DigiStartUp dig4tn024-3001 – Spring 2019 day and evening – 10 op

Innovate a new product, make it, sell it.
Last time Granpa Fishing cell phone app got 1400+ downloads, Cuberich got 1000+, FlappyDuck3D got some,  rock band the Stoats sold some fan gear, a teahouse and an accounting firm got new homepages, and IidaJessicaDesign.fi sold handmade Finnish design. The guys who started much earlier are now running a company that got Nintendo Switch distribution agreement.

 


Course is in Finnish. I created and teach DigiStartUp together with Teemu Ruohonen.
Day: according to timetable, reservations Monday 12:00 and Thursday 14:00, pa4009, whole Spring 2019 (both periods p3 and p4). Also lot of group and individual work.
Evening: according to timetable, reservations Mondays 17:40 pa4012 whole Spring 2019 (both periods p3 and p4). Also lot of group and individual work.
Moodle päivä (vaattii Haaga-Helian tunnukset)
Moodle ilta (Haaga-Helian tunnuksen omaaville)
Feedback from previous Autumn 2018 course.

Palautetta

1) Vapaamuotoinen palaute kommenttina tämän kurssisivun perään.
Vapaamuotoiseen palautteeseen saa kirjoittaa mitä vain, eikä kysymyksiä tarvitse toistaa. Mutta tässä vinkiksi:

  • Eka kerta – teitkö kurssilla jotain ekaa kertaa? Julkaisit ohjelman? Sait maksavan asiakkaan omalle tuotteellesi?
  • Toritapahtuma – mitä pidit?
  • Opitko jotakin – eli osaatko nyt tuotteiden protoilusta sellaista, mitä et osannut ennen kurssia?
  • Oliko opittu hyödyllistä? Luuletko, että sille on käyttöä esim tulevaisuudessa töissä tai kotona?
  • Miten voisin parantaa kurssia?
  • Missä aiot hyödyntää taitoja kurssin ulkopuolella? Töissä, harrastuksissa, muualla?
  • Viihdyitkö kurssilla?
  • Suosittelisitko kurssia? Kenelle? Koulutoverille tai kollegalle?

2) Numeerinen palaute Haaga-Helian e-lomakkeelle (monimuoto, ilta)
Vertaa tyypilliseen Haaga-Helian kurssin

  • Voit kopioida vapaiden tekstikenttien palautteen äsken kirjoittamastasi tekstistä
  • On tärkeää saada jokaiselta palaute

Kiitos ja onnea uusille tuotteillesi!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , | 18 Comments

18 Responses to DigiStartUp dig4tn024-3001 – Spring 2019 day and evening – 10 op

  1. Midora says:

    Toritapahtuma oli hyvin järjestetty ja kannusti myyntiin, kun muut opiskelijat olivat samassa tilanteessa.
    Kurssi kehitti itsevarmuutta ja esiintymistaitoja.
    Kurssilta voisi poistaa pakkomyynnin, jolloin moni opiskelija viihtyisi varmasti paremmin.

  2. Iita says:

    Kurssi tukee hyvin työelämässä tarvittavien taitojen hankkimista. Paineen alla toimimista pääsi harjoittelemaan runsaasti kurssin aikana, mikä oli pääasiassa hyväksi. Aikataulu oli hieman suppea mutta kurssista selvittiin.
    Toritapahtuma lisäsi ja kehitti itsevarmuutta esiintymisessä. Yhteistyö Krealasiten kanssa oli mukavaa ja opin lisää markkinoinnista. Katselmoinnit kehittivät projektia oikeaan suuntaan ja lisäsivät tempoa niiden ryhmien kohdalla, jossa oltiin jäljessä.
    Kehitettävää voisi olla esimerkiksi pakkomyyntien kohdalla.

  3. Kira says:

    Koin saavani rohkeutta ideoida ja toteuttaa uutta kurssin puitteissa. Pidin erityisesti koodausosiosta, sillä työskentely oli itsenäistä ja jouduin itse suunnittelemaan ja toteuttamaan applikaationi. Tiedonhaku ja oppiminen tapahtui myös pitkälti itsenäisesti, mikä sopii minulle. En ole koskaan aiemmin “luonut” APK-tiedostoja, joten oli kiva oppia, miten sovelluksia voidaan tehdä Androidille.
    Pitchaus toritapahtumissa oli aluksi todella jännittävää, mutta koin sen erittäin hyvänä harjoitteluna myynnin kannalta. Toinen toritapahtuma meni omasta mielestäni paremmin myyntipuheen kannalta, ja koin saavani rohkeutta ensimmäisestä kerrasta.
    Uskon taidoille olevan käyttöä tulevaisuudessa, sillä nykyään koodaus ja myynti-/asiakaslähtöisyys kulkevat hyvin käsi kädessä. Kurssin puitteissa tehdyt projektit ovat hyvää näyttöä esimerkiksi tuleville työnantajille.
    Kurssi oli ajoittain suoraan sanottuna raskas, sillä aikataulu oli usein todella tiukka ja ideat tuntuivat loppuvan kesken. Ymmärrän ideoinnin tärkeyden, mutta olisi ollut mukavampaa keskittyä yhteen tai kahteen projektiin ja työstää niitä huolellisesti loppuun asti. Jälkikäteen mietittynä kurssin monipuolisuus antoi kuitenkin paljon oppimisen kannalta. Yleensä kurssit, joissa on monta eri opettajaa, ovat olleet suoraan sanoen floppeja. Tällä kurssilla tämä kuitenkin toimi, ja opettajien eri osaamisalat toivat hyvin eri näkökulmia ja laajensivat kurssin sisältöä.
    Tässä vielä tiivistetysti kurssin plussat ja miinukset minun mielestäni:
    + Myyntitaitojen kehittäminen
    + Koodaus ja uuden oppiminen
    + Itsensä kehittäminen
    – Todella tiukka aikataulu ajoittain
    – Monta eri projektia

  4. Markus says:

    Kurssilla tuli julkaistua ensimmäinen oma mobiilisovellus play-kauppaan. Toritapahtuma oli hyvin järjestetty. Kurssi kehitti esintyymistaitoja ja kurssin opeista on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin.

  5. Kurssilainen says:

    – Sain myytyä ensimmäistä kertaa omaa tuotettani ja julkaistua appin.
    – Toritapahtuma oli ihan hyvin järjestetty ja kannusti myyntiin. Innokurssi samassa
    hiukan sekoitti.
    – Kurssi oli varsin työelämälähtöinen ja sillä tehtiin paljon käytännön asioita
    mikä on aina positiivista. Tiukka aikataulu myös pakotti toimimaan tehokkaasti ja
    ajankäytön tärkeys korostui.
    – Kurssi painotti liikaa myyntiä, jonka onnistuminen on riippuvainen monesta eri
    tekijästä, jotka eivät välttämättä liity suoraan tuotteeseen tai opiskelijoihin.
    Ymmärsin myös, että kurssilla olisi pitänyt kehittää ja myydä jokin digitaalinen
    tuote/palvelu, mutta nyt monet myivät jotain fyysistä tuotetta, joita
    luonnollisesti saa myytyä huomattavasti helpommin, kuin esimerkiksi puhelimen
    appia.

  6. Emmi Saarikoski says:

    *Tein ekaa kertaa html-sivusta apk-tiedoston, ja opin miten sen saa toimimaan sovelluksena puhelimessa.
    *Toritapahtuma oli ihan kiva, mutta huono ilma ja tungos sai uupuneeksi. Kysyin myös muilta opiskelijoilta mielipidettä, niin tungos sai heidät karttamaan toritapahtumaa.
    *Kyllä kurssilla muutamia uusia asioita tuli opittua, esim miten sivuston saa tehtyä mobiiliaplikaatioksi, ja miten sen voi julkaista Google Playssa. Luultavasti tulen käyttämään opittua myös jatkossakin.
    *Kurssia voisi parantaa siten, että projekteja olisi vähemmän, ja aikaa per projekti enemmän. Idean keksiminen vie kuitenkin oman aikansa, puhumattakaan koodauksesta.
    *Kurssin viihtyvyydestä: En sanoisi että nautin kurssista, sillä tekemistä oli liikaa, ja kurssi oli enemmänkin stressaava. Kun kuitenkin oli monta muutakin kurssia samaan aikaan, ja töissäkin piti käydä.
    *Suosittelisin kurssia vain, jos ei aio ottaa useaa kurssia samaan aikaan, sillä kurssi vie paljon aikaa (Olisi hyvä ehkä Haaga-helian kurssiesittelyssä mainita asiasta, jotta opiskelijat voivat varautua asiaan).

  7. Joni says:

    Kurssin aikana pääsimme toteuttamaan omia vapaavalintaisia tuotteita, joka oli positiivista koska tuotteeseen oli mahdollista vaikuttaa. Olisin toivonut vielä lisää käytännön esimerkkejä yritystoiminnan aloittamisesta oikeassa elämässä. Olisi ollut kiva saada tietää miten patenttia haetaan käytännössä, ja miten yritystoimintaa jatketaan pidemmälle.

  8. Alex says:

    Kurssin aikana kehittelin, markkinoin ja myin ensimmäistä kertaa itse tekemiäni puhelinsovelluksia. Tapahtumatori oli todella hyvä tilaisuus oppia esittelemään ja myymään omia aikaansaannoksia. Se oli mielestäni kurssin yksi tärkeimmistä tapahtumista ja sain siitä paljon itsevarmuutta oman osaamisen myymiseen. Suosittelen kurssia sellaisille henkilöille, joita kiinnostaa sovellusten kehittäminen, sekä niiden markkinoiminen ja myyminen. Kurssin aikana jouduin monesti poistumaan omalta mukavuusalueeltani, mutta nyt olen paljon valmiimpi ja itsevarmempi oman osaamisen myymisessä.

  9. Mikko Koivuneva says:

    Kurssin aikana julkaisin ensimmäiset sovellukseni Google Playssa ja sain niille maksullisia latauksia myös lähipiirini ulkopuolelta. Sovellusten teko oli työlästä ja haastavaa mutta myös palkitsevaa. Varsinkin mobiilipelin koodaaminen oli mielenkiintoista, kun sai kokeilla voiko aiemmin opituilla taidoilla tehdä jotain käytännöllistä. Samalla opin myös paljon lisää ohjelmoinnista ja sovellusten tekemisestä. Varsinkin MVP:n käsite konkretisoitui paremmin.
    Kurssista on varmasti hyötyä ajatellen työelämää, erityisesti jos on valmis oma-aloitteiseen työskentelyyn ja itsensä haastamiseen. Uskon, että kurssin pohjalta on helpompi tehdä omia projekteja vapaa-ajalla ja julkaista niitä esimerkiksi sovelluskaupassa.
    Kurssin alkuosa oli mielestäni vähän turha. Ajan olisi voinut käyttää paremmin aloittamalla heti sovellusten suunnittelemisen ja tekemisen ja jättää ensimmäisen arvauksen pois. Ainakaan itse en kokenut saaneeni siitä merkittäviä oppeja.
    Suosittelen kurssia kaikille, jotka ovat valmiita panostamaan siihen kunnolla.

  10. Opiskelija says:

    – Tein kurssilla paljon ensimmäistä kertaa, esim. myin omia töitäni ja tein oikeasti jotain konkreettista.
    – Mieleenpainuvimpana käsitteenä MVP ja idea siitä, ettei kaiken tarvitse olla täydellistä, jotta se voidaan julkaista. Opin myös markkinoinnista ja somen voimasta tuotteen saamisessa ihmisten tietoon.
    – Ehkä se, että kurssi keskittyy tosi paljon myymisen ympärille on raskasta. Myös se, että löydän ihmiset jotka ovat valmiita näitä ostamaan oli vaikeaa. Opin siitä, miten kynnys ostaa digitaalista on monelle vielä iso.
    – Aion hyödyntää oppeja nyt varmaan portfolion luomisessa ja start up mindsettiä varmaan tulevaisuudessa muutenkin.
    – Kurssi voisi hyvin sopia myös ohjelmoijille. Kurssin aikana voisi saada tehtyä vielä hauskempia ja hyödyllisempiä juttuja enemmällä ohjelmointiosaamisella.

  11. Kurssilainen says:

    Tutustuin ensimmäistä kertaa sovellusten julkaisemiseen ja myyntiin. Tein ensimmäiset apk-tiedostoni Android-käyttöä varten. Pääsin sovelluskehitykseen kiinni ja sitä kautta myös kehittämään markkinointiosaamista ja myyntitaitoja. Tärkeää oli tehdä yhteistyötä krealaisten ja muiden kanssa.
    Kurssilla on vahva yhteys konkreettiseen tekemiseen, työelämään ja omaan kasvuun. Tapahtumatorilla ja noin muutenkin oli hyvä pöhinä päällä. Pyritään kannustamaan haastamaan itseä. Opettajien välinen yhteistyö toimi kiitettävästi.
    Kurssilla voitaisiin keskittyä joihinkin selviin valittuihin opetettaviin asioihin esimerkiksi ohjelmoinnin saralla sekä esiintymistilaisuuksiin liittyen. Ohjelmointi oli lähinnä itseopiskelua ja siihen käytetty opetusaika meni oikeastaan muutaman asian käsittelyyn, mutta tietysti tällaisessa laajassa kurssissa on vaikeampi keksiä ns. yhteistä opittavaa, joka soveltuisi jokaisen kurssilaisen projektiin. Aikaisempi tausta ohjelmmoista tukee paljon varsinkin, mikäli myytävä tuote on digitaalinen sovellus tmv.
    Jälkeisempi toritapahtuma onnistui paremmin kuin ensimmäinen, koska aulassa oli hyvä pöhinä päällä sekä ympäristö kannusti ja toi itsellenikin itsevarmuutta. Ensimmäinenkin näistä sujui ihan hyvin, mutta aulassa oli silloin hiljaisempaa. Kurssin puitteissa opittu asia oli hyödyllistä ja tulen luonnollisesti hyödyntämään sitä jatkossa. Suosittelisin kurssia sellaiselle, jolla on mahdollista panostaa siihen ja halua tehdä töitä liiketoiminnan ja ohjelmistokehityksen välimaastossa.

  12. Sami Huusela says:

    Teimme kurssilla ensimmäistä kertaa oman sovelluksen Googlen Play Storeen.
    Tapahtumatori palveli markkinoinnillista ja myynnillistä todellisuutta esimerkiksi messuilla tai promotioissa hyvin. Tapahtumatori “pakollista” hyvää harjoitusta jos haluaa saada omaa tuntumaa myynnin tekemiseen omalle idealleen tai tuotteelle.
    Opin yksinkertaistamaan ideaa toteutukseen.
    Oman sovelluksen kehittämisessä käytetyt menetelmät ja strategiat ovat jo käytössä olevia toimintoja työelmässä, myös vuorovaikutustaidot erilaisissa tilanteissa ja haasteissa tärkeitä.
    Selkeyttäisin rakennetta best practices ajattelulla. Näin pääset maaliin nopeammin.
    Työelämässä ja kehitystyössä digitaalisten palveluiden kanssa.
    Kurssilla olo toi ajan käytöllisiä haasteita ja tuntui hetkittäin haastavalta.
    Kurssi tässä muodossa on kokeneille koodareille joilla jo hyvät ohjelmistotuotannon taidot mutta tarvitsevat myynnillistä ja markkinoinnillista ajattelua sekä StartUp kehystä.

  13. Emilia says:

    Pääsin tällä kurssilla tekemään seuraavat asiat ensimmäistä kertaa:
    – Tein itse sovelluksen
    – Julkaisin sen onnistuneesti Play Storeen
    – Rekisteröin itselleni oman URLin ja julkaisin verkkopalvelun ensimmäistä kertaa
    hosting-palvelun kautta
    Iltatoteutuksella toritapahtuma on melko turha, koska
    a) väkeä ei liiku paljon
    b) kurssilaiset esittelevät tuotteita lähinnä toisilleen – ja siitäkin tulee noottia
    c) kun on ollut 10+ vuotta työelämässä itse, on jo päässyt pitchaamaan ja tekemään itsestään pelleä muutenkin. Sitä ei tarvitse enää erikseen harjoitella.
    Jos toritapahtuma haluttaisiin järjestää oikeasti, kannattaisi se pyrkiä järjestämään jossakin paikassa, jossa liikkuu paljon muitakin ihmisiä kuin HH:n opiskelijoita. Esim. jollain messuilla tms. jossa HH on yhteistyökumppanina.
    Sain paljon hyviä ajatuksia siihen, miten esim. ideoiden kehittelyyn ja karsimiseen pitäisi suhtautua. Taitaa kuitenkin olla niin, että siinä omassa minimitoteutuksessa on aina kuitenkin jotain liikaa.
    Tämä kurssi vetää sinänsä yhteen sen, mitä ollaan jo esim. protoilukurssilla ja digiprojektissa ja ohjelmointikursseilla harjoiteltu. Siksikin jäin pohtimaan, onko kurssi nykyisellään jo hieman liian laaja – olkoonkin, että se ajoittuu kahdelle periodille.
    Jos jotain arvostan ja olisin kaivannut lisää, niin vertaispalaute – sekä omiin tuoteideoihin että tekniseen toteutukseen.
    Joku Learning Cafe -tyyppinen tuki kurssin oheen voisi toimia hyvin. Nyt kurssilla oli esim. tyhjiä tapaamiskertoja, jolloin ei ollut opetusta. Voisiko niihin ajatella tilalle Learning Cafeta?
    Kaikki opittu on hyödyllistä ja sekin, että joutuu haastamaan itseään ja heittäytymään kylmään veteen on hyödyllistä, vaikkei sitä aina itse edes tajua.
    Suosittelen kurssille tulijoita pohtimaan hyvin omaa ajankäyttöään – Se on eri ihmisillä erilaista. Opintopisteet ovat vain viitteellinen asia. Kannattaisi ehkä tehdä – ja ohjaajien ohjata tekemään – henkilökohtainen opintosuunnitelma tälle kurssille. Kurssilla oli (ainakin keväällä 2019) melko paljon asiasisältöä, johon voisi heittäytyä moninvertaisesti kurssilla käytettävissä olevaan aikaan nähden.
    Jos jokaisella olisi se oma opiskelusuunnitelma kurssille, joka on myös suhteessa omiin lähtötaitoihin, siitä olisi luultavasti paljon apua. Ohjelmointinoobina on vaikea välillä arvioida etukäteen omaa oppimiskurviaan. Siihen tarvitsee kurssin ohjaajien/ opettajien avustusta.
    Tai sitten vielä villi idea:
    Mitä jos olisi kaksi alustavaa kurssia, toinen ohjelmistotuotannolle ja toinen tuotekehitykseen suuntaaville? Ja nämä kaksi kurssia kohtaisivat sitten toisensa jossakin puolivälissä? Sinänsä voisi olla hyvä opettaa koodareille tuotesuunnittelua ja käyttäjälähtöisyyttä ja suunnittelijoille koodausta, mutta olisi hyvä keskittyä johonkin.
    Nyt piti ottaa aika lailla kaikki asiat yksin haltuun. Se on hieno asia jos ja kun siihen pystyy, mutta aikuisopiskelijalle se opiskelu tulee usein vasta perheen/ työn jälkeen.
    Miten aion sitten hyödyntää kurssin antia? Varmasti jotenkin, se ehkä selviää minulle itsellenikin vasta myöhemmin.

  14. Kurssilainen says:

    Kurssilla ensimmäistä kertaa innovoin ja koodasin oman webbisovelluksen, josta asiakkaat maksoi.
    Toritapahtumassa oli molempina iltoina aika vähän porukkaa paikalla. Oli ihan hyvää harjoitusta silti pichata mikkiin yleisön edessä. Olisi tietysti ollut mukavampaa, jos ei olisi ollut isoa stressiä myynti- ja kontaktituloksista, painetta tuli paljon joidenkin opettajien puolelta. Jos sovelluksien tekoon olisi ollut enemmän aikaa, niistä olisi tullut valmiimpia ja olisi ollut helpompaa/varmempaa myydä.
    Opin sen, että mikäli aikaa on vähän, kannattaa tiedostaa omat ohjelmointitaidot, jotta saa sovelluksesta mahdollisimman nopeasti simppelin ja toteuttumiskelpoisen. Mitä simppelimpi sovellus ja toimivampi, sen parempi.
    Kaikki oppi kurssilla on hyödyllistä, todennäköisesti tulevaisuudessa on pienempi kynnys alkaa kehittämään sovellusta ja julkaista se.
    Kurssilla kannustavuutta voisi olla enemmän, tuntui että, asetettiin paljon paineita ja sen takia kurssi tuntui enemmän pakkopullalta kuin innostavalta ja mukavalta. Toki luennot olivat hyödyllisiä ja pidin näistä paljon, mutta luentojen ulkopuolelle jäi hyvin paljon työtä. Lyhyessä ajassa piti toteuttaa alusta loppuun monta sovellusta.
    Kurssin ansiosta olen innostunut innovoimaan tulevaisuuden kursseilla enemmän sovelluksia ja mahdollisesti toteuttamaan niitä. Kurssi oli kokemuksena hyvä, mutta työn ja muiden kurssien ohella on todella paljon tekemistä lyhyessä ajassa, oppilailta vaaditaan hyvin paljon. Mikäli koodausosaamista ei ole, kurssi tuntuu hankalalta ja ahdistavalta koska valmiita sovelluksia vaaditaan. Suosittelen kursseja kaikille, joilla on paljon ylimääräistä aikaa ja haluaa haastaa itseään. Kurssille osallistujila tulisi olla jo osaamista ohjelmointipuolelta sen verran, että voi keskittyä innovointiin, markkinointiin ja myyntiin kurssilla ja näin ollen saada toivottuja tuloksia.

  15. Opiskelija says:

    Tämän kurssin aikana julkaisin ensimmäistä kertaa toimivan sovelluksen, niin web-sovelluksena, kuin googlen PlayStoressa. Sain myös myyntiä (€) muutamasta kurssin aikana tehdystä tuotteesta!
    Kurssin aikana järjestetty toritapahtuma on hauska idea, jossa on hyvä mahdollisuus päästä yleisön eteen markkinoimaan ensikädessä omaa tuotettaan. Monimuodon kurssiaikataulun raameissa toritapahtumassa oli hieman vähemmän yleisöä, mikä oli harmillista. Tällä kertaa myös kurssilaisia oli niin vähän, että torilla ei saatu oikein “messufiilistä” kun isossa tilassa oli vain kaksi ständiä.
    Kurssin aikana opin koodaamaan yksinkertaisen sovelluksen sekä julkaisemaan sen selaimessa (koulun palvelimella) tai Googlen Play Storessa. Julkaisun lisäksi opin paljon startup-mentaliteetista sekä markkinoinnin perusteista ja toimintatavoista. Päällimäisenä mieleen on kuitenkin jäänyt kiivas taistelu koodaamisen kanssa. Opin myös käyttämään komentoriviä sekä hyödyllisiä työkaluja sitä kautta kuten SSH ja SCP.
    Koen, että kurssilla oppimani asiat ovat hyödyllisiä jatkoa ajatellen (Muilla kursseilla sekä työelämässä). Yleinen ymmärrys koodaamista ajatellen on kehittynyt ja koen sen suureksi eduksi työelämässä, vaikka oma henkilökohtainen kiinnostus ei ole puhtaasti ohjelmoinnissa. Näitä taitoja voi tosiaan hyödyntää vapaa-ajalla, jos joskus innostuu jostain pienestä harrasteprojektista tai myös työelämässä.
    Kurssilla voisi olla enemmän painotettuna koodaaminen pelkkien sormiharjoitusten lisäksi. Tai kuten loppupalautteessa keskustelua käytiin tämän kokonaisuuden jakamisesta kahdeksi kokonaisuudeksi; ohjelmointi & startup/markkinointi/myynti. odotin myös monialaista osaamista, kun alkuun dokumentoinnissa oli puhetta yhteistyöstä Krean opiskelijoiden kanssa.
    Viihdyin hyvin kurssilla, alkuun jännitti tämä ns “pelottelu”, ja mietin että riittääkö oma aika tämän kurssin kaikkien tehtävien tekemiseen ja suorittamiseen. Mutta loppujen lopuksi ajan sai riittämään ja mielestäni oli mukavaa, että töitä tehtiin yksilöinä, mutta päästiin myös harjoittelemaan ryhmänä tehtäviä töitä.
    Suosittelen kurssia ensisijaisesti kaikille opiskelijoille, joilla on kokemusta jo ohjelmoinnista tai ohjelmoinnista kiinnostuneille opiskelijoille. Tietenkin startup näkemystä käydään kurssilla, mutta koodaamisen kanssa pyörittiin paljon omia tuotteita luodessa!

  16. Taneli T says:

    Tämän kurssin aikana julkaisin ensimmäistä kertaa toimivan sovelluksen, niin web-sovelluksena, kuin googlen PlayStoressa. Sain myös myyntiä (€) muutamasta kurssin aikana tehdystä tuotteesta!
    Kurssin aikana järjestetty toritapahtuma on hauska idea, jossa on hyvä mahdollisuus päästä yleisön eteen markkinoimaan ensikädessä omaa tuotettaan. Monimuodon kurssiaikataulun raameissa toritapahtumassa oli hieman vähemmän yleisöä, mikä oli harmillista. Tällä kertaa myös kurssilaisia oli niin vähän, että torilla ei saatu oikein “messufiilistä” kun isossa tilassa oli vain kaksi ständiä.
    Kurssin aikana opin koodaamaan yksinkertaisen sovelluksen sekä julkaisemaan sen selaimessa (koulun palvelimella) tai Googlen Play Storessa. Julkaisun lisäksi opin paljon startup-mentaliteetista sekä markkinoinnin perusteista ja toimintatavoista. Päällimäisenä mieleen on kuitenkin jäänyt kiivas taistelu koodaamisen kanssa. Opin myös käyttämään komentoriviä sekä hyödyllisiä työkaluja sitä kautta kuten SSH ja SCP.
    Koen, että kurssilla oppimani asiat ovat hyödyllisiä jatkoa ajatellen (Muilla kursseilla sekä työelämässä). Yleinen ymmärrys koodaamista ajatellen on kehittynyt ja koen sen suureksi eduksi työelämässä, vaikka oma henkilökohtainen kiinnostus ei ole puhtaasti ohjelmoinnissa. Näitä taitoja voi tosiaan hyödyntää vapaa-ajalla, jos joskus innostuu jostain pienestä harrasteprojektista tai myös työelämässä.
    Kurssilla voisi olla enemmän painotettuna koodaaminen pelkkien sormiharjoitusten lisäksi. Tai kuten loppupalautteessa keskustelua käytiin tämän kokonaisuuden jakamisesta kahdeksi kokonaisuudeksi; ohjelmointi & startup/markkinointi/myynti. odotin myös monialaista osaamista, kun alkuun dokumentoinnissa oli puhetta yhteistyöstä Krean opiskelijoiden kanssa.
    Viihdyin hyvin kurssilla, alkuun jännitti tämä ns “pelottelu”, ja mietin että riittääkö oma aika tämän kurssin kaikkien tehtävien tekemiseen ja suorittamiseen. Mutta loppujen lopuksi ajan sai riittämään ja mielestäni oli mukavaa, että töitä tehtiin yksilöinä, mutta päästiin myös harjoittelemaan ryhmänä tehtäviä töitä.
    Suosittelen kurssia ensisijaisesti kaikille opiskelijoille, joilla on kokemusta jo ohjelmoinnista tai ohjelmoinnista kiinnostuneille opiskelijoille. Tietenkin startup näkemystä käydään kurssilla, mutta koodaamisen kanssa pyörittiin paljon omia tuotteita luodessa!

  17. Hanna says:

    – Tein kurssilla ekaa kertaa tiimityön, jossa osallistuin koodaukseen.
    – Julkaisimme ohjelman.
    – Sain maksavia asiakkaita alkukurssista tehdyille räpellyksille, mutta en loppukurssista tiimityönä tehdylle tuotteelle.
    – Soitin kylmäsoittoja, mutta olen tehnyt sitä ennenkin, joten siinä ei ollut mitään uutta.
    – En oppinut protoilusta kovinkaan paljon uutta.
    – Opitun joukossa oli myös hyödyllisiä asioita, mutta turhan paljon myös aiemman osaamisen toistamista.
    – Toivon, että osaamiselle on käyttöä myöhemmin, mutta olisin toivonut kurssin painottuvan toisin, jolloin hyöty olisi ollut suurempi.
    – Kehitysehdotuksia:
    1. Enemmän tukea tiimityön toteutusvaiheessa itse tekniseen toteutukseen.
    2. Vähemmän pelottelua sillä, että kurssi on työläs ja vaikea.
    3. Positiivisempi ja kannustavampi fiilis ohjaustilaisuuksiin, vähemmän osaamattomuuden haukkumista, sarkastisia kommentteja ja outoa huumoria.
    4. Selkeämpi sisältö ja fokusointi.
    5. Mahdollisuus opiskella lähikehityksen vyöhykkeellä ja edetä seuraavalle tasolle – edellyttää osaavamman henkilön jatkuvaa tukea.
    6. Selvitetään kurssin alussa opiskelijoiden taso ja mukautetaan kurssin toteutusta sen mukaan.
    – Toivottavasti pääsen jatkamaan vielä aloittamaamme tiimiprojektia ja hyödyntämään siinä opittuja asioita freelancertyössä.
    – Tiimityön tekeminen oli kivaa ja tiimiläiseni olivat mukavia.
    – Suosittelisin kurssia niille, jotka osaavat jo koodata. En suosittelisi aikuisopiskelijakavereilleni.