Aikataulu Verkon käyttöjärjestelmät ict4td022A-9 syksyllä 2011

1. Tasotesti, Apache. w34
2. SSH: kertaus; hakemistojen liittäminen verkon yli (ssh-fuse), useiden koneiden ohjaaminen (for) w35
3. Rosvoja ja kunnon kansalaisia w36
4. Paketinhallintaa: kertaus; monien ohjelmien asentaminen (dselect; metapaketti). w37
5. Linux-osuuden koe h5013. w38
Timo jatkaa
Posted in Uncategorized | Tagged , , | 18 Comments

18 Responses to Aikataulu Verkon käyttöjärjestelmät ict4td022A-9 syksyllä 2011

 1. Tero Karvinen says:

  1. Läksy, DL w35: Tee ja julkaise raportti, linkki Moodleen:
  – Polta 32bit Ubuntu 11.04 Desktop live-romppu. Kokeile valitsemassasi ei-labran koneessa.
  (ei raporttia, kysellään tunnilla:) Opiskele “Command Line Basics” ja “Commands for Admin” sekä Wikipedia en “Internet protocol suite”.

 2. Tero Karvinen says:

  2. Läksy, DL w36: Laiskanläksynä edellinen lukuläksy. Tee ja raportoi: ohjaa montaa konetta (tai tunnusta) for-silmukalla SSH:lla. Poimi auth.logista onnistunut ja epäonnistunut kirjautuminen ssh:lla. Silmäile (ei tarvitse lukea perusteellisesti) Wikipedia en: Public Key Cryptography.

 3. Joni Helenius says:

  Okei ensinnäkin; voisit mainita 1; mihin “kotitehtävät” pitää palauttaa, aika perseestä että joka viikko pitää ettiä erikseen mihin tälläkertaa pitää palauttaa nää. toiseksi 2: Moodle on jokaikisessä kurssissa tiedonlähteenä tämän syksyn kursseille, miks ei sun (????).. noh copy pastetaan nyt tän tämän kerran “läksyt” kun ei muuta palautus paikkaa tälle viikolle löydy..
  setxkbmap fi // Vaihdetaan näppis suomen kieliseksi
  [ylläpito: lyhennetty 45 riviä kotitehtäväraporttia]
  Sep 6 10:16:34 haanoCP sshd[2921]: Received disconnect from 127.0.0.1: 11: disconnected by user
  Sori.. vituttaa!½!!”

 4. Avasin palautuslomakkeen Moodleen http://elearn.haaga-helia.fi/moodle/mod/assignment/view.php?id=228215
  Omat kirjoitukseni ovat wepissä, jotta ne olisivat mahdollisimman monen saatavilla.
  Voit halutessasi julkaista raporttisi koulun ilmaisessa kotisivutilassa tai avata oman blogin ja palauttaa Moodleen pelkän linkin. Kommenteissa julkaisen raporteista vain linkkejä.

 5. Roope Stenman says:

  Hei, en päässyt paikalle “rosvoja ja poliiseja” tunnille 8.9, tuliko tunnilta kotitehtäviä kun en näe mitään uutta http://terokarvinen.com/2011/aikataulu-verkon-kayttojarjestelmat-ict4td022a-9-syksylla-2011.

 6. Ratkaise Scan of The Month 15 / Honeynet project. Ole huolellinen ja kysy luokkakavereilta, miten tuollaista levykuvaa käsitellään turvallisesti.

 7. Tero Karvinen says:

  4. läksy, DL w38: Julkaise oma metapaketti (lähdekoodeineen), jolla saat nopeasti työasemaan suosikkiohjelmasi.
  Tee lisäksi yksi paketointiin liittyvä valitsemasi lisätehtävä, esim kokeile dependiceria; tai muita ideoita saat esim. artikkelin lopusta: https://terokarvinen.com/2011/create-deb-metapackage-in-5-minutes

 8. Henri Siponen says:

  Ihan mukava kurssi oli. Opin paljon uutta, vaikka käytänkin lähes päivittäin Ubuntua kotona. Tehtävät olivat sopivan helppoja ja mielenkiintoisia. Eniten hyötyä oli ehkä kurssin ssh osuudesta, jossa opeteltiin for silmukan käyttöä. Turhia osuuksia ei mielestäni kurssilla ollut.
  Tentti oli muuten hyvä, mutta ehkä moodle osuudessa olisi voinut olla muutama minuutti enemmän aikaa.
  Voisin suositelle kurssia kavereilleni.

 9. Mikael Plitz says:

  Opin paljonkin hyödyllistä mm. säätämään apachea ja rakentamaan meta-paketteja. Sain samalla mahdollisuuden harjoitella shell-scriptien avulla hallitsemaan useita koneita samanaikaisesti.
  Uskon että tämän kurssin sisällöstä on minulle hyötyä tulevaisuudessa.
  Todennäköisesti tulen käyttämään kurssilla opittua päivittäisessä työssäni.
  Kurssi oli muuten hyvä mutta niinkuin tästä aikaisemmin puhuttiin, liian lyhyt.
  Admin edit: Siirsin kommentin oikeaan toteutukseen.

 10. Aki Ahola says:

  Hyvä kurssi mutta välillä todella vaativa. Onneksi kävin samaan aikaan linux-basics kurssia niin onnistuin pysymään perässä. Tahti oli usein itselleni liian nopea mutta se on ymmärrettävää ku tunteja oli niin vähän. Kaikenkaikkiaan hyödyllinen kurssi!

 11. Arto Lindén says:

  Kurssi oli mielestäni onnistunut ja mielenkiintoinen. Lähdettiin liikkeelle helpommista asioista ja edettiin haastavampiin. Linux hommiin pääsi hyvin sisään ja tuntui että kurssilla sai hyvää perusosaamista. Tästä on varmasti hyvä lähteä kehittämään osaamistaan eteenpäin itsenäisesti. Mielestäni kaikki kurssin aiheet olivat hyödyllisiä ja ei välttämättä tarvitsisi muuttaa mitään. En ole kuitenkaan asiantuntija ja varmasti löytyisi muutakin mielenkiintoista opittavaa.
  Koe oli noin muuten hyvä mutta valintatehtävässä oli tosi monta kysymystä siitä ohjelmia koskevasta lisenssistä. Mielestäni sitä ei käsitelty tunneilla ollenkaan jos en ihan väärin muista.
  t. Arto

 12. Armens Movsesjans says:

  A very useful course, but too short!! Could be at least twice as big.
  I generally liked the style of teaching: first-try-yourself-then-see-the solution. Homeworks were challenging. Material was good: ssh, metapackaging, a short look into the honeynet. All was interesting, useful.. after these 4 weeks feeling more linuxoidish than ever before!

 13. Aleksi Pulkkanen says:

  Kurssi oli taas kerran mielestäni todella hyvä, niinkuin linux perusteetkin, minkä kävin kanssa. Todella paljon hyvää sisältöä vaikka olikin mielestäni hieman vähän aikaa käydä kutakin asiaa läpi, mutta sille nyt ei voinut mitään. Kaikin puolin lyhyt ytimekäs katsaus hieman syvemmälle asioihin kuin perusteet kurssilla.

 14. Roope Stenman says:

  – Paljon tuli uutta tietoa ja opin paljon.
  – Linuxin perus kaytto parani huomattavasti.
  – Koe meni huonosti asennusongelman takia.
  – Suosittelen kurssia kaikille jotka kayttavat linuxia.

 15. Mikko Järvelä says:

  Opin käyttämään taas linuxia tauon jälkeen. Liian vähän aikaa. Muuten hyvä kurssi. Pitäisi varmaan asentaa linuxin jollekin koneelle, ettei komennot unohtuisi, kun tällä hetkellä muuten linuxin käyttöä ei ole.

 16. Riitta Tamm says:

  Palaute kurssista:
  Kurssi oli mielenkiintoinen ja herätti taas uuden innostuksen opiskella Linuxia lisää.
  Vauhti oli turhan kova, hieman voisi hidastaa tahtia asioiden opettamisessa. Kurssi oli lyhyt, joten se asetti omat rajoituksensa, mutta asiaa oli sopivasti. Jatkossa voisi paneutua hieman enemmän joihinkin perusasioihin, kuten käyttäjien kotisivujen tekoon. Ehkä kaipaisin kurssilla opetetuista asioista jonkinlaista koostetta, jota voisi käyttää myös materiaalina itseopiskeluun.

 17. Karoliina Kangasniemi says:

  Tässä tuli opittua paljon paljon asioita äärettömän nopealla aikataululla ja kaikki pitäisi sen jäklkeen osata ulkoa 🙂 Kyllä tästä kurssista paljon hyötyä on, vaikka en välttämättä työelämässäni näitä tarvitsisikaan. Eiköhän tämäkin kuulu ns. IT-alan yleissivistykseen. Kurssi oli todella tiivis paketti. Ja se on hyvä että opettajakin jaksaa innostua opetettavista aiheista.

 18. Matias Anttila says:

  Olin ollut jo aikaisemmin kyseisellä kurssilla, joten kurssin asiat olivat etukäteen tuttuja. Opiskellut asiat olivat erittäin käytännöllisiä ja varmasti tulen hyödyntämään tämän kurssi oppeja kotona ja mahdollisesti myös töissä.