kurssi oli kokonaisuudessaan hyvä. Olet selkeästi kiinnostunut opettamastasi asiasta ja innokas opettamaan meitä. Harjoitukset olivat hyviä ja tukivat oppimista. Minulla ei ollut juurikaan kokemusta linuxin käytöstä, joten tästä kurssista oli hyötyä.
  Tahti on kuitenkin ollut kurssilla todella nopea ja aloittelijat jäävät helposti jälkeen. Ihan näin pitkiä tunteja en kaipaisi samasta aiheesta, sillä keskittyminen herpaantuu varsinkin, kun tunnit ovat pitkälti kuuntelua.
  Kiitos kurssista!

 4. Minzilin says:

  Kurssi oli mielestäni erittäin hyvä ja opettaja oli selvästi hyvin innostunut siitä mitä opetti mikä on yllättävän harvinaista. Olen melko varma että tällä kurssilla oppimistani asioista tulee olemaan paljon hyötyä myöhemmin. Ajattelin jatkaa Linuxin harjoittelua pyhittämällä toisen läppärini linux-läppäriksi ja pelleilemällä sillä sitten välillä.
  Kurssia oli melko hyvä ainakin täysin linux-avuttomalle. Tykkäsin myös siitä että ne jotka oikeasti osasivat jo linux-hommia saivat sitten tehdä vähän vaikeampia juttuja ettei kenelläkään ollut tylsää. Ehkä sitä voisi parantaa että voisi kirjoittaa jotain pieniä muistiinpanoja samalla kun opettaja kertoo asioita.
  Eli jes, kurssi oli kiva ja suosittelin kämppikselle.