Koe – Linux palvelimena ict4tn003-4

Tehtävästä teki haastavan se, että kurssilla opittuja taitoja ja teoriaa piti soveltaa uusiin työkaluihin, joiden käyttöä ei harjoiteltu tunneilla. Kiitos palautteista! Esimerkkiratkaisuja kotitehtäviin löytyy klikkaamalla nimeä palautteista, esimerkiksi Jonnen ohjeet SSL-sertifikaatista tai Einon raportti (peili).

Ryömivät robotit Oy

Tarvitsemme sisällönhallintajärjestelmän sekä testialustan palvelimillemme. Asenna meille kaksi virtuaalipalvelinta Vagrantin avulla. Asenna toiseen WordPress sellaisenaan ja toiseen käänteisproxyn kanssa. Vertaa palvelinten suorituskykyä ja kirjoita toimitusjohtajallemme lyhyt, kansantajuinen kuvaus suorituskyvyn eroista. (Ja jätä minua, Niilo Nörttilää, varten ruudulle näkyviin kuvaavat testit asentamistasi järjestelmistä).

Säännöt

Pöydälle saa ottaa: henkilöllisyystodistus, juotavaa, liveromppu. Kännykkä kiinni.
Kiellettyä: Älä kirjaudu muualle kuin tässä kokeessa asentamallesi koneelle. Älä vilkuile toisten monitoreja. Älä juttele kenenkään kanssa äläkä muutenkaan kommunikoi kaksisuuntaisesti. Älä käytä mitään muistiinpanoja, jotka eivät ole julkisesti internetissä.
Kiellettyä: Verkkojen ja toisten palveluiden häirintä on kiellettyä. Älä siis käytä kuormitustyökaluja muihin osoitteisiin kuin omaan koneeseesi.
Sallittua: Nettisurffailu, julkisessa internetissä olevat sivut.
Kokeen valvoja saattaa tarkastella kaikkea, mitä koneilla tehdään. Älä siis käsittele koneilla oikeassa elämässä luottamuksellista materiaalia.

Kokeen päättyessä

Varmista, ettei työasema mene lukkoon.
Palautteesi on tärkeää! Annoithan palautetta kommenttina aikatauluun?
Laita ruudulle testit, jotka osoittavat kaikki palvelusi toimivaksi sekä lyhyt selvityksesi toimitusjohtajalle. Selkeä, yhden vilkaisun esillepano on arvosteltava osa suoritusta.
Kiitos kurssista!

Mitä seuraavaksi?

Treenaa Linuxia viikoittain kotona. Julkaise miniprojekteja. Bloggaa.
Tervetuloa kursseilleni. Nämä ovat jo menossa tai alkavat vasta uudenvuoden jälkeen:

 • Mobiilituotekehitys – ohjelmoi kännykkää Cordovalla kuin tekisit kotisivun (HTML+js, paikannin yms käytössä), julkaise Android Marketissa
 • Prototyypin rakentaminen – ks. kurssikirja Make Arduino Bots & Gadgets
 • Innovaattoreille: Innovaatioprojekti bus4tn004-2 – juuri nyt: osan prototyyppi Suomen ensimmäiseen satelliittiin; sekä eräs kilpailun yhteydessä julkaistava sovellus. Jos keväällä järjestetään Week of Prototype Turkissa, sinne kannattaa tottakai hakea.

Juuri nyt alkavat kurssit

Nämä kurssit alkavat juuri nyt, 5p alussa:

Ilmoittaudu saman tien Winhassa.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | 3 Comments

3 Responses to Koe – Linux palvelimena ict4tn003-4

 1. kurssi oli loistava, todella syventäviä asioita serverin käytöstä ja sen käyttöön otosta. Suosittelen kaikille jotka ovat vähääkään kiinnostuneita omasta serverisä JA omaavat jos linuxin perusteet SEKÄ haluat opetella sitä lisää. Sain hyvän kuvan miten linux palvelinta muokataan ja mistä. Mitä sillä voi tehdä ja mitä kannattaa. Ja miten koko leikkiin lähdetään mukaan “eli laitetaan oma paleviln kuntoon”.
  Koe oli todella työläs…

 2. Koe oli erittäin vaikea! 😀
  Wordpress on kyllä asennettuna, mutta localhost ei toimi paitsi portissa *8080
  menin vähän sekaisin virtual hostien toiminnasta ja loppujen lopuksi Apache ei enää mennyt päälle. Error lokit kertoivat
  että /var/www/wordpress ei ole ja en ymmärtänyt miksi se sitä edes haluaa. Yritin kovasti ettiä miten saisin tämän edes jotenki toimimaan mutta se osottautui yllättävän vaikeaksi.
  Muuten tosi kiva koe..

 3. Sere Hildén says:

  Kurssi oli mielestäni haastava, mutta kuitenkin erittäin opettavainen. Jokainen tunti oli kiinnostava, sillä aina tuli jotain uutta. Uskon, että aion käyttää Linuxia tämän kurssin seurauksena enemmän. Koe oli haastava, mutta olisi sen voinut päästä pidemmälle jos aikaa olisi ollut enemmän. On hyvä, että tämä kurssi on pakollinen ja suosittelen tätä kyllä muillekkin.